Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Lakkungen Umeå 's BloggFoto

Isfisket Januari - Febuari

Postad av Lakkungen Umeå , 13 februari 2015 - - - - - - · 1 790 visningar

Nu är det ett tag sedan jag senast skrev något men det innebär tyvärr inte att jag har fiskat så pass mycket att det inte har varit tid att skriva det minsta :) Mycket har hänt här, så innan jag återgår till fisket berättar jag en del saker som hänt i privata livet. Jag har sedan den 5: e januari ändrat min kost där jag stegvist har trappat ned på kolhydraterna till en LCHF kost. Man kan alltid diskutera olika matvanor, vissa är vegetarianer, andra inte osv. och hållningarna är många till vad man bör äta, och varför man äter som man gör, men en sak blir allt mer klar; Att högarna med studier som visar att påstå att mättat fett är farligt blir allt högre och fler och fler människor visar alla de positiva effekterna de har fått av denna livsstil - inte bara vad gäller viktminskning men även deras blodkolesterolvärde, blodtryck osv. Detta går inte att ignorera längre. Fettskräcken är mänsklighetens värsta katastrof så enkelt är det.
Men det är en annan diskussion och jag vill innan jag berättar om mitt fiske skriva om hur jag har gått till värks och vilka effekter jag har fått av det.

Jag satte igång den 5: e januari - det var en måndag. I den första veckan var mitt första steg att avstå från socker och produkter med tillsatt socker. Jag accepterade fullkornsvarianterna på pasta, ris, bulgur etc. Däremot åt jag denna vecka inte en traditionel GI även om dessa var GI produkter eftersom mitt tillbehör var mindre och mängden av fett i maten var ökat markant. Redan här satte jag gång i viktminskningen och tappade mycket vätska som var bunden i kroppen av kolhydraterna. Andra icke-lchf produkter jag accepterade denna vecka: Frukt, fullkornsbröd (hembakat utan socker), mjölk, havregryn, bönor, ärtor

Vecka 2: Tog bort alla fullkornsprodukter, bönor och ärtor. Här kickstartade min viktminskning som mest när jag släppte detta. Fettmängden ökade lite grann. Åt fortfarande frukt och havregryn.

Vecka 3: Hade bytt havregryn till havrekli som har färre kolhydrat. Mot slutet av vecka bytades detta till kruskakli som har ännu färre. Frukten plockade jag bort.

Från och med vecka 4 halverade jag mjölkmängden i min frukost (som är en slags müsli som jag gör själv av sesam, solros och pumpakärnor, lite linfrön tillsammans med hassel och jordnötter). Åter-introducerade bacon i min kost efter jag har fått distans till bröd för förutom (dansk) korv var bacon-mackor något jag var svag för. Nu klarar jag fint att äta bacon utan att få sug efter en macka. Inte att jag äter det i sig men att bacon är en del av en annan rätt - t.ex. Omelett :)

Vecka fem var oändrat.

Denna här vecka drog jag ned på mjölken (som är standardmjölk med 3 % fett) till 1,5 dl och av de 2 dl vätska jag använder till min müsli ersätts den halva dl mjölk av motsvarande mängd grädde. Märker att det är denna variant på min frukost som håller mig bäst mätt och gående fram till lunch.

Vilka effekter har jag haft:
1) Jag har gått ned 9,5 kg sedan 5: e januari UTAN att svälta
2) Jag har kunnat sluta med adhd-mediciner eftersom min koncentration, fokus, uppmärksamhet, närvaro, uthållighet, motivation har kommit tillbaka. Min energi nivå är också från en helt annan planet i förhållande till tidigare. Strunta i att jag fortfarande avviker en del från normen när det gäller det sociala men det som är viktigt i förhållande till att kunna återuppta mina studier som socionom (har två terminer kvar) har kommit tillbaks med besked. Hur vet jag att det inte är medicinerna? Jo - jag hade börjat med en medicin (strattera) och visst hjälpte den lite grann men gav även oönskade bieffekter så jag pratade med min läkare om det och jag skulle byta till concerta. Jag och frugan hade inte råd att hämta ut medicinen fram till nyligen och där upptäckte jag att jag hade ännu bättre koncentration, energi osv än jag hade i den tiden jag var på medicin. Jag bestämde mig att avvakta för att se om det sker förändring och förstås är det inte så att allt detta bara kan fortsätta att förbättras för alltid men den fortsatte att bli så pass bra att jag för första gången har kunnat läsa böcker på jag vet inte hur många år och verkligen behålla mitt fokus. Jag provade dock concerta och även om det skedde en gradvis tillvänjning var min energi, fokus, koncentration sämre än utan medicinen samt vissa biverkningar igen började uppträdda och jag slutade och vupt igen kom allt energi tillbaka med full styrka och min koncentration och de andra symptomen är igen lika bra som i perioden mellan strattera och concerta. Jag kan även höja mina arbetstider - något som var omöjligt tidigare.
3) Jag har slutat att svettas på natten
4) Jag hade ett litet sår på mitt innerlår som var infekterat och som aldrig läktes. Det var inte så att det rann mängder av infektion osv men lite grann gjorde det och det luktade inte bra alls. Detta sår är nu fullständigt läkt och rinner INGEN infektion längre.
5) Min snarkning är kraftigt förbättrat (enligt min fru och antal gångar frugan har sagt åt mig att sluta snarka och när hon gjord det har hon sagt att även om det var så att hon inte kunna sova då var det mycket lägre ljudnivå än tidigare och bara jag vände mig om på sidan slutade allt snarkande medan snarkade jag extrem högt och konstant oavsett om jag låg på ryggen i sömnen eller på sidorna).
6) Mitt blodtryck har sänkts till 130/74 (från 135/76 från senaste i november)
7) Genomgick även en EKG men det var mera pga medicineringen och denna såg enligt min läkare perfekt ut.
8) Trots jag inte svettas frysar jag mycket mindre än tidigare - både inne såväl som ute. Trots jag går ned i vikt.

Så bara en massa positiva grejor för mig. Det är bara att konkludera att tro att det skulle vara farligt att äta naturlig mättat fett (även om jag också får i mig en del fleromättade samt enkelt omättade) är det samma som att tro att man blir grön av att äta grönsaker :) Detta betyder inte att man nödvändigtvis ska bli köttätare om man inte vill det - det finns massor vegetariska recept inom LCHF, man äter även massor av grönsaker (som växer ovanför jorden) men att det finnas många goda skäl att öka på fettet och dra ned på kolhydraten oavsett om man äter kött eller inte. Det finns till och med allt fler vegetarianer som övergår till en vegetarisk lchf kost. Det är därför mer en fråga om etiska värderingar och personliga hållningar (för man kan lätt vara vegetarian och inte ha fördomar om köttätare eller anse sig bättre än dessa, precis som det också finns på tok för många fördomar mot vegetarianer bland vissa - bättre bara att konkludera att det finns på tok för mycket fördomar bland folk som följer en bestämd tro, ideologi, livsstil osv) till att äta djur som är avgörande för om man blir vegetarian eller inte, men inte som man tidigare har trott, på grund av hälsan (som allt mer tyder på) :)

Jag har även varit på besök hos min gamla praktikplats och där jag fick behandling för mitt datorspelberoende och gjorde en föreläsning om spelberoende - utgångspunkt i pengarspel men även med många kopplingar till mitt eget datorspel där jag delvis berättar brett om vad spelberoende är, hur det ser ut, förklaringsmodeller till varför det finns osv. Föreläsningen tar även upp statistik som påvisar vilka konsekvenser det får i ett större sammanhang, både för spelare, för de anhöriga och för samhället. En viktig sak som jag även lyfter fram i min föreläsningen är likheter och skillnader mellan spelberoende vs kemiska beroende (alkoholism, narkomani etc) och anpassat föreläsningen på ett sådan sätt att den fungerar som en preventiv verktyg mot byte av beroende från ett kemisk till ett på ytan mildare beroende (att det sedan inte alls är en dugg mildare då konsekvenserna blir ungefär de samma är så en helt annan sak).
Nuväl - BACK TO THE FISHING STUFF!!!!!!!!!!!!!

Jag har varit ute några sväng med några kompisar på isen efter Abborre och har fått vissa stycken varav vissa sparade jag som bete och andra åt upp. Men det är svårt med januari-abborren om man inte är pimpelexpert ;) Höjdaren i denna tiden har istället varit min älskande Lake :) Detta fiska återkommer jag till med både små filmer och några bilder :)

Jag har även fylld 40 år och fick lite pengar av frugan och styvsonen till att köpa en massa fiskegrejor och jag minsann fått hem en del, krokar, tafser, linor, ett till fiskespö (seapredator 8 fot från biltema som är mitt favoritspö) samt tillhörande rulle (predator 3000 från biltema som jag också är förtjust i - älskar de billiga märken när de producerar något av kvalitet som biltemas egna märken, polarvargen osv). Dessutom har jag köpt en massa wobler och några spinnare, ett skeddrag och ett par balanspirker. De flesta av billiga märken (biltemas egna samt shakespear) men även ett par ABU Garcia. Vissa går extremt grunt (på 10-15 cm arbetsdjup), andra grunt (1 - 1,5 meter) och andra ned till 2,5 - 3 meters djup. Här kan man se vad jag har köpt av woblare/spinnare:

Bifogad bild Bifogad bild
Shakespear Devils Own Minnow - går ned till 1 meters djup och flyter upp till ytan vid spinnstopp

Bifogad bild
Abu Garcia Tormentor Flytande - bra till fiske på 1 - 2 meters djup

Bifogad bild
Nu övergår vi till biltemas grejor - här är ett par spinnare och ett skeddrag. Kommer funka bra till fisket i älven efter abborrar och gädda - kanske även öring? :)

Bifogad bild
Biltemas wobler som går extremt grund (10-15 cm djup) - perfekta till fisket efter vårgädda i de grunda vikarna.

Bifogad bild
Biltemas "Predator Wobler" som går ned på det mellan-djupa vatten (över 2 meter)

Bifogad bild
Biltemas "Vättern wobler" som går ned till 3 meters djup

Alla dessa kan vi anta är bra på gädda och grov abborre och kanske även en hungrig havsöring ;) Ser mycket fram emot att få leka med dem.

Jag har även fiskat en del lake ute vid en liten å där det finns på tok för mycket lake än vad som är bra för både ån såväl som för lakarna själva som därför aldrig blir stora. Ska ut dit i övermorgon (söndag den 15: e febuari) en sista vända innan jag helt vänder blicken mot delvis abborrar men även nors så man kan ha en del naturlig bete till vårfisket efter gädda :) Första gången jag var ute på isen efter lake har jag ingen bilder men iallafall hade jag och kompisen en trevlig kväll. I början var det tufft att hitta deras vandringsstråk men vi fick några enstaka lakar medan våra grannar drog upp den ena efter den andra. Vi provade oss lite fram och plötsligt hittade vi rätt och vi tog rätt på 15 stycken (jag fem och kompisen tio).
Andra gången smällde det till jämt över hela kvällen och med en jämn fördelning mellan oss där jag fick 11 och kompisen 12 stycken.

Bifogad bild
23 Lakar på bordet :)

Tredje gången hade jag glömd att ladda batterierna till kameran men iallafall hade vi en tokig kväll där vi fångade omkring 40 lakar och släppte minst hälften av det vi fick tillbaka men ändå kunde vi slutligen ta rätt på 19 stycken.
Vi började fisket i fullt dagsljus mitt på eftermiddagen och fortsatta fram till kvällen. Vi blev inspirerade av detta och bestämde att nästa gång ska vi inte fiska på kvällen med på dagen.

Senaste turen efter Lake var därför två dagar senare. Vi ville fiska på dagen och anlände kring lunch och skulle fiska fram till skymningen. Nu skulle detta alltså testas seriöst. Jag hade knappt fått ned mitt bete då det small på en lake som jag dock tappade. Allmänt var det lite lugnare än det brukar vara men på under vissa förutsättningar går det bra att ismeta lake på dagen:
1) Det ska finnas snö på isen
2) Borra inte fler antal hål än vad du fiskar i aktivt - därför borra bara ett hål per man!
3) Ska du flytta på dig och borra ett nytt hål ska du täcka till dit gamla hål.
Alla dessa tre punkter handlar om att under isen är det mörkt och därför spelar det mindre roll om det är dag eller kväll du fiskar lake, även om det är lättare på kvällen. Men det finns ändå tillräckligt med aktivitet för att det kan bli en kul dag. Vi fångade på dessa fyra timmar nio lakar, men släppte fem av de tillbaka och tog rätt på fyra (två av varje) som jag fileade och åt när jag kom hem med familjen och kompisen fick en pose lakefilé med sig hem från senaste turen. Det blev lite bilder men jag tycker det är roliga att visa de tre videoklipp vi fick. Vissa av de har en rätt så komisk avslutning eller iallafall oväntade :)

Video #1)

Video #2)

Video #3) (klicka länk så kan ni se videoklippet - har ingen aning om varför just detta klipp inte klistras in i inlägget)

På söndag träffas jag och kompisen klockan 8.00 på morgonen och gör en sista vända efter lake och som ni kan förstå blir även detta dagtid. Detta delvis för att det är ju mycket mer bekväm att fiska på dagen utan ficklampor osv och komma hem sent, antigen filea fisk till långt ut på natten eller vänta tills nästa morgon och förvara fångsten super kallt utan att de frysar till is, men även att då ska vi göra en riktig lakefilm på 10-15 minuters längd. Det kommer med vid nästa blogginlägg :) Ha det bra så länge allihop och tack att ni läste denna posten :)
//Jan


Foto

FISKEÅRET 2014 - ett år med fantastiska minnen - del 2

Postad av Lakkungen Umeå , 18 december 2014 - - - - - - · 2 068 visningar

Fortsättning från del 1 - Resumé : Året började tidigt med fiske i Januari efter harr innan kylan fick sitt grepp igen. Vid mars hade det öppnats några platser i några strömmande partier där man kan fiska havsöring och på första turen dit fick jag av misstag en lax och en enkelt havsöring. April månad satte jag igång med gäddfisket som för mig oftast är bottenmete med död agn, eller aktivt spinnfiske med död agn som gav fina utdelningar. Den 1: a maj var det premiär på ett nytt fiskevårdsområde som kastade en fin älvgädda av sig. Juni var inte så varm och jag sysselsatte mig med både flötmete efter öring och bottenmete efter Gädda och jag tangerade mitt harr-rekord och fick även mitt livs första röding. Jag hittade via en bekant en fantastiskt plats vid älven efter gädda med en perfekt botten där man inte fastnar och i slutet av juni får jag två PB med två dagars interval, på 5,6 kilo och 8 kilo.

När Juli kom blev det fortfarande fiskat lite gädda, då vattnet fortfarande inte var så varmt och på den sista turen efter Gädda fick jag på en fisk efter ca. 20-30 sekunders fiskande, men nära land ryckte den loss hela ståltafsen och kom fri, vilket delvis gjorde mig förbannat men även tyckte synd om gäddan som nu fick simma runt med mina grejor och då jag inte hade aning om hur djupt trekrokarna satte var jag lite orolig för att den evt. skulle dö på grund av skador. Detta var den sista gäddaktiviteten jag såg innan sommarn på riktigt satte in. Nu var det dags att rikta fokus mot de randiga riddare aka Abborren. Året innan hade jag nära älvens utlopp i Österfjärden hittat en fantastisk plats efter Abborre där det i princip bara var jag som fiskade. Denna plats skulle visa sig inte alls höll samma klass i år som förre år. Jag upptäckte att ryktet om platsen hade spridit sig rejält och oftast var det bara mindre abborrar jag kom åt där, eller mört. Några kompisar fick dock några fina idar på platsen men det är trots en härlig fight, inte en fisk jag är inställd på att fiska riktad efter. Jag skulle dock självklart inte undvika iden hela 2014 men de bjöd sig till senare på året annanstans.....

Jag hade i närheten upptäckt en potentiell bra plats för abborrefiske lite längre nedströms och jag gick ned dit och med det fick jag mitt goda abborrefiske tillbaka i det området. Området är i Umeälvens Delta som är för mig ett fascinerande landskap som jag älskar att befinna mig omkring. Jag vet av erfarenhet att det endast är bra fiske där i juli månad och i augusti försämras fisket rejält så jag har bara en månad på mig just där. Men jag fick några riktigt vällyckade turer där med några kompisar där vi fick många fina abborrar. Ingen riktigt stora men fisk kring 5-6 hekto. Den nya platsen är lite speciellt då abborren är i rörelse där. Man har ca. 15-20 minuter på sig per timme att fånga så mycket abborre man kan innan de drar vidare, och sedan väntar man in nästa stim som är snabbt på plats. Kring 30-40 minuter brukar det ta innan nästa stim kommer förbi. Ofta slutade jag och kompisar med fångster på omkring 10-12 abborrar varje och detta var konstant och det är skönt att ha en stabil plats som alltid kan leverera fin fisk :) Jag gjorde i princip nästan ingen bilder i denna period utan filmade mest och jag är egentligen inte så nöjd med de filmen så de är även borttaget. Här är dock fångsten från ett par timmars kvällsfiske där med en kompis:
Bifogad bild

Man kan säga att jag var så upptagen med att filma att jag glömde att göra bilder på de finare fisken som vi fick där :) Dock fick jag gjord en bild på mitt livs tills vidare minsta gädda:
Bifogad bild
Denna gädda tog jag som blivande agn till att få en stor kannibal-gädda som skulle bli min första 10 kilo+ gädda (som jag dock inte fick) under höstsäsongen och jag fick inte en enda gädda på mete under hela hösten men det kan också vara för att jag inte sprider ut mitt bottenmete efter gädda till så många olika platser då det finns få ställen som har en fin botten där man aldrig fastnar i något och därför koncentrerade mig till försommarens heta ställe där jag aldrig fastnade.

När augusti kom vet jag av erfarenhet att fisket där dör ut för året och jag börjar att rikta mitt abborrefiske närmare där jag bor, inne kring stan, och då vet jag att just i denna period när fisket sin absoluta topp så nu for jag dit att fiska. Eftersom det finns så mycket trafik och en del oväsen till följd därav är det sällan jag tar en hel dags fiske där och för att spara på masken använder jag istället spinnare. På årets första tur dit fick jag på 3,5 timme 9 hemtagna abborrar och 2 gäddor. Förutom det tappade jag en enkelt gädda och 4 abborrar:
Bifogad bild


Allmänt kan man säga att jag från denna tid, förutom vid öringfisket, oftast spinnfiskade fram till senhösten, förutom några misslyckade turer efter gädda med deadbait. Jag återvända fler gångar och fiskade på stan och en dag skulle bli en riktigt vällyckad dag. Jag anlände till platsen på morgonen och jag fick några fina abborrar ganska snabbt. Jag skulle tidigt hem då jag senare samma dag skulle till första träff med en psykolog som skulle utreda om jag evt. har Aspergers syndrom och add. Plötsligt får jag ett tungt hugg och en något hårdare kamp än vad jag är van vid och jag trodde det var en mindre gädda (när jag spinnfiskar har jag alltid ståltafs på) Det visade sig att vara mitt livs första abborre över 40 cm och inte nog med det, min första kilos abborre och den vägde exakt 1 kg. Jag gick till en granne och visade upp den och det var han som vägde den med hans elektroniske våg. När vikten stod på 0,99 ett par sekunder kände jag lite av den primitiva "för fan, varför inte ett kilo prick" men då gick den upp på 1 kg exakt. Vi gjorde proceduren om och samma fenomen utspelade sig. Så min första kilo abborre och även om jag var överlycklig för det var ju mitt livs största abborre, då hade jag uppnått en milstolpe att få en kilo's abborre som jag vet finns gott om i älven :) Fisken var i längden exakt 43 cm :)
Bifogad bild

Efter första del av utredningen for jag hem och åt abborre till middag och jag kunde fan inte låta bli att åka ut igen och vad hände då? Jo, jag fick mitt livs andra 40 cm abborre som var exakt 40 cm. Jag vägde den med grannens hjälp som var förvånad att jag återvände och igen hade stor fisk och den var strax över 9 hekto. Ibland får man tanken om varför man inte fick dessa två fisk i omvänd följd få då hade det blivit två PB på samma dag :D Men det är bara en liten lyxgrej och egentlig är jag hur lycklig och glad som helst för mina fisk så det är en mindre detalj, och att få så fina abborrar på samma dag och med så få timmars aktivt fiske, är att vara rakt av bortskämd så jag var helnöjd ändå :)
Bifogad bild

Resten av augusti fiskade jag mest med en vän ute vid kusten och jag skulle nu flötmeta med deadbait efter abborre. Man tar med fryst mört/löja, och man kan agna med en hel på kroken, men det fungerar utmärkt att sätta på biter istället. Sedan kasta ut och göra några små lockryck då och då. Sedan får man se flötet far i sidled och försvinner. Detta var ett riktigt trevligt och roligt fiske efter abborrar som jag inte hade provat förut och jag uppskattade det mycket. Det fanns även mindre gäddor kring 1,5 - 2 kilo på plats och det hände vid ett tillfälle ett en klev på och jag var nära få den landat men då gjorde den en sista rusning och fick bitet sönder tafsen (damn). En annan gång nappade en gädda när jag vevade in betet för att kasta om det, men annars var jag ganska befriat från gäddan vid den metod. Ibland växlade jag om och spinnfiskade efter gäddan på platsen nu när de var där. Detta antigen med spinner eller då körde jag en sink and draw med flöte och detta kastade av sig några vackra men mindre kustgäddor av sig. Det hände också att jag fiskade med spinnare där och om det var gädda eller abborre som klev på var mindre relevant men i slutändan då var det flötmetet med mörtbitarna jag uppskattade mest :)

Vi åkte även ut i båt och spinnfiskade efter abborre och gädda men jag hade mer tur med gädda med min spinnare där. En dag vi var ute fick min kompis upp 12 abborrar med en toppvikt på 1,2 kilo. Jag hade fått ingenting och vi bestämde att trolla omkring. Plötsligt fick jag napp men fisken kom av! Jag gjorde några kast på platsen och jag fick fisk på. Nu var jag glad och jag trodde det var en gädda, men istället fick jag en id strax över 2 kilo vilket inte räknas som plus i min bok :D Vi fortsatta att trolla och gjorde ett uppehåll och jag kastade. Igen får jag fisk på och nu är det fan en gädda hoppades vi........bara för att ramla omkull av skratt när jag såg en silvrig färg (inte havsöring) med en därtill hörande slemmig kropp och gula ögon......igen en id kring 2 kilo. Denna dagen glömmer jag sent, för även om jag hade misslyckats totalt denna dag, då bjöd den på en del roliga saker :D Så gick augusti och nu var det dags att titta på öringar, harrar och gädda :D

Jag fick inte fiskat så mycket harr i september som jag brukar, vilket kan förklaras av turerna efter öring, och gädda. Men jag fick några fina stycken ändå, bland annat denna fina madam på 38 långa :)
Bifogad bild

Vi åkte ett flertal gångar ut efter öring och hade ett suveränt höstfiske. Den första höstturen var dock lite seg och jag fick bara en enkelt fisk, men snart skulle vi upptäcka ett riktigt fin ställe i sjön där vi verkligen fick ett fantastisk fiske och varje gång, enda fram till oktober hamnade på de max tillåtna fem hemtagna fiskar :D Här är min ensamma sval:
Bifogad bild

Nästa gången vi var ute var rätt spännande och för min del var det blandade känslor mellan förtvivlan och extrem lycka. Förtvivlan att jag ännu en gång hade spenderat 80 kronor på ett fiskekort och bara kom hem med 2 fisk (en öring och en röding) och fick frukta frugans reaktion och att hon skulle vägra låta mig fortsätta åka ut dit (vi har inte så mycket pengar så det gäller att spenderar pengarna klokt och för henne räknas det om jag kommer hem med fisk eller inte). Jag hade fått fisk på morgonen men för min del avtog det. Min kompis däremot satt och fick några fina harrar och fina öringar och plötsligt fick han en till fisk på och för första gången bad han om håven som jag hade hos mig och jag kom springande. När jag såg fisken han hade på glömde jag bort min egen barnsliga frustration och glädjes enormt med honom. Detta var hans PB på öring som var 1,2 kg och 49 cm. Tyvärr har jag inte egen bild av honom med fisken, men den var fet och gran och riktigt riktigt vacker :) Efter det hade han uppnått hans tillåtna fem fiskar. Jag fick då ta över från hans plats och jag använde nu mitt eget och hans spö. Jag fick snabbt 2 fiskar till (öring) men sedan avtog det lite. Jag var nu på fyra fiskar. Jag provade annanstans men inget där. Jag gick tillbaka till stället och kastade ut. Mitt flöte försvann men fisken fastnade inte ordentlig. Jag kastade ut igen och till en början hände inget. Min kompis hade återvänd efter varit borta lite med mig och jag berättade. Jag kastade dock ut igen och nu försvann flötet för gott. Nu ryckte jag fast fisken och en hård och vild kamp kunde börja och tillslut fick jag min första 40 cm+ öring (43 exakt) och jag var överlycklig :)
Bifogad bild Bifogad bild
Jag hade nu precis som min vän fått fem fiskar och frugan var mer än nöjd med dagens fångst ;)

Nästa vecka åkte vi dit en gång till som var sista gången i september och igen fick vi både fem fiskar varje och fina fisk. Kompisen fick igen en 40 cm+ öring. Men det jag vill berätta om från den turen är det som hände på morgonen omkring klockan 6.45 och det var soluppgång. Vi hade både kastat ut och jag stod på land medan kompisen satt på sin brygga som vanligt :) Jag ville sätta mig ned i gräset men då såg jag att flötet började fara omkring och dök - kompisen såg det och sade att jag hade napp, och jag svarade att jag vet det :) Jag lät den få några sekunder, stramade upp linan och gjorde hårt mothugg. Sekunden efter såg jag en stor öring fara upp i luften, och den drog väldigt hårt i spöt och jag vevade in. Jag tänkte inte på att man kanske bör släppa lite på bromsen så den hoppar mindre så jag kämpade på. Halvvägs inne hoppade den igen och jag var rädd att den nu skulle åka av för jag såg att den var stor men den den var kvar. Inne vid land hoppade den igen och försökte att fly och var väldigt aggressiv men jag lyckades få den i håven och jag började jubla som en tok för jag visste att det var ännu en PB öring :) Öringen vägde 1,1 kg och var 47 cm och det var min största öring någonsin. Sjön jag fiskar i, är inte heller där man får 4-5 kilos bäst utan de flesta är fem-sex-sju hekto förutom barnen, men det finns en del fisk kring och över kilot och ett fåtal individer kring 2 kilo. Hade inte kameran med mig men när jag kom hem skulle det göras en bild:
Bifogad bild

Jag fick sedan fyra fisk till, 2 harrar och 2 öringar så och kompisen fick fem öringar den dagen och ännu ett vällyckad äventyr hade avslutats. Vi återvände sedan till platsen i början på oktober men nu hade öringarna gått upp för lek, och vi fick bara en harr (kompisen) och en enkelt precis laglig öring (mig) som inte skulle leka. Vi blev frågat hur vi bär oss åt och jo, vi flötmetar med 12 grams glidflöte, 12 gram sänken, 1,5 meter tafs där vi har gjord en ögla som kroken hänger i och kan röra sig mer fritt och lockande i vattnet, och att vi har knutit fast rött garn på krokskaftet. Så här ser det ut:
Bifogad bild
Så enkelt kan det göras..... :)

I september blev det också en del gäddfiske. Jag vill inte skriva så mycket om det för det var inte häpnadsväckande fiskar jag fick, men kan säga att det är ett ställe i älven som jag upptäckte. Det är ett litet bakvatten och det kommer ofta in gädda där fast de står inte koncentrerade där utan det är bara 1-2 som är i närheten åt gången. En enkelt gång kom vi upp på tre stycken, men just där jag föredrog att hålla till var det alltid bara en inne. Men fina fisk var det kring 3 - 4,5 kg. Dessa fick jag på min spinnare då det är mycket bottenväxtlighet så det att bottenmete var lönlöst. Jag fick inte provat flötmete där med dödfisk men det är något som blir av 2015 :) Här är några av gäddorna som jag fick där:
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Vid en sväng till älven efter gädda i mitten av september fick jag en liten oväntat bifångst i form av en abborre på 38 cm. Detta innebar att jag i år hade fått mitt livs tre största abborrar på 38,40 och 43 cm :)
Bifogad bild


September fiskade vi även gädda och abborrar ute vid kusten och kompisen fick mer abborre än jag men jag fick också några fina stycken och ett par gäddor. Här har vi på video när jag fick en gädda på 79 cm och 4 kg:

Oktober månad är det inte så mycket att skriva hem om. Vi fiskade lite harr och hade fiskelycka vid ett tillfälle då vi fick en enkelt harr varje. Sedan fick kompisen en enkelt havsöring vid kusten ute där han bor. En gång när jag var ute på egen hand och fiskade harr, fick jag napp. Jag lät fisken få lite tid på sig och ryckte fast den. Det visade sig inte vara en harr men en mindre 40 cm havsöring som hade svald exakt allt. Det var inte heller en lekfisk men en så kallad grönländare som inte var i älven för lek, utan för att söka mat. Det gick inte att rädda den så jag tog rätt på den. Dessutom var det inte en fisk som hade fettfenan kvar (strängt olagligt att ta rätt på) vilket gjorde det lite lättare (de ska egentligen vara 50 cm men man arbetar på att få det ned till 40 vet jag från interna källor). Dessutom skulle det vara dumt att släppa en fisk tillbaka bara för att den skulle dö. Jag hade dessutom inte förväntat att det skulle stå en öring där heller.
Bifogad bild

Annars var oktober en rätt död månad och som en slags mellanperiod.

I mitten av november till mitten av december bjöds det på det som skulle visa sig bli mitt favoritfiske - bottenmete efter Lake. Jag hade försökt ett par gångar i älven och tappat några stycken och aldrig landat en enda. Det är svårt att förklara men Laken har bara DET jag tycker i en fisk: Mystisk, speciell vid fiske efter mörkrets frambrott. Det att den är tuff och seglivat (inte svår att döda men rör man den inte kan den överleva mycket), den är stark som en i helvete, den är lite översett och underskattat och vissa ser till och med ned på den. Dessutom sägs det att den inte kämpar när man har den på spöt men efter en månad med bottenmete och för egen del 28 landade lakar kan jag säga att det inte stämmer och ju längre denna period skred fram desto hårdare kämpade dem. Nej, jag är helt stormförälskat i laken som sportfisk och som matfisk är den fileat och stekt och gott med gräddsås hela min familj inklusive jag själv absoluta favorit matfisk. Det är därför jag har fått mitt alias som lakekungen eftersom jag älskar laken fullständigt :)

Lakefisket kan vara ganska enkelt. Man kan fiska med fast eller glidande sänke (jag med glidande), en enkelt större enkelt krok och en fiskbit på av något slag. Vi har fiskat med bäcköring, abborrar, sik, bläckfisk och strömmingfilé. Det enskilda bästa betet var bläckfisk men strömmingfilé var nästan lika bra. En enkelt dag vägrade de dock mina strömmingar och tog bara på abborrebitar. Jag är även fascinerat av hur strikt den håller sig till sina vandringsstråk och ligger betet utanför det, blir det förbigått konsekvent :) Ännu ett moment som förstärker min kärlek till just denna fisken :)

Vi fiskade inte i älven, utan en å som är en bit utanför Umeå som har enorma mängder av lake - för mycket för lakens eget bästa och därför blir de inte så stora där som de annars kan bli. 2 kilo är en stor fisk där och 2,5 kg en gigant. Själv fiskar jag lake med exakt samma enkla metod som beskrivit ovan, men jag har ännu en dimension; En lysstav som jag fäster på tafsen som ett extra lockmedel och detta upptäckte vi snart gör skillnad. Vi åkte dit sju gångar plus jag var en enkelt gång med en annan god vän där de var lite slöa just den dagen men vi fick ändå ett par stycken.

På första turen fick jag tre lakar och kompisen två stycken. Han fick två mindre och han använde inte lysstav just denna gången i motsättning till mig som fick tre bättre fisk. Här står jag med mitt livs första lake och under bilden finns ett samlat fångstbild :)

Bifogad bild Bifogad bild

Andra gången vi var ute fick vi samlat sju stycken (jag fyra och kompisen tre) och nu hade även han börjat med lysstaven :) Tyvärr har jag ingen bilder från den turen eller fångstbilder. Däremot var jag och min vän på plats för tredje gången när tillfälle gavs och var förhoppningsfulla. Att det sedan skulle gå över allt förväntning hade vi inte räknat med. 13 lakar gav det den kvällen, sju till mig och sex stycken till kompisen:
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Senare var jag ute med en annan vän och här gick det sämre och endast två lakar fick vi upp. Min kompis var frustrerat för han hade fler napp (jag hade också fler samt en tappat fisk) och sade att han aldrig sett så försiktiga lakar förut :) Här står jag med min lake för kvällen som blev fångat med en sikbit:
Bifogad bild

Nu trodde jag och kompisen inte vi skulle nå i närheten av 13 fisk igen, delvis orsakat av jag dagen innan hade varit ute med min andra vän, men allt nervositet var helt i onödan för som vi sade den kvällen: Dåligt genrep ger en bra premiär :) Vi landade på 12 lakar med sex stycken till varje. Detta var dock en kväll där jag länge inte hade fått något medan kompisen bara drog upp som han ville. Han hade fått fem stycken när jag fick min första, sedan fick han en till och sedan bytte vi plats för resten av kvällen och jag landade som han även på sex stycken. Den kvällen ville de bara ha biter av färsk hel strömming eller mina abborrebitar :) Konstigt nog men den lilla detalj gjorde stor skillnad för mig :)
Bifogad bild Bifogad bild

Den 5. december var det exakt 14 år sedan jag reste med tåget till från Danmark till Umeå och dagen efter skulle jag och frugan ha 14 års jubileum som samboende (bröllopsdagen är på sommarn i juli månad) så vi skulle förstås ut den dagen så jag inte skulle bli dödat 3 gångar av frugan för att fiska på vår jubileumsdag :) Denna dagen var lite sämre och blev kännetecknande för de fisketurer som vi fick i december - nämligen att det fortfarande fint gick att fånga fisk, men inte i de mängder som i slutet av november där vi på två fisketurer fick upp 25 fisk :) Denne kvällen fick vi upp sex lakar, med tre fisk till varje:
Bifogad bild Bifogad bild

Nu visste vi att säsongen skulle närma sig sitt slut och i helgen åkte vi därför ut att fiska både fredag och lördag, för på söndagen skulle vintern sätta in på riktigt med minusgrader. Visserligen hade det varit enstaka dagar med några minus men sedan övergick det till plus igen. Nu skulle det bli sammanhängande dagar med minus och det skulle fortsätta. Så det var sista chans. Den 12: e december åkte vi och vi fick vi tangerade vårt gemensamma bottenrekord med fem landade fiskar. Jag hade dock en svettig kväll för ingen lake nappade på mitt spö utan kompisen av sympati för en stackars pojke, lät mig ta en lake som nappade på hans spö :) Denna dagen försökte jag glömma så fort som möjligt men här är en samlat fångstbild:
Bifogad bild

Dagen åkte vi ut igen och jag hade ett omskakat självförtroende från dagen innan, så jag fick ta första fisken för dagen oavsett vems spö det skulle nappa på :) Förstås nappade det först på kompisens spö som gav mig hans spö på en gång och sade skämtsamt: FIIISK, SKYNDA DIG, VI TAPPAR DEN, SKYNDA DIIIIG ;) Vi skrattade som satan och jag fick i land en fin lake :) Vi laddade om batterierna på nytt och kastade ut på nytt och nu nappade det på mitt spö och mitt självförtroende var fullt återställd :D Sedan fick kompisen två mer. Här är en bild av de fyra första fisken för kvällen:
Bifogad bild

Samlat fick vi sju fiskar den kvällen men den ena gav kompisen till en av hans grannar som hade hört rykten om att han plötslig gav sig åt lakfiske med en halvtokig dansk :)
Bifogad bild Bifogad bild


Denna här månad var som en uppenbarelse och jag kan inte låta bli att le åt när jag tänker på den. Som sagt allt det som jag upplever just laken som, samt den mysighet med varm choklad, god fika och dricka samt brinnande marschaller som vi ställde ute vid sidorna. Hela året som sådan är även en uppenbarelse i sig. Mycket fisk, trevlig sällskap av mina vänner som jag är mycket tacksam för, och massor av goda upplevelser. Nu är det bäddat för 2015 som lär börja med pimpelsäsongen :)


Foto

Fiskeåret 2014 - ett år med fantastiska minnen del 1

Postad av Lakkungen Umeå , 14 december 2014 - - - - - - · 1 607 visningar

Nu när vintern ser ut att sätta in här i det nordlige kan man konstatera att fiskesäsongen 2014 är slut. Minusgraderna ser från på tisdag att hålla i sig och visst ser jag fram emot att pimpla, men en bra idé är ju att låta isen bli tillräckligt tjock och säker att gå på, innan jag ska våga mig ut :) Isoptimist är jag bestämd inte och det kanske beror på att jag är dansk och i Danmark tar man inte säker och stabil is för givet, utan man är alltid på sin vakt. Jag vet inte, men det får frysa på några veckor innan jag ska ge mig ut att pimpla :) Jag vill av den anledning summera upp mitt fiskeår 2014, som jag vill beteckna som det roligaste och bästa någonsin med många fina fisk och många PB'er. Det har även varit ett år där jag har lyckats att fånga sorter av fisk som jag aldrig tidigare fått. Mina vänner har jag också en del att tacka för som har varit med om att ge mig några fantastiska fiskeupplevelser.

Skruvar vi tiden tillbaka till november 2013 då befann jag mig vid Umeälven och nötte på efter Lake. Jag hade upplevt mycket aktivitet och även lyckas tappa några stycken så jag fortsatta och trodde att jag minsann nog skulle få upp en av älvens beryktade stora bäst :) Men vid en fisketur där jag anlände i god tid och det fanns inga tecken på isläggning, då minsann ca. 1 timme efter det hade blivit mörkt, då kom det en hel konvoj av stora, tjocka isflak och jag fick bara åka hem. Det var nonstop och de kom väldigt tätt. Jag trodde då att fiskeåret 2013 var förbi men så blev det inte. Nästa dag var älven täckt av is och snabb blev det en så kallat bra och solid kärnis, men..................omkring mitten av december vände vädret och det blev plusgrader som höll i sig. Jag har bra lokal kännedom när det gäller Harrans ståndplatser i älven så jag gick och kollade om isen kanske hade öppnat sig så man kunde fiska från land efter harr och minsann hade det blivit ett ca. 50 meter hål i isen där jag kunde flötmeta efter harr. Nästa dag var jag på plats och fick en enkelt harr, men jag visste nu att fisken var på plats och det bara gällde att utnyttja det oavsett om fångstresultaten skulle bli bra eller dålig. Efter jul fortsattes mina turer till älven och här fick jag bra fiske alla mellandagarna och kom alltid hem med 2-3 harr. Jag fiskade ca. mellan 9.00 - 12.00 de dagarna. Den 29: e december, på två årsdagen för min spelfrihet var jag igen på plats och jag fick på en rätt fin havsöring som tog min mask, men nära land klev den av och jag stod och stampade på stranden. Men 20 minuter senare fick jag landat mitt livs största harr på 40 cm. Tyvärr hade jag ingen fungerande digitalkamera än och min dotter som har mobiltelefon var inte hemma (vi har ingen mobil - ett medvetet val!). Så den fick jag inte dokumenterat. Lite senare klev även en till fin harr på och jag kom hem och jag och frugan kunde äta färsk harr till middag den dagen :)

En av dagarna var jag ute att fiska med en god vän som var blivit lockat av det goda harrfisket men den dagen var seg. Men en kombination av både maggot och mask på kroken kom det tillslut en harr och klev på min exklusiva buffé som jag presenterade för den :) Efter nyår fortsatta det bra fisket. Men som mer is lossnade sig då började även harran att flytta på sig. Detta upptäckte jag när jag var på plats och nötte på i flera timmar utan napp. Jag bestämde mig att kolla längre nedströms där en bäck rinner ut i älven och det fanns ingen is där. Det hade börjat skymma och snart skulle det bli mörkt, men ett par kast skulle jag prova. Jag hade bestämd mig för om det inte hann att ge resultat skulle jag testa där på morgonen nästa dag. Ganska fort klev det på en 37 cm harr och jag visste nu att anledningen det inte hade nappat där jag hade fiskat övriga dagar var ganska enkelt att de hade flyttat på sig! :) Min dotter var hemma och gjorde en bild med sin mobil :
Bifogad bild

Nästa dag gick jag ned till samma plats men denna dagen skulle bli någonting helt speciellt. Jag hade hört om att rött garn på kroksskaftet skulle fungerar utmärkt och jag hade bestämd mig för att testa det med harran. På fyra timmars fiske fångade jag 12 stycken fisk varav jag släppte sex stycken tillbaka och behöll de övriga som var mellan 35 - 38 cm :) Tyvärr finns ingen bilddokumentation för detta. Detta var även sista gången jag var ute då kylan återvände nästa dag och jag fick på stabila isar istället.

Min pimpelsäsong blev dock nästan inte av. Jag var ute ett par gångar utan framgång för att kikpimpla sik vid kusten och provade kikpimpla efter harr i älven, men lyckades inte få till det. Dessutom började det att varmare och jag vågade mig inte ut till min favoritplats för pimpel ute i Österfjärden. I mars månad började det att bli öppet vatten i en del av älven där det är rätt så strömt och omkring mitten av mars hade jag fiskepremiär. Jag fiskade ett par timmar där jag även hade debut med bombarda-fisket med spinnfluga. Jag testade de djupa ställen där de andra fiskade för dagen och de rekommenderade platserna men det gav ingen den dagen på dessa ställen. Jag fastnade även en gång på botten och kom inte fri. Jag hade dock en extra spinnfluga med mig som jag knöt fast på tafsen och fortsatta att fiska med bombarda. Jag bestämde mig då för att undersöka de grunda områden vid en liten vik och minsann om jag inte fick napp. Jag trodde jag hade fått mitt livs första havsöring och jag tog rätt på den då den var 57 cm. Jag fortsatta att fiska och ett par kast senare fick jag napp igen. Denna gången var det en havsöring som mätte 51 cm så den kom även i ryggsäcken och jag packade ihop mina grejor och gav mig hemåt. När jag kom hem tyckte jag att något inte stämde. Visserligen var fisken lite smal av sig men prickarna.......jag insåg det nu. Jag hade i min eufori översett att det inte var en havsöring, men en lax som jag fått och det var förbud mot att ta upp lax som man får fram tills den 1: a maj. Aj aj aj. Resten av tiden fram tills islossningen satte igång på riktigt i början av april blev det tills ett par havsöringar på flötmete som jag släppte tillbaka. Eftersom jag fiskade riktad efter havsöring ville jag göra tidigare mothugg i motsättning till när jag fiskar harr där jag låter de få lite längre tid om man ser om fisken är av det lite större slaget. Så det gick bra.

Bifogad bild Bifogad bild

Jag hade även träffat en ny vän via min arbetsrehabilitering som började i mars månad och vi var även ute tillsammans för första gången och fiskade havsöring. En annan god arbetskollega var med och han var den enda som lyckades få någonting - en ca. 30 cm havsöring som han givetvis släppte tillbaka. Några veckor senare provade vi även på ett annat ställe men inte ett liv fanns det där.

I april månad var det dags att fiska gädda. Det var ca. en månad tidigare än 2013. Jag gav mig till Umeälvens delta och skulle fiska i en vik där jag visste att det finns gädda, fast i just den viken finns ingen riktigt stora, eftersom de håller till i en annan vik lite längre nedströms. Jag skulle fiska aktivt med död betesfisk eftersom det finns för mycket växtlighet på botten så jag agnade med en strömming och körde utan sänken så kallat "sink and draw" där jag knyckar hem betesfisken. Jag slutade fiska då jag hade två gäddor i ryggsäcken. Mina övriga kompisar fick respektive en och två. Killen som bara fick en enkelt pinne lyckades tappa två den dagen.
En vällyckad premiär med andra ord där jag äntligen fick landat min första gädda från älven :)
Bifogad bild

Jag återvände två gångar till samma vik men då lekte gäddorna för fullt så det jag gjorde var att fika på gräset och beskåda gäddans lek. Den 1: a maj var det premiär för ett nytt fiskevårdsområde i älven som består av tre fiskevårdsföreningar som slagets ihop som en förening. Eftersom ändringen skedde så sent var det bestämd att oss som hade kort till de gamla fvo'er inte skulle behöva köpa nytt kort. Jag hade fiskekort till den delsträcka på samma sida som stan som omfattar den delsträcka av älven där jag brukar fiska harr. Men på premiärdagen ville jag fiska på en plats där jag aldrig fiskat förut så jag åkte till andra sidan älven som även det tidigare hade sitt eget fiskekort. Jag fiskade sink and draw med strömming och jag fick på en gädda i en liten vik utanför strömfåran. Jag fastnade i botten och jag numera bara en gäddtafs kvar och klockan närmade sig så att jag skulle åka hemåt (skulle bara ut ett par timmar) och jag funderade på att åka hem. Jag bestämde mig dock i slutändan fortsätta fiska och knöt om på nytt och i andra kastet klev det på en gädda. Jag lät den sticka lite innan jag ryckte fast den men jag ryckte lite för tidigt kände jag, så jag öppnade bygeln igen och lät den sticka. I gäddans världen då tror den att den har vunnit och vill äta sin mat eftersom betet känns rätt och smakar rätt. Så jag lätt den som sagt sticka och ryckte fast den igen och denna gång var den fast på riktigt. Jag fick då min första större älvgädda på 88 cm. Jag lade den i ryggsäcken och jag hade upptäckt att den hade ett bitmärke från en annan och större gädda som hade försökt att ta den!!! När jag kom hem upptäckte jag att den inte hade lekt som jag trodde eftersom gäddorna nedströms redan hade lekt så gott som klart och det nu bara var mindre gäddor inne i viken där. Men en vacker fisk var det :) Och nu hade vi fått ett digitalkamera igen :)

Bifogad bild

Efteråt kom jag iväg med en god vän till en hemlig plats var vi bottenmetar gädda med strömming eller annan fisk. Här fick jag ett par fina gäddor som hade lekt och därför var lita tunna:

Bifogad bild

Jag och samma vän och även en vän till återvände ett par gångar till platsen och gäddorna blev allt finare, starkare och tjockare :)

Juni månad är här en mellanperiod där det lönar sig bäst åka till en sjö utanför Umeå för att fiska på öring, harr och röding. Harran och Öringen i sjön är vild, medan rödingen är semi-vild - dvs utplanterat när den var en liten fisk på 6 cm och man får ta upp samlat fem fisk med minimimått på 25 cm, men är det inte kris släpper man även tillbaka dem och väntar på en större då man redan har större fisk :)
Här fick jag några fina öringar men även en tangering av min harr-pb på 40 cm och mitt livs första röding :)

Bifogad bild Bifogad bild

Jag fick även årets första abborrar på en plats där jag 2013 hade slängt ut massor av sprängda sten och på så sättet skapat lite struktur på en menlös botten. Dessa var inte riktigt stora men kring 27-28 centimeter. Jag fick även några större mört och även brax på 2 kilo klev på. Jag har ingen bild av braxen då jag helt enkelt vägrar att låta mig fotas med en braxen!! Braxfisket är inget för mig och jag tycker även det är en tråkig kamp den har att bjuda på. Den överger sig snabbt och lägger sig platt i vattnet och det känns som att man drar in ett argt dasslock, enligt mitt tycke, även om jag fullt respektera de som tycker om att fiska efter just denna fisk.
Eftersom vädret inte var så varmt i juni då när jag inte åkte för att fiska öring med min vän, då fiskade jag gädda i älven som fick en bättre och bättre kondition efter leken. Jag hade inte så stor framgång men via en bekant upptäckte ett nytt ställe och här fanns det gädda i överflod. Dessutom finns det här en fin botten och man fastnar aldrig i sten eller stockar, men det finns dock en gräskant man ska kasta över för att få fisk, och som även bidrar till sallads-kollektionen när man vevar in för att kasta om. Min första dag där fick jag en fin gädda på 95,5 cm som vägde strax under sex kilo:

Bifogad bild

Två dagar senare var jag på plats igen, och tanken var inte att ta hem fisk. Jag hade fått min pb två dagar tidigare och det fanns fisk kvar att äta på kvällen som var tillagat dagen innan. Jag fiskade därför med en enkelt trekrok som jag fästade vid stjärtfenan längst bak på en liten abborre. Jag hade som vanligt taget bort huvudet för att sprida så mycket doft som möjligt. Efter 20 minuter blev det napp och jag lät fisken sticka mycket kortare tid än jag brukar, kanske ca. sju sekunder. Kroken var ju även det sista som kom in i munnen så återutsättning borde vara möjligt. Jag stramar upp och ger tre hårda mothugg och jag känner att fisken går riktigt tungt och jag förstår att den är stor. Det visade sig vara en gädda som var lång smal och rätt tunn som hade taget mitt bete och svald det. Fighten var fantastisk och på en enda rusning stack gäddan 40 meter och jag fick stå och inte kunde göra något. Den stack även flera gångar men efter ca. 10 minuter kunde jag landa den. Jag visste att den var stor på grund av fighten men när man ser vad man har haft på och det var en solklar PB då åker man mot skyn av lycka. Lyckan avtog dock när jag såg att trots den korta tiden hade svald mitt bete helt och jag fick avlida fisken och ta hem den. Självklart är den ätit när jag ändå fick döda den för att skona den istället för att låta den lida ihjäl. Fisken mätte 112 cm men vägde bara åtta kilo. Åtta kilo är ju även tungt att ha på kroken, men i förhållande till längden var det inte mycket. Blandade känslor - delvis lycklig att ha fått en sådan fisk trots den var långsmal och slaget PB med hästlängder, men samtidigt lite sorgmodig över att få döda en så stor gädda. Här står jag med fisken och provar att hitta en passande grimas :)

Bifogad bild Bifogad bild

Gäddan var dessutom blind på det ena ögat.

Jag återvände ett par gångar till på samma plats och fick ett par fina gäddor till innan det blev juli och abborresäsongen skulle dra igång :)

Fortsättning följer.......


Foto

Vem är jag?

Postad av Lakkungen Umeå , 28 november 2014 - * * * * * · 1 680 visningar

Vem är jag? Jag heter Jan Johansen, 39 år och kommer ifrån Silkeborg, Danmark. Silkeborg är en provinsstad som ligger ca. mitt i Jylland, 4 mil väst om Århus. Jag har bott snart 14 år i Umeå, dit jag flyttade då jag träffade min fru. Jag har även fem katter och har blivit far åt frugans två barn. Jag är även diagnostiserat med asperger och add. Datorspelsberoende är jag också fast jag är spelfri sedan 29: e december 2011.

Jag fiskade som pojke i Gudenåns vattensystem i en liten biflod som binder ihop de två selen Ørnsø och Silkeborg Langsø (bifloden heter Lyså och är perfekt att börja fiska som barn då det mest är mindre och nappvilliga fisk). Jag fick ingenting på min första fisketur så jag gick till fiskodling, desperat efter att få fisk, men hade inte mer mask. Satte ett löv på kroken och fick på en av odlingens regnbågar och i mitt barnsliga universum var det en stoooooorrrr fisk. Jag tappade den då jag inte hade håv, fortsatte att fiska tills jag blev påkommen av fiskodlingens ägare :) Jag lyckades övertala de att inte ta ifrån mig mina grejor och lovade aldrig göra om det :) Jag återkom aldrig heller :)

Den första fisken jag fick var en gärs. Ingen höjdare bland många men det var mitt livs första fisk och jag var glad :) Jag brukade flötmeta med mask och fick abborre, mört och braxen. En gång var det en ål som hade fått tag på masken utan riktigt ta betet och jag fick ett vansinnig lintrassel :) Det var min pappa som lärde mig att fiska och han lärde mig även bäckmete i en liten bäck där det fanns ett naturligt bestånd av bäcköring och det fanns även undflydde regnbågar.

Jag fick även prova på havs och kustfisket då min mosters make tog mig till hamnen i Fredericia där vi fiskade plattfisk och fick sandskäddor. Han tog mig även med ut på Lillebælt i hans lilla båt och vi bottenmetade med sandmask efter plattfisk. Jag minns att jag på 1,5 timme fick 18 sandskäddor, 2 skrubbar och 1 rödspätte + 2 simpor :) Han fick också en bra fångst men jag fick mest :)

Sedan slutade jag fiska fram tills jag var 20 där jag två gångar var i en put and take sjö och fiskade regnbågar. Jag fick en enkelt regnbåge på dryga kilot första gången. Andra besöket fick jag ingenting. Sedan dess fiskade jag inte fram tills 2012. Anledningarna har varit många men datorspelsberoende väldigt avgörande. Tappade dock aldrig fiskeintresset helt och hade det med mig latent alltid.

Våren 2012 började jag fiska igen. Jag fiskade i Umeälven nedanför travbanan. Fick ingenting men det räckte. Jag var såld till fisket :) Sedan for jag och kompisen som tog mig ut att fiska första gången till bjännsjön och jag fick sju mindre abborrar - då var jag ännu vildare :) Till en början fiskade jag mest i Nydalasjön efter abborrar och gädda men i sensommaren 2012 upptäckte jag älvens fantastiske fiskepotential och sedan är det mest i Umeälven jag fiskar med några avstickare till andra fiskevatten då och då :)

En annan grej som tände mig ännu mer var att jag sommaren 2012 hemma i Silkeborg hade mitt fiskespö med mig och fiskade i mina barndomsvatten - inte lyså utan silkeborg langsø och ørnsø. Jag fick fina abborrar och några ål. Man kan diskutera det etiska i ålfiske, men det är lagligt i Danmark och jag hade aldrig fångat eller smakat ål, så jag tog de tre ålen jag fick på mina tre ålfisketurer. Då hade jag liksom provat på det och var nöjd. Det är inget jag kommer göra om, utan det skulle alltså bara provas. Reaktionen var ju att se hur mycket bättre fisket har blivit i min hemstad i takt med allt bättre vattenkvalitet.

Hösten 2012 upptäckte jag harrfisket som också förstärkte mitt fiskeintresse. Våren 2013 provade jag på pimpel för första gången tillsammans med en kompis som jag träffat och samma år fångade jag även min första ordentliga gädda på 5 kilo. Fick även min första gädda den våren på deadbaitmete som jag hade blivit fascinerat av :) Jag hade promenerat en del senhösten 2012 och upptäckt spännande platser som skulle provas av 2013 och hittade två fantastiska platser efter abborre. Visst är abborrefisket inne vid stan också jättebra, men ännu bättre där och mycket lugnare :) När fiskeåret 2013 var slut kunde jag konstatera att mina kundskaper hade förbättres, att jag hade satt flera PB'er men dock fortfarande saknade 1 kilo's abborren och hade min första älvgädda till godo, även om jag hade fått mina första bräcktvattens-gäddor (kustgäddor), Några grannar visade mig hösten 2012 en spännande sjö med ett naturligt öring och harrbestånd samt utplanterat röding. Sjön bestod tidigare av vitfiskar, abborre och gädda men man hade tömt sjön och utplanterat dessa fiskar. Sedan upptäckte man att harran och öringen fortplantade själva och man har slutat utplanterat dessa artar. Det finns en bäck som rinner ut i sjön och det är den bäcken de går upp i för lek. Rödingen är inte heller en powerbait-fisk eftersom den är utplanterat som yngel och får växa upp på egen hand och klara sig själv, så de förutom den uteblivna leken, utvecklar ett äkta rödingbeteende. 2013 besökte jag dock endast sjön en gång och det var på högsommaren där det förstås inte blev ett enda napp. Men 2013 lade grunden för 2014, där jag fått flera PB på både gädda, abborre, öring, tangerat harr-rekordet från 29: december 2013 (2 års spelfrihet den dagen), fått min första röding och även min första lake. Jag lyckades även landa min första älv-gädda och bröt den förbannelse. PB på gädda är 112 cm men den var tunn och vägde endast 8 kilo. Fortfarande en stor fisk med vackra teckningar men den var något smal. Mitt abbore-rekord är 43 cm och 1 kg. Största öring 47 cm. Förutom det fångade jag mitt livs första havsöringar med 51 cm som störst (ingen stora men jag är nöjd ändå) och en mindre lax på 57 cm :) Så detta här året har varit fantastiskt :) Eftersom jag nu har fått flera lakar finns det ju även PB (1,7 kg) även om det inte är stora lakar men den ån finns det så mycket och det är ju relativt stora fiskar med enkla metoder på en annars jäklig årstid :) Så nej - jag är så nöjd med det här året :)

Jag metfiskar/kastmetar mest, både botten och flötmete beroende av art. Det händer att jag jiggar eller fiskar med spinnare, eller till och med bombarda-fiskar, men mete är min stil. Jag metar på följande sätt:

Flötmete med mask och rött garn knutet på krokskaftet efter allt ädelfisk. Bortglömd metod och många skakar på huvudet men skratta sist är den som skrattar bäst!
Flötmete med mask, mörtbit eller hel död löja efter aborrar (deadbait-mete fungerar lika bra som med levende efter abborre om det flötmetas och fisken ligger vågrätt i vattet och allra bäst om det finns en lätt ström)
Bottenmete med död betesfisk, med eller utan huvud (mest utan) efter gädda.
Botten eller flötmete med mask efter vitfiskar, när jag behöver skaffa lite sötvattens-beten till predatormetet.
Flötmete med mitt metspö med mask efter abborrar eller vitfiskar
Bottenmete med fiskbitar efter Lake.
Det händer även att jag flötmetar med mask utan tanke på något specifikt utan bara vill fiska och ta det lugnt.

Mitt aktiva fiske är: Jiggfiske efter gädda med chans att få stor abborre som bifångst.
Spinnfiske med Blue fox super vibrax 13 grams spinnare med chans för allt rovfisk som finns här uppe. Har fått både gädda, abborrar och id på den. Id är dock inte en eftertraktat art.
Bombarda-fiske med spinnfluga eller en enkeltkrok (med rött garn på skaftet) agnat med mask efter öring :)


Jag har en filosofi att hålla mitt fiske enkelt och stilrent och även så billigt som möjligt. Jag älskar när jag kan göra billiga fynd som fungerar bra för pengarna. Jag använder ett 8 fots haspelspö av biltemas märke. Jag har en haspelrulle med 9 kullager också av biltemas märke (predator 3000). Jag har även två stycken polarvargen rullar som jag fick i present av en god bekant/online-vän som skulle vara kul att träffa någon gång. Jag har dock en shimano-rulle som är back-up rulle till det jag har, som verkligen är klass för pengarna och funkar perfekt till mitt fiske. Förutom det har jag ett litet 59 cm ismetespö och en 5 och en sex meters metspö (fem meter köpt på jula och sex meter abu-garcia men metspön är ju så billiga). Jag använder Mitchells nylonlinor som delvis är fantastiskt bra och även billiga och stärka. 300 meter för 40 kronor och man får kvalitet för pengarna! Bättre än så kan det inte vara.

Av övrig utrustning använder jag mer kända märken men jag har en svaghet för darts grejor som jag tycker fungerar jättebra och förutom det är billiga :)

För att sammanfatta mitt fiske ska det vara:
1) Billigt men bra för pengarna (utrustningen)
2) Enkelt, roligt och avslappnande
3) Ödmjuk tillgång till fisket där tankarna inte är på rekordfisken i första hand, även om det förstås välkomnas om det skulle ske
4) Gillar vara en underdog som använder utrustning som andra seriösa fiskare tycker är "skot" bara för att visa att jag kan fånga lika mycket fisk och även stor fisk på min utrustning som klarar utmaningarna på ett smidigt och galant sätt. Jag är fiskenörden med biltema/jula grejor :) Dock turas jag om att använda polarvargen eller biltema-rullen. Shimanon har också blivit luftat ett par gångar i år, men jag föredrar klart de övriga :)

Det är den galning jag är :) Jag kommer posta lite från tid till annan och det varar inte länge då vill jag sammanfatta fisket i år efter min favoritfisk #1 - Laken :)


Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  saltkaret111
  21 aug 2019 - 12:12
 • Foto
  Musti
  14 jun 2019 - 12:00
 • Foto
  Isac e
  26 maj 2019 - 18:44
 • Foto
  born
  06 jul 2018 - 07:18
 • Foto
  Ilstarko
  07 jun 2018 - 21:20