Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Forsbacka - Ett stort första steg

Postad av Laxtankar , 27 mars 2013 · 1 100 visningar

Forsbacka - Ett stort första steg Det finns ca 2100 vattenkraftverk i Sverige i dag. Mindre än 2% av dessa har fungerande fiskvägar.
Arbetet med att förändra denna situation är väl dom flesta av oss sportfiskare införstådda med. Ett arbete som ständigt motarbetas av både kraftbolagen själva men också i viss mån de instanser som beslutar i dessa frågor.
Detta är den mörka vattenkraftsvardagen som vi är så vana att få uppleva. Dock finns det ljusglimtar även här. Ett sådant är arbetet som håller på att ske runt om byggandet av det nya kraftverket i Forsbacka.

2009 stängde Gävle Energi (Gävle Kraftvärme AB) ner det befintliga kraftverket i Forsbacka pga att det var dags för stora investeringar där.
Genast påbörjades planeringen för ett helt nytt kraftverk i fåran bredvid.
I och med planerna för nybyggnation krävdes nya tillstånd. Nya tillstånd, nya krav.
Efter hårt arbeta påmånga fronter, bl.a från Sportfiskarna och Älvräddarna,framarbetades planer för det nya kraftverket. I dessa planer ingår nu en toppmodern fiskväg i form av ett omlöp över Rörverksholmen. Detta blir en sådan fiskväg som möjliggör vandring både uppströms och nedströms för samtliga fiskarter.
Inte nog med det så inkluderar även planerna en fiskfälla för åluppsamling. Detta är av enorm vikt då det nedströms Forsbacka redan finns ytterligare sju kraftverk helt utan fiskvägar eller uppsamlingsfällor. Dessa kraftverk skulle i praktiken fungera som ålkvarnar som skulle krossa samtliga ålar i sim vandring nedströms.
Huvudförhandlingarna med Mark- och miljödomstolen skedde vid Labbis i Forsbacka den 13:e mars och nu får vi med spänning invänta domen som skall tillkännages den 8:e maj.

Personligen ser jag det som nu håller på att ske i Forsbacka som ett stort första steg för att få fria vandringsvägar ända från mynningen till Storsjön.
Om man tar sig en titt på Gävle kommuns miljömål kan man se att det åttonde målet kallas "Levande sjöar och vattendrag". Under miljömålsdagen som Gävle kommun hade den 14:e mars i år presenterades nya åtgärder i form av att hela Gavleåns vattensystem ska bli ett sammanhållet projekt i vilket alla aspekter, som exempelvis naturvård, kraftproduktion, fiske och kulturmiljö, ska tas fram och bidra till att vi når målet: god ekologisk status.
I och med detta sätter man att stort fokus på att återskapa de förutsättningar Gavleån en gång har haft. Det är med en positiv inställning i hjärtat jag kommer att följa den här utvecklingen.


Jim Wennmark - Gentlemannen

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog