Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

FISKEÅRET 2014 - ett år med fantastiska minnen - del 2

Postad av Lakkungen Umeå , 18 december 2014 · 2 018 visningar

Fortsättning från del 1 - Resumé : Året började tidigt med fiske i Januari efter harr innan kylan fick sitt grepp igen. Vid mars hade det öppnats några platser i några strömmande partier där man kan fiska havsöring och på första turen dit fick jag av misstag en lax och en enkelt havsöring. April månad satte jag igång med gäddfisket som för mig oftast är bottenmete med död agn, eller aktivt spinnfiske med död agn som gav fina utdelningar. Den 1: a maj var det premiär på ett nytt fiskevårdsområde som kastade en fin älvgädda av sig. Juni var inte så varm och jag sysselsatte mig med både flötmete efter öring och bottenmete efter Gädda och jag tangerade mitt harr-rekord och fick även mitt livs första röding. Jag hittade via en bekant en fantastiskt plats vid älven efter gädda med en perfekt botten där man inte fastnar och i slutet av juni får jag två PB med två dagars interval, på 5,6 kilo och 8 kilo.

När Juli kom blev det fortfarande fiskat lite gädda, då vattnet fortfarande inte var så varmt och på den sista turen efter Gädda fick jag på en fisk efter ca. 20-30 sekunders fiskande, men nära land ryckte den loss hela ståltafsen och kom fri, vilket delvis gjorde mig förbannat men även tyckte synd om gäddan som nu fick simma runt med mina grejor och då jag inte hade aning om hur djupt trekrokarna satte var jag lite orolig för att den evt. skulle dö på grund av skador. Detta var den sista gäddaktiviteten jag såg innan sommarn på riktigt satte in. Nu var det dags att rikta fokus mot de randiga riddare aka Abborren. Året innan hade jag nära älvens utlopp i Österfjärden hittat en fantastisk plats efter Abborre där det i princip bara var jag som fiskade. Denna plats skulle visa sig inte alls höll samma klass i år som förre år. Jag upptäckte att ryktet om platsen hade spridit sig rejält och oftast var det bara mindre abborrar jag kom åt där, eller mört. Några kompisar fick dock några fina idar på platsen men det är trots en härlig fight, inte en fisk jag är inställd på att fiska riktad efter. Jag skulle dock självklart inte undvika iden hela 2014 men de bjöd sig till senare på året annanstans.....

Jag hade i närheten upptäckt en potentiell bra plats för abborrefiske lite längre nedströms och jag gick ned dit och med det fick jag mitt goda abborrefiske tillbaka i det området. Området är i Umeälvens Delta som är för mig ett fascinerande landskap som jag älskar att befinna mig omkring. Jag vet av erfarenhet att det endast är bra fiske där i juli månad och i augusti försämras fisket rejält så jag har bara en månad på mig just där. Men jag fick några riktigt vällyckade turer där med några kompisar där vi fick många fina abborrar. Ingen riktigt stora men fisk kring 5-6 hekto. Den nya platsen är lite speciellt då abborren är i rörelse där. Man har ca. 15-20 minuter på sig per timme att fånga så mycket abborre man kan innan de drar vidare, och sedan väntar man in nästa stim som är snabbt på plats. Kring 30-40 minuter brukar det ta innan nästa stim kommer förbi. Ofta slutade jag och kompisar med fångster på omkring 10-12 abborrar varje och detta var konstant och det är skönt att ha en stabil plats som alltid kan leverera fin fisk :) Jag gjorde i princip nästan ingen bilder i denna period utan filmade mest och jag är egentligen inte så nöjd med de filmen så de är även borttaget. Här är dock fångsten från ett par timmars kvällsfiske där med en kompis:
Bifogad bild

Man kan säga att jag var så upptagen med att filma att jag glömde att göra bilder på de finare fisken som vi fick där :) Dock fick jag gjord en bild på mitt livs tills vidare minsta gädda:
Bifogad bild
Denna gädda tog jag som blivande agn till att få en stor kannibal-gädda som skulle bli min första 10 kilo+ gädda (som jag dock inte fick) under höstsäsongen och jag fick inte en enda gädda på mete under hela hösten men det kan också vara för att jag inte sprider ut mitt bottenmete efter gädda till så många olika platser då det finns få ställen som har en fin botten där man aldrig fastnar i något och därför koncentrerade mig till försommarens heta ställe där jag aldrig fastnade.

När augusti kom vet jag av erfarenhet att fisket där dör ut för året och jag börjar att rikta mitt abborrefiske närmare där jag bor, inne kring stan, och då vet jag att just i denna period när fisket sin absoluta topp så nu for jag dit att fiska. Eftersom det finns så mycket trafik och en del oväsen till följd därav är det sällan jag tar en hel dags fiske där och för att spara på masken använder jag istället spinnare. På årets första tur dit fick jag på 3,5 timme 9 hemtagna abborrar och 2 gäddor. Förutom det tappade jag en enkelt gädda och 4 abborrar:
Bifogad bild


Allmänt kan man säga att jag från denna tid, förutom vid öringfisket, oftast spinnfiskade fram till senhösten, förutom några misslyckade turer efter gädda med deadbait. Jag återvända fler gångar och fiskade på stan och en dag skulle bli en riktigt vällyckad dag. Jag anlände till platsen på morgonen och jag fick några fina abborrar ganska snabbt. Jag skulle tidigt hem då jag senare samma dag skulle till första träff med en psykolog som skulle utreda om jag evt. har Aspergers syndrom och add. Plötsligt får jag ett tungt hugg och en något hårdare kamp än vad jag är van vid och jag trodde det var en mindre gädda (när jag spinnfiskar har jag alltid ståltafs på) Det visade sig att vara mitt livs första abborre över 40 cm och inte nog med det, min första kilos abborre och den vägde exakt 1 kg. Jag gick till en granne och visade upp den och det var han som vägde den med hans elektroniske våg. När vikten stod på 0,99 ett par sekunder kände jag lite av den primitiva "för fan, varför inte ett kilo prick" men då gick den upp på 1 kg exakt. Vi gjorde proceduren om och samma fenomen utspelade sig. Så min första kilo abborre och även om jag var överlycklig för det var ju mitt livs största abborre, då hade jag uppnått en milstolpe att få en kilo's abborre som jag vet finns gott om i älven :) Fisken var i längden exakt 43 cm :)
Bifogad bild

Efter första del av utredningen for jag hem och åt abborre till middag och jag kunde fan inte låta bli att åka ut igen och vad hände då? Jo, jag fick mitt livs andra 40 cm abborre som var exakt 40 cm. Jag vägde den med grannens hjälp som var förvånad att jag återvände och igen hade stor fisk och den var strax över 9 hekto. Ibland får man tanken om varför man inte fick dessa två fisk i omvänd följd få då hade det blivit två PB på samma dag :D Men det är bara en liten lyxgrej och egentlig är jag hur lycklig och glad som helst för mina fisk så det är en mindre detalj, och att få så fina abborrar på samma dag och med så få timmars aktivt fiske, är att vara rakt av bortskämd så jag var helnöjd ändå :)
Bifogad bild

Resten av augusti fiskade jag mest med en vän ute vid kusten och jag skulle nu flötmeta med deadbait efter abborre. Man tar med fryst mört/löja, och man kan agna med en hel på kroken, men det fungerar utmärkt att sätta på biter istället. Sedan kasta ut och göra några små lockryck då och då. Sedan får man se flötet far i sidled och försvinner. Detta var ett riktigt trevligt och roligt fiske efter abborrar som jag inte hade provat förut och jag uppskattade det mycket. Det fanns även mindre gäddor kring 1,5 - 2 kilo på plats och det hände vid ett tillfälle ett en klev på och jag var nära få den landat men då gjorde den en sista rusning och fick bitet sönder tafsen (damn). En annan gång nappade en gädda när jag vevade in betet för att kasta om det, men annars var jag ganska befriat från gäddan vid den metod. Ibland växlade jag om och spinnfiskade efter gäddan på platsen nu när de var där. Detta antigen med spinner eller då körde jag en sink and draw med flöte och detta kastade av sig några vackra men mindre kustgäddor av sig. Det hände också att jag fiskade med spinnare där och om det var gädda eller abborre som klev på var mindre relevant men i slutändan då var det flötmetet med mörtbitarna jag uppskattade mest :)

Vi åkte även ut i båt och spinnfiskade efter abborre och gädda men jag hade mer tur med gädda med min spinnare där. En dag vi var ute fick min kompis upp 12 abborrar med en toppvikt på 1,2 kilo. Jag hade fått ingenting och vi bestämde att trolla omkring. Plötsligt fick jag napp men fisken kom av! Jag gjorde några kast på platsen och jag fick fisk på. Nu var jag glad och jag trodde det var en gädda, men istället fick jag en id strax över 2 kilo vilket inte räknas som plus i min bok :D Vi fortsatta att trolla och gjorde ett uppehåll och jag kastade. Igen får jag fisk på och nu är det fan en gädda hoppades vi........bara för att ramla omkull av skratt när jag såg en silvrig färg (inte havsöring) med en därtill hörande slemmig kropp och gula ögon......igen en id kring 2 kilo. Denna dagen glömmer jag sent, för även om jag hade misslyckats totalt denna dag, då bjöd den på en del roliga saker :D Så gick augusti och nu var det dags att titta på öringar, harrar och gädda :D

Jag fick inte fiskat så mycket harr i september som jag brukar, vilket kan förklaras av turerna efter öring, och gädda. Men jag fick några fina stycken ändå, bland annat denna fina madam på 38 långa :)
Bifogad bild

Vi åkte ett flertal gångar ut efter öring och hade ett suveränt höstfiske. Den första höstturen var dock lite seg och jag fick bara en enkelt fisk, men snart skulle vi upptäcka ett riktigt fin ställe i sjön där vi verkligen fick ett fantastisk fiske och varje gång, enda fram till oktober hamnade på de max tillåtna fem hemtagna fiskar :D Här är min ensamma sval:
Bifogad bild

Nästa gången vi var ute var rätt spännande och för min del var det blandade känslor mellan förtvivlan och extrem lycka. Förtvivlan att jag ännu en gång hade spenderat 80 kronor på ett fiskekort och bara kom hem med 2 fisk (en öring och en röding) och fick frukta frugans reaktion och att hon skulle vägra låta mig fortsätta åka ut dit (vi har inte så mycket pengar så det gäller att spenderar pengarna klokt och för henne räknas det om jag kommer hem med fisk eller inte). Jag hade fått fisk på morgonen men för min del avtog det. Min kompis däremot satt och fick några fina harrar och fina öringar och plötsligt fick han en till fisk på och för första gången bad han om håven som jag hade hos mig och jag kom springande. När jag såg fisken han hade på glömde jag bort min egen barnsliga frustration och glädjes enormt med honom. Detta var hans PB på öring som var 1,2 kg och 49 cm. Tyvärr har jag inte egen bild av honom med fisken, men den var fet och gran och riktigt riktigt vacker :) Efter det hade han uppnått hans tillåtna fem fiskar. Jag fick då ta över från hans plats och jag använde nu mitt eget och hans spö. Jag fick snabbt 2 fiskar till (öring) men sedan avtog det lite. Jag var nu på fyra fiskar. Jag provade annanstans men inget där. Jag gick tillbaka till stället och kastade ut. Mitt flöte försvann men fisken fastnade inte ordentlig. Jag kastade ut igen och till en början hände inget. Min kompis hade återvänd efter varit borta lite med mig och jag berättade. Jag kastade dock ut igen och nu försvann flötet för gott. Nu ryckte jag fast fisken och en hård och vild kamp kunde börja och tillslut fick jag min första 40 cm+ öring (43 exakt) och jag var överlycklig :)
Bifogad bild Bifogad bild
Jag hade nu precis som min vän fått fem fiskar och frugan var mer än nöjd med dagens fångst ;)

Nästa vecka åkte vi dit en gång till som var sista gången i september och igen fick vi både fem fiskar varje och fina fisk. Kompisen fick igen en 40 cm+ öring. Men det jag vill berätta om från den turen är det som hände på morgonen omkring klockan 6.45 och det var soluppgång. Vi hade både kastat ut och jag stod på land medan kompisen satt på sin brygga som vanligt :) Jag ville sätta mig ned i gräset men då såg jag att flötet började fara omkring och dök - kompisen såg det och sade att jag hade napp, och jag svarade att jag vet det :) Jag lät den få några sekunder, stramade upp linan och gjorde hårt mothugg. Sekunden efter såg jag en stor öring fara upp i luften, och den drog väldigt hårt i spöt och jag vevade in. Jag tänkte inte på att man kanske bör släppa lite på bromsen så den hoppar mindre så jag kämpade på. Halvvägs inne hoppade den igen och jag var rädd att den nu skulle åka av för jag såg att den var stor men den den var kvar. Inne vid land hoppade den igen och försökte att fly och var väldigt aggressiv men jag lyckades få den i håven och jag började jubla som en tok för jag visste att det var ännu en PB öring :) Öringen vägde 1,1 kg och var 47 cm och det var min största öring någonsin. Sjön jag fiskar i, är inte heller där man får 4-5 kilos bäst utan de flesta är fem-sex-sju hekto förutom barnen, men det finns en del fisk kring och över kilot och ett fåtal individer kring 2 kilo. Hade inte kameran med mig men när jag kom hem skulle det göras en bild:
Bifogad bild

Jag fick sedan fyra fisk till, 2 harrar och 2 öringar så och kompisen fick fem öringar den dagen och ännu ett vällyckad äventyr hade avslutats. Vi återvände sedan till platsen i början på oktober men nu hade öringarna gått upp för lek, och vi fick bara en harr (kompisen) och en enkelt precis laglig öring (mig) som inte skulle leka. Vi blev frågat hur vi bär oss åt och jo, vi flötmetar med 12 grams glidflöte, 12 gram sänken, 1,5 meter tafs där vi har gjord en ögla som kroken hänger i och kan röra sig mer fritt och lockande i vattnet, och att vi har knutit fast rött garn på krokskaftet. Så här ser det ut:
Bifogad bild
Så enkelt kan det göras..... :)

I september blev det också en del gäddfiske. Jag vill inte skriva så mycket om det för det var inte häpnadsväckande fiskar jag fick, men kan säga att det är ett ställe i älven som jag upptäckte. Det är ett litet bakvatten och det kommer ofta in gädda där fast de står inte koncentrerade där utan det är bara 1-2 som är i närheten åt gången. En enkelt gång kom vi upp på tre stycken, men just där jag föredrog att hålla till var det alltid bara en inne. Men fina fisk var det kring 3 - 4,5 kg. Dessa fick jag på min spinnare då det är mycket bottenväxtlighet så det att bottenmete var lönlöst. Jag fick inte provat flötmete där med dödfisk men det är något som blir av 2015 :) Här är några av gäddorna som jag fick där:
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Vid en sväng till älven efter gädda i mitten av september fick jag en liten oväntat bifångst i form av en abborre på 38 cm. Detta innebar att jag i år hade fått mitt livs tre största abborrar på 38,40 och 43 cm :)
Bifogad bild


September fiskade vi även gädda och abborrar ute vid kusten och kompisen fick mer abborre än jag men jag fick också några fina stycken och ett par gäddor. Här har vi på video när jag fick en gädda på 79 cm och 4 kg:

Oktober månad är det inte så mycket att skriva hem om. Vi fiskade lite harr och hade fiskelycka vid ett tillfälle då vi fick en enkelt harr varje. Sedan fick kompisen en enkelt havsöring vid kusten ute där han bor. En gång när jag var ute på egen hand och fiskade harr, fick jag napp. Jag lät fisken få lite tid på sig och ryckte fast den. Det visade sig inte vara en harr men en mindre 40 cm havsöring som hade svald exakt allt. Det var inte heller en lekfisk men en så kallad grönländare som inte var i älven för lek, utan för att söka mat. Det gick inte att rädda den så jag tog rätt på den. Dessutom var det inte en fisk som hade fettfenan kvar (strängt olagligt att ta rätt på) vilket gjorde det lite lättare (de ska egentligen vara 50 cm men man arbetar på att få det ned till 40 vet jag från interna källor). Dessutom skulle det vara dumt att släppa en fisk tillbaka bara för att den skulle dö. Jag hade dessutom inte förväntat att det skulle stå en öring där heller.
Bifogad bild

Annars var oktober en rätt död månad och som en slags mellanperiod.

I mitten av november till mitten av december bjöds det på det som skulle visa sig bli mitt favoritfiske - bottenmete efter Lake. Jag hade försökt ett par gångar i älven och tappat några stycken och aldrig landat en enda. Det är svårt att förklara men Laken har bara DET jag tycker i en fisk: Mystisk, speciell vid fiske efter mörkrets frambrott. Det att den är tuff och seglivat (inte svår att döda men rör man den inte kan den överleva mycket), den är stark som en i helvete, den är lite översett och underskattat och vissa ser till och med ned på den. Dessutom sägs det att den inte kämpar när man har den på spöt men efter en månad med bottenmete och för egen del 28 landade lakar kan jag säga att det inte stämmer och ju längre denna period skred fram desto hårdare kämpade dem. Nej, jag är helt stormförälskat i laken som sportfisk och som matfisk är den fileat och stekt och gott med gräddsås hela min familj inklusive jag själv absoluta favorit matfisk. Det är därför jag har fått mitt alias som lakekungen eftersom jag älskar laken fullständigt :)

Lakefisket kan vara ganska enkelt. Man kan fiska med fast eller glidande sänke (jag med glidande), en enkelt större enkelt krok och en fiskbit på av något slag. Vi har fiskat med bäcköring, abborrar, sik, bläckfisk och strömmingfilé. Det enskilda bästa betet var bläckfisk men strömmingfilé var nästan lika bra. En enkelt dag vägrade de dock mina strömmingar och tog bara på abborrebitar. Jag är även fascinerat av hur strikt den håller sig till sina vandringsstråk och ligger betet utanför det, blir det förbigått konsekvent :) Ännu ett moment som förstärker min kärlek till just denna fisken :)

Vi fiskade inte i älven, utan en å som är en bit utanför Umeå som har enorma mängder av lake - för mycket för lakens eget bästa och därför blir de inte så stora där som de annars kan bli. 2 kilo är en stor fisk där och 2,5 kg en gigant. Själv fiskar jag lake med exakt samma enkla metod som beskrivit ovan, men jag har ännu en dimension; En lysstav som jag fäster på tafsen som ett extra lockmedel och detta upptäckte vi snart gör skillnad. Vi åkte dit sju gångar plus jag var en enkelt gång med en annan god vän där de var lite slöa just den dagen men vi fick ändå ett par stycken.

På första turen fick jag tre lakar och kompisen två stycken. Han fick två mindre och han använde inte lysstav just denna gången i motsättning till mig som fick tre bättre fisk. Här står jag med mitt livs första lake och under bilden finns ett samlat fångstbild :)

Bifogad bild Bifogad bild

Andra gången vi var ute fick vi samlat sju stycken (jag fyra och kompisen tre) och nu hade även han börjat med lysstaven :) Tyvärr har jag ingen bilder från den turen eller fångstbilder. Däremot var jag och min vän på plats för tredje gången när tillfälle gavs och var förhoppningsfulla. Att det sedan skulle gå över allt förväntning hade vi inte räknat med. 13 lakar gav det den kvällen, sju till mig och sex stycken till kompisen:
Bifogad bild Bifogad bild Bifogad bild

Senare var jag ute med en annan vän och här gick det sämre och endast två lakar fick vi upp. Min kompis var frustrerat för han hade fler napp (jag hade också fler samt en tappat fisk) och sade att han aldrig sett så försiktiga lakar förut :) Här står jag med min lake för kvällen som blev fångat med en sikbit:
Bifogad bild

Nu trodde jag och kompisen inte vi skulle nå i närheten av 13 fisk igen, delvis orsakat av jag dagen innan hade varit ute med min andra vän, men allt nervositet var helt i onödan för som vi sade den kvällen: Dåligt genrep ger en bra premiär :) Vi landade på 12 lakar med sex stycken till varje. Detta var dock en kväll där jag länge inte hade fått något medan kompisen bara drog upp som han ville. Han hade fått fem stycken när jag fick min första, sedan fick han en till och sedan bytte vi plats för resten av kvällen och jag landade som han även på sex stycken. Den kvällen ville de bara ha biter av färsk hel strömming eller mina abborrebitar :) Konstigt nog men den lilla detalj gjorde stor skillnad för mig :)
Bifogad bild Bifogad bild

Den 5. december var det exakt 14 år sedan jag reste med tåget till från Danmark till Umeå och dagen efter skulle jag och frugan ha 14 års jubileum som samboende (bröllopsdagen är på sommarn i juli månad) så vi skulle förstås ut den dagen så jag inte skulle bli dödat 3 gångar av frugan för att fiska på vår jubileumsdag :) Denna dagen var lite sämre och blev kännetecknande för de fisketurer som vi fick i december - nämligen att det fortfarande fint gick att fånga fisk, men inte i de mängder som i slutet av november där vi på två fisketurer fick upp 25 fisk :) Denne kvällen fick vi upp sex lakar, med tre fisk till varje:
Bifogad bild Bifogad bild

Nu visste vi att säsongen skulle närma sig sitt slut och i helgen åkte vi därför ut att fiska både fredag och lördag, för på söndagen skulle vintern sätta in på riktigt med minusgrader. Visserligen hade det varit enstaka dagar med några minus men sedan övergick det till plus igen. Nu skulle det bli sammanhängande dagar med minus och det skulle fortsätta. Så det var sista chans. Den 12: e december åkte vi och vi fick vi tangerade vårt gemensamma bottenrekord med fem landade fiskar. Jag hade dock en svettig kväll för ingen lake nappade på mitt spö utan kompisen av sympati för en stackars pojke, lät mig ta en lake som nappade på hans spö :) Denna dagen försökte jag glömma så fort som möjligt men här är en samlat fångstbild:
Bifogad bild

Dagen åkte vi ut igen och jag hade ett omskakat självförtroende från dagen innan, så jag fick ta första fisken för dagen oavsett vems spö det skulle nappa på :) Förstås nappade det först på kompisens spö som gav mig hans spö på en gång och sade skämtsamt: FIIISK, SKYNDA DIG, VI TAPPAR DEN, SKYNDA DIIIIG ;) Vi skrattade som satan och jag fick i land en fin lake :) Vi laddade om batterierna på nytt och kastade ut på nytt och nu nappade det på mitt spö och mitt självförtroende var fullt återställd :D Sedan fick kompisen två mer. Här är en bild av de fyra första fisken för kvällen:
Bifogad bild

Samlat fick vi sju fiskar den kvällen men den ena gav kompisen till en av hans grannar som hade hört rykten om att han plötslig gav sig åt lakfiske med en halvtokig dansk :)
Bifogad bild Bifogad bild


Denna här månad var som en uppenbarelse och jag kan inte låta bli att le åt när jag tänker på den. Som sagt allt det som jag upplever just laken som, samt den mysighet med varm choklad, god fika och dricka samt brinnande marschaller som vi ställde ute vid sidorna. Hela året som sådan är även en uppenbarelse i sig. Mycket fisk, trevlig sällskap av mina vänner som jag är mycket tacksam för, och massor av goda upplevelser. Nu är det bäddat för 2015 som lär börja med pimpelsäsongen :)

 • lausvik och Öste gillar dettaUppfriskande old school med alla diskbänksbilder :roll: . Det ska bli spännande att följa dina fiskeäventyr 2015! Skitfiske!

Foto
Lakkungen Umeå
dec 18 2014 13:40

Jo tack, hoppas dock att herren var nöjd med själva artikeln :) Skitfiske på dig med och glöm nu inte att åka ut efter lakarna :)


Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  saltkaret111
  21 aug 2019 - 12:12
 • Foto
  Musti
  14 jun 2019 - 12:00
 • Foto
  Isac e
  26 maj 2019 - 18:44
 • Foto
  born
  06 jul 2018 - 07:18
 • Foto
  Ilstarko
  07 jun 2018 - 21:20