Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

GarminbloggenFoto

Sammanfattning Garmin 50s Del 1

Postad av Peter Rose , 10 januari 2014 - - - - - - · 126 250 visningar

Här kommer en del av sammanfattningen och det kommer en till lite längre fram.
Efter en blåsig höst och riktig otur med hälsan så hann det bli några turer med Garminlodet och jag är sååå nöjd men här kommer lite.

Garmin 50s är ett komplett verktyg för sportfiskaren för det är ett enkelt instrument att lära sej,,
mina fisketurer var i allt sorts väder och även om solen lyste eller regnet öste ner så var alltid skärmbilden klar och tydlig.
När jag sökte fisk i mellanvattnet kunde jag ställa in känsligheten riktigt högt även när det var varmt i vattnet som då håller gott om plankton mm.
Jag körde mestadels med dubbel frekvens på Garminlodet och båda skärmhalvorna var med hög känslighet och levererade kvalitet och när jag kört några veckor då hade jag lärt mej känna lodet så bra att jag kunde känna igen dom lite större predatorerna på bågarna som tecknades på skärmen.
När jag körde bottenfiske runt 6-10 meter så körde jag delad skärm och bottenzoom på ena halvan och på så sätt kunde man se dom lite fetare gösarna bättre.
Gps:en har jag bara använt lite och det kommer jag skriva om längre fram när jag kört några turer igen men det jag har sett när jag använt det är bara helbra och jag har använt Garmin GPS i 8 år så jag vet att dom presterar perfekt men som sagt ,,det kommer en del 2 om detta.
Men jag kan säga så här att ska ni köpa ett mycket bra ekolod med en kanonbra gps samt att det är MYCKET prisvärt kan jag varmt rekommendera Garmin 50s
Ha de bra så länge
Peter Rose


Foto

Garmin Oregon 600 - Något för flugfiskaren? *SAMMANFATTNING*

Postad av OskarAgstam , 29 november 2013 - - - - - - · 501 570 visningar
test, oregon 600, garmin och 2 fler...
Då var det dags att sammanfatta min sommar och höst med Garmin Oregon 600. Jag tänker kommentera mina viktigaste iakttagelser under tiden jag testat enheten och ur en flugfiskares perspektiv bedöma till vilken grad jag är nöjd.

För att kunna återge en översiktlig bild så kommer jag att använda mig av ett poängsystem 1-2-3-4-5 (där 1=Uselt, 3=OK, 5=Mycket bra), poängen summeras slutligen och kommer att ge en procentsats som visar hur långt ifrån (eller nära) från perfektion som jag anser att enheten är.

Hur har enheten fungerat i allmänhet? Poäng: 4
Användarvänligheten bidrar väldigt mycket till denna poängangivelse, mycket tack vare möjligheten att själv programmera funktioner för de få knappar som finns på enheten. Det gör att man enkelt och snabbt kan använda sig av t.e.x waypoints eller spårfunktion. Enheten är SNABB och kartorna laddas kvickt när man manövrerar runt på den stora och tåliga pekskärmen. Det allmänna intrycket dras ner en aning på grund av vissa batteriproblem som beskrivs senare i inlägget.

Hållbarhet? Poäng: 4
Efter en sommar med långa vandringar och tuffa flugfiskefisketurer, i såväl solsken som ösregn, kan jag sammanfatta hållbarheten hos Oregon 600 som "nästan perfekt". Den enda skada som uppstått är en knappt synlig repa på displayen som uppkom då jag satt mig på en sten och GPS:en kom emellan mig och stenen men displayen nedåt. Ganska stor påfrestning som gav marginell skada. I övrigt är min Oregon 600 nästan i nyskick fortfarande!

Batteri? Poäng: 3
Eftersom denna modell endast erbjuder användande av engångsbatterier eller separata uppladdningsbara batterier blir jag inte särskild generös med poängen. Visst finns det fördelar med att ha möjligheten att ladda upp med ett 40 pack engångsbatterier inför fjällturen, men när man inte ska vara en vecka på fjället skulle jag föredra att kunna ladda upp enheten med en enkel laddkabel. Det är inte särskilt praktiskt att behöva plocka isär GPS:en varje gång batteriet börjar ta slut. Att tillägga är att om man skulle välja Oregon 650t (storebror) så blir man kvitt detta problem eftersom den är uppladdningsbar.

Bärbarhet? Poäng: 5
När det gäller grad av bärbarhet kan jag inte annat än att maxa poängen, för vilken annan enhet på marknaden idag levererar samma prestanda i lika liten förpackning? Till och med på joggingturerna kan man ta med sig denna GPS, outstanding!

Valuta för pengarna? Poäng: 4
Huruvida man får valuta för pengarna är en väldigt subjektiv fråga, men med mig själv och mina krav som utgångspunkt är jag faktiskt väldigt nöjd. Det är en riktigt bra GPS, fullsmockad med funktioner av varierande karaktär till ett pris av dryga 2500kr. Om bättre kartor ingick i priset hade jag gett 5 i betyg, men dessvärre får man betala ca 1700:-/st för den karta man vill ha (Friluftskartan pro v3).


Användbar för en flugfiskare? Poäng: 5
Nu till den viktigaste frågan, huruvida en flugfiskare har nytta av en GPS av det här slaget. Ni ser min poäng, utan tvekan är detta en pryl för flugfiskaren! Som planeringsverktyg är enheten suverän då man lätt kan planera sin fisketur och främst vandring till nya fiskeplatser. Kartorna visar höjdkurvor, marktyp etc. vilket gör det enkelt att undvika t.ex. en 2 timmars vandring på en blötmyr, eftersom man lätt kan planera sin rutt runt de jobba partierna mot sitt mål. Waypointhanteringen är mycket värdefull i och med att den är så snabb och enkel. Under sommaren har jag samlat på mig punkter för fiskeplatser runt om i Sverige som jag vet är riktiga "hot-spots" Gissa vad jag ska göra nästa sommar? Självklart vill jag veta om stor-öringen står kvar i just den poolen i Kvarnbäcken och om forsnacken i Brattforsen, som kokade av öring, fortfarande vill leverera fantastiskt fiske nästa år.

Slutlig poäng: 25/30 ger en procentsats på 83%

Sammanfattning
Det har varit både intressant och roligt att få testa Garmin Oregon 600 under sommaren och hösten, många nya dörrar för flugfisket har öppnat sig. Självklart kan man ju fråga sig hur stor plats tekniken ska få ta i vårt fina flugfiske, svaret på den frågan är upp till var och en. Men jag tänker i alla fall behålla min Garmin, jag har ju så många waypoints för fiskeplatser att återbesöka till våren som annars hade fallit i glömska.

Tack till alla som har läst mina inlägg, jag hoppas att de har varit till nytta på något sätt =)

Nu ska jag pysa ner till flugbindarbordet, utrutningen måste ju vara komplett när öringarna vaknar igen till våren!

Vi hörs!

Oskar


Foto

Garmin Oregon 600 - Pris(?)

Postad av OskarAgstam , 20 november 2013 - - - - - - · 1 997 visningar
garmin, oregon, 600, pris
Garmin Oregon 600 - Pris(?) Jag har skrivit om den här GPS:e ett tag nu, försökt att testa den på olika sätt för att se om detta är en produkt som förbättrar mina fiskeupplevelser som flugfiskare. MEN, jag har faktiskt inte ens nämnt vad en sådan apparat kostar, vilket självklart är intressant!

Prisjakt anger att lägsta pris för enheten just nu (20131120) är : 2690:-
Såklart behöver man kartor, dessa kostar 1632kr/st som billigast enligt Prisjakt (20131120).

---Värt att notera är att friluftskartan är uppdelas i 4 zoner, så är man ute efter att kunna täcka hela Sverige så springer tusenlapparna iväg, samtidigt som man kan spara pengar genom att endast behöva köpa den del av landets karta man behöver.---


Foto

Garmin Oregon 600 - Tillbehör

Postad av OskarAgstam , 09 november 2013 - - - - - - · 1 977 visningar
oregon 600, tillbehör
Självklart finns det en hel drös med tillbehör som man kan slösa bort sina pengar på om man vill, allt från trådlös yttertemperaturmätare till billaddare.

Eftersom Oregon 600, i min mening, är en ganska flexibel enhet så är jag väldigt positiv till alla dessa tillbehör. Det gör det möjligt att använda sin gps till en rad olika ändamål.
Jag skulle nog påstå att den här enheter är fullt duglig till både bilnavigering, cykelnavigering, löpning, vandring och sjönavigering. Givet att man förser sin enhet med rätt tillbehör och kartor!

Själv är jag lite sugen på temperaturmätaren faktiskt, det hade ju varit galet bra att kunna inkludera temperaturdata i sina waypoints från fiskeplatser.


Foto

Garmin Oregon 600 - "Base camp"

Postad av OskarAgstam , 04 november 2013 - - - - - - · 3 923 visningar
garmin
Eftersom jag skrev om geocaching i det senaste inlägget så fortsätter jag med att kommentera lite andra funktioner som kommer med Oregon 600.

Nu har jag tittat på något som kallas "Base camp", vilket är ett program där man arbetar med kartor från Garmin på sin dator för att sedan överföra dessa till sin enhet.
Detta verkar vara ett bra planeringsverktyg, där man kan titta på högupplösta kartor och värdera terräng för exempelvis en flugfisketur. Vad jag förstår så är denna funktion ganska ny hos Garmin.

Kolla in länken om du är intresserad: http://www.garmin.co...nloads/basecamp


Foto

Garmin Oregon 600 - GeoCaching

Postad av OskarAgstam , 03 november 2013 - - - - - - · 4 177 visningar
geocach garmin
Garmin Oregon 600 - GeoCaching Som ett vandringsverktyg kan Oregon 600 vara rolig att använda på flera sätt, en funktion som finns tillgänglig är GeoCaching. Egentligen en rätt gammal funktion som hängt med ett tag, men nu börjar geocachpunkterna att bli fler och fler.

Genom Garmins hemsida kan man välja ut geocachpunkter som man vill ha och enkelt ladda ner dem till som enhet.

Så har man tråkigt någon dag så kan man lätt hitta ett mål för en dagstur=)

Besök sidan http://www.opencachi...9.9058,17.7244 för att kolla in alla de geocachpunkter som Garmin erbjuder.


Foto

Garmin oregon 600 - Användbar i skolarbetet igen

Postad av OskarAgstam , 01 november 2013 - - - - - - · 1 046 visningar
garmin, oregon, 600
Än en gång kunde jag dra nytta av min Oregon 600 i skolarbetet!
Vi skulle undersöka tillrinningsområde för en specifik sjö i Uppland, det går ut på att(i fält) hitta de högsta topografiska punkterna runt en sjö där man anser att den nederbörd som fallet inom området direkt tillförs sjön. Klasskamraterna fick använda skolans gamla GPS:er medan jag kunde glida runt med senaste modellen i min hand.
Fördelen med oregon i det här fallet var att hanteringen av ett stort antal waypoints blir mycket enklare när man lätt kan namnge och sortera sina punter m.h.a att skrivfunktionen på touch-skärmen är lätt att hantera.


Foto

Youtube

Postad av Peter Rose , 27 oktober 2013 - - - - - - · 974 visningar

Jag har varit och filmat rödingen i väntan på att komma ut och filma mitt garmin 50s.
Så fort vindarna lägger sej så blir det garmin filmer igen men får nog vänta snällt till mitten//slutet på veckan.
(rödingfilmerna ligger på youtube Peter garminbloggare men här kommer lite leköring)

Bifogad fil(er)
Foto

Helgfiske - flötestrollings-premiär

Postad av Daniel Lindberg , 21 oktober 2013 - - - - - - · 1 234 visningar

Helgfiske - flötestrollings-premiär Ihelgen så vart det flötestrollings-premiär. Som man har längtat.
Så fredags kvällen spenderades med att rigga om spöna och jiggar.
Eftersom min kära son var inte lika intresserad på att meta betesfisk som hans pappa var så gick inget vidare, att springa ner i vattnet var roligare. Så det fick som sagt bli jiggar.

Klockan var inställd på 04.00 men vart att snooza till närmare halv 5 innan jag kom upp ur sängen.
Kokade kaffet och gjorde mig klar. När jag öppnade dörren mötets jag av en riktigt chock. Så in igen och kolla på termometern som visade -9 grader. Så bara sätta på sig en tröja till.

På morgonen så planen att trolla av djupet mitt sjön som är varierar mellan 6-8. Så jiggarna åkte ner på 5 meter och andra på 6meter.

Bifogad bild

Direkt när jag kommer fram till djupkanten så visar Ekolodet riktigt fina eko, så förhoppningarna var stora. Bara nån sekund senare så dyker ena flötet och fajten var igång. Kändes som det var en lite finare gädda. Men innan jag skulle få se gäddan så spottar den.
Men riktigt taggad så hinner jag bara glida en liten bit till innan nästa flötet också skulle dyka, men återigen ska denna gädda också spotta.
Fortsatte att nöta av djupfåran men inget hände.

Bifogad bild

Solen hade även den kommit upp och börjat varma riktigt bra.
Så bestämde mig för att testa kanalen, som också har några riktigt fina djuphålor som jag hoppas på att betesfisken skulle samlas i.
Vilken det även hade gjort, som man kan se på bilderna här under.

Bifogad bild Bifogad bild

Så återigen ut med flötena och börjar sakta beta av kanalen. Men efter 2-3timmar utan hugg så kände jag att det var på tiden att ge upp.
Jiggar visade sig inte vara dagens melodi.

Men på vägen över sjön på väg mot båtplatsen så ångrar jag mig, jag kan inte bli nollad på premiären. Så tillbaka till djupet där jag hade 2st hugg.

Bifogad bild

Tyvärr hade det börjat blåsa riktigt mycket, som gjorde det väldigt svårt att styra båten och ligga kvar i djupfaran med den låga hastigheten. Så efter betat av hela djupfaran en gång utan ett hugg så var det på tiden ge upp erkänna sig slagen.

Men fisk skulle ändå få denna dag. Men denna skulle fästat på min arm i form av "Ge Fan I Våra Vattens" logo.

Bifogad bild

Så nu är det bara ladda upp in för nästa pass som kan hända det blir redan imorgon om vädret till låter vill så säga.

Så på återseende!

ShitFishing!!!
Daniel Lindberg


Foto

Garmin Oregon 600 - På springtur

Postad av OskarAgstam , 20 oktober 2013 - - - - - - · 964 visningar
oregon 600, gps klocka
Jag har länge varit sugen på att köpa mig en GPS-klocka, det är ett mycket bra verktyg för att pusha sig i löparspåret. Det ger ett mätbart resultat och gör det lätt att sätta upp nya mål för att förbättra sina tider eller kanske identifiera sina svaga punkter i löpningen.

Hur som helst är dessa GPS-klockor dyra...Men jag har ju en Oregon 600 ...

Prövade att ta med mig den idag under en springtur och det fungerade faktiskt ganska överkomligt =)
Det inte att jämföra "bärbarhet" med en lätt GPS-klocka, men eftersom Oregon 600 varken är tung eller speciellt stor så gick det faktiskt att ha den i jackfickan utan att bli väsentligt irriterad av skumpandet. Jag sparar nog mina pengar och tar med mig Oregon 600 på springturerna i fortsättningen =)


Sök i min blogg

0 användare läser

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Senaste besökarna

 • Foto
  alexmartin
  16 nov 2019 - 09:49
 • Foto
  Norges fiskaren
  26 okt 2019 - 17:13
 • Foto
  auxvoice
  26 apr 2015 - 14:08
 • Foto
  Moglipike
  29 nov 2014 - 21:55
 • Foto
  Öste
  21 nov 2014 - 15:21

Senaste kommentarerna