Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Fiskeåret 2014 - ett år med fantastiska minnen del 1

Postad av Lakkungen Umeå , 14 december 2014 · 1 619 visningar

Nu när vintern ser ut att sätta in här i det nordlige kan man konstatera att fiskesäsongen 2014 är slut. Minusgraderna ser från på tisdag att hålla i sig och visst ser jag fram emot att pimpla, men en bra idé är ju att låta isen bli tillräckligt tjock och säker att gå på, innan jag ska våga mig ut :) Isoptimist är jag bestämd inte och det kanske beror på att jag är dansk och i Danmark tar man inte säker och stabil is för givet, utan man är alltid på sin vakt. Jag vet inte, men det får frysa på några veckor innan jag ska ge mig ut att pimpla :) Jag vill av den anledning summera upp mitt fiskeår 2014, som jag vill beteckna som det roligaste och bästa någonsin med många fina fisk och många PB'er. Det har även varit ett år där jag har lyckats att fånga sorter av fisk som jag aldrig tidigare fått. Mina vänner har jag också en del att tacka för som har varit med om att ge mig några fantastiska fiskeupplevelser.

Skruvar vi tiden tillbaka till november 2013 då befann jag mig vid Umeälven och nötte på efter Lake. Jag hade upplevt mycket aktivitet och även lyckas tappa några stycken så jag fortsatta och trodde att jag minsann nog skulle få upp en av älvens beryktade stora bäst :) Men vid en fisketur där jag anlände i god tid och det fanns inga tecken på isläggning, då minsann ca. 1 timme efter det hade blivit mörkt, då kom det en hel konvoj av stora, tjocka isflak och jag fick bara åka hem. Det var nonstop och de kom väldigt tätt. Jag trodde då att fiskeåret 2013 var förbi men så blev det inte. Nästa dag var älven täckt av is och snabb blev det en så kallat bra och solid kärnis, men..................omkring mitten av december vände vädret och det blev plusgrader som höll i sig. Jag har bra lokal kännedom när det gäller Harrans ståndplatser i älven så jag gick och kollade om isen kanske hade öppnat sig så man kunde fiska från land efter harr och minsann hade det blivit ett ca. 50 meter hål i isen där jag kunde flötmeta efter harr. Nästa dag var jag på plats och fick en enkelt harr, men jag visste nu att fisken var på plats och det bara gällde att utnyttja det oavsett om fångstresultaten skulle bli bra eller dålig. Efter jul fortsattes mina turer till älven och här fick jag bra fiske alla mellandagarna och kom alltid hem med 2-3 harr. Jag fiskade ca. mellan 9.00 - 12.00 de dagarna. Den 29: e december, på två årsdagen för min spelfrihet var jag igen på plats och jag fick på en rätt fin havsöring som tog min mask, men nära land klev den av och jag stod och stampade på stranden. Men 20 minuter senare fick jag landat mitt livs största harr på 40 cm. Tyvärr hade jag ingen fungerande digitalkamera än och min dotter som har mobiltelefon var inte hemma (vi har ingen mobil - ett medvetet val!). Så den fick jag inte dokumenterat. Lite senare klev även en till fin harr på och jag kom hem och jag och frugan kunde äta färsk harr till middag den dagen :)

En av dagarna var jag ute att fiska med en god vän som var blivit lockat av det goda harrfisket men den dagen var seg. Men en kombination av både maggot och mask på kroken kom det tillslut en harr och klev på min exklusiva buffé som jag presenterade för den :) Efter nyår fortsatta det bra fisket. Men som mer is lossnade sig då började även harran att flytta på sig. Detta upptäckte jag när jag var på plats och nötte på i flera timmar utan napp. Jag bestämde mig att kolla längre nedströms där en bäck rinner ut i älven och det fanns ingen is där. Det hade börjat skymma och snart skulle det bli mörkt, men ett par kast skulle jag prova. Jag hade bestämd mig för om det inte hann att ge resultat skulle jag testa där på morgonen nästa dag. Ganska fort klev det på en 37 cm harr och jag visste nu att anledningen det inte hade nappat där jag hade fiskat övriga dagar var ganska enkelt att de hade flyttat på sig! :) Min dotter var hemma och gjorde en bild med sin mobil :
Bifogad bild

Nästa dag gick jag ned till samma plats men denna dagen skulle bli någonting helt speciellt. Jag hade hört om att rött garn på kroksskaftet skulle fungerar utmärkt och jag hade bestämd mig för att testa det med harran. På fyra timmars fiske fångade jag 12 stycken fisk varav jag släppte sex stycken tillbaka och behöll de övriga som var mellan 35 - 38 cm :) Tyvärr finns ingen bilddokumentation för detta. Detta var även sista gången jag var ute då kylan återvände nästa dag och jag fick på stabila isar istället.

Min pimpelsäsong blev dock nästan inte av. Jag var ute ett par gångar utan framgång för att kikpimpla sik vid kusten och provade kikpimpla efter harr i älven, men lyckades inte få till det. Dessutom började det att varmare och jag vågade mig inte ut till min favoritplats för pimpel ute i Österfjärden. I mars månad började det att bli öppet vatten i en del av älven där det är rätt så strömt och omkring mitten av mars hade jag fiskepremiär. Jag fiskade ett par timmar där jag även hade debut med bombarda-fisket med spinnfluga. Jag testade de djupa ställen där de andra fiskade för dagen och de rekommenderade platserna men det gav ingen den dagen på dessa ställen. Jag fastnade även en gång på botten och kom inte fri. Jag hade dock en extra spinnfluga med mig som jag knöt fast på tafsen och fortsatta att fiska med bombarda. Jag bestämde mig då för att undersöka de grunda områden vid en liten vik och minsann om jag inte fick napp. Jag trodde jag hade fått mitt livs första havsöring och jag tog rätt på den då den var 57 cm. Jag fortsatta att fiska och ett par kast senare fick jag napp igen. Denna gången var det en havsöring som mätte 51 cm så den kom även i ryggsäcken och jag packade ihop mina grejor och gav mig hemåt. När jag kom hem tyckte jag att något inte stämde. Visserligen var fisken lite smal av sig men prickarna.......jag insåg det nu. Jag hade i min eufori översett att det inte var en havsöring, men en lax som jag fått och det var förbud mot att ta upp lax som man får fram tills den 1: a maj. Aj aj aj. Resten av tiden fram tills islossningen satte igång på riktigt i början av april blev det tills ett par havsöringar på flötmete som jag släppte tillbaka. Eftersom jag fiskade riktad efter havsöring ville jag göra tidigare mothugg i motsättning till när jag fiskar harr där jag låter de få lite längre tid om man ser om fisken är av det lite större slaget. Så det gick bra.

Bifogad bild Bifogad bild

Jag hade även träffat en ny vän via min arbetsrehabilitering som började i mars månad och vi var även ute tillsammans för första gången och fiskade havsöring. En annan god arbetskollega var med och han var den enda som lyckades få någonting - en ca. 30 cm havsöring som han givetvis släppte tillbaka. Några veckor senare provade vi även på ett annat ställe men inte ett liv fanns det där.

I april månad var det dags att fiska gädda. Det var ca. en månad tidigare än 2013. Jag gav mig till Umeälvens delta och skulle fiska i en vik där jag visste att det finns gädda, fast i just den viken finns ingen riktigt stora, eftersom de håller till i en annan vik lite längre nedströms. Jag skulle fiska aktivt med död betesfisk eftersom det finns för mycket växtlighet på botten så jag agnade med en strömming och körde utan sänken så kallat "sink and draw" där jag knyckar hem betesfisken. Jag slutade fiska då jag hade två gäddor i ryggsäcken. Mina övriga kompisar fick respektive en och två. Killen som bara fick en enkelt pinne lyckades tappa två den dagen.
En vällyckad premiär med andra ord där jag äntligen fick landat min första gädda från älven :)
Bifogad bild

Jag återvände två gångar till samma vik men då lekte gäddorna för fullt så det jag gjorde var att fika på gräset och beskåda gäddans lek. Den 1: a maj var det premiär för ett nytt fiskevårdsområde i älven som består av tre fiskevårdsföreningar som slagets ihop som en förening. Eftersom ändringen skedde så sent var det bestämd att oss som hade kort till de gamla fvo'er inte skulle behöva köpa nytt kort. Jag hade fiskekort till den delsträcka på samma sida som stan som omfattar den delsträcka av älven där jag brukar fiska harr. Men på premiärdagen ville jag fiska på en plats där jag aldrig fiskat förut så jag åkte till andra sidan älven som även det tidigare hade sitt eget fiskekort. Jag fiskade sink and draw med strömming och jag fick på en gädda i en liten vik utanför strömfåran. Jag fastnade i botten och jag numera bara en gäddtafs kvar och klockan närmade sig så att jag skulle åka hemåt (skulle bara ut ett par timmar) och jag funderade på att åka hem. Jag bestämde mig dock i slutändan fortsätta fiska och knöt om på nytt och i andra kastet klev det på en gädda. Jag lät den sticka lite innan jag ryckte fast den men jag ryckte lite för tidigt kände jag, så jag öppnade bygeln igen och lät den sticka. I gäddans världen då tror den att den har vunnit och vill äta sin mat eftersom betet känns rätt och smakar rätt. Så jag lätt den som sagt sticka och ryckte fast den igen och denna gång var den fast på riktigt. Jag fick då min första större älvgädda på 88 cm. Jag lade den i ryggsäcken och jag hade upptäckt att den hade ett bitmärke från en annan och större gädda som hade försökt att ta den!!! När jag kom hem upptäckte jag att den inte hade lekt som jag trodde eftersom gäddorna nedströms redan hade lekt så gott som klart och det nu bara var mindre gäddor inne i viken där. Men en vacker fisk var det :) Och nu hade vi fått ett digitalkamera igen :)

Bifogad bild

Efteråt kom jag iväg med en god vän till en hemlig plats var vi bottenmetar gädda med strömming eller annan fisk. Här fick jag ett par fina gäddor som hade lekt och därför var lita tunna:

Bifogad bild

Jag och samma vän och även en vän till återvände ett par gångar till platsen och gäddorna blev allt finare, starkare och tjockare :)

Juni månad är här en mellanperiod där det lönar sig bäst åka till en sjö utanför Umeå för att fiska på öring, harr och röding. Harran och Öringen i sjön är vild, medan rödingen är semi-vild - dvs utplanterat när den var en liten fisk på 6 cm och man får ta upp samlat fem fisk med minimimått på 25 cm, men är det inte kris släpper man även tillbaka dem och väntar på en större då man redan har större fisk :)
Här fick jag några fina öringar men även en tangering av min harr-pb på 40 cm och mitt livs första röding :)

Bifogad bild Bifogad bild

Jag fick även årets första abborrar på en plats där jag 2013 hade slängt ut massor av sprängda sten och på så sättet skapat lite struktur på en menlös botten. Dessa var inte riktigt stora men kring 27-28 centimeter. Jag fick även några större mört och även brax på 2 kilo klev på. Jag har ingen bild av braxen då jag helt enkelt vägrar att låta mig fotas med en braxen!! Braxfisket är inget för mig och jag tycker även det är en tråkig kamp den har att bjuda på. Den överger sig snabbt och lägger sig platt i vattnet och det känns som att man drar in ett argt dasslock, enligt mitt tycke, även om jag fullt respektera de som tycker om att fiska efter just denna fisk.
Eftersom vädret inte var så varmt i juni då när jag inte åkte för att fiska öring med min vän, då fiskade jag gädda i älven som fick en bättre och bättre kondition efter leken. Jag hade inte så stor framgång men via en bekant upptäckte ett nytt ställe och här fanns det gädda i överflod. Dessutom finns det här en fin botten och man fastnar aldrig i sten eller stockar, men det finns dock en gräskant man ska kasta över för att få fisk, och som även bidrar till sallads-kollektionen när man vevar in för att kasta om. Min första dag där fick jag en fin gädda på 95,5 cm som vägde strax under sex kilo:

Bifogad bild

Två dagar senare var jag på plats igen, och tanken var inte att ta hem fisk. Jag hade fått min pb två dagar tidigare och det fanns fisk kvar att äta på kvällen som var tillagat dagen innan. Jag fiskade därför med en enkelt trekrok som jag fästade vid stjärtfenan längst bak på en liten abborre. Jag hade som vanligt taget bort huvudet för att sprida så mycket doft som möjligt. Efter 20 minuter blev det napp och jag lät fisken sticka mycket kortare tid än jag brukar, kanske ca. sju sekunder. Kroken var ju även det sista som kom in i munnen så återutsättning borde vara möjligt. Jag stramar upp och ger tre hårda mothugg och jag känner att fisken går riktigt tungt och jag förstår att den är stor. Det visade sig vara en gädda som var lång smal och rätt tunn som hade taget mitt bete och svald det. Fighten var fantastisk och på en enda rusning stack gäddan 40 meter och jag fick stå och inte kunde göra något. Den stack även flera gångar men efter ca. 10 minuter kunde jag landa den. Jag visste att den var stor på grund av fighten men när man ser vad man har haft på och det var en solklar PB då åker man mot skyn av lycka. Lyckan avtog dock när jag såg att trots den korta tiden hade svald mitt bete helt och jag fick avlida fisken och ta hem den. Självklart är den ätit när jag ändå fick döda den för att skona den istället för att låta den lida ihjäl. Fisken mätte 112 cm men vägde bara åtta kilo. Åtta kilo är ju även tungt att ha på kroken, men i förhållande till längden var det inte mycket. Blandade känslor - delvis lycklig att ha fått en sådan fisk trots den var långsmal och slaget PB med hästlängder, men samtidigt lite sorgmodig över att få döda en så stor gädda. Här står jag med fisken och provar att hitta en passande grimas :)

Bifogad bild Bifogad bild

Gäddan var dessutom blind på det ena ögat.

Jag återvände ett par gångar till på samma plats och fick ett par fina gäddor till innan det blev juli och abborresäsongen skulle dra igång :)

Fortsättning följer.......

 • lausvik och Öste gillar dettaTrevlig läsning och inspirerande bilder! Det är bara att gatulera till ett uppenbarligen intensivt och framgångsrikt fiskeår. Och i del 2 kommer väl lik... jag menar lakparaden?

  • Lakkungen Umeå gillar detta
Foto
Lakkungen Umeå
dec 16 2014 06:24

Trevlig läsning och inspirerande bilder! Det är bara att gatulera till ett uppenbarligen intensivt och framgångsrikt fiskeår. Och i del 2 kommer väl lik... jag menar lakparaden?

Japp japp det gör det :) Nu är det ju sommar, höst och senhöst/vinter säsongen som gälls. Man kan prata om pimpel innan nyår men ska vi prata om säkerhet då väntar man snällt och artigt lite till :) Så jag har ju fiskat färdigt i år :) Tack för de snälla ord, glad du tycker om att läsa mina poster :) 

Kul läsning!
Foto
Lakkungen Umeå
dec 18 2014 20:04

Kul läsning!

Tack så mycket mathias, hoppas du kommer läsa del 2 som jag skrev idag :) 


Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  saltkaret111
  21 aug 2019 - 12:12
 • Foto
  Musti
  14 jun 2019 - 12:00
 • Foto
  Isac e
  26 maj 2019 - 18:44
 • Foto
  born
  06 jul 2018 - 07:18
 • Foto
  Ilstarko
  07 jun 2018 - 21:20