Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Överleva Norska kustenFoto

Dag 83 (2013-08-16)

Postad av Sören Kjellkvist , 17 augusti 2013 - - - - - - · 2 194 visningar


Landskapsbild: Karg kustlinje med låga fjäll
Väder: Molnighet 5/8, motvind ostlig 5 m/s
Distans: 12 km
Medeldistans: 34,7 km
Total distans: 2879 km
Födointag frukost: Ris
Födointag lunch: Buljong
Födointag middag: Lammkotletter, färsk potatis, vitlöksmör, rödvin och oliver
Hälsa/känslor: Konstigt oberörd. Känns som vilken paddeldag som helst.


Vaknade kl 3 och åt upp ris som jag gjort i ordning dagen innan. Vinden hade nu mojnat avsevärt. Sjön hade även den lagt sig till behaglig nivå. Paddlade ut och kunde nu räkna uddarna till Ryska gränsen. 05.53 paddlade jag så in i en liten strömfåra på 10 meter. Det var ebb och nästan inget vatten. Paddlade in 200 meter, drog in kajaken till stranden och slog upp tältet för sista gången. Gick sedan över Grense Jakobselv till Ryska sidan och lade symboliskt handen på den taggtrådsdragna gränsen. Ringde min fru och berättade att jag var framme. Gick därefter och lade mig för att sova ut riktigt ordentligt. Klockan 13 blir jag väckt av den norska gränsvakten och får legitimera mig. De informerar mig om att jag begått ett brott som färdats med ett oregistrerat fartyg på Grense Jakobselv och de måste kontakta polisen och tas med till stationen. Efter att de kontaktat polisen så behöver jag inte följa med in, bara jag lämnar alla mina uppgifter. Lagar är lagar och grabbarna måste sköta sitt jobb. Inget att göra något åt och sålunda bara att acceptera. Men jag undrar hur straffskalan ser ut. Trevliga var de i alla fall och ställde gärna upp på bild. De ursäktade också att de lade lite sordi på min dag men jag sa att jag förstod. Mina snälla föräldrar och min kusin är på väg upp i en lånad miljöbil sponsrad av Peak IT and Office. Tanken är att jag och min kusin Tobias ska lämna dem i Kirkenes så tar de Hurtigruten hem och jag och Tobias tar bilen hemåt. När bilen stannar till framför mig hör jag hur all luft går ur höger framdäck. Punktering! Efter att vi kontrollerat och upptäckt att bilen saknar reservdäck och istället har en lagningsflaska som man häller i däcket, och den flaskan redan är använd, så uppstår problem. Efter att vi försökt laga hålet med både gummi och epoxi stannar Helge Staerk med fru och undrar vad vi pysslar med. Han far sedan iväg och 1 timme senare återvänder han med en lagningssats som nu tagit oss 5 mil till en stuga med alla faciliteter. Frugan möter upp i Umeå. Nu är det tillbaks till vardagen igen. Jag ska skriva en bok, sälja föreläsningar, hålla kurser och söka jobb inom friluftsbranchen samt olika uppdrag. Allt är av intresse! Det känns som jag varit borta i 5 år och nu återser civilisationen. Dags för rehabilitering av kroppen.


Visdomsord: Lever jag som jag lär? Det gör jag inte, men jag försöker. Jag känner mig själv och alla mina värderingar. Att försöka och göra sitt bästa anser jag vara gott nog och det enda man kan begära. ingen är som sagt perfekt. Jag kompromissar och anpassar mig efter familj och vänner. Jag försöker aldrig övertyga någon om mina värderingar. Men jag berättar gärna om någon vill lyssna.


Miljötips: Vid val av ny kajak, så ta med miljöaspekten. Min Prijon Marlin är tillverkad av helt återvinningsbart nytt plastmaterial Prilite med samma snygga finish som glasfibern. Att den är riktigt slitstark och tålig har denna Norgetur visat med dragning både över stock och sten. Mest sten! Att den är nästan lika lätt som kolfibern är inte heller det helt fel.


Position: Grense Jakobselv


Bifogad bildFoto

Dag 82 (2013-08-15)

Postad av Sören Kjellkvist , 16 augusti 2013 - - - - - - · 1 843 visningar


Landskapsbild: Karg kustlinje med låga fjäll
Väder: Molnighet 8/8, motvind ostlig 10 m/s
Distans: 15 km
Medel distans: 35,2 km
Total distans: 2867 km
Födointag frukost: Blåbär och kråkbär
Födointag lunch: Frystorkad curry kyckling
Födointag middag: Ris och buljong
Hälsa/känslor: Först utvilad och nu slutkörd igen!!


Har mest bara sovit hela dagen. Grymt skönt och ingen sol som legat på tältet då det är mulet och blåsigt. Har plockat blåbär och kråkbär till frukost och blåbären är otroligt saftiga och goda. Drömt massor av konstiga drömmar som man gärna gör när man sover ytligt. Toarullen jag fick av damen nere i Sörlandet är sedan en vecka slut trots ransonering. Den mjuka tången finns ej här uppe utan nu får man stå till godo med sjögräs. Hittar inte längre strandsnäckor att äta heller. Vilade ut riktigt ordentligt idag och hoppades vinden skulle mojna till lvällen. Det gjorde den inte men begav mig ut ändå 18.00. Efter 5 timmars hård paddling har jag blott avverkat 15 km. Nu sitter jag inkrupen i en klippskreva i min sköna Järvenduk och hoppas på bättre väder och samlar krafter inför sista etappen på 12 km. Järvenduken har många funktioner. Sittunderlag, sovsäcksöverdrag, liggunderlag, värmande filt och signalduk. Känd i Norge och okänd i Sverige. Har köpts in av Nato till sina trupper. Ibland skippar jag tältet och kryper istället in i min Järvenduk som nu inatt. Trodde jag skulle nå målet, men det finns kvar imorgon. Min Brunton ADC Summit visar just nu 12 m/s motvind men då befinner jag mig en bit upp. Bara att invänta bättre väder.


Visdomsord: Betrakta ibland din sinnesstämning, beteende och uppförande utifrån dig själv, från tredje person. Se på dig själv ur en annan människas synvinkel. Analysera vilka känslor som rör sig i dig just nu och känn hur de känns. Reflektion, kontemplation och personlig feedback på dig själv. Vad hittar du för sprickor och brister i din spegelbild? När de är identifierade kan man aktivt börja jobba med dem. Alla kan vi utvecklas och förbättra oss som individer men då behöver vi först veta orsakerna och komma till självinsikt. Avsluta ibland dagen med kontemplation. Vad hade du kunnat göra annorlunda under dagen. Vad var inte så bra och vad gjorde du som var bra? Skapa en kontempleringslista där du skriver ner det du kommer fram till för att bli en bättre människa.


Miljötips: Tälta när du åker iväg på sammankomster, föredrag, kurser, seminarier, fester eller möten istället för att ta in på hotell. Det finns alltid något buskage där man blir totalt dold även i de stora städerna. Bara en ryggsäck och så har man allt man kan önska sig samt har en mysig friluftsupplevelse på köpet. Kolla kartan innan så kan man där upptäcka bra ställen men oftast räcker det att gå runt hörnet. Fräscha till sig gör man på badrummet i den anläggning man ska besöka dagen efter. Vid utekvällar har man alltid närmast hem.


Bifogad bildFoto

Dag 81 (2013-08-14)

Postad av Sören Kjellkvist , 15 augusti 2013 - - - - - - · 1 060 visningar


Landskapsbild: Karg kustlinje med låga fjäll
Väder: Molnighet 5/8, sidvind ostlig 6 m/s
Distans: 26 km
Medeldistans: 35,2 km
Total distans: 2852 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Frystorkad torskgryta
Födointag middag: Blåbär och 2 buljongtärningar
Hälsa/känslor: Allt känns skönt!


Vaknade redan en timme innan alarmet och det var ingen idé att ligga och vänta på den. Upp och ut på vattnet. Land i sikte. Bara att paddla på. Överfarten över fjorden sex timmar och nu ligger jag inne i en minifjord. Det har blåst ostligt i fyra dagar nu vilket gjort att det byggt upp kraftig sjö. När jag kom fram till land fick jag det tufft med gropig hoppande sjö. Så trött och utmattad som jag är nu vill man inte ha den sjögången så jag sökte skydd på första bästa plats. Dock var fjället i vägen för min spotsignal. Jag har inte bestigit en enda topp men varit sugen på dem alla. Därför bestämde jag mig för att klättra upp. En och en halv timme senare nådde jag toppen och spoten gick iväg. Klättrade ner igen och gick till kojs i tältet. Har plockat blåbär och avnjuter nu himmelskt god köttbuljong. Sova länge och hålla koll på vädret. Hoppas vinden lägger sig för att paddla i 8 m/s rak motvind med häftig sjögång orkar jag inte nu.


Visdomsord: Berätta för dem du älskar att du älskar dem. Man behöver höra det och det kan knappast sägas för ofta. På samma sätt som man inte kan ge för mycket kärlek. Det är mycket just det som livet handlar om. Att ge av sin kärlek. Inte ta eller kräva.


Miljötips: Istället för att köpa nytt kan man handla antikt till samma pris. Rokoko, barock, gustavianskt eller renässans. Det behåller dessutom sitt värde och sjunker inte i värde som allt nytt vi köper. I Sverige finns det massor av möbler och andra antikviteter från 1800-talet till en relativt billig peng.


Position: Storbukta


Bifogad bildFoto

Dag 80 (2013-08-13)

Postad av Sören Kjellkvist , 14 augusti 2013 - - - - - - · 1 113 visningar


Landskapsbild: Innanför stor låglänt halvö med många stränder
Väder: Molnighet 8/8, medvind nordostlig 6 m/s
Distans: 31 km
Medeldistans: 35,3 km
Total distans: 2826 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Frystorkad kyckling i örtasås
Födointag middag: Inget
Hälsa/känslor: Riktigt trött!


Regnat mest hela dagen och idag var jag inte sugen på att paddla. Kom inte iväg förrän 14.30. Omöjligt att gå iland på sandstränderna då stora dyningar brutit mot dem. Har därför paddlat oavbrutet till denna fina ö jag nu ligger på. Upptäckte en skyddad vik med sandstrand längs in. Hoppade iland, drog upp kajak och började reka tältplats. Tittar till kajaken och ser att en våg tagit tag o den och den är 2 meter från stranden. Springer ner och kastar mig ut i vattnet. Kajaken driver snabbt utåt men jag är snabbare. En liten simtur på kvällskvisten är ju alltid trevligt! Luktar mycket måsskit men det vänjer man sig vid efter 15 minuter. Luktar faktiskt inte så illa heller. Bättre än jag själv iallafall. Kollade vädret och såg till min olycka att det ska blåsa upp imorgon mitt på dagen så nu struntar vi i middagen och kryper direkt i kojs. Väckarklockan ställt på 04.30. Tappade mina solbrillor Leech sunset idag. Så nu har jag plockat fram Leech Sunrise istället. Känns som det mesta går på backupen nu. I Skottland finns på ett museum en grönlandskajak. För mer än hundra år sedan kom det paddlandes en inuit i sin kajak till den skotska kusten. Han tog sig in till stranden, kKlev ur kajaken och föll död ner. Det är hans kajak som nu finns på museumet. Tänk om man fått höra hans historia!


Visdomsord: Undvik avundsjuka och konkurrens med andra människor utan unna dem istället det bästa och tillåt dig själv att glädjas med dem för deras och din egen skull. Bli vän med och hjälp istället dina konkurrenter och de du eventuellt är avundsjuk på. Det lönar sig alltid i slutändan.


Miljötips: Sluta använda dyra parfymer. Nästan allt innehåller idag redan parfymer så som sköljmedel, deodoranter, hudkrämer, tvål, schampo med mera. Räcker det inte med dem? Det blir ofta alldeles för starka dofter med parfymer och det naturliga slår ofta det tillgjorda.


Position: Lille Ekkerøy


Bifogad bildFoto

Dag 79 (2013-08-12)

Postad av Sören Kjellkvist , 13 augusti 2013 - - - - - - · 1 069 visningar


Landskapsbild: Innanför stor låglänt halvö med många stränder
Väder: Molnighet 2/8, medvind nordlig 3 m/s
Distans: 33 km
Medeldistans: 35,3 km
Total distans: 2795 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Frystorkad curry kyckling med ris
Födointag middag: Choklad
Hälsa/känslor: Kroppen tror att vi är framme i mål och bestämt att nu behöver den inte jobba längre.


Lång sovmorgon innan jag till slut motvilligt klev ur tältet. Härlig lägerplats! Tog det som vanligt lugnt med alla bestyr och ville vänta in strömmen åt rätt riktning. Hade inte tålamod att vänta in utan tjuvstartade. Strömmen är starkast runt uddar och sund och några sådana hade jag inga. Mestadels när jag paddlat har jag struntat i strömmens riktning eftersom jag paddlat 10-14 timmar och då har jag motström halva tiden och medström andra halvan. Nu på slutet spelar det större roll då jag nu bara paddlar 6 timmar för att spara på kroppen. Har ju gott om tid tillgodo då planeringen från start var 100 dagar. Paddlingen idag var busenkel med lite vind och lite vågor. Dock tjock dimma under större delen av dagen. På bilden är det en ny sorts fiskmås med två svarta streck på halsen. Nyfikna och mycket vackra. Ikväll är det bara 8 grader i tältet och jag är frusen av mig. Har därför värmt en flaska vatten som nu gör mig sällskap i sovsäcken. Något jag alltid gör på mina vinterturer men första gången under denna tur. Ska bli skönt att sova och kela med flaskan.


Visdomsord: Engagera dig ideellt. Är det nog att bara gå till jobbet för att försörja sig och sedan konsumera? Är det nog att bara vara sjuk och sitta hemma? Det finns så mycket att göra och alla misstag blir till nya lärdomar. För att livet ska ha en mening måste man engagera sig och försöka påverka andra och världen. Engagera dig i dina hjärtefrågor och det du brinner för. Säkerligen sitter just du inne med unika erfarenheter och kunskaper och kan hjälpa till och påverka och skapa en bättre framtid. Dina erfarenheter är värdefulla men bara om du använder dig av dem. Om inte så går de ju förlorade till ingen nytta. Alla motgångar i livet är lärorika erfarenheter. Är livet bara en kamp för överlevnad lever du det på fel sätt och stora förändringar krävs för att istället njuta av den oerhörda gåva som livet är.


Miljötips: Om man lägger sin mobiltelefon i en burk förvandlas den till en resonanslåda och ljudnivån ökar helt magiskt till det dubbla. Man kan då skippa portabla högtalare till mobilen.


Position: Grunnesbukta


Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildFoto

Dag 78 (2013-08-11)

Postad av Sören Kjellkvist , 12 augusti 2013 - - - - - - · 868 visningar


Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust
Väder: Molnighet 0/8, motvind sydostlig 9 m/s
Distans: 31 km
Medeldistans: 35,5 km
Total distans: 2731 km
Födointag frukost: Turmat frukostpåse
Födointag lunch: Kaffe, kakor, våffla med glass
Födointag middag: Vetegroddar
Hälsa/känslor:


Vaknade vid 08 till strålande solsken och blå himmel. Har fått en frukostpåse turmat som man bara häller i lite vatten. Grymt god faktiskt och som vanligt läser man all text på det framför en när man käkar frukost. Noterade att påsen gick ut i juli. Inget jag brukar bry mig särskilt mycket om. Smak och lukt är det som avgör och det var som sagt gott. Men så hajade jag till lite över årtalet. Påsen gick ut 2005! Det var bara att skratta och käka vidare. Där ser man hur fel märkningen kan vara. Jag hade inte bytt den påsen mot någon fisk i världen. Dagen började med att runda en beryktad udde med svår ström. Mycket riktigt var det en svår rundning och det underlättade inte att vinden friskade i så jag knappt kom framåt. Fick söka skydd i en nedlagd fiskeby där den årliga gudstjänsten just börjat i kyrkan. Gick in med torrdräkt, vilt utseende och satte mig och njöt av stämningen, musiken och att vara inomhus. Efteråt bjöds det på kyrkkkaffe och kakor. De gamla i byn var uppväxta här och berättade om kriget. Hur tyskarna flydde hals över huvud och hur rädda de var för ryssen. De trodde ryssarna var kanibaler. Det var här de började fly ifrån och kom inte på att de skulle bränna allt förrän de kommit till Vardö så husen här klarade sig. En av herrarna bjöd ner mig till byns enda fik och bjöd mig på våffla och glass. Låg sedan intill en husvägg och väntade på att vinden ska mojna som den alltid gör till kvällen vid vackert väder. Man orkar bara lata sig till en viss gräns. Körde på igen i 8-10 sekundmeters motvind. Det går väldigt segt framåt då. Orkade bara 1 km och svängde in mot en inbjudande sandstrand. När jag kom iland såg jag en kajak uppdragen bland klipporna. Visade sig att en finsk nypensionerad paddlare låg i sitt tält och lagade mat. Han hette Timo Noko och har paddlat världen över i sin hemmagjorda kajak tillverkad av glasfiberstänger och pressening. Syntes tydligt att han var av den gamla hårda sorten med T-sprit kök och armekläder.
Tydligen har han många filmer på YouTube så kolla in honom där. När jag vilat upp begav jag mig ut igen. Vågorna kommer från tre håll. Ettriga vågor från land skapade av den hårda vinden. Stora vågberg där det känns som man åker hiss upp och ner från havet och som dånar in mot klipporna. Sist men inte minst reflektions vågorna som studsar ut från klipporna. Paddlar på längs kusten när plötsligt allt vatten bara försvinner och jag sjunker oroväckande långt ner. Tittar upp och en vägg kommer mot mig. Skojar inte om jag säger 10 meter. Den börjar bryta och jag fasar över hur detta ska sluta men klarar mig på sidan av brytet. Shit! Samma sak som igår. Efter den första kommer så 2 till men då har jag hunnit paddla ut lite och slipper se brytningen. Undrar vad dessa vågor kommer ifrån. Håller därefter respektfullt avstånd till land. Nu är det allvar! Gårdagens våg var inte en engångsföreteelse. Nu är det omöjligt att komma iland någonstans på grund av de stora dyningarna så det är bara att paddla på. Korsar en fjord när så vinden dör helt. Skönt! Har en udde kvar innan jag kan styra kosan söderut men det visar sig bli den svåraste paddlingen hitintills. Så koncentrerad att jag inte ens vågade syräcka fram armen för att sätta på kameran. Ingen vind, men strömmen som forsar fram med vågor från alla håll gör att det är svårt att veta var horisonten är och således svårt att hålla balansen. En gång paddlade jag i totalt mörker och fick även då väldigt svårt med balansen då man inte vet vad som är upp. Visste även att jag inte hade lång tid på mig att runda då strömmen skulle byta riktning när som helst. Men allt gick vägen och avnjuter nu en fantastisk solnedgång.


Visdomsord: Generalisera aldrig! Såg till min fasa att jag gjorde det i gårdagens inlägg där jag tyckte synd om alla Indiens flickor. Ingenting kan vara likadant och upplevas likadant eller att en hel grupp beter sig exakt likadant. Det finns säkert massor med jättelyckliga indiska flickor. Det jag menade var att jag tyckte synd om de flickor som tvingas till giftermål ofta så unga att de inte ens kommit in i puberteten. Att inte vara önskade på grund av den hemgift föräldrarna ska frambringa och om den inte är tillräckligt hög kan flickan straffas för det. Tänk att för 150 år sedan hände samma sak på många håll i Sverige.


Miljötips: Dubbdäck river upp partiklar och bidrar till ökade luftföroreningar. Luftföroreningar som varje år dödar ungefär 2 miljoner människor i världen. Extremt höga halter av luftföroreningar har mätts i Himalaya eftersom jetströmmar tar föroreningarna dit. Dubbdäck räddar även liv eftersom de ger kortare bromssträckor på halt väglag. Men om du bor så att dubbdäck är tveksamt eller du bara kör i stadstrafik så kanske det funkar lika bra med dubbfritt. Försök även skifta efter underlaget och inte efter lagens datum. Dubbdäck är bra på halt underlag men inte bra för miljön på torrt underlag.


Position: Vardøya


Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildFoto

Dag 77 (2013-08-10)

Postad av Sören Kjellkvist , 11 augusti 2013 - - - - - - · 662 visningar


Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust
Väder: Molnighet 7/8, medvind västlig 7 m/s
Distans: 31 km
Medeldistans: 35,5 km
Total distans: 2731 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Vetegroddar
Födointag middag: Vetegroddar
Hälsa/känslor: Frusen, fuktig, utmattad och trött


Allt gick i slowmotion i morse och kom inte iväg förrän 13. En regnskur senarelade starten och gjorde att jag kröp in i tältet igen. Starten var lite svår eftersom dyningarna kom in och bröt mot stranden. Studera vågorna och snabbt iväg. Lyckades! Då insåg jag att mobilen låg kvar på land. Surfen var rätt svår och jag ville inte gå iland där en gång till. Paddlade bort en bit tills jag hittade några skyddande klippor som det gick att gå iland på. En halvtimmes promenad så var mobilen räddad. Tänk om jag kommit på det vid nattlägret! Nu har det blåst från havet i 2 dagar och det är rätt stor sjö som byggts upp. 7 sekundmeter är inte så farligt och inte alls nåt problem att paddla i. Dock så är det bra om man håller ut en 200 meter från land så man slipper vågor som bryter mot grund botten och vågor som studsar tillbaka från klipporna. Problemet är att jag gillar att paddla nära, typ 10 meter. Det är så härligt att se vattenkaskaderna och roligt att parera den gropiga sjön. Sedan får man en större fartupplevelse när man ser land svepa förbi. Mycket att titta på i form av böljande kelp, bottenstruktur, fåglar och annat. När jag så paddlar farligt nära och har mina tankar i Indien och det svåra liv flickorna lever där, kommer från ingenstans en gigantisk brottsjö som vräker omkull mig och jag befinner mig i 10-gradigt vatten upp och ner. Tillbaks till verkligheten intar jag utgångsläge för eskimåsväng och försöker. Det funkar inte! Inte ens nära. Trots att jag gjorde 500 stycken i våras och den borde sitta i ryggmärgen. Antagligen för trött och utmattad efter 6 timmar i kajaken och 75 dagars paddlande. Tar mig istället ur sittbrunnen och blåser upp flottören som jag sätter fast på paddeln. Kryper sen in i kajaken igen och med hjälp av flottören intar jag horisontellt läge igen. Kajaken är ju nu vattenfylld och klipporna nära så jag får ömsom pumpa ur vatten och ömsom paddla ut från klipporna. Men efter 10 minuter kan jag paddla vidare. Tur man har torrdräkt så man inte blev blöt och tvungen att försöka komma iland för klädbyte. Långt bort i horisonten lyste det vitt och det betyder strand. Tog sikte på den och lovade mig själv att om det fanns mobil täckning där så var det lägerplatsen för natten. Kom till slut fram men ingen täckning. Tog fram min backup-mobil med svenskt abonnemang som tar in alla operatörerna, och då fick jag täckning om jag klättrade upp på den högsta klippan. Nu har jag ätit grymt äckliga vetegroddar eller vad det nu är för något. Har också tagit en rejäl whisky för det tycker jag man är värd när man gjort sin första ofrivilliga kapsejsning.


Visdomsord: Om du tappar bort dig själv och blir osäker på vem du är och din identitet kan man söka sig tillbaka in i sig själv. Långt tillbaka för att upptäcka sina kärnvärden. För att veta vad du innerst inne vill och vem du är fungerar det ibland att återvända i sinnet tillbaka till dig själv innan du gick in i puberteten för att lära känna dig själv i grunden. Vem var du då? Vad gjorde du? Vad tyckte du om? Var ville du vara?


Miljötips: Ungefär 10 procent av jordbruken i Sverige är ekologiska. Det vill säga att bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierat inte tillåts. Bananer som inte är ekologiska har i tester visat sig innehålla 7 olika gifter varav 5 finns även i fruktköttet. Tester på ekologiska bananer visar att de är helt giftfria! Barn är känsligare för alla typer av gifter och för deras skull hoppas jag på en helt ekologisk framtida odling.


Position: Sandfjordelva


Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildFoto

Dag 76 (2013-08-09)

Postad av Sören Kjellkvist , 10 augusti 2013 - - - - - - · 651 visningar


Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust
Väder: Molnighet 1/8, medvind västlig 5 m/s
Distans: 51 km
Medeldistans: 35,5 km
Total distans: 2700 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Broccolisoppa
Födointag middag: Choklad
Hälsa/känslor: Längtar hem till familjen idag.


Hade planerat att komma iväg med högvattnet vid 06 men det orkade jag inte. Vaknade istället utsövd vid 09. Tänkte jag skulle vänta in nästa högvatten och köra kvällspaddling och under dagen ladda batterier, men så blev jag uttråkad och bestämde mig trots allt för att bära ner kajaken till vattenlinjen och komma iväg. Även om kusten är rätt så dramatisk finns det mycket fler platser att kliva iland än jag trott. Visst får man paddla på länge ibland och dagens lägerplats har både vind och sjö rakt in. Men det fanns ingen täckning på läsidan av fjorden. Lika viktigt här som fin eldplats i Stockholms skärgård! Dessutom är det roligare när man ska iland om man får trixa lite för att komma in. Det är mycket stenstränder här uppe så det är tur man har uppblåsbart skönt liggunderlag.


Visdomsord: Allt det bästa och viktigaste i livet är gratis och tillgängligt för alla. Relationer och upplevelser av skönhet och natur gör oss lyckliga medan ensamhet och enformighet gör oss olyckliga. Ensamheten i Sverige idag är utbredd men det finns fullt av välkomnande organisationer så som Friluftsfrämjandet och Röda korset man kan söka sig till där samhörighet, gemenskap och tolerans är stor och man känner sig välkommen. Friluftsfrämjandet känns lite som min andra familj och det är genom dem jag lärt mig paddla. Synd bara att jag missar årets ledarpaddling.


Miljötips: Bly är en giftig tungmetall och därför bör vi undvika användandet av den. Framförallt används den inom jakt och fiske så som blyhagel och blysänken. Det finns alternativ i järn som istället kan brukas. Visst är det inte riktigt lika bra för ändamålet men fullt tillräckligt och inte giftigt för miljön. En liten insats för att sjöfåglar och fiskar ska slippa dö en kvalfull död på grund av blyförgiftning.


Position: Båtsfjord


Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildFoto

Dag 75 (2013-08-08)

Postad av Sören Kjellkvist , 09 augusti 2013 - - - - - - · 1 218 visningar


Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust
Väder: Molnighet 6/8, medvind nordväst 8 m/s
Distans: 28 km
Medeldistans: 35,3 km
Total distans: 2649 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Real turmat kyckling
Födointag middag: Bröd med leverpastej
Hälsa/känslor: Skönt att ta det lite lugnare nu. Gäller att man håller ända fram.


Igår var det så mycket knott på tältduken att den var helt svart och det gick inte att ha myggnätet öppet för att komma åt absiden. Idag är det istället spindlar. Säkert hundra stycken som springer runt utanpå tältduken och jag har nog 20 inuti tältet. Men de är små, svarta och rätt fina. Hellre spindlar än knott om det inte är fästingar som ju är en spindel. Mobiltäckningen i Norge är helt fantastisk och bara varit utan täckning några timmar åt gången. Det har även gjort att jag kunnat följa med på nyheterna och jag måste säga att jag känner mig mycket tryggare här uppe i ödemarken vid Barents hav än jag gör hemma. Inga luftföroreningar, övergödning, försurning eller giftig fisk. Dock så är det skräpigt och det spelar faktiskt ingen roll hur långt bort från civilisationen vi tar oss. Plasten finns överallt på varenda strand, i vattnet och på botten. Idag har jag korsat en stor fjord och nu blir det till att följa kustlinjen.


Visdomsord: Arvet, vår biologiska och sociala efterbörd. Påverkan och att påverkas av våra medmänniskor. Vi lever kvar på jorden genom andra. Det enklaste och mest självklara är att leva vidare genom sina biologiska barn, men lika stort är det arv vi lämnar efter oss via andra barn, vänner och även bekanta. Alla de vi lär känna lämnar spår inom oss, de människorna lever kvar inom oss och förs sedan vidare genom generationerna. Och vi i vår tur lämnar en del av vårt väsen i de människor vi skapar kontakt och band med. Vi växer som människor genom andra och andra växer genom oss själva. Vi är och blir på så sätt odödliga. Se till att förvalta det arvet väl så att mindre av det onda och mera av det goda arvet lever vidare.


Miljötips: Använd uppladdningsbara batterier istället för förbrukningsbatterier. Uppladdningsbara håller ofta för upp till tusen laddningar!


Position: Spoadnavika


Bifogad bildFoto

Dag 74 (2013-08-07)

Postad av Sören Kjellkvist , 08 augusti 2013 - - - - - - · 597 visningar


Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust
Väder: Molnighet 6/8, medvind sydväst 5 m/s
Distans: 37 km
Medeldistans: 35,4 km
Total distans: 2621 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Bananer med nougatkräm
Födointag middag: Makrill och ris
Hälsa/känslor: Kände mig febrig, ont i huvudet och trött på dagen men det släppte framåt kvällen. Nu njuter jag av utsikten.


Steg utvilad upp kl 09 och grabbarna från igår hade ställt fram de matrester från veckan som skulle i soporna. De fick jag istället. Sedan friskade vinden i och jag avvaktade min avfärd till kl 14. Innan dess träffade jag en holländare och ett par tyskar som var helt tagna av naturens skönhet här uppe. Nu återstod bara bilresan hemåt. Det har varit skön paddling resten av dagen men kännt mig krasslig och därför inte fiskat som planerat. Dock fick jag en makrill. Makrillen har aldrig gått så här långt norrut förut har jag fått berättat för mig. Även sejen som det finns i överflöd brukar inte komma hit upp. Snart ska det börja regna och blåsa så dags att stänga in sig i tältet och krypa ut igen när smattret slutat. Det ser jag fram emot! Härligare och ödsligare plats är svårt att hitta. Norge blir bara vackrare och vackrare. Svårt att tro att det blir bättre än så här!


Visdomsord: Var inte inskränkt. Följ med på saker du inte är intresserad av. Förvånande nog blir det ofta en lärorik och rolig upplevelse. Kommer ihåg när jag blev medbjuden på golf som absolut inte är min grej. Vi hade kanonkul och jag måste säga att jag var jävligt bra för att aldrig ha spelat förut.


Miljötips: Drick upp allt i förpackningarna. Det sista smakar inte sämre bara för att det är slatten kvar. Och ät upp den övermogna frukten. Även om den inte smakar perfekt smakar den inte illa. Att slänga mat som inte är perfekt är nästan ett hån åt de fattiga som knappt har råd med mat.


Position: Klubbvika


Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildSenaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg