Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Freewater Pictures' BloggFoto

Kontraster

Postad av Freewater Pictures , 30 juli 2013 - - - - - - · 2 373 visningar
Alaska, storgädda, gädda och 7 fler...
Det är idag en vecka sedan vi kom hem igen. Jag vet inte vad man ska säga. Det är skönt men ändå så otroligt sorgligt på samma gång. Vi diskuterade fenomenet äventyr när vi var där ute i vildmarken. När man är hemma, innan resan, så längtar man så innerligt ut och iväg från vardagens lugna lunk. Sen när man väl är där ute och maten börjar tryta, regnet smäller mot tältduken och myggen girigt försöker sno åt sig så mycket som möjligt av ditt så värdefulla blod så längtar man hem mer än man någonsin kunnat ana. Och nu när man väl är hemma igen så önskar man sig tillbaka.

Bifogad bild
Tre lättade grabbar som längtat hem innerligt sista veckan då det regnat konstant hela dagarna. Här sitter vi och väntar på flyget till civilisationen.

Det var en omtumlande resa, likt trafikljusens hetsiga växlande mellan grönt och rött växlades vår tillvaro mellan himmel och helvete. Man är så beroende av naturens krafter att förberedelser och erfarenhet inte alltid räcker till. Första veckans hetta och frånvaro av gädda byttes snabbt mot monsunregn och hugg i varje kast. Vi älskade utmaningen men hatade förutsättningarna.

Bifogad bild
Denna dagen var det himmel, de stora var på hugget och vi njöt i fulla drag. Johnny med en av resans största.

Vi spenderade 36 dygn ute i vildmarken och de allra flesta är, trots de tuffa förutsättningarna, de bästa dagarna i våra liv. Vi fick mycket filmande gjort och vi tror faktiskt att vi kan producera något som kommer bli intressant även för den mindre insatta tittaren. Förhoppningsvis kan vi släppa det första avsnittet redan under senhösten/vintern som kommer.

Det finns ett par företag och personer som stöttat oss i vårt äventyr. Bland annat fick vi låna en sextonfots och en sextonochenhalvfots - Allykanoter anpassade för flodpaddling samt ett tält av Staffan på Bergans. Kanoterna var långt över förväntan och fungerade helt fantastiskt där ute. Trots sin lätta vikt (ca 20 kilo) så höll de mot allt och vi behövde aldrig lägga tid på lagning eller dylikt. Det som är extra fint med Bergans grejer är att de alltid tänkt till lite extra. Hela vägen från själva produkten till dess förpackning finns det en baktanke och det uppskattar man i utsatta situationer som den vi satte oss i.

Bifogad bild
Kanoterna är dessutom sjukt stabila så det är inga problem att fiska ståendes.

Grymma grabbarna JW och Svartzonker snidade beten åt oss innan vi åkte. Det var utan tvekan resans mest fiskade och vi tog många fina pjäser på dessa.

Bifogad bild
JW - Lures Struggler - Fungerade riktigt bra på de grundare områdena där gäddorna jagade i stim. Fantastiskt häftigt att se en tioplussare klippa en snabbt hemfiskad träbit i ytan. Många gånger kom hela gäddan flygande över ytan med betet hängande som en cigarr i mungipan.


Bifogad bild
Claes Claessons enkla men sjukt effektiva Jerkplugg. Just denna rackaren har numera många Alaska-gäddor på sitt samvete.Simma lugnt

Oskar


Foto

They are here, and they are eating.

Postad av Freewater Pictures , 09 juli 2013 - - - - - - · 7 426 visningar
Alaska, gädda, stor fisk och 2 fler...
Så kom då dagen när vi knäckte koden. Efter dryga tre veckor i ett av världens bästa gäddvatten fattar vi nu tillslut hur dom tänker, var dom står och hur de jagar. Att vattnet har droppat snart två meter och värmen tryckts ner i vattnet av vinden har väl inte direkt påverkat fisket negativt heller.

Fisket har på några dagar helt slagit om, från att gäddorna stått djupt och tjurat har de tagit sig upp på grundområden och jagar helt ogenerat whitefish i ytan. De små står inne på land och gömmer sig medan de större fiskarna spenderar större delen av dagen i de lite djupare undervattenskanalerna för att sedan glida in i grupper om 5-10 individer och jaga tillsammans.

Det är en helt obeskrivlig känsla som uppenbarar sig när betet landar. Från att vattenytan är helt obruten så agerar betets plask som startskott för en grupphets utan dess like. Gäddor i tiokilosklassen jagar tillsammans efter ett och samma bete. Det är inte ovanligt att sju- åtta gäddor hänger på bakom och hugger efter allt som rör sig. Oftast är det den mindre fisken som är snabbast på pucken och de större får vänta.

Bifogad bild
Johnny med en fin på 47 inches.

Det är både många och stora fiskar. Vi pratar inte i en- eller tiotal utan hur många hundratals gäddor vi får på en dag. 150-200 stycken är ingen ovanlighet och då har inte fisket riktigt kommit igång ännu.

Bifogad bild
Ludde klippte på en riktigt fin bit bland smågäddorna på land.

Planen var ju från början att fiska gädda i två veckor och sedan paddla ner mot "The Mouth of Yukon" och Sheldon Point. En kombination utav olika förutsättningar har dock gjort att vi svängt om planen. Dels är gäddfisket så sjukt att vi inte kan tacka nej till chansen att fortsätta uppåt och dessutom är Yukon så otroligt farlig under dessa månader att alla vi träffar på avråder oss från att paddla längre nedåt.

Bifogad bild
Mitt bland gäddorna hittar vi även Shefish. De är glupska och tar gärna ett jerkbait. Det är den största utav de sex arter som ingår i namnet Whitefish och tydligen en mycket god matfisk.

Idag blir vi uppkörda till den sjön där vi haft ett helt sjukt fiske de senaste dagarna. Vi planerar att stanna där till torsdag innan vi tar oss ytterligare 100 miles uppströms för att hitta de riktigt saftiga madamerna. Där pratar vi en vildmark utan dess like. Närmsta by blir den byn där vi landade från första början, Shageluk, och den ligger 75 miles nedströms.

Bifogad bild
Oskar med en lite smalare på cirka 44 inch.

Vi har fram tills nu bott och hjälpt vår nyfunne vän Bruce Werba, gäddfiskeguiden från Holy Cross. Vi har fixat i hans trädgård och byggt ett hus. Som tack för hjälpen får vi skjuts upp för floden till nästa gäddställe. Något som vi är mycket mycket tacksamma för.

Bifogad bild

Nästa gång vi hörs är vi i Holy Cross för att lasta om båtarna och bege oss ännu längre norrut. Detta blir någon gång strax innan helgen.

Simma lugnt
Freewater


Foto

Treat me good and I will treat you twice as good back.

Postad av Freewater Pictures , 01 juli 2013 - - - - - - · 1 288 visningar
Alaska, gädda, äventyr
Vädret har slagit om och nu är det skit. Det blåser, det regnar och det är kallt som fan. Idag är vi extra glada att vi har våra Reconställ, tack Johan.

Det har gått en vecka sedan vi bloggade senast och det har hänt en hel del. Vi befinner oss just nu på en sportfiskelodge mitt i Alaskas vildaste vildmark. Vi bor i en stuga med knutar söndergnagna av björnar och älgarna står precis utanför fönstret och betar. Ölen flödar och vi äter som kungar.

I måndags var vi på väg att lämna Holy Cross. Vi hade packat all vår utrustning och var på rundvandring i byn för att säga tack och hej till alla otroligt hjälpsamma människor vi träffat. Då sprang vi rakt in i Bruce Werba, en av områdets mest meriterade gäddfiskeguider. Vi sa till honom att gäddorna verkar vara förståndiga här och ha flytt till mindre myggbefästa områden. Han bara skrattade åt oss och sa "They are there, but they are just not eating at the moment. I'll show you guys." Och iväg bar det.

Bruce har en lodge dit han tar sina älgjägare, björnjägare och gäddfiskare där vi just nu befinner oss. Den är belägen precis vid Reindeer Lake, en del av Innoko Rivers vattensystem, ett område som ofta benäms som ett att världens absolut bästa gäddvatten. Vi är med andra ord på i stort sett samma plats som vi startade på för två veckor sedan. Det område som vi så innerligt längtade bort ifrån. Direkt när vi anlände stod alla myggorna från förra veckan och väntade på oss på stranden. Tack för den televerket.

Bifogad bild

Bruce behöver mycket hjälp här ute, vi knegar och han öser mat och öl på oss. Vi var även ute och fiskade igår med hans stora välutrustade båt. Bruce tillhör den gamla stammen av gäddfiskare och han bara skrattade åt oss när vi tog fram våra betesboxar fyllda till bredden med handgjorda beten av Svartzonker och JW Lures, Piggar, Suickar, Toppers, Spinnerbaits, Ailien Eel, ja you name it. Han lät oss hållas i ungefär 15 sekunder innan han halade fram sina säkra kort och började dela ut. Det är skeddrag som gäller, stora blanka bitar ekiperade med en vanlig dubbelstjärt hängande från den enorma, oslipade och rostiga enkelkroken.

Bifogad bild

Dagen började bra, Johnny klippte på en sjua i andra kastet, missade en fyrakilosbit i det tredje och snärtade upp en skaplig på det fjärde. Vi hann inte ens blinka innan han ledde tävlingen stort. Vi kunde några timmar senare summera dagen till tre hundraklubbare och ett bättre gäng något mindre fiskar. Med den tidigare rätt skrala skörden vi haft kände vi oss nöjda. Bruce å andra sidan fnös och tyckte vi misslyckats kapitalt. Han skyller allt på det höga och kalla vattnet och säger "Be back in August and I'll show you some real fuckin' fishing." Kvällen avslutades senare med en riktigt amerikansk FFF, "Fish Fry Festivity".

Bifogad bild

Bifogad bild

Nu sitter vi här, sexton dagar ute i vildmarken och har precis ändrat planerna igen. En stor storm har dragit in och gör Yukon River opaddlingsbar. Bruce har erbjudit oss att stanna några dagar till mot att vi hjälper honom bygga ännu ett hus här på lodgen (det finns redan typ tio stycken). Dessutom blir vi nedkörda en bit på floden om ett par dagar där han visar oss det bästa gäddstället söder om Holy Cross. Vi väntar med spänning!

Simma lugnt

Oskar
Ludde


Foto

Holy Cross välkomnar oss med öppna armar

Postad av Freewater Pictures , 24 juni 2013 - - - - - - · 1 456 visningar

Alaska är föränderligt. Vi har ännu inte fått uppleva den delen av Alaska som vi hade väntat oss. När vi landade i Shageluk, Innoko River för nio dagar sedan var det inte en rofylld flod kantad av vass och grunda gäddvikar som väntade på oss utan snarare ett översvämmat mygginferno likt Everglades.

Bifogad bild

Hittills har vi tagit oss ungefär 60 miles (100 km) närmare målet plus långa omvägar när vi letat gäddor inne i sjöarna vid sidan om floden. Gäddfisket är inte alls som vi väntat oss. Istället för grunda stora vikar och flader hittar vi djupa och översvämmade flodkanter med 5-6 meter precis inne vid land. Detta har gjort att fisken förflyttar sig över stora områden och blir väldigt svårfunnen. Den enda kontakt vi haft med den nordliga krokodilen än så länge är en halvkilosklump som stod och sov under vår kanot en dag när vi satt och åt.

Vi blev av med vår björnspray på flygplatsen i Anchorage. Tydligen är det för farligt att ha peppar på burk i ett flygplan. Detta har renderat i att vi är extra nervösa inför våra kommande björnmöten. Vi har hittills spottat fyra björnar, två grizzlys som lugnt betat vid flodbankerna när vi paddlat förbi och två svartbjörnar som var riktigt sugna på vår havregrynsgröt en tidig morgon uppe i Innoko. Vi är alla ganska överens om att det var väldigt spännande men vi undviker gärna björnar inom tio meter från oss i framtiden.

Holy Cross från bergssidan.
Bifogad bild

Vi har nu paddlat ut ur den helt stillastående Innoko River och krossat den sjukt mäktiga Yukon River, sedan vidare uppströms till den lilla byn Holy Cross. Vi har aldrig någonsin upplevt en sådan gästvänlighet någonstans. Vi kan inte gå ut på gatan utan att bli erbjudna saker att ta med oss eller en hemlagad måltid i de små husen runt om i byn.

Bifogad bild

Här blir vi bjudna på pannkakor av familjen Walker. De har sex barn men verkar aldrig ha för lite mat för att kunna släppa in fyra hungriga paddlare runt matbordet. Förutom god frukost och lunch fick vi med oss flera kilo älgkorv och ett par laxar fiskade direkt ur Yukon av familjen själv. Ikväll börjar säsongen för King Salmon igen och hela byn snidar på sina båtar för att kunna rulla ut ur hamnen prick klockan åtta när fisket åter igen är tillåtet.

Bifogad bild

Vi har fått en hel del tips av alla locals här hur vi ska lyckas lura gäddorna nedströms. I morgon sätter vi oss i kanoterna igen och planen är att ta sig så långt vi bara kan under det första dygnet för att sedan ha god tid på oss att utforska gäddställena vi hittar.

Nu är det dags att fylla på torrfodret och lite mer vatten sen är vi klara inför avfärd.

Simma lugnt

Freewater


Foto

Första veckan i Alaskas vildmark

Postad av Freewater Pictures , 19 juni 2013 - - - - - - · 973 visningar

Idag har det gått en vecka sedan grabbarna lämnade "lilla landet lagom", för att bege sig mot Alaskas vildmark och en sommar fylld med med/motgångar, blod, svett (och förmodligen även några tårar) - men framför allt... ett hejdundrande fiske!

Och tro mig, som "fiskefru" har man stenkoll på allt vad veckor, dagar och minuter heter då man har karln sin ute i det vilda... Been there, done that! (Christofers vildmarksäventyr 2011). Och nog går man hemma och grubblar om hur det går där borta 24 timmar om dygnet...
Glädjande nog får vi under denna vildmarksvistelse hålla lite kontakt med grabbarna, tack vare den fantastiska uppfinningen satellittelefonen!
Från och med idag, tar jag på mig det nobla uppdraget att agera bloggare åt grabbarna och lovar att, så detaljerat som möjligt, hålla er uppdaterade om allt som händer på äventyret.

...

Första veckan började som en riktig berg och dalbana...
Något som förmodligen kom som lite av en överraskning var att Shageluk (staden dom utgick ifrån) samt omkringliggande områden drabbas av översvämmning. Detta resulterade i dåligt fiske samt svårigheter att hitta ställe att slå läger för natten på. Och detta i kombination med "obeskrivligt mycket mygg och 40 graders värme", samt ett födointag i form av ris och havregryn måste varit en riktig "rivstart" för grabbarna.
Tufft, men "det har sina stunder och det kommer bli bättre" - och vi kan väl bara hoppas på att dom har rätt i det dom säger!

Senaste uppdateringen visade glädjande nog att äventyret äntligen börjat bjuda på guldklimpar.
Redan nu har dom fått se sin första grizzly "på nära håll", samt x antal stora älgar.
Det har nakenbadats i en liten bergsflod, "festats loss" i form av en middag på harr och ris (proteinet var väldigt uppskattat...) och det har även gamblats en del i tältet - så klart!

Vädret är tiptop, med 35 grader och stekhet sol.
Gäddfisket har dessvärre inte levererat än, men imorgon ska dom flytta lägret till en sjö som kallas "gator lake" och testa fiskelyckan.
Men så länge får vi hålla alla tummar och tår för att gammelgäddan snart dyker upp, så att grabbarna får känna sig som barn på julafton.
Och som Lotta på bråkmakargatans pappa hade sagt: "tålamod är en fiskares bäste vän!"

Hej så länge!
Marie Ekstam


Foto

Det börjar lukta vildmark.

Postad av Freewater Pictures , 14 juni 2013 - - - - - - · 899 visningar

Det börjar lukta vildmark. Landskapsbild: Bor på Motel 6. Har ett grustag utanför fönstret och världens vackraste berg
bakom.

Väder: 25+, sol, fläktande vindar.

Distans från Shageluk: 0

Dagens distans: 0

Födointag frukost/lunch: Subway footlong, Big Mac Co, läsk i mängder.

Födointag middag: Pizza, tre öl.

Hälsa/Känslor: Stress, svett och näsblod

Andra dagen i Anchorage. Igår var vi ute och knallade hela
dagen. Tror att vi lätt knatade 3 mil. Började på Sportsmens Warehouse, köpte
björnstängsel, björnspray, solcellsladdare, fiskekort och en hel del
fiskegrejer. Notan landade på knappa 2000 dollar.

Maten handlade vi på Walmart. Vi har satsat på att kunna äta
ett ordentligt mål mat på två dagar. Förutom det har vi planerat att äta fisk
och ris övriga måltider. Det blev mycket torrvaror och frystorkade
färdigrätter, lite nötter, kaffe och en helt gäng olika kryddor. Maten gick på 400 dollars.

Bifogad bild
Här är vi på väg från Walmart med en stulen vagn som vi drog runt med i halva stan. Perfekt.

Turbo var ute efter en ny jerksticka. Trots att vi befinner
oss i landet som uppfann jerkfisket verkar de inte själva utöva metoden. Vi gick
igenom tre butiker grundligt innan vi hittade något som var värt att ta med ut
i vildmarken. Nu är han nöjd och kan inte sluta racka ner på våra ”skitspön”
som vi tagit med hemifrån.

Bifogad bild

Vårt rum ser ut som skit, verkligen. Packningen börjar närma sig 300 kilo nu och det märks här inne. Grejer överallt. Det luktar svett, gammal fis, adrenalin och blöta fiskekläder. Känner oss som hemma.

Bifogad bild

Flyget går i morgon, idag ska vi byta vårt batteripack till solcellen som inte fungerar, såklart. Vi ska också till stans stora outdoorbutik och köpa köksgrejer och hyra en gps. Lite för mycket grejer att göra på för lite tid som vanligt. Tur att vi är jetlaggade och vaknar klockan fem varje morgon.


/Oskar, Johan, Turbo, Ludde


Foto

"Good artists copy, great artists steal"

Postad av Freewater Pictures , 07 juni 2013 - - - - - - · 678 visningar

Hur var det nu? Var det Picasso som en gång yttrat orden "good artists copy, great artists steal" eller var det T. S. Eliot som sa det om ovan nämd målarkonstnär. Eller var det Eliot som sa så om poeter, eller Picasso som sa så om Eliot? Nä det går ju inte. Det spelar ingen roll nu, det är historia.

Jag har stulit, eller kommer att göra. Det är både enkelt och sjukt bra. Vanligtvis är jag fruktansvärt dålig på att stjäla saker, det slutar alltid med att jag går och betalar för mig ändå. Men nu tänker jag stjäla med äran i behåll. Jag följer Sören Kjellkvists blogg "Överleva norska kusten" och tycker det är ett fantastiskt fint format på innehållet. Därför planerar jag att vi kommer blogga på ungefär samma sätt som han gör.

Ta en titt på hans äventyr och inspireras.
http://www.sportfisk...-norska-kusten/

Mindre än en vecka kvar nu. Hade ännu en sömnlös natt nu. Det är så otroligt mycket att tänka på.

Vart fan är våra kläder? Posten verkar ha ställt till det med leveransen. Blir till att köra en regnponcho från förra årets WayOutWest om inte grejerna dyker upp snart.

/Oskar


Foto

Vi tar väl ett par bussola då?

Postad av Freewater Pictures , 04 juni 2013 - * * * * * · 12 218 visningar

Nu är det klart, efter mycket jagande och en hel del hjälp på traven har vi lyckats få tag på ett företag som är villiga att sponsra oss med en satellittelefon. Kan man få hemkörd pizza till deltat i Innoko River?

Från början hade vi tänkt att åka utan någon som helst kontakt med omvärlden. Det är väl lite det som är hela charmen med ett äventyr som detta? Men sen börjande vi fundera, vad händer om Jonny spräcker mjälten, vad gör vi om Luddes blindtarm bestämmer sig för att checka ut, hur fan gör vi om Turbo lyckas sätta en yxa i benet? Då kan det vara ganska bra att ha en sista livlina.

Man kan alltså säga att Cordland kanske räddar våra liv, på ett eller annat sätt. Och det ska jag säga, är vi jävligt tacksamma för. Tack Cordland!

Bifogad bild

Vi har fått låna en telefon av dessa snälla själar för att dels kunna ringa om det skulle knipa, men också för att kunna blogga där borta. Och det är för er skull, alla ni tre personer som läser vår blogg borde skicka ett tackmail!

Om det är någon som undrar så är det en Iridium 9555 som vi kommer använda oss av. Det är dyrt som bara fan så nu blir det till att sluta ringa hotlines på kvällarna. Dessutom är surfhastigheten skrattretande låg även jämfört med de tröskverk till modem vi använde på 90-talet. Det innebär att vi tyvärr inte kan slänga upp några fina bilder. Vi får nöja oss med att beskriva det vi ser.

Här har ni skönheten!
Bifogad bild

Riktigt gött att vi börjar få in företag som tror på det vi gör och vill vara med och bidra! Fantastiskt rent ut sagt. Men med fler sponsorer höjs kraven och pressen likaså. Men det är nog lugnt, jag tror vi klarar det. Så länge vi slipper björnar i tältet ska vi nog kunna tillfredsställa några företag.

Må gott

Oskar


Foto

Sommaren har äntligen intagit Alaska

Postad av Freewater Pictures , 28 maj 2013 - - - - - - · 924 visningar

Det var en trevlig syn som mötte mig när jag slog upp YR idag. Värmen är på plats. Känns skönt att slippa oroa sig för snöstormar och vinterväder. Blir till o packa shortsen istället för Norrøna-stället. Eller?

Bifogad bild

Oskar


Foto

Färjan över, ny tävling i Polen och bajjamajja i Krakow - Näedå ja ä inte bitter.

Postad av Freewater Pictures , 27 maj 2013 - - - - - - · 1 387 visningar

Nä så var det väl inte riktigt. Men nästan.

Det var ett par dagar sedan vi bloggade. Anledningen är lika enkel som härlig, vi har varit ute på filmuppdrag. Vi drog ner till Polen med ett glatt gäng karpkillar och dokumenterade deras smått fantastiska fiske. Väl hemkommen kan vi räkna in karparna till hundratalet och kilona till ton.

Att filma karpfiske borde ju vara en ganska lugn tillställning kan man tänka, så var dock inte fallet denna gången. Vi sprang likt maratonlöpare runt sjön med kamerorna i högsta hugg. Det var dubbelrun som avlöstes av trippelrun. Det var karpar feta som julegrisar och det var störar som kom och störde. En bättre resa med andra ord.

Bifogad bild
Robban Martinsson med en vacker fjällis på 19330 gram.


Nu är vi dock hemma igen och Alaska närmar sig med stormsteg. Vi har med hjälp av Martin Falklind fått en kontakt som kanske kan hjälpa oss med en satellittelefon, med den kan vi blogga. Det vore ju grymt!

Bara två veckor kvar i morgon. Helt sjukt! Smäller typ av när jag tänker på det!

Oskar


Senaste kommentarerna

Sök i min blogg