Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Rain man's BloggFoto

Tillbaka vid min å.

Postad av Gustav Carlstedt , 17 september 2013 - - - - - - · 2 095 visningar
flugfiske, västerbotten, harr och 5 fler...
Tillbaka vid min å. Det finns en plats i Västerbottens inland dit jag alltid längtar. En liten anspråkslös å mitt bland alla storfiskvatten. Men det är min å och jag har lärt känna den och dess innevånare ganska väl de senaste åren. Otaliga harrar har här krokats på torrfluga i alla de tänkbara vattenstånd. Havsörnar och tjädertuppar har svept förbi under mina fiskeeskapader och har bidragit till att ge en vildmarkskänsla som förstärker min kärlek till denna fantastiska lilla å.

Jag har fiskat här i regn, sol, till och med när en tromb svepte förbi ett hundratal meter bort och lämnade ett spår av omkullblåsta tallar efter sig som ett gigantiskt plockepinn.

Jag har fått förmånen att regelbundet få komma hit och bo och fiska. Jag tar gärna med mig mina goda vänner hit och fiskar.

Jag kan tycka att det är lite töntigt när andra inte vill avslöja sina fiskeplatser likt Hans Lidman och hans Svartå, men jag kan även respektera att människor inte vill ha "sina" smultronställen invaderade av andra spösvingare. Hoppas att ni respekterar att jag inte avslöjar namnet på min å.
Bifogad bild
Bifogad bild
Höst och lågvatten

För första gången åkte jag för ett par veckor sedan tillsammans med min kompis Jens för att testa fisket på höstkanten i ån. Rapporter om lågt vatten visade sig stämma mycket väl. Stenar jag aldrig tidigare sett var fullt synliga och fickor och höljor där jag tidigare haft framgång med mina flugor var som utplånade. Insektslivet var inte ens i närheten av sommarens kläckningar av dag- och nattsländor eller svärmningar av fjädermygg. Lågvattnet gjorde nymf- och våtflugfisket omöjligt så vi knöt misstroget på våra nattsländeimitationer. Misstron visade sig dock obefogad och vi krokade harr i överflöd på våra torrflugor. Förutom några matfiskar återutsatte vi all fisk.

Fiskar av en fin nacke
Bifogad bild

Ett knippe matharrar
Bifogad bild

Skellefteälven och Malåmynningen
Jag har även den stora förmånen att få låna båt för fiske i Skellefteälven. Älven håller gott om fisk och vid rätt vattenföring brukar det smälla på bra. Vi gjorde ett strandhugg och fick känna på fina harrar och jag lyckades kroka en fin sik på spinnspö från båten. Vädret var ganska grått och kallt till en början men det sken upp och fisket värmde våra frusna kroppar.

Sik från älven
Bifogad bild

Spöböj i Malån
Bifogad bild

Det blev en otroligt trevlig helg med mycket fiske, men även god mat och dryck tillsammans med Jens. TVn satte vi aldrig på. Istället vigde vi kvällarna åt flugbindning, skitsnack och en och annan whisky vid köksbordet. Jag längtar redan tillbaka!

Slutligen ett par bilder på Jens, som för första gången provade flugfiske i strömmande vatten. Han landade cirka 30 harrar under helgen. Snacka om bra start på flugfiskekarriären.
Bifogad bild
Bifogad bild


Foto

Att grundlacka, måla och lacka egna fiskedrag.

Postad av Gustav Carlstedt , 09 augusti 2013 - - - - - - · 16 467 visningar
lv1, createx, faskolor och 5 fler...
Att grundlacka, måla och lacka egna fiskedrag. Nu börjar det roligaste steget i betestillverkningen. Att välja färger och utseende på de gjutna dragen är fantastiskt kul! Experimentera! Blir det outhärdligt fult(tro mig, det händer), bit ihop, låt det torka och börja om.Jag är en novis när det kommer till airbrushmåleri, men så länge det inte blir alltför avancerat kan även en total nybörjare göra riktigt snygga och bra fiskedrag.

I vanlig ordning gör jag en liten bildbeskrivning.

När du är helt nöjd med dina gjutningar och ska fortsätta med målning måste du bra att ha en grund att måla på. Det går ganska bra att grunda direkt med airbrush, men om du har minsta blygenomslag eller ojämnhet i gjutningarna så kommer färgen ha svårt att fästa. Jag grundlackar mina drag med propionatlack. Det är en lack som brukar användas i industrin och den fäster bra, blir jämn och hård. Propionatet köps i fast pelletform och blandas ut med aceton eller thinner. Ventilation eller andningsskydd är ett måste!
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

För att kunna måla med airbrush behövs följande: kompressor, färgspruta och färg. Jag har några olika sprutor för lite olika syften. En jättefin Iwata, en billigare och en riktig skräpspruta. Eftersom att jag ofta målar med glitter(blir kladdigt och sprutorna blir slitna), brukar jag använda de billigare sprutorna till det. Det finns en uppsjö av färgfabrikat att tillgå. Jag målar med vattenbaserade färger. Createx och Faskolor är två bra märken. Jag tycker att de är likvärdiga, men jag har gått över mer på Faskolor för att den är billigare och finns i många roliga färger. Behöver du tips på bra butiker med bra sortiment och priser är det bara att hojta till!
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Mitt första lager färg på dessa drag är en chromefärg som ger en metallisk yta.
Bifogad bild

Sedan målar jag med två olika fluorescerande färger, orange och röd. färgen är ganska transparent och chromefärgen blänker igenom.
Bifogad bild

I nästa steg lägger jag på glitter. I det här fallet använder jag guldglitter som jag blandar ut med en genomskinlig airbrushfärg och sprutar på dragen.
Bifogad bild Bifogad bild

På de här dragen väljer jag att göra lite prickar med svart airbrushfärg. Jag gillar när det är lite oregelbundet och olika storlek på prickarna, då ser man ju att det inte är fabriksmålat om inte annat.
Bifogad bild

Så var det dags för ytskiktet. Mina mindre gjutna drag brukar jag lacka i en enkomponentslack som heter LV1. Det är en finsk lack vars huvudsakliga användning är att försegla betonggolv. Den funkar dock utmärkt till fiskedrag, men den kräver många lager(uppåt tio) och den luktar fruktanskvärt starkt. Jag är i garaget och använder helmask(andningsmask). Doppa, häng upp, låt torka, doppa, häng upp, låt torka........
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

När du är nöjd med finishen är det bara att montera valfria fjäderringar och krokar och sticka ut och fiska!
Bifogad bild

Tror nästan att de måste testfiskas ikväll!


Foto

Att gjuta fiskedrag i silikonform.

Postad av Gustav Carlstedt , 23 juli 2013 - - - - - - · 7 044 visningar
silikonform, gjutform och 5 fler...
Att gjuta fiskedrag i silikonform. Då har jag äntligen hunnit med några gjutningar i silikonformen som jag tillverkade i våras. Jag försöker beskriva steg för steg med lite bilder, men om någonting känns oklart är det bara att fråga!


Första bilden visar lite "bra att ha prylar". Gjutform, rostfri tråd ca 1mm, blyplåt, avbitare, tång, våg.
Bifogad bild

Första steget blir sedan att få till rätt längd på den genomgående tråden. Första får man laborera lite med för att få till. När jag är nöjd med längden brukar jag använda den första som utgångspunkt och gör sedan en enkel mall bestående av två spikar i en träbit på de ställen som tråden ska böjas. Löjligt enkelt, men ska du göra mer än ett drag sparar denna mycket tid(och material)
Bifogad bild

Sedan är det dags att förtynga dragen efter tycke och smak. Jag väljer att väga upp cirka 10 gram blyplåt per drag för att få rätt densitet i förhållande till polyuretanet.
Bifogad bild

Bocka sedan blyplåten och vik den runt tråden. Kläm till med tången så blyet sitter på plats. Du kan, beroende på hur din form ser ut, behöva trimma till kanterna på blyet med en avbitare så att blyet "går fritt" från kanterna på formen.
Bifogad bild

Passa sedan in dina blyade trådar i formarna. Försök att få till formen och att ändarna på tråden ligger på rätt plats innan du stänger formen.
Bifogad bild

När formen är stängd säkrar du det hela med några gummisnoddar. Blanda sedan polyuretanet. I detta fall 50/50. En våg som går att nollställa är ett måste! Tänk på att PU-n härdar snabbt. Det finns ingen tid för en kaffekopp riktigt än.
Bifogad bild
Bifogad bild

Häll i polyuretanet i formarna. Om det inte sjunker ner kan du pressa lätt på formen för att få ut eventuell luft.
Bifogad bild

Nu är det dags för kaffe! Låt dragen härda ordentligt. Om du väljer att använda polyuretan går det bra att ta isär formarna efter en halvtimme ungefär.
Bifogad bild

Förhoppningsvis blir du nöjd med dina gjutningar. Nästa steg är ännu roligare!: att måla och lacka dragen.

Mer om det kommer i ett inlägg framöver.


Foto

Ny stad, nytt liv.

Postad av Gustav Carlstedt , 21 juli 2013 - - - - - - · 1 751 visningar
Piteå, Norrbotten, flugfiske och 5 fler...
Ny stad, nytt liv. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för min bristande inläggsfrekvens här på bloggen. Jag har dock haft en hel del att stå i på sista tiden(minst sagt)

Till att börja med har jag och min familj sålt hus i Eskilstuna och packat, för att sedan flytta cirka 100 mil norrut till Piteå, Norrbotten. Vi har precis fått vårt tredje barn, fixat med nya huset, ordnat med nya jobb och så vidare...

Fiske i Piteå

Trots alla dessa livsomvälvande händelser, har jag hunnit med en del fiskerelaterat. Att vara fiskeintresserad i Norrbotten är ju betydligt mer tacksamt än nere i Södermanland där jag bodde tidigare. Jag känner mig fullkomligt omringad av bra fiskevatten!
Bifogad bild

Med tanke på att min kära hustru gick arton dagar över tiden på sin graviditet har det inte blivit några längre avstickare. Jag har hållit mig inom några mil från Piteå och försökt att ha skaplig mobiltelefontäckning. Mestadels har det blivit fiske i Svensbyns tjärnar efter regnbåge, öring, röding och harr. Visserligen är det inplanterad fisk(förutom harren), men vattnet är fint liksom omgivningarna och på fluga bjuds man ofta på en god fight.
Bifogad bild

Det har även blivit en del latmansfiskande med min vapendragare Jens, oftast med magert resultat. Att bottenmeta regnbåge är inte så enkelt som det kan framställas ibland och det tycker jag bara är positivt. "Hemma" i put and takesjöarna känns det som att alla degmetar på botten och det kan vara svårt att komma ut med ett drag eller en fluga utan att trassla in sig i någon annan. Här uppe upplever jag det som att många fler varierar sitt fiske lite mer.

Jag har även hunnit med något kortare jerkbaitpass i bottenviken. Oftast med min otåliga treårige son som sällskap. Den enda landade fisken på jerkbait är en fet Id! som fick gå tillbaka när min förvåning hade släppt. Den högg på en 18 centimeter lång buster magnum.

Ny pysselhörna

Jag känner mig nöjd med min lilla verkstad som jag har klämt in i ett rum i garaget. Här kommer det bli mycket pyssel med gjutning, lackning och flugbindning framöver. Hittills har det mest blivit lite flugbindning: P-flugor, wooly buggers mm.

Bifogad bild Bifogad bild

Framöver ser jag mycket fram emot att få fiska lite lax i Byskeälven och även strömfiske efter harr.

Det kommer nya inlägg inom kort.


Foto

Stor gädda, små gäddor, trägädda och en liten film.

Postad av Gustav Carlstedt , 25 maj 2013 - - - - - - · 2 685 visningar
gädda, tävling, jerkbait och 5 fler...
Stor gädda, små gäddor, trägädda och en liten film. På fredagskvällen var alla åtta grabbar på plats vid Västlandasjön ett par mil utanför Köping. Både humöret och vädret var på topp och vi avnjöt en god middag på bryggan och avslutade kvällen med en bastu och bad i sjön.

Bifogad bild

På lördagen var det tävlingsdags. Jag och Niclas var som vanligt skeppare i varsin båt och de andra killarna lottades in i båtarna. Västlandasjön är "min" sjö. Mitt hemmavatten där jag har fiskat i drygt 20 år och känner till varenda grynna och lekvik. Detta till trots har jag ändå alltid ekolodet påslaget och kastar ett öga på det med jämna mellanrum. Det är alltid intressant att utforska och att se hur temperatur och vattenstånd påverkar fisket.

Vinnare i årets individuella tävling blev Niclas Cebula med en gädda på 106 cm och ett säreget "hål" i huvudet. Lagtävlingen vanns som vanligt av min båt med så lite som fem landade fiskar, varav en abborre. Vinnarfisken drogs på en liten spinnare på exakt samma ställe som fjolårets vinnarfisk. Niclas får givetvis sitt namn för evigt inbränt i trägäddan.
Bifogad bild
Bifogad bild

Jag testade ju även min nya Gopro hero 3 black edition kamera i helgen. Detta med varierande framgång. Flera gånger lyckades jag få slut på batteri eller minneskort när det väl hettade till. Jag lyckades dock få till ett klipp där jag krokar en liten gädda på haspelspö och en liten reflexspinnare. Det bör ses i HD(tryck på det lilla kugghjulet längst ner i youtubefönstret och ändra till 1080) och jag ber så hemskt mycket om ursäkt både för svordomar och obotlig Köpingsdialekt :-P
Jag har väl inte blivit riktigt kompis med kameran än och förhoppningsvis blir det bättre!

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bildFoto

Gäddtävling och test av Gopro hero 3 black edition i helgen

Postad av Gustav Carlstedt , 17 maj 2013 - - - - - - · 42 274 visningar
gädda, gopro hero 3 black edition och 4 fler...
Gäddtävling och test av Gopro hero 3 black edition i helgen Jerkbait, haspel och flugfiske
Så var det dags för den så vänskapliga men även mycket prestigefyllda gäddtävlingen. Vi är åtta kompisar som spenderar en helg vid en liten sjö i Västmanland. Vi grillar, badar bastu, spelar poker och inte minst fiskar vi.

Reglerna är enkla; Två båtar där deltagarna lottas i två lag. En lagtävling där antal gäddor räknas och en individuell tävling där störst gädda tar hem priset. Vi är så gammalmodiga att vi mäter gäddans vikt och inte längd. Självklart är det catch and release på alla gäddor!


Förra året vann jag tyvärr inte, men jag satsar givetvis på seger i år och att få mitt namn inbränt i den snidade trägäddan som pryder köksfläkten i stugan. Toppvikten i fjol var 7,5 kg och jag tror att det kommer att krävas någonting i den viktklassen i år också. Om jag inte minns fel tror jag att vi landade runt 40 gäddor förra året och vi hade riktigt bra fiske.Jerkbait, haspel och flugfiskeJag har aldrig dragit en gädda på fluga. Det kan säkert bero på att jag aldrig har försökt. Någon gång under helgen ska jag dock knyta på en fågelskrämma och ge det ett försök. Jag har väl kanske inte den mest optimala utrustningen för gäddflugfiske. Jag tänkte testa mitt loop multi 9,6 fot 7/8 med Vision Komarulle 7/8 och en intermediatelina. Tafsen tänkte jag ta en taperad laxtafs som jag kortar ner ganska mycket och en kort flätad ståltafs i änden. Det ska bli kul att testa!


Det ska även bli kul att testa lite egna drag och jerkbaits och se om man kan lura upp någon krokodil på egna prylar. Tyvärr har jag fått haveri på min Ambassadeur 5601 jb. Releasen funkar inte. När jag trycker på tumtangenten händer … ingenting. Taskig timing och rullen var så gott som ny. Jag har dock skickat in den till Abu Garcia och de har lovat att hjälpa mig snabbt.


Gopro Hero 3 black edition.


I helgen ska jag även testa min nya leksak: en Gopro Hero 3 black edition. Jag ska filma våra bravader i båtarna och förhoppningsvis lite fiskdrillning. Jag har testat kameran hemma och den är både lättanvänd och ger en klockren bild. Tänkte använda head mount och även sätta några fästen på båten. Det kanske kommer ett smakprov om filmen blir bra.


Foto

Vatten över huvudet - tillverkning av Jerkbait.

Postad av Gustav Carlstedt , 06 maj 2013 - - - - - - · 3 595 visningar
Betestillverkning, jerkbait och 3 fler...
Vatten över huvudet - tillverkning av Jerkbait. Då blir det ett stickspår igen!

Jag vet mycket väl att jag borde blogga om gjutning och lackning av havsöringsdrag... Men nu har jag ju gett mig fan på att jag ska dra gädda på mina egna jerkbaits om ett par veckor när vi kör grabbhelg/fisketävling.

Jag har sugit åt mig av all information som finns på nätet och köpt på mig/tiggt ihop det material jag anser mig behöva. Jag har dessutom ett litet hus på tomten som passar utmärkt för ändamålet, en hel drös med maskiner och en förstående fru.
Bifogad bild

Jag bestämde mig för att göra mina beten i ek. Min käre kollega Pether försåg mig med massor av spillbitar av, både solid ek och kexlimmade bänkskivor. Sedan gjorde jag helt enkelt en mall och sågade ut ämnen av mina ekbitar. Efter att jag fått ut grundformen ritade jag ut centrumlinje och borrhål för bly och krokar.
Bifogad bild

Formen slipade jag med en bandslip monterad på ett slipbord. finliret körde jag för hand och med en dremel.

När jag borrat för förtyngning och var nöjd med formen, släppte jag ner jerkarna i en hink med vatten för att kolla hur djupgående betena skulle bli. Jag gillar jerkbaits som "svävar" ett par decimeter under ytan med nosen något neråt, så det var det jag eftersträvade. Sedan borrade jag hål för skruvöglor och moterade öglor med washers doppade i epoxylim.
Bifogad bild

När jag var nöjd med form och hur betet betedde sig i vattnet lät jag det torka och spacklade sedan igen hålen med plastic padding. Sedan slipade jag betet en sista gång innan jag grundlackade betet i propionat upplöst i aceton. Kanske inte så hälsosamt, men "lilla huset" är väl ventilerat och resultatet blev svinbra.

När grundlacken torkade såg jag till att göra lite mallar för målning av mina beten. Det kändes lite ovant att airbrusha ett såpass stort bete och jag gjorde mina missar. Bland annat blev mina röda linjer vid gälarna absurt tjocka, inte alls vad jag tänkt mig. Men men, en blodig abborre kanske kan locka till hugg :-P
Bifogad bild
Bifogad bild

Efter målning kommer såklart lackning. Jag brukar ju köra med enkomponentslack till mina skeddrag, men denna gång valde jag c&w lure epoxy. Jag var då även tvungen att damma av mitt torkhjul och försöka passa in den hopplöst för stora jerken i det. Mitt spontana intryck av lacken är gott. Det går att lägga tjocka lager och den blir både klar och stenhård!
Bifogad bildLängden är 160 mm och vikten 95 gram. Jag hoppas kunna ge lite mer bilder och en fångstrapport nästa helg.

Jag kommer givetvis återkomma om gjutningen av mina skeddrag också!

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bildFoto

Test av nytt drag bland rostiga damcyklar, lik och fylltrattar(Eskilstunaån)

Postad av Gustav Carlstedt , 28 april 2013 - - - - - - · 1 634 visningar
Betestillverkning, gjutformar och 3 fler...
Test av nytt drag bland rostiga damcyklar, lik och fylltrattar(Eskilstunaån) Nu går jag händelserna i förväg. Senaste inlägget handlade ju om att tillverka silikonformar och detta inlägg skulle vigas åt tråd, bly och gjutning av drag. Jag blev bara så himla nyfiken!

Hur skulle dragen gå i vattnet? Skulle de gå att kasta med? Vilket av dragformerna skulle jag gilla bäst?

Lördagen skulle bli en fin dag. Efter att ha kollat med diverse kontakter om isläge och fiskläge i närliggande vattendrag, fick jag snabbt plocka bort alla favoritplatser från min lista. Det vatten som återstod efter mina utforskningar var...Eskilstunaån.

För er som inte känner till Eskilstunaån kan jag informera att det är en å som flyter genom centrala Eskilstuna. Bland annat förbinder ån sjöarna Hjälmaren med Mälaren. Fisket i ån bedrivs av föreningen Åfiske och stora mängder regnbåge planteras ut varje år. Fisken tas från en odling i Dalälven och ska hålla rätt så bra kvalitet. Det dras regnbågar runt 10 kilo i ån varje år!

Rostiga damcyklar, lik och fylltrattar.

Jag har under mina sju år i Eskilstuna fiskat i ån tre gånger. Att det inte blivit fler gånger beror på flera olika faktorer: Jag lockas av att fiska i naturen. Det får gärna vara stillsamt och vackert. Att stå mitt i stan bland bilar, bussar och stadsljud känns inte så lockande. Jag får också känslan av att det ligger ganska mycket skräp i vattnet, att det är troligare att jag ska kroka en rostig gammal damcykel än en fet regnbåge. Att polisen med ojämna mellanrum draggar i ån efter försvunna personer får mig också att inte bli så sugen på fisken i ån. dessutom verkar alla bra platser abonneras av bottenmetare med mängder av linor kors och tvärs.

Fiskekortet inhandlades kvällen innan och starttiden skrevs 06.00. Min tanke var att stadens centrala delar kanske skulle vara stillsamma i denna arla morgonstund. Faktum är att när jag cyklade ner till ån runt 05.30 var staden knäpptyst. Inga bussar, knappt några bilar. Frånsett några vinglande fylltrattar som släntrade hem efter någon efterfest, mötte jag bara enstaka tidningsbud och burksamlare under min korta cykeltur.

När jag kom ner till min tänkta fiskeplats vid en bävergnagd al nära den gamla staden upptäckte jag att ån flöt lugnt och att siktdjupet var max 20 centimeter. Siktdjupet har påverkats negativt av alla översvämningar den senaste tiden som har medfört att vatten från åkrar tagit med sig stora mängder slam till de sjöar och vattendrag som förser ån med vatten. Eftersom mitt primära mål med turen var att testa mina nya drag och att se gången i vattnet, kändes det lite trist med det bruna vattnet.

Bifogad bild

Jag fiskade några timmar utan att få känna på fisk. Jag är mycket nöjd med den ena dragformen, den på bilden. Jag snabbmålade och lackade ett par av varje sort och den bredare av de två går betydligt bättre i vattnet. Jag trodde nästan mer på den andra formen, men jag får nog tänka om där. Eller kanske vikta om.

Bifogad bild

Jag återkommer med lite gjutningstips


Foto

Att tillverka en gjutform av silikon.

Postad av Gustav Carlstedt , 24 april 2013 - - - - - - · 342 925 visningar

När du är nöjd med dina prototyper och känner att du skulle vilja gjuta av dem är det dags att göra en tvådelad gjutform i silikon.

Jag tänker beskriva ett mycket enkelt sätt att göra en ram till din gjutform, nämligen med lego. Det går givetvis att använda mer sofistikerade metoder. Du kan bygga en delbar ram i mdf eller trä och spänna ihop den med skruvtvingar, men jag är nog lite för bekväm och tycker att lego funkar alldeles utmärkt för mina småskaliga projekt.

Jag kommer, liksom tidigare, att beskriva steg för steg med hjälp av lite bilder.

Se till att du har en bottenplatta som är lite längre och bredare än dina prototyper. Jag har satt dit öglor i båda ändar av dragen. Det gör det lättare att få bra passform på ståltråden när jag ska gjuta i formarna senare.
Bifogad bild

Bygg upp ett par varv med lego runt din tänkta form.
Bifogad bild

Fyll upp till kanten med en lera som inte lufttorkar. Jag använder Plaxtinlera(mjuk)
Bifogad bild
Bifogad bild

Pressa ner dina prototyper i leran så att cirka halva draget täcks. Var noggrann och se till att du får tätt mot prototyperna, annars kommer slutresultatet inte att bli bra.
Bifogad bild

Tryck hål i leran med exempelvis en penna. Detta moment kommer att skapa hanar/honor i dina gjutformar så att passformen blir perfekt och det hjälper även till att hålla formen tät när du gjuter. Bygg sedan på tre-fyra varv lego.
Bifogad bild

Pensla dina prototyper, leran och legoramen med släppmedel. Jag använder det på bilden, men det ska gå lika bra med vaselin eller olja.
Bifogad bild

Blanda silikonet. Det kan vara bra att använda en våg som går att nollställa. Då vet du att du får exakt rätt andel silikon och härdare. Jag använder rtv 181, det är ganska dyrt men jag tycker att kvaliteten är bra och jag inbillar mig att livslängden på formarna blir lite längre om man använder silikon med kvalitet. När du blandat silikonet kan det vara bra att vänta en stund så att alla luftbubblor hinner gå ur blandningen.
Bifogad bild
Bifogad bild

Pensla först dina prototyper med silikon för att undvika att det blir luftbubblor i delningsplanet.
Bifogad bild

Häll på silikonet!
Bifogad bild

Vänta en stund och tryck hål på eventuella luftbubblor i silikonet. Det går även att blåsa med tryckluft.
Bifogad bild


Sedan är det bara att vänta på att silikonet får härda klart.

När silikonet har härdat tar du bort bottenplattan under legoramen. Sedan tar du bort all lera noggrant och försiktigt. Det får inte vara någon lera kvar, men det går inte att vara alltför våldsam så att prototyperna rubbas.
Bifogad bild
Bifogad bild


Bygg sedan upp några varv lego åt andra hållet.

Pensla med släppmedel precis som förra gången.

Blanda silikonet och applicera precis som du gjorde vid första halvan.


Förhoppningsvis är formen lätt att dela på när den har härdat klart och har släta fina gjutytor. Det här blev nog inte någon av mina bästa former, men jag är säker på att den kommer att fungera fint.
Bifogad bild
Bifogad bild


En del formbyggare gjuter in en kanal för påfyllning av gjutmassa i formen. Jag skär ut min kanal med rakblad och det funkar bra för mig.

I nästa inlägg kommer jag att visa hur jag gör med genomgående tråd och hur jag förtynger mina drag. Självklart kommer det att bli en testgjutning i formen också.

Frågor och åsikter emottages tacksamt! Kommentera på bloggen eller maila på gusca697@hotmail.com eller via facebook.

På återseende!


Foto

Att tillverka en prototyp.

Postad av Gustav Carlstedt , 14 april 2013 - - - - - - · 2 164 visningar
Betestillverkning, havsöring och 1 fler...
Att tillverka en prototyp. Prototyp/Förlaga

Ditt första steg när du kastar dig in i draggjutningens värld är såklart att klura ut hur ditt drag ska se ut. Oroa dig inte över gjutformar, färgsättning och lack. Det får bli nästa huvudvärk. Först måste du bestämma vilken storlek(längd, bredd, tjocklek), vikt och form draget ska få.

En prototyp kan göras på en mängd olika sätt. Här finns egentligen inga rätt och fel. Huvudsaken är att du blir nöjd med formen. Det kan vara en fördel att tillverka sin prototyp i ett material som det snabbt och enkelt går att ändra detaljer på tills du blir nöjd. Jag är ju själv en glad amatör på området och jag har haft mycket hjälp av olika videos på Youtube och olika forum på Internet.

Bifogad bild

Du kan antingen gjuta en plugg av lagom längd och bredd av epoxy, polyuretan eller någon annan tvåkomponentsplast. Borra några hål i en bit träregel av lagom bredd och djup. Se till att borrens diameter överstiger din tänkta maxbredd på draget. Borra lite djupare än ditt drags tänkta längd. Blås ur borrhålen ordentligt och gjut sedan direkt i hålen. När de har härdat sågar du bara ut dina pluggar, alternativt klyver träregeln med huggmejsel och hammare. Sedan filar och sandpapprar du pluggen tills du får en form som du är nöjd med. (bilden ovan är en färdig prototyp av polyuretan, bilden nedan är ett färdigt drag som är gjutet i en form gjord med hjälp av prototypen, sedan målat och lackat)

Bifogad bild

Jag har hittills tittat mycket på drag som redan finns på marknaden och som jag gillar och jag har försökt efterlikna eller kombinera ihop olika former med varandra. Jag tycker inte att marknaden dräller av unika drag som verkligen skiljer sig jättemycket från andra. Men det är klart att om du lyckas komma på en helt unik form som funkar så är det bara att gratulera!

Nytt drag, ny prototyp

Mina tidigare drag har haft en längd på 110 mm och en vikt på cirka 23 gram. Jag har tyvärr varit dålig på att fotografera under arbetets gång. När jag nu ska sätta igång med ett nytt projekt, tänkte jag fotografera och lägga ut lite bilder under arbetets gång. Från prototyp till färdigt drag. Min tanke är att jag ska göra ett lite kortare drag(cirka 75 mm). Jag vill att draget ska vara ganska tungt, men ändå gå relativt grunt(0,5-1 meter) vid normal invevning. Gången ska vara oregelbunden och ganska långsam. Vi får se hur det går.

Prototypen gjorde jag i balsaträ den här gången och jag måste säga att det är ett trevligt och lättarbetat material.

Här kommer lite bilder på hur prototypen blev till.

Nedan har jag sågat ut en bit balsaträ i rätt längd. Jag tog en ganska tjock bit för att kunna jobba mig till ett bra resultat.
Bifogad bild

Här har jag täljt bort ganska mycket och jag börjar få en pluggliknande form.
Bifogad bild

På nästa bild har jag täljt och sågat ut en grundform med bågfil.
Bifogad bild

Med sandpapper, rundfil och plattfil börjar det nu se ut som ett drag.
Bifogad bild


Sedan har jag försökt arbeta fram kurvorna på rätt ställen med filar och sandpapper av allt mindre kornstorlek.Bifogad bild

På bilden nedan är jag nöjd med formen. Eftersom balsaträ är ganska ömtåligt valde jag att göra all bearbetning för hand istället för att exempelvis använda en Dremel.Bifogad bild


Slutligen lade jag på ett par lager Tru-oil. Det är en olja som är framtagen för vapen, men många använder den på träytor som ska vara hårda och blanka. Jag har tidigare använt det på gitarrhalsar med gott resultat.Bifogad bild

Här är den färdiga prototypen som jag ska göra gjutformar av. Måste bara göra några prototyper till först :)
Bifogad bild

Jag återkommer med ett nytt inlägg när det är dags att börja tillverka silikonformar. Tveka inte att komma med frågor eller synpunkter. Skriv kommentarer eller maila mig: gusca697@hotmail.com


Senaste kommentarerna

Sök i min blogg