Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Dag1 av två!

Postad av Laxtankar , 06 april 2013 · 1 470 visningar

Skagit flugfiske öring Älvkarleby Dalälven
Dag1 av två! Återigen så har vi fått uppleva en solig och skön dag efter älven.
Vädergudarna ler åt oss på dagtid och skrattar åt oss nattetid.

Att det skulle handla om fiske i Älvkarleby den här helgen hade varit klart sen länge. Jag har gett mig den på att det här året ska bli något i hästväg när det kommer till flugfiske.
Men det roligaste i dag var inte själva fisket i sig utan mer sällskapet jag fick.
Tidigare i veckan när jag var på jobbet så plingade det till i telefonen: Jag hade fått ett meddelande på facebook. Det var från en av medlemmarna i vår fiskeklan som i över 15-års tid åkt till Norge tillsammans för laxfiske och trevligt umgänge. Jag var väl lite banbrytande, i vårat gäng, i somras när jag som grön Skagit-utövare tog mig an utmaningen att testa tekniken på lax. Ingen av oss hade över huvud taget provat på tekniken tidigare och jag chansade och tog hem storvinsten i två ruskigt fina laxar,
Efter detta så har nu både min far och vår gemensamma vän, Tomas Thavelin, också utrustat sig med Skagitlinor. Eftersom det inte bara handlar om nya typer av linor utan också en helt annan teknik att kasta och att fiska så krävs det en hel del övning. Jag har själv nött på i över ett år nu och jag är långt ifrån nöjd med mina prestationer. Dock är jag väl den i gänget som har mest erfarenhet så här långt så det var väl kanske naturligt att fråga mig om tips och råd. Likväl är det enormt smickrande och en grym boost får både inspirationen och självkänslan att få ett sånt eminent uppdrag.
Tomas är en grym flugfiskare som alltid gått sin egen väg och alltid trott på det han gör. Han är grymt noggrann i sitt flugfiske och lämnar så lite han kan åt slumpen. Så mitt uppdrag att ge tips och råd när det kom till kastteknik var nog något av det lättaste jag tagit mig för. Det var bara att visa hur jag gjorde, peka lite och förklara teorierna så var han självgående. Inga som helst problem.

En sak som gjorde mig lite förbryllad var när jag skulle testa hans grejor. Han tyckte själv att linuppsättningen han fått utprovad var på tok för tung och svårkastad så jag skulle prova och se vad jag tyckte. Han hade riggat ett gammalt Bringsénspö på 12 fot med en linuppsättning på ett stycke Rio Skagit Short 525 grains och en 12,5 fot lång spets T11. Vilket spö att jobba! Jag blev alldeles häpen över hur lättkastat det var. Med en skön och utpräglad helaktion laddades detta spö optimalt och jag lyckades nog sätta personligt längdrekord redan i andra kastet. Inga som helst problem att lyfta hela ekipaget ur vattnet och försätta det i kurs rakt ut över älven. Det var kort sagt en riktig drömuppsättning.
Bifogad bild
Det jag kan bli lite "sur" på är att jag själv inte har ett sånt spö. Tänka sig att ett 20 år gammalt spö levererar sån enorm prestanda och kraft. Hästlängder bättre än mitt splitter nya Hardy!!
Nåja det blir bara ått styra kosan ner till älven i morgon igen och lägga sig i hårdträning.
Vi hörs igen i morgon gott folk!

Jim Wennmark - Gentlemannen

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  jmansson
  27 jan 2017 - 19:55
 • Foto
  Kallocain
  10 dec 2015 - 15:13
 • Foto
  SilverFiskN
  06 aug 2015 - 15:16
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 jun 2015 - 11:35
 • Foto
  Mr-jerkbait
  12 jul 2014 - 08:21

MyBlogLog