Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

C&R - En het potatis

Postad av Laxtankar , 18 mars 2013 · 2 024 visningar

C&R Fiske Debatt
Diskussionerna går heta på diverse forum, nättidningar och bloggar. Den heta potatisen kallas C&R, catch and release.

Vid en första anblick kan metoden verka absurd. Att leka med fisken för att sedan släppa tillbaks den där den kom ifrån.
Men frågan är ju, varför gör vi så?
För oss sportfiskare är denna metod i dag näst intill lika självklar som själva hobbyn. Grundtanken är att om man släpper tillbaks merparten av den fisk man fångar så blir inte beskattningen av stammen lika hård och vi får då mer hållbara stammar och fler fiskare kan få chansen att fånga mer och större fisk. Så långt är allt i sin ordning.
Men vad är det nu som säger att fisken verkligen överlever efter avkrokningen? Kan vi vara säkra på att återutsatt fisk inte får men eller blir så pass störd i exempelvis sin vandring att den klarar av att nå och genomföra sin lek?
Allt detta är relevanta frågeställningar som definitivt måste tas i beaktande. Så därför beslutade jag mig för att dyka ner lite djupare i denna fråga och se vad forskning och studier i ämnet har att visa.
De frågor jag ställde mig var följande:
Vilka fördelar respektive nackdelar på bestånden har C&R?
Vad är riskerna?
Hur går man till väga när man ska utöva C&R och vad bör man tänka på?

C&R medför förhållandevis låga dödlighetstal. På laxfiskar i skandinaviska vatten har man kunnat visa på siffror ner mot 10-15%. I en studie från River Dee i Skottland hade man endast en dödlighet på 2,4% av återutsatt lax.
I vatten där C&R tillämpas visar studier att både antalet individer och storleken på dessa individer ökar i jämförelse med vatten som är hårt fiskade.
Man kan se antydningar att om det fiskas hårt i ett C&R-vatten och man räknar med att man fångar alla fiskar tre gånger under en säsong och räknar med att man har en dödlighet på ca 10% vid varje fångsttillfälle kommer man efter säsongens slut vara uppe i dödlighetssiffror motsvarande "uttag".
Riskerna att skada fisk vid C&R är ganska många. Det är mycket man bör ta i beaktning när man tänker utöva sig av C%R.
T.ex ökar risken för infektioner hos fiskarna i höga vattentemperaturer. Hos laxfiskar i skandinaviska vatten räknar man med temperaturer över +18 grader Celsius som höga. Det varma vattnet har också mindre mängd tillgängligt syre än kallt vatten vilket påskyndar och ökar mjölksyrehalterna hos fisken.
I studier från norska älvar kan man se att laxar som fångats under lekvandringen kan bli störda i sin vandring och i stället börja vandra nedströms efter återutsättandet. Detta kan i slutändan påverka laxens förmåga att nå sina lekområden.
Fisk i allmänhet har ganska så mjuka skelett och kan vid ovarsam hantering skadas så dom inte överlever C&R. Även onödigt lång vistelse ovan vatten kan skada fisken.
Riskerna och fiskens känslighet varierar mellan arterna så det är av yttersta vikt att man lär känna sin art.

Hur beter jag mig då vid C&R och vad bör jag tänka på?
Först och främst så bör man se över sin utrustning. Den ska vara anpassad efter det fiske man ska bedriva. Att inte ha för klen utrustning som bara onödigt förlänger drillningen och på så vis utsätter fisken för onödig mjölksyra. Detta är speciellt viktigt vid fiske i varmt vatten.
Vid val av krok finns det en del att fundera över. Beten utrustad med trekrok har visat sig ofta kroka fisken långt fram i munnen. Men ofta krokar alla tre krokarna och kan vara svåra att få ut. Vilket ofta större vävnadsskador i munhålan.
Andra effekter med svårlossade trekrokar kan vara långvarig hantering av fisken ovan vatten samt ökad risk för skelettskador i och med att klämrisken ökar.
Mitt tips är i så fall att så långt det är möjligt använda sig av hullingslösa krokar. Detta skadar fisken mindre och förkortar hanteringen ovan vatten.
Om kroken sitter djupt ner i t.ex svalget på fisken gör man klokast i att klippa linan och låta kroken sitta kvar. Kroken lossnar efter en tid av sig själv i alla fall. Detta ökar överlevnadschanserna för fisken i sådant fall.

När väl fighten är över, kroken lossad och det är dags för fisken att åter få sin frihet tillbaks gäller det verkligen att se till att fisken återhämtat sig bra. Fisken ska verkligen vilja ge sig av och visa det med kraft. Bara för att den viftar på stjärtfenan och sakta simmar iväg betyder det inte att den kommer att klara sig.

Källa: www.fiskejournalen.se
www.havet.nu - Catch and release - Bra fiskevård?
Luleå University of Technology - Vilt och Fisk Nr3, 2008


Jag är själv en stark anhängare och förespråkare av C&R och är övertygad om dess positiva effekter. Dock finns det som sagt en massa att ta hänsyn till. Framför allt i vår hantering av fisken samt val av utrustning och material.
Det man kan ta sig en funderare på är den etiska och moraliska aspekten i föreskriven metod.
Det kan jag lova er att jag kommer att göra och givetvis så kommer ni att få veta vad jag kommer fram till.
Nu är ordet ert!

Jim Wennmark - Gentlemannen

 • Laxtankar gillar dettaFoto
flyfisher_64
mar 28 2013 08:37

Håller med dig till 100%. Jag vill bara tilläga en viktig detalj som man måste ha vid C&R:  MÅTTBAND...

  • Laxtankar gillar detta

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog