Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
* * * * - 1 rösta

Metaren Strindberg

Postad av David Dalqvist , 19 januari 2013 · 728 visningar

Bifogad bild
Mannen med Sveriges mest skräckinjagande blick, någonsin, drack inte bara absint och led av förföljelsemani och storhetsvansinne och galenskap och.... ja, ni vet. Ni känner igen det. Beskriver väl egentligen vår tids folksjukdom. Nej, vid sidan av allt detta, mellan absintångornas rökpelare metade han, August. Kan ni tänka er va! Strindberg metade! Så... oväntat på något vis.
Strindberg skrev några visa ord om detta, också.
Jag vet inte om min beundran för Strindberg stiger eller om min förundran över hur metets alla prylar som flötet sjunker när jag läser detta. Men en sak vet jag: att alla som kan skriva så om metet i sig inte är nån vidare metare - ungefär som jag då.

"När en någorlunda bemedlad person av medelmåttig intelligens skall försöka sig på att meta, ställer han sig på en ångbåtsbrygga och kastar ut sin rev, och där förbliver han stirrande på flötet i timmar tills ett tjockt töcken av dumhet sänker sig över hans själ, så tjockt att när han slutligen förargad går sin väg, han är fullt övertygad om att det inte fanns några abborrar i den sjön. Har han däremot stått ut första timmen och olyckan varit framme i form av en obetänksam mört, då kan han stå två timmar till tills hans matta öga får fakir-hallucinationer ur vilka han först ryckes av sin hungriga mage."

Och så skippar vi lite i mitten som man ju gör med allting och ser hur han avslutar.

"Bor man länge på samma trakt och anställer iakttagelser, skall man snart samla rön så att man vet ungefär var abborren går vid den vinden och det vädret, den strömmen och den tiden. Detta är olika för olika trakter och man kan icke ge några regler. Det gives till och med uppe i insjöar helt andra metoder, och abborren biter på somliga ställen icke på metmask, utan på helt andra beten, och metar man då med konstgjord fisk i stim eller med drag, får man ha ett sortiment beten att välja på.
Ultimatum: om du vill ha fisk, så sök opp honom, och sök inte få abborre i vassbänkar och icke gädda på stengrund; kommer icke du till fisken så kommer inte han till dig, allraminst till ångbåtsbryggor, som han avskyr!"

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg