Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Påskfisken

Postad av Laxtankar , 31 mars 2013 · 1 875 visningar

Flugfiske skagit öring havsöring påsk
Påskfisken Påsk! Ja ytterligare en högtid att spä på den annalkande gubbmagen. Min vana trogen så har jag sett till att jag står ytterligare lite stadigare på denna jord. Med magen fylld med mat, godis och kanske aningen för mycket alkohol passar det utmärkt att få spendera en heldag utefter Dalälvens stränder och gå av mig några kalorier i ankeldjup tösnö och nollgradigt vatten.

Dagens fiskeäventyr Förlades i Älvkarleby med jakt på havsöring.
Med en hel timmes mindre sömn i ögonen, på grund av omställning till sommartid, slog jag upp de blå strax innan sju på morgonen. Fiskesuget var redan från första sekund på plats men jag kände ändå ingen stress över att komma iväg. Dagen till ära hade jag ändå inte bokat in något sällskap. Det kändes ganska skönt att inte behöva anpassa mig till någon annan. Fiskeutrustningen låg redan i den stora lådan till bilen så bestyret med att packa för dagens fiske var snabbt avklarat.
Kosan styrdes mot Älvkarleby. Väl på plats var det bara att hämta ut årskortet och börja fiska.
Som vanligt så föll beslutet att starta dagens fiske på Haröarna. Valet av fluga blev en rosa Intruder bunden på marabou. Bifogad bild
Den simmade riktigt fint i det klara och kalla vattnet. Riktigt nöjd var jag med den flugan. Vilken öring skulle kunna motstå något så läckert?!
Det är riktigt klurigt att fiska nere på Haröarna. Strömmen är kraftig ända in till land och det är svårvadat bland all sprängsten. Men jag vet av tidigare erfarenheter att lyckas man styra ner flugan mellan och bakom dessa block av sten brukar inte huggen låta vänta på sig.
I och med den starka strömmen så fiskade jag bara ut klumpen i stort sätt och gav på riktigt ordentliga uppströmsmendningar för att få flugan att sjunka snabbt. Efter ungefär halva sträckan fiskad kommer jag fram till ett par stenar där jag förr om åren har haft skaplig utdelning. Samma taktik som tidigare. Ut med klumpen och en kraftig mendning. Flugan blir hängande en liten stund innan den dyker. I just det här området bildas det en hel del virvelströmmar och bakvatten som man hela tiden måste kompensera för. Jag lägger två stycken mindre mendningar direkt efter varandra och när linan sträcker upp så smäller det! Inget snack! En liten öring har förälskat sig i min rosa lilla kreation. Ett mothugg så att kroken fäster och så är fighten igång. Dock blir det en kortvarig fight då den lilla öringen överlistar mig med ett gäng typiska öringsknyck och så är den fri.
En skaplig start i alla fall. Med gott humör fiskar jag mig ner för sträckan och beslutar mig sen för att byta plats. Fla får det bli.

Bifogad bild

Det är fler än jag som har tänkt den tanken. När jag kommer ner uppenbaras ett koppel av flugfiskare. Ända uppe från Bagarkurvan ner till stenraden utanför vindskyddet går det med jämna mellanrum flugfiskare.
Det blir till att sätta sig ner på ryggsäcken en stund för en kopp kaffe och en macka.
Jag hinner med två repor på Fla och lite snack med bland annat Chrille Wiklund innan det är dags att åter byta sträcka. Chrille har dagen till ära haft ett trögt fiske med "endast" tre stycken öringar återutsatta och några till som krokat av sig själva.
Under mina repor nere på Fla har jag sneglat över på Kistan rakt över älven. Det har gått folk där hela dagen men just nu ser det ut att vara tomt. Jag packar in i bilen och åker runt. Då parkeringen ovanför Körsbärsudden inte är upplogad så får jag parkera bilen nere vid kontoret och gå hela vägen förbi Klarvik ner till Kistan. Det tar på krafterna att stappla runt i den töande snön.
Bifogad bild
Svettig och andfådd kommer jag på plats. Jag väljer att endast fiska av den nedersta delen av Kistan då det har gått folk på sträckan hela dagen och jag vet att det oftast brukar nypa i ute i strömkanten längst ner.
Fisket startar på sämsta tänkbara sätt. Jag lägger ut flugan i strömmen, mendar kraftigt uppströms och låter den förtyngda, rosa skapelsen dyka. I ett ögonblick av ouppmärksamhet missar jag att linan stannar upp. När jag väl märker det är det för sent och när jag reser spöt får jag även kvittot på det hela. Flugan har borrat in sig mellan två stenar. Den sitter så pass långt ute att jag inte kan rädda den. Jag drar och tafsen går av. Lite surt känns det att mista en fluga som jag lyckts så bra med och som dessutom har levererat tidigare under dagen. Nåja, det är bara att knyta på en ny. Nu faller valet på en långvingad "apa" bunden på get och några strån av ett självlysande flash. Den levererade på premiären så jag hoppas att den ska göra en liknande insats även nu.
Jag fiskar mig lugnt och metodiskt neråt. Jag vet att dom brukar ta alldeles i strömkanten eller nära land.
Där stenkistan går ut i älven bildas det ett bryt eller en liten nacke. Flugan fiskar sakta över där och när den styr in i strömmen bakom nyper det i igen. Jag lyfter på spöt och fisken är krokad. En liten fisk på runt 40-45cm går genast upp och rullar i ytan. För att vara säker på att den inte ska släppa så går jag ner bakom strömkanten och landar fisken i det lugna bakvattnet. En kort men ack så rolig fight. Det blir några snabba bilder innan kroken försiktigt lossas och den lilla havsöringen åter får sin frihet.
Bifogad bild
Jag gör en kort repa till innan jag är nöjd för dagen och beslutar mig för att åka hem.
Dagens resultat blev att jag först blev lurad av en öring men att jag sen fick luras tillbaks lite.
En solig och trevlig dag i Älvkarleby kort sagt!

Tack för ordet!
Bifogad bild


Jim Wennmark - Gentlemannen

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog