Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Det kan inte bli sämre!

Postad av Laxtankar , 16 mars 2013 · 1 554 visningar

Att starta fiskeåret på det sätt som jag nu gjort måste vara det bästa man kan göra!

Klockan 06.00 masar jag mig upp ur sängen. Jag vet att jag borde ha klivit upp en halvtimme tidigare men den här gamla kroppen jobbar emot mig ibland. Väl uppe så går det relativt fort att avklara morgonens bestyr i form av påklädning och fikapackande. Bara att lasta ut i bilen och bege sig av.
Solen har redan börjat sätta eld på trädtopperna när jag äntligen rullar ut på motorvägen. De dryga sex milen jag har att åka betas av kanske lite för fort. Men vad gör väl det?
I takt med att solen stiger infinner sig det där magiska fiskesuget. Den känner vi alla igen.

När jag väl rullar in bilen på parkeringen vid fiskekontoret i Älvkarleby har redan de flesta hunnit före mig. Det är mycket folk på plats och stämningen verkar uppsluppen och trevlig. Bara att hämta och betala för fiskekortet.
Termometern i bilen visar på tillförlitliga 12 minusgrader och jag bestämmer mig snabbt för att göra ett kort besök hos päronen innan den här gentlemannen doppar sin första fluga. Det kan vara bra att få upp värmen med en kopp varmt kaffe tänker jag.

Kaffet är gott men fiskesuget riktigt stort så det blir en blixtvisit för att sen ta min plats nere vid Haröarna. När jag nästan är framme ser jag att min fiskebroder Calle Ljungström redan är på plats.
Bifogad bild

Det blir lite sedvanligt snack om hur det har gått, hur många repor man har hunnit med och hur skönt det är att vi nu är igång igen.
Calle har med sig en vän från huvudstaden som presenteras så som Isen. Alltid trevligt att få stifta nya bekantskaper. Definitivt när det visar sig att det blir trevliga bekantskaper!
Jag kliver i vattnet jag med och provar att doppa flugan. Redan från start känns det inget bra. Jag får inget tryck i kasten och tekniken känns helt fel. Dom dåliga ursäkterna till kast vill inte ge sig och jag blir snabbt frustrerad, och det vet vi ju alla hur bra det då brukar bli.
Det där enorma fiskesuget som tidigare infunnit sig var nu som helt bortblåst. Kanske följde det med vinden som ven runt öronen på oss där ute?
Jag fortsätter repan ut men bestämmer mig ganska snart för att sätta mig ner, äta någonting och lugna ner mig. Det är nästan som att man skäms. Jag vet ju att jag är betydligt bättre på det här än vad jag kan uppvisa nu. Nåja, jag gör några halvdana försök igen innan vi förflyttar oss.
Kanalen mellan Rabben och Notön tar vi sikte på.
Chrille Wiklund och Johan Wessén har intagit Rabben med allt vad det innebär. Vi hälsar och frågar hur daget tett sig så långt. Till svar från Chrille får vi ett stort leende och beskedet om Sju tagna fiskar och tre tappade!! Alla har ju naturligtvis fått friheten tillbaka. Wessa låter meddela att han tagit tre och varit i nån till. Även i detta fallet så har alla fiskarna fått livet åter.
Hade det varit några andra som sagt att dom tagit dessa mängder av fisk hade jag aldrig trott dom men nu vet jag ju vilka fantomer dessa herrar är så det är bara att lyfta på hatten.
Suget och inspirationen börjas så sakteliga att återfå greppet om mig och jag gör ett nytt försök. Men ganska så snabbt så kommer jag ner på jorden igen. Det kan inte gå sämre än vad det gör nu!
Spöt jag håller i min hand får jag ingen bra känsla med. Jag bestämmer mig för att gå till bilen och byta påk.Bifogad bild
Sagt och gjort. Upp till bilen för att rigga den gamla beprövade påken och sen ner igen.
Då är det dags att förflytta sig igen. Kursen sätts mot Fla.
Bifogad bild

Från den här sidan känns det betydligt bättre och spöt jag nu håller i min hand känns mer familjärt.
Herr Ljungström rusar ut i vattnet och börjar omgående fiska. Jag och Isen beslutar oss för att spana in läget lite innan vi går i.
Bifogad bild

Ganska så snart har Calle fiskat sig ner en bit och det ges utrymme för mig att gå ner och doppa min långvingade apa . Jag startar på den nedersta sträckan på Fla. Genast känns det bättre med kasten. Tekniken är långt i från fulländad men nu får jag ut grejorna där jag vill ha dom. För varje kast jag gör känns det som att jag mer och mer hittar tillbaks. Nu är det roligt igen.
Vi fiskar oss ner en bit till innan det nyper i. Ett rejält hugg och ett lika rejält mothugg sätter jag. Klockrent! Spöt böjs och det är fisk på kroken. De första knycket skvallrar om en öring modell mindre men sen ändras karaktären. Lite tyngre gungningar med mer kraft och beslutsamhet. Kanske så är det inte en sån lite blänkare i alla fall. Men mså när fisken ganska så snabbt stiger till ytan och börjar rulla sig så visar det sig i alla fall att det inte blev nått nytt rekord i alla fall.
Fisken är snäll och ganska så snart kan jag kroka av den och be Isen ta några kort innan den åter får friheten tillbaks.
Bifogad bild
Någonstans mellan 1-1,3kg skulle jag gissa på. Skönt i alla fall att nollan blev spräckt. speciellt med tanke på hur dan började.
Det blir någon repa till och en massa skönt snack innan klockan slår fyra och bekräftar att årets första fiskedag i Älvkarleby är till enda.
Bifogad bild

När jag nu sitter hemma i värmen igen och tänker tillbaks på dagen så är jag helt på det klara att det är på det här viset man ska inleda en fiskesäsong! Att starta uruselt men att ändå lyckas få uppleva lite öringsgung: Nu kan det rent teekniskt bara bli bättre och rent fångstmässigt så är jag nöjd med en liten blänkare på första försöket.

Tack för mig!
Jim Wennmark - Gentlemannen

 • Daniel Lindberg gillar dettaFoto
Daniel Lindberg
mar 17 2013 11:56

Härlig läsning! Känner igen det där när man köpt nytt spö och har höga förhoppningar men man klickar inte bara med spöt/rullen. De är frustration!

 

Skitfiske!

  • Laxtankar gillar detta
Tack Daniel!!
Jo det är små marginaler i bland. Det märkliga i det hela är att jag fiskat i Gavleån hela vintern med det första spöt och då har det fungerat ok! Vissa dagar vill det helt enkelt inte fungera bara. Då är det bara att gå tillbaks och köra grunder.

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog