Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

They are here, and they are eating.

Postad av Freewater Pictures , 09 juli 2013 · 7 506 visningar

Alaska gädda stor fisk stor gädda pike
Så kom då dagen när vi knäckte koden. Efter dryga tre veckor i ett av världens bästa gäddvatten fattar vi nu tillslut hur dom tänker, var dom står och hur de jagar. Att vattnet har droppat snart två meter och värmen tryckts ner i vattnet av vinden har väl inte direkt påverkat fisket negativt heller.

Fisket har på några dagar helt slagit om, från att gäddorna stått djupt och tjurat har de tagit sig upp på grundområden och jagar helt ogenerat whitefish i ytan. De små står inne på land och gömmer sig medan de större fiskarna spenderar större delen av dagen i de lite djupare undervattenskanalerna för att sedan glida in i grupper om 5-10 individer och jaga tillsammans.

Det är en helt obeskrivlig känsla som uppenbarar sig när betet landar. Från att vattenytan är helt obruten så agerar betets plask som startskott för en grupphets utan dess like. Gäddor i tiokilosklassen jagar tillsammans efter ett och samma bete. Det är inte ovanligt att sju- åtta gäddor hänger på bakom och hugger efter allt som rör sig. Oftast är det den mindre fisken som är snabbast på pucken och de större får vänta.

Bifogad bild
Johnny med en fin på 47 inches.

Det är både många och stora fiskar. Vi pratar inte i en- eller tiotal utan hur många hundratals gäddor vi får på en dag. 150-200 stycken är ingen ovanlighet och då har inte fisket riktigt kommit igång ännu.

Bifogad bild
Ludde klippte på en riktigt fin bit bland smågäddorna på land.

Planen var ju från början att fiska gädda i två veckor och sedan paddla ner mot "The Mouth of Yukon" och Sheldon Point. En kombination utav olika förutsättningar har dock gjort att vi svängt om planen. Dels är gäddfisket så sjukt att vi inte kan tacka nej till chansen att fortsätta uppåt och dessutom är Yukon så otroligt farlig under dessa månader att alla vi träffar på avråder oss från att paddla längre nedåt.

Bifogad bild
Mitt bland gäddorna hittar vi även Shefish. De är glupska och tar gärna ett jerkbait. Det är den största utav de sex arter som ingår i namnet Whitefish och tydligen en mycket god matfisk.

Idag blir vi uppkörda till den sjön där vi haft ett helt sjukt fiske de senaste dagarna. Vi planerar att stanna där till torsdag innan vi tar oss ytterligare 100 miles uppströms för att hitta de riktigt saftiga madamerna. Där pratar vi en vildmark utan dess like. Närmsta by blir den byn där vi landade från första början, Shageluk, och den ligger 75 miles nedströms.

Bifogad bild
Oskar med en lite smalare på cirka 44 inch.

Vi har fram tills nu bott och hjälpt vår nyfunne vän Bruce Werba, gäddfiskeguiden från Holy Cross. Vi har fixat i hans trädgård och byggt ett hus. Som tack för hjälpen får vi skjuts upp för floden till nästa gäddställe. Något som vi är mycket mycket tacksamma för.

Bifogad bild

Nästa gång vi hörs är vi i Holy Cross för att lasta om båtarna och bege oss ännu längre norrut. Detta blir någon gång strax innan helgen.

Simma lugnt
Freewater

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

click here for more från click here for more

Trackback på jan 13 2016 08:39

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg