Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
* * * * * 1 rösta

Vem är jag?

Postad av Lakkungen Umeå , 28 november 2014 · 1 693 visningar

Vem är jag? Jag heter Jan Johansen, 39 år och kommer ifrån Silkeborg, Danmark. Silkeborg är en provinsstad som ligger ca. mitt i Jylland, 4 mil väst om Århus. Jag har bott snart 14 år i Umeå, dit jag flyttade då jag träffade min fru. Jag har även fem katter och har blivit far åt frugans två barn. Jag är även diagnostiserat med asperger och add. Datorspelsberoende är jag också fast jag är spelfri sedan 29: e december 2011.

Jag fiskade som pojke i Gudenåns vattensystem i en liten biflod som binder ihop de två selen Ørnsø och Silkeborg Langsø (bifloden heter Lyså och är perfekt att börja fiska som barn då det mest är mindre och nappvilliga fisk). Jag fick ingenting på min första fisketur så jag gick till fiskodling, desperat efter att få fisk, men hade inte mer mask. Satte ett löv på kroken och fick på en av odlingens regnbågar och i mitt barnsliga universum var det en stoooooorrrr fisk. Jag tappade den då jag inte hade håv, fortsatte att fiska tills jag blev påkommen av fiskodlingens ägare :) Jag lyckades övertala de att inte ta ifrån mig mina grejor och lovade aldrig göra om det :) Jag återkom aldrig heller :)

Den första fisken jag fick var en gärs. Ingen höjdare bland många men det var mitt livs första fisk och jag var glad :) Jag brukade flötmeta med mask och fick abborre, mört och braxen. En gång var det en ål som hade fått tag på masken utan riktigt ta betet och jag fick ett vansinnig lintrassel :) Det var min pappa som lärde mig att fiska och han lärde mig även bäckmete i en liten bäck där det fanns ett naturligt bestånd av bäcköring och det fanns även undflydde regnbågar.

Jag fick även prova på havs och kustfisket då min mosters make tog mig till hamnen i Fredericia där vi fiskade plattfisk och fick sandskäddor. Han tog mig även med ut på Lillebælt i hans lilla båt och vi bottenmetade med sandmask efter plattfisk. Jag minns att jag på 1,5 timme fick 18 sandskäddor, 2 skrubbar och 1 rödspätte + 2 simpor :) Han fick också en bra fångst men jag fick mest :)

Sedan slutade jag fiska fram tills jag var 20 där jag två gångar var i en put and take sjö och fiskade regnbågar. Jag fick en enkelt regnbåge på dryga kilot första gången. Andra besöket fick jag ingenting. Sedan dess fiskade jag inte fram tills 2012. Anledningarna har varit många men datorspelsberoende väldigt avgörande. Tappade dock aldrig fiskeintresset helt och hade det med mig latent alltid.

Våren 2012 började jag fiska igen. Jag fiskade i Umeälven nedanför travbanan. Fick ingenting men det räckte. Jag var såld till fisket :) Sedan for jag och kompisen som tog mig ut att fiska första gången till bjännsjön och jag fick sju mindre abborrar - då var jag ännu vildare :) Till en början fiskade jag mest i Nydalasjön efter abborrar och gädda men i sensommaren 2012 upptäckte jag älvens fantastiske fiskepotential och sedan är det mest i Umeälven jag fiskar med några avstickare till andra fiskevatten då och då :)

En annan grej som tände mig ännu mer var att jag sommaren 2012 hemma i Silkeborg hade mitt fiskespö med mig och fiskade i mina barndomsvatten - inte lyså utan silkeborg langsø och ørnsø. Jag fick fina abborrar och några ål. Man kan diskutera det etiska i ålfiske, men det är lagligt i Danmark och jag hade aldrig fångat eller smakat ål, så jag tog de tre ålen jag fick på mina tre ålfisketurer. Då hade jag liksom provat på det och var nöjd. Det är inget jag kommer göra om, utan det skulle alltså bara provas. Reaktionen var ju att se hur mycket bättre fisket har blivit i min hemstad i takt med allt bättre vattenkvalitet.

Hösten 2012 upptäckte jag harrfisket som också förstärkte mitt fiskeintresse. Våren 2013 provade jag på pimpel för första gången tillsammans med en kompis som jag träffat och samma år fångade jag även min första ordentliga gädda på 5 kilo. Fick även min första gädda den våren på deadbaitmete som jag hade blivit fascinerat av :) Jag hade promenerat en del senhösten 2012 och upptäckt spännande platser som skulle provas av 2013 och hittade två fantastiska platser efter abborre. Visst är abborrefisket inne vid stan också jättebra, men ännu bättre där och mycket lugnare :) När fiskeåret 2013 var slut kunde jag konstatera att mina kundskaper hade förbättres, att jag hade satt flera PB'er men dock fortfarande saknade 1 kilo's abborren och hade min första älvgädda till godo, även om jag hade fått mina första bräcktvattens-gäddor (kustgäddor), Några grannar visade mig hösten 2012 en spännande sjö med ett naturligt öring och harrbestånd samt utplanterat röding. Sjön bestod tidigare av vitfiskar, abborre och gädda men man hade tömt sjön och utplanterat dessa fiskar. Sedan upptäckte man att harran och öringen fortplantade själva och man har slutat utplanterat dessa artar. Det finns en bäck som rinner ut i sjön och det är den bäcken de går upp i för lek. Rödingen är inte heller en powerbait-fisk eftersom den är utplanterat som yngel och får växa upp på egen hand och klara sig själv, så de förutom den uteblivna leken, utvecklar ett äkta rödingbeteende. 2013 besökte jag dock endast sjön en gång och det var på högsommaren där det förstås inte blev ett enda napp. Men 2013 lade grunden för 2014, där jag fått flera PB på både gädda, abborre, öring, tangerat harr-rekordet från 29: december 2013 (2 års spelfrihet den dagen), fått min första röding och även min första lake. Jag lyckades även landa min första älv-gädda och bröt den förbannelse. PB på gädda är 112 cm men den var tunn och vägde endast 8 kilo. Fortfarande en stor fisk med vackra teckningar men den var något smal. Mitt abbore-rekord är 43 cm och 1 kg. Största öring 47 cm. Förutom det fångade jag mitt livs första havsöringar med 51 cm som störst (ingen stora men jag är nöjd ändå) och en mindre lax på 57 cm :) Så detta här året har varit fantastiskt :) Eftersom jag nu har fått flera lakar finns det ju även PB (1,7 kg) även om det inte är stora lakar men den ån finns det så mycket och det är ju relativt stora fiskar med enkla metoder på en annars jäklig årstid :) Så nej - jag är så nöjd med det här året :)

Jag metfiskar/kastmetar mest, både botten och flötmete beroende av art. Det händer att jag jiggar eller fiskar med spinnare, eller till och med bombarda-fiskar, men mete är min stil. Jag metar på följande sätt:

Flötmete med mask och rött garn knutet på krokskaftet efter allt ädelfisk. Bortglömd metod och många skakar på huvudet men skratta sist är den som skrattar bäst!
Flötmete med mask, mörtbit eller hel död löja efter aborrar (deadbait-mete fungerar lika bra som med levende efter abborre om det flötmetas och fisken ligger vågrätt i vattet och allra bäst om det finns en lätt ström)
Bottenmete med död betesfisk, med eller utan huvud (mest utan) efter gädda.
Botten eller flötmete med mask efter vitfiskar, när jag behöver skaffa lite sötvattens-beten till predatormetet.
Flötmete med mitt metspö med mask efter abborrar eller vitfiskar
Bottenmete med fiskbitar efter Lake.
Det händer även att jag flötmetar med mask utan tanke på något specifikt utan bara vill fiska och ta det lugnt.

Mitt aktiva fiske är: Jiggfiske efter gädda med chans att få stor abborre som bifångst.
Spinnfiske med Blue fox super vibrax 13 grams spinnare med chans för allt rovfisk som finns här uppe. Har fått både gädda, abborrar och id på den. Id är dock inte en eftertraktat art.
Bombarda-fiske med spinnfluga eller en enkeltkrok (med rött garn på skaftet) agnat med mask efter öring :)


Jag har en filosofi att hålla mitt fiske enkelt och stilrent och även så billigt som möjligt. Jag älskar när jag kan göra billiga fynd som fungerar bra för pengarna. Jag använder ett 8 fots haspelspö av biltemas märke. Jag har en haspelrulle med 9 kullager också av biltemas märke (predator 3000). Jag har även två stycken polarvargen rullar som jag fick i present av en god bekant/online-vän som skulle vara kul att träffa någon gång. Jag har dock en shimano-rulle som är back-up rulle till det jag har, som verkligen är klass för pengarna och funkar perfekt till mitt fiske. Förutom det har jag ett litet 59 cm ismetespö och en 5 och en sex meters metspö (fem meter köpt på jula och sex meter abu-garcia men metspön är ju så billiga). Jag använder Mitchells nylonlinor som delvis är fantastiskt bra och även billiga och stärka. 300 meter för 40 kronor och man får kvalitet för pengarna! Bättre än så kan det inte vara.

Av övrig utrustning använder jag mer kända märken men jag har en svaghet för darts grejor som jag tycker fungerar jättebra och förutom det är billiga :)

För att sammanfatta mitt fiske ska det vara:
1) Billigt men bra för pengarna (utrustningen)
2) Enkelt, roligt och avslappnande
3) Ödmjuk tillgång till fisket där tankarna inte är på rekordfisken i första hand, även om det förstås välkomnas om det skulle ske
4) Gillar vara en underdog som använder utrustning som andra seriösa fiskare tycker är "skot" bara för att visa att jag kan fånga lika mycket fisk och även stor fisk på min utrustning som klarar utmaningarna på ett smidigt och galant sätt. Jag är fiskenörden med biltema/jula grejor :) Dock turas jag om att använda polarvargen eller biltema-rullen. Shimanon har också blivit luftat ett par gångar i år, men jag föredrar klart de övriga :)

Det är den galning jag är :) Jag kommer posta lite från tid till annan och det varar inte länge då vill jag sammanfatta fisket i år efter min favoritfisk #1 - Laken :)


 • Max och Mathias gillar dettaDet här ser lovande ut. Jag kommer att med stort intresse följa den här bloggen. Kör så det ryker!

  • Lakkungen Umeå gillar detta

Kul med en bloggare till!

  • Lakkungen Umeå gillar detta
Härligt!
  • Lakkungen Umeå gillar detta
Foto
Norges fiskaren
jul 31 2015 10:21
Jag kommer att følgja denna bloggen. Kanon!!!!!

Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  saltkaret111
  21 aug 2019 - 12:12
 • Foto
  Musti
  14 jun 2019 - 12:00
 • Foto
  Isac e
  26 maj 2019 - 18:44
 • Foto
  born
  06 jul 2018 - 07:18
 • Foto
  Ilstarko
  07 jun 2018 - 21:20