Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

LaxtankarFoto

Stödutsättning - En förutsättning??

Postad av Laxtankar , 13 mars 2013 - * * * * * · 2 078 visningar

Det snurrar i huvudet på den här Gentlemannen!

Det som upptar mina funderingar denna kalla marskväll är den här utfasningen av kompensationsodlad lax som successivt skall ske inom en tioårsperiod. Om jag nu blivit rätt informerad vill säga. Min första tanke var först ren bestörtning. Jag är född och uppvuxen intill Dalälvens stränder i Älvkarleby. Hela mitt liv har jag fiskat på kompensationsodlad lax och havsöring. Mitt sportfiskeintresse är grundat på dessa odlade fiskar.
Hur blir det med vatten som Dalälven? Kommer sportfisket av lax att helt dö ut där. Kommer vi i framtiden endast få rikta vårt fiske på havsöringen?
Jo så kan det mycket väl bli om allt inte sköts.
Men vid en närmare eftertanke så uppenbarar det sig andra dimensioner av denna fråga.
Kan det kanske vara så att just en utfasning av den kompensationsodlade laxen kan vara räddningen för den vilda laxen? Jag ska förklara hur jag tänker.
Jo om man ser det så här. Vi slutar med att stödutsätta lax. Den naturliga följden bli ju då naturligtvis att laxen i stort sett kommer att försvinna från Östersjön. Kvar kommer endast en liten och sårbar stam av vildlax att vara. Så långt hänger nog alla med.
Om man nu ska tro våra kära politiker och beslutsfattare så vill dom inget hellre än att bevara och stärka stammen av vår vilda Östersjölax. För att så ska bli fallet så måste det till en stor kraftansträngning på många plan, Med en så pass liten och sårbar stam så måste helt enkelt yrkesfisket i havet och det s.k husbehovsfisket utanför älvmynningarna helt och fullt stoppas. Detta för att stammen inte kommer att klara av att beskattas.
Inte nog med det måste alla vandringshinder elimineras i form av fiskvägar så att fisken ostört kan vandra både uppströms och nedströms. Detta måste det lagstiftas om så att INGEN kan komma undan att tillgodose detta. Regleringar i form av minimitappningar i kraftverken måste införas överallt och att dygnsreglering upphör.
Men det räcker ju inte med det heller. När laxen nu har fri tillgång till sina lek- och uppväxtvatten så måste det till biotopvårdande insatser av olika slag. Det måste återställas och återskapas lekbottnar samt uppväxtområden. Sånt arbete har på många ställen skett på initiativ av lokala eldsjälar och initiativtagare. Så kanske det även ska se ut i framtiden för att få till bästa resultat, Skillnaden blir nu att våra beslutsfattare blir tvingade att stå för notan och se till att allt detta bli gjort.
Det om dom nu vill ha kvar nån vild lax i våra hav och älvar!
Bara en tanke så här på kvällskvisten!


Foto

Skagit vs Skandi

Postad av Laxtankar , 13 mars 2013 - - - - - - · 556 visningar

Sitter och diskuterar fördelarna med Skagit vs Skandi!
Vad anser ni??


Mvh
Jim Wennmark - Gentlemannen


Foto

En annalkande premiär

Postad av Laxtankar , 12 mars 2013 - - - - - - · 681 visningar

I skrivande stund är det bara fyra dagar kvar innan vi åter samlas utefter Dalälvens stränder i Älvkarleby för att starta upp årets fiskesäsong där.
I många år har man vandrat längs dessa stränder under premiärdagen och förbannat sig att man återigen inte fått tummen ur och ställt upp på premiärfisket.
Det är något alldeles speciellt just med premiären. Inte bara att det är årets första riktiga fiskedag utan också startskottet för det där drömåret man alltid tror sig ska få uppleva. Vissa år införlivas förhoppningarna och vissa inte. Kanske är det just det som är tjusningen med premiären?
Att stå där med all sin förväntan och påbörja skrivandet av årets fiskeupplevelser. Där och då har ju inget hunnit gå fel. Möjligheten att alla mina drömmar och förhoppningar fortfarande KAN slå in.
Vad det än är så känns det lite extra speciellt det här året. Inte bara för att jag i år HAR fått tummen ur och verkligen ska vara med och fiske och inte bara vara en passiv åskådare som de flesta åren förr. Men också för att det känns som flugfisket har fått ett nytt uppsving. I alla fall i vårat område. Skagit har tagit sitt fasta grepp om oss flugfiskare och det verkar som om tekniken är här för att stanna på allvar.

Hur det än är så ska det bli otroligt roligt och spännande att få blöta ner min fluga vid startskottet kl. 08.00 på lördag morgon.

Jag hoppas att vi ses där efter älvkanten och kanske så har du eller jag en rykande färsk fiskehistoria att förtälja!

Väl mött!
Jim Wennmark- Gentlemannen!

Bifogad tummbild(er)

 • Bifogad bild
 • Bifogad bildFoto

Presentation

Postad av Laxtankar , 12 mars 2013 - - - - - - · 546 visningar

God dag och välkommen!

Jag som skriver kallar mig för Gentlemannen och hoppas på alla vis att jag ska kunna leva upp till epitetet.
Som ny bloggare här på Sportfiskeforum vill jag tillfället i akt och framföra en kort liten presentation.

Namn: Jim Wennmark
Ålder: 33år
Civilstatus: Gift
Antal barn: 1+4
Sysselsättning: Glasmästare
Favoritfiskemetod: Flugfiske efter lax och havsöring. Mycket Skagit på senare tid.


Min ambition med den här bloggen är att förmedla min syn på det fiske jag bedriver och de frågor som ligger mig varmast om hjärtat.
Det kommer att bli allt i från skildringar av mina fiskeäventyr till tankar kring de hot som bl.a Östersjölaxen står inför och hur man på bästa sätt tar hand om denna resurs för kommande generationers fiske.

Jag är en person med en massa funderingar, åsikter och vilja att föra och bidra till debatt.

Hoppas att ni är redo! För det är jag!!

Mvh
Jim Wennmark- Gentlemannen

Bifogad tummbild(er)

 • Bifogad bildSenaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog