Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

fiske i Ungern, enligt klantenFoto

Status just nu

Postad av klanten , 10 juni 2015 - - - - - - · 2 706 visningar

Jag vet att mina senaste blogginlägg kom när ingen här var aktiv, så jag tror nog inte att jag har några följare, men tänkte ändå säga hej och att ni gärna får kolla in mina tidigare inlägg.

Status i år för mitt ungerska fiske är att jag inte fiskat något alls i år.
Förra året fick jag ju skaffa en licens för att kunna sportfiska, och den har inte förnyats i år.
Men suget finns ju, och det finns andra svenska fiskeintresserade i landet som frågar om fiske ibland.

Den största anledningen till att jag inte fiskat ännu är ju ändå inget negativt, utan i oktober förra året föddes vår lilla son Noel. Därför har fisket i år helt hamnat på sidan av andra prioriteringar.
Att jag inte heller lyckas få någon rolig fångst här, gör kanske inte att jag blir mer sugen.

Men på lördag så flyger vi till Sverige för att träffa familjen, och därför ska fiske försöka hinnas med. Jag har införskattat lite nya grejjer, som jag ska testa med farsan.
Snubben i shoppen tyckte det var lite kul när jag sa att jag skulle fiska i Sverige, för jag handlade ju Savagegear-prylar, men plockade även på ett handgjort skeddrag som han garanterade gädda på.


Foto

Fiske med farsan i Rölen

Postad av klanten , 28 juli 2014 - - - - - - · 2 451 visningar

Efter en vecka i Sverige, med fiske nästan dagligen. Dock bara några mindre seriösa stunder med farsan och frugan, mest för att njuta av naturen så var det dags för ett lite mer seriöst fiske.
Tidigare hade vi vart vid hamnen i Köping, där farsan fick en mindre aborre, och vid Malmön (Mälaren) där jag gick lottlöst, åkte vi till ett par släktingar som har stuga vid sjön Rölen.
Här hade jag inte vart på flera år, och det blev en väldigt trevlig stund med släktingar. Huvudämnet var så klart min och frugans graviditet, familjen kommer utökas med en liten pojke i oktober. Vi hann även grilla och prata om allt möjligt.
Det var så trevligt så vi kom ut lite för sent på sjön.

Bifogad bild

Farsan hade sagt att det finns betydligt bättre gäddor i den här sjön, men till en början var det mest bromsar vi fick se, och känna.
Dock började vi båda plocka lite aborrar och fisket känns som att det är igång. Kameran stannade på land hos frugan, så några foton kommer inte.

Vi stannar ute i sjön länge och har en väldigt trevlig stund. Vi plockar ett par aborrar och någon gäddsnippa innan vi sakta ror hemmåt.

När vi kommer fram upptäckte jag att min Hi-Lo som jag trollat med hakat upp sig, och jag blir lite besviken på att jag inte fått något så i desperation kastar jag ett sista kast vid båtviken och får napp direkt. En mindre gädda plockas upp, och visas för frugan och släkten. Därefter packar vi ihop, och åker hem.

Bifogad bild

Bifogad bild


Foto

Fiske med farsan i Lillsvan - nytt PB på gädda

Postad av klanten , 28 juli 2014 - - - - - - · 1 764 visningar

Då jag är boende i Ungern blir det ofta inte fiske, och när det väl sker är det oftast lite tafatt och utan resultat. Därför passar jag ju på när jag är hemma i Sverige, även om det dessvärre inte är speciellt ofta.
Måndagen den 21a juli var jag och farsan ut i vår lilla båt. Båten ligger i Lillsvan, utanför Kolsva i Västmanland. Det är en sjö där vi plockat fina aborrar och ofta fin gös, men inte så mycket gädda.
Innan resan var jag väldigt taggad, jag skulle nästan vilja säga övertaggad. Veckan innan hade en kompis skickat ett foto på ett nytt PB på gädda, och jag ville själv försöka mer än vanligt på att få gädda. Normalt sätt så tar vi UL och plockar aborrar, men då jag helt saknade ett PB på gädda tänkte jag att jag skulle försöka.Vi började dock som vanligt. Vi åkte till vårt favoritställe, och började spinna efter aborre. Vi fick ett par, och de fotograferades för dokumentations skull. Jag var taggad och provade allt möjligt, men körde även jag mest efter aborre. Min första popper-fisk fångades, och det var lite kul.
Det var nästan för varmt och solen brände i nacken, men vi hade en trevlig fiskestund. Farsan fick en, för Lillsvan, okej gädda på cirka kilot på spinnare.

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bildEfter första stället åkte vi sakta men säkert till "Djupet", där vi hade hoppats på att kunna locka lite större fisk. Det gick dock inte. Vi trollade även vägen dit men där blev vi helt utan fisk.

Därefter tänkte jag att "nu vill jag ha en gädda", så vi åker till viken dit vindarna hade gått under dagen. På vägen trollar vi, vilket är smart då en elmotor ändå inte är så snabb.
Efter en kortare stund får farsan napp, och han vevar in en gös storlek mindre. Under gränsvärdet om vi hade velat plocka upp den, så den sattes tillbaka.

Bifogad bild

Bifogad bild

Framme vid den vik vi hade siktat in oss på lägger vi oss nära vassen. Jag klagar lite på att vi kom nästan FÖR nära, då kasten blev bara en 5-6 meter långa. Dock klagade inte fisken, utan nästan direkt när jag landat mitt ABU Atom i vattnet känner jag att det tar stopp. Jag som oftast fått mindre fiskar säger direkt "Den är fin" och det blir en rolig liten kamp. När vi först får syn på gäddan skrattar vi för den är fin. Ryggen ser fin ut och den är väldigt stark.
Upp i båten kommer en gädda, och den vägs in på 4 kilogram. Vi mätte den även, men då vi inte hade måttband mätte vi mot spötuben och mätte i efterhand hemma. Jag hade aldrig tänkt att anmäla till något storfiskeregister, men kul för mig att veta. Med tanke på mätmetoden kan man inte säga exakt längd, men uppskattades till 90 cm.

Bifogad bild
Därefter kommer åskan in och vi blir tvungna att åka iväg. Vi var båda väldigt glada, och fiskesugna så vi fiskar lite mer utanför vår båtplats och hinner plocka upp ett par aborrar till innan vi åker hem.
Bifogad bild
Nytt PB på gädda:
4 kg
~90 cm


Foto

"Utlands"resa planerad med fiske

Postad av klanten , 17 juli 2014 - - - - - - · 1 429 visningar

Efter en väldigt varm sommar här i Ungern så ser jag nu fram emot lördag.
På lördag går planet från Budapest till Skavsta, då en vecka "hemma" med familjen är planerad.
Jag ska försöka att få ut farsan ut i båten åtminstone en gång, och jag kommer göra allt jag kan för att få med kamera och i efterhand blogga om fisket som sker.
Oavsett resultat.


Foto

Fiske i Ungern - Andra försöket, och ett trevligt sådan

Postad av klanten , 30 juni 2014 - - - - - - · 1 177 visningar

Här i Ungern har jag insett att gå hem utan att ha fått en fisk är inget att skämmas över. Jag kan lika gärna direkt avslöja att det senaste äventyret innebär noll fiskar, men en trevlig dag och fin solbränna.
Jag hoppar tillbaka till början och hoppas att ni alla kan försöka att läsa mitt tidigare inlägg, från samma plats som i helgen.

Lördagen kom, och jag och frugan gick upp rätt sent. Vi befinner oss nu i en liten stad i södra Ungern, Kiskunhalas. Det är ingen speciellt märkvärdig plats, men det är här svärföräldrarna bor. Vi äter frukost och beger oss för att köpa fiskekort. Dagskortet kostar 3000 ungerska forint, så cirka 80 kronor. Vi frågar specifikt om det är okej att spinnfiska, och enligt butiken är det okej. Anledningen till en sådan, "dum" fråga, var att senaste gången vi var där och fiskade blev jag tillsagd att det inte var okej. Alla andra feeder-fiskar efter karp, och jag är således den konstiga personen som fiskar med spinnare och wobblers.

Senare under dagen, runt 14snåret, åker vi iväg till "Sóstó", saltsjön för att fiska. Det sitter folk lite här och där, men vi hittar ett okej ställe och jag börjar fiska.
Det känns väldigt skönt! Jag har inte fiskat på länge, och med andra gången jag använder rullen och spöt så känner jag att den spinner på bra. Tyvärr får jag ett öggletrassel eller knut, och linan går av mitt i ett kast. Det innebär en Abu Reflexen på botten av sjön, och ett drag mindre för mig. Lite trist, men sånt som händer.
Vi dricker lite juice och har en trevlig stund. Frugan sitter i en solstol och somnar lite då och då. Det ska tilläggas att hon inte fiskar, och är för stunden så där vackert gravid som en kvinna kan bli, och behöver vila extra mycket. Men hennes sällskap är jag glad för ändå.

Lite senare bestämmer jag mig för att gå ut på en liten holme där man når lite längre ifrån. Tidigare stod jag bara längs vasskanten och det fungerade, men kan vara bra för mig att komma ut lite längre. Sagt och gjort, jag lämnar frugan på stolen och går ensam iväg. Här kommer dagens största äventyr, men det var ingen fara. En kontrollant kommer fram, så klart, när jag står helt utan utrustning och kortet ligger i frugans handväska. På knacklig ungerska försöker jag förklara att jag har ett kort men inte på mig. Jag är lite rädd att kontrollanten ska klaga på att jag spinnfiskar och att jag inte har kortet på mig, men han var väldigt trevlig. Vi går de 50 metrarna till frugan som vaknar upp, lätt skrämd, men allt gick bra. Jag passade även på att dubbelkolla att spinnfiske var okej. Han sade typ att det är okej, men troligtvis inte så lönsamt.
Kontrollanten tackade och jag gick tillbaka ut på holmen.

Nu blir jag tillsagd av ett par andra fiskare, och jag trodde de skulle klaga. Men icke. De rekommenderade ett annat ställe som såg väldigt hett ut. Tyvärr nappade det inte men jag kunde se att det kokade av småfisk och lite större fiskar, men fick gå hem lottlös. Jag tror eventuellt det är lite för varmt för att fiska mitt på dagen. Det kanske är smartare att nattfiska, men jag skippade det denna gången.

Jag beklagar att det inte blev några foton från turen. Min designerade fotograf (frugan) sov bort hela äventyret :)

Resultat:

-1 Abu Reflexen
+1 bra ställe att fiska på, och jag kan nu gå dit ensam då jag med säkerhet vet att jag får fiska där.

Jag ska tillägga att jag såg ingen få någon fångst.


Foto

Fiske i Ungern - Första fisketuren, första misslyckandet

Postad av klanten , 24 mars 2014 - - - - - - · 1 166 visningar

Hej,

Så, i helgen var det äntligen dags att nyttja den utrustning frugan köpt åt mig, och första gången jag skulle få användning av min fiskelicens.
Fisket började egentligen med turen till Haldorado, som är en rätt stor fiskebutik och fiskekedja i landet. Vi befinner oss i södra Ungern, i en liten stad vid namn Kiskunhalas.
Jag hade fått ett presentkort på 10.000 ungerska forint, och det motsvarar väl cirka 300 kronor. Jag hade planerat att köpa en spötub, men jag var medveten om att det vanligaste sättet att förvara spön i Ungern är med mjukväska, och att spötuber är ovanliga.
Jag hade helt rätt, det fanns en spötub av märke Fladen som kostade dubbelt så mycket som jag hade. Därför plockade jag ner en väska, och till min glädje hade de placerat ett par papptuber i den för att den skulle få rätt form och man lättare skulle se hur stor den var. Detta var för mig kanon, och vi frågade personalen om jag kunde få med tuberna. Det fick jag. Istället för 600 kronor för en lång spötub, kunde jag istället spender knappt 150 på en väska som var betydligt smidigare. Resten av pengarna gick åt till att köpa en håv (som jag är medveten om att jag troligtvis inte kommer behöva använda, men det är bra att ha) samt ett par drag. Presentkortet skulle gå ut en månad efter inköpet så det var bara att försöka få så mycket valuta för pengarna som man kunde.
Ett fiskekort till lokala sjön köptes så klart också.

Nåväl, därefter var det då till att åka och fiska.
Frugan följde med, och packade med lite mackor, juice och en stol för henne att sitta på.
Vi åkte till sjön, och började leta efter en plats. Detta var första gången jag var där för att fiska, så jag hade ingen aning om hur djupt eller vad för slags botten det var. Det var lite trial and error som var planerat. Det var ju även första gången jag använde spöt och rullen, och då brukar jag alltid få en massa trassel.

Fiskeläget var rätt bra. Skönt väder och jag fick inga stora bottennapp, men det var grunt, väldigt grunt. Resten av fiskarna bottenmetade karp, och vi såg ett par personer plocka upp fisk. Så det såg bra ut.
Men för mig stod det stilla, och efter att ha testat ett par områden så gick vi till slut hem. Ingen fisk, och inga napp.
Dagen efter begav jag mig tillbaka, ensam, och njöt av bra väder och fina förhållanden. Fram tills att det var dags att packa ihop, när det kommer fram en äldre man och börjar prata. Det ska nu tilläggas att jag inte pratar flytande ungerska, men jag förstod precis vad han sa. Det var inte tillåtet att spinnfiska i sjön. Alls. Nånsin. Jag trodde inte mina öron då de andra jag frågat sa att det absolut var tillåtet. Jag kanske missuppfattade honom, och att han ville påstå att under denna årstid var det inte tillåtet. Jag vet inte. Jag fick dock ingen böter, ingen utrustning togs om hand utan jag fick gå hem helt enkelt.

Men jag är tillbaka på ruta 1. Jag vet inte längre var man kan fiska. Dock hade jag en skön helg, så det var inte helt bortslösad tid. Och nya hårdvaran var faktiskt riktigt bra, så jag är nöjd.

Här kommer ett par foton från fisketuren:

Större delen av butiken hade karpbete:

Bifogad bild

Andra fiskare:

Bifogad bild

Mitt spö och mitt Atom:

Bifogad bild

klanten:

Bifogad bild

Vissa hade båt:

Bifogad bild


Foto

titel: Licenserad sportfiskare

Postad av klanten , 07 mars 2014 - - - - - - · 1 442 visningar

Efter att ha frågat om lov att ta lite långlunch idag, så har jag nu rest från Nyugati till Móricz Zsigmond körter och lyckats att få min licens för att få utöva sportfiske i Ungern. Detta har varit en VÄLDIGT stor börda, då det är väldigt svårt ibland att lyckas med den ungerska byråkratin.

Priset är 2000 ... ungerska forint, så cirka 60 kronor, och då får jag fiska resten av året, men jag måste fortfarande skaffa lokala fiskekort så klart.
Vi får se när fisket börjar på allvar, vi har precis köpt en ny lägenhet så flytt kommer först. Därefter blir det fiske!

Bifogad bild

Jag beklagar de fula postit-lapparna, men jag är paranoid :)


Foto

Nytt år nya tag

Postad av klanten , 06 mars 2014 - - - - - - · 1 244 visningar

Här i Ungern är det inte riktigt lika lätt att fiska som i Sverige. Den stora faktorn är att man måste ha en fiskelicens. Den kanske kan jämföras med jägarlicens, men mest är det bara ytterligare ett fiskekort som måste införskaffas.
Det är ett årskort, som krävs, för att du ska kunna skaffa lokala fiskekort.
Förra året hann jag inte med att skaffa licensen, eftersom jag köpte utrustningen för sent. Dumt nog är licensen årsbunden, alltså från januari till januari oavsett när man införskaffar det.

Imorgon är det dags, att ta långlunch för att resa med 4-6ans spårvagn till Móricz Asigmond tér och leta reda på fiskeförbundets kontor. Jag kommer be frugan skriva ner en lapp med vad jag ska säga, eller bara lämna över lappen, för att förklara att jag är svensk och vill börja fiska.
Tidigare har jag fått höra att man måste ta med ett intyg från sitt hemland att man får fiska, men detta är ju som vi vet inget som existerar, som tur är, i Sverige.

Önska mig lycka till, imorgon kanske jag blir en officiell fiskare i Ungerska vatten!


Foto

Premiärfisket inställt

Postad av klanten , 04 november 2013 - - - - - - · 794 visningar

Det blev tyvärr inget fiske i lördags. Planen var att fiska i den lilla sjön, Sóstó som ligger i Kiskunhalas.
Jag visste att jag behövde införskaffa en "licens", fiskekort för utlänningar. Vi hade förberett att köpa ett av en person i Kiskunhalas, men utan förvarning var denne person borta över helgen.
Vi hade diskuterat att träffa honom runt lunch på lördagen, men han var bortsprungen.
Ett fiskekort krävs, men även en extra licens, och utan detta så får jag inte fiska.

Så, dessvärre blev det ingenting.

Jag hade kunnat fiska i en liten damm där det finns karp, men där är fiske med drag förbjudet så det vore bara dumt att ens åka dit.

Bättre lycka nästa gång?


Foto

Inköp av utrustning. sportfiskemässan i Budapest 2013-10-25

Postad av klanten , 27 oktober 2013 - - - - - - · 2 778 visningar

I fredags åkte jag och fru Klant, till sportfiskemässan som i år var i Symahallen, som ligger strax intill den nationella fotbollsarenan med namnet Puskás Ferenc Stadion.
Vi kom dit med planen att spendera 2-3 timmar, men vi stannade längre.
Detta var för frugan, ingenting som lockade. Men jag hittade flertalet butiker, utställningsmontrar och demonstrationsbås som lockade. Det fanns även representanter från de större sjöarna, som informerade om vad för fiske som fanns.

Jag kan här även försöka förklara mitt "dilemma", när det kommer till fiske i Ungern.
Det mest populära fisket här, är karpfiske. Karparna kan bli riktigt stora och starka. Men för mig lockar det inte allt för mycket. Karparna finns oftast inplanterade i dammar, och lockar inte till någon naturupplevelse precis. Det finns även mal här, som kan bli nära 100 kilo. Det vore visserligen roligt att få testa på.
Det jag vill ha är aborre och gädda, och det är de jag ska försöka hitta. Dock är det betydligt varmare väder här, och därför säger folk att rovfiskarna är oftast väldigt svåra att locka upp. Vi får se!

Dock så kvarstår problemet att all min fiskeutrustning är i Sverige, och kostnaden att ta med det hit är lika hög som att köpa nytt. Så, av den anledningen tog vi oss till sportfiskemässan.

Jag knäppte följande bilder:

Bifogad bild

Här demonstrerades, precisionskastning, och det snackades ungerska. Jag förstod inte.

Bifogad bild

Spön, många av de var längre än vad jag trodde fanns. Framför allt för karp, eller malfiske.

Bifogad bild

En mals huvud, vikten enligt tavlan under var 97 kilo. Det är en redig fisk det!

Bifogad bild

Wizard Atom? Jag undrar om Abu känner till dessa.

Bifogad bild

Här hittas det jag köpte. Jag ville vara en liten patriot, så det blev Abu både som drag och rulle. Cardinal sx20, för rimligt pris. Jag hoppas den levererar.

Detta är nog allt för stunden. Planen är att åka till frugans föräldrar till helgen, och där blir det till att försöka hitta en sjö att fiska i.
Jag önskar mig själv väldigt mycket: "lycka till". Snälla, gör det ni också.

Tacksam för kommentarer, men än så länge finns det inte så mycket att diskutera. Om jag får tid över på jobbet kan jag försöka att klippa in det enda inlägget jag tidigare gjort om fisket här i Ungern. Men annars kan ni enkelt bara klicka här:


Senaste kommentarerna

Sök i min blogg