Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Isfisket Januari - Febuari

Postad av Lakkungen Umeå , 13 februari 2015 · 1 790 visningar

Nu är det ett tag sedan jag senast skrev något men det innebär tyvärr inte att jag har fiskat så pass mycket att det inte har varit tid att skriva det minsta :) Mycket har hänt här, så innan jag återgår till fisket berättar jag en del saker som hänt i privata livet. Jag har sedan den 5: e januari ändrat min kost där jag stegvist har trappat ned på kolhydraterna till en LCHF kost. Man kan alltid diskutera olika matvanor, vissa är vegetarianer, andra inte osv. och hållningarna är många till vad man bör äta, och varför man äter som man gör, men en sak blir allt mer klar; Att högarna med studier som visar att påstå att mättat fett är farligt blir allt högre och fler och fler människor visar alla de positiva effekterna de har fått av denna livsstil - inte bara vad gäller viktminskning men även deras blodkolesterolvärde, blodtryck osv. Detta går inte att ignorera längre. Fettskräcken är mänsklighetens värsta katastrof så enkelt är det.
Men det är en annan diskussion och jag vill innan jag berättar om mitt fiske skriva om hur jag har gått till värks och vilka effekter jag har fått av det.

Jag satte igång den 5: e januari - det var en måndag. I den första veckan var mitt första steg att avstå från socker och produkter med tillsatt socker. Jag accepterade fullkornsvarianterna på pasta, ris, bulgur etc. Däremot åt jag denna vecka inte en traditionel GI även om dessa var GI produkter eftersom mitt tillbehör var mindre och mängden av fett i maten var ökat markant. Redan här satte jag gång i viktminskningen och tappade mycket vätska som var bunden i kroppen av kolhydraterna. Andra icke-lchf produkter jag accepterade denna vecka: Frukt, fullkornsbröd (hembakat utan socker), mjölk, havregryn, bönor, ärtor

Vecka 2: Tog bort alla fullkornsprodukter, bönor och ärtor. Här kickstartade min viktminskning som mest när jag släppte detta. Fettmängden ökade lite grann. Åt fortfarande frukt och havregryn.

Vecka 3: Hade bytt havregryn till havrekli som har färre kolhydrat. Mot slutet av vecka bytades detta till kruskakli som har ännu färre. Frukten plockade jag bort.

Från och med vecka 4 halverade jag mjölkmängden i min frukost (som är en slags müsli som jag gör själv av sesam, solros och pumpakärnor, lite linfrön tillsammans med hassel och jordnötter). Åter-introducerade bacon i min kost efter jag har fått distans till bröd för förutom (dansk) korv var bacon-mackor något jag var svag för. Nu klarar jag fint att äta bacon utan att få sug efter en macka. Inte att jag äter det i sig men att bacon är en del av en annan rätt - t.ex. Omelett :)

Vecka fem var oändrat.

Denna här vecka drog jag ned på mjölken (som är standardmjölk med 3 % fett) till 1,5 dl och av de 2 dl vätska jag använder till min müsli ersätts den halva dl mjölk av motsvarande mängd grädde. Märker att det är denna variant på min frukost som håller mig bäst mätt och gående fram till lunch.

Vilka effekter har jag haft:
1) Jag har gått ned 9,5 kg sedan 5: e januari UTAN att svälta
2) Jag har kunnat sluta med adhd-mediciner eftersom min koncentration, fokus, uppmärksamhet, närvaro, uthållighet, motivation har kommit tillbaka. Min energi nivå är också från en helt annan planet i förhållande till tidigare. Strunta i att jag fortfarande avviker en del från normen när det gäller det sociala men det som är viktigt i förhållande till att kunna återuppta mina studier som socionom (har två terminer kvar) har kommit tillbaks med besked. Hur vet jag att det inte är medicinerna? Jo - jag hade börjat med en medicin (strattera) och visst hjälpte den lite grann men gav även oönskade bieffekter så jag pratade med min läkare om det och jag skulle byta till concerta. Jag och frugan hade inte råd att hämta ut medicinen fram till nyligen och där upptäckte jag att jag hade ännu bättre koncentration, energi osv än jag hade i den tiden jag var på medicin. Jag bestämde mig att avvakta för att se om det sker förändring och förstås är det inte så att allt detta bara kan fortsätta att förbättras för alltid men den fortsatte att bli så pass bra att jag för första gången har kunnat läsa böcker på jag vet inte hur många år och verkligen behålla mitt fokus. Jag provade dock concerta och även om det skedde en gradvis tillvänjning var min energi, fokus, koncentration sämre än utan medicinen samt vissa biverkningar igen började uppträdda och jag slutade och vupt igen kom allt energi tillbaka med full styrka och min koncentration och de andra symptomen är igen lika bra som i perioden mellan strattera och concerta. Jag kan även höja mina arbetstider - något som var omöjligt tidigare.
3) Jag har slutat att svettas på natten
4) Jag hade ett litet sår på mitt innerlår som var infekterat och som aldrig läktes. Det var inte så att det rann mängder av infektion osv men lite grann gjorde det och det luktade inte bra alls. Detta sår är nu fullständigt läkt och rinner INGEN infektion längre.
5) Min snarkning är kraftigt förbättrat (enligt min fru och antal gångar frugan har sagt åt mig att sluta snarka och när hon gjord det har hon sagt att även om det var så att hon inte kunna sova då var det mycket lägre ljudnivå än tidigare och bara jag vände mig om på sidan slutade allt snarkande medan snarkade jag extrem högt och konstant oavsett om jag låg på ryggen i sömnen eller på sidorna).
6) Mitt blodtryck har sänkts till 130/74 (från 135/76 från senaste i november)
7) Genomgick även en EKG men det var mera pga medicineringen och denna såg enligt min läkare perfekt ut.
8) Trots jag inte svettas frysar jag mycket mindre än tidigare - både inne såväl som ute. Trots jag går ned i vikt.

Så bara en massa positiva grejor för mig. Det är bara att konkludera att tro att det skulle vara farligt att äta naturlig mättat fett (även om jag också får i mig en del fleromättade samt enkelt omättade) är det samma som att tro att man blir grön av att äta grönsaker :) Detta betyder inte att man nödvändigtvis ska bli köttätare om man inte vill det - det finns massor vegetariska recept inom LCHF, man äter även massor av grönsaker (som växer ovanför jorden) men att det finnas många goda skäl att öka på fettet och dra ned på kolhydraten oavsett om man äter kött eller inte. Det finns till och med allt fler vegetarianer som övergår till en vegetarisk lchf kost. Det är därför mer en fråga om etiska värderingar och personliga hållningar (för man kan lätt vara vegetarian och inte ha fördomar om köttätare eller anse sig bättre än dessa, precis som det också finns på tok för många fördomar mot vegetarianer bland vissa - bättre bara att konkludera att det finns på tok för mycket fördomar bland folk som följer en bestämd tro, ideologi, livsstil osv) till att äta djur som är avgörande för om man blir vegetarian eller inte, men inte som man tidigare har trott, på grund av hälsan (som allt mer tyder på) :)

Jag har även varit på besök hos min gamla praktikplats och där jag fick behandling för mitt datorspelberoende och gjorde en föreläsning om spelberoende - utgångspunkt i pengarspel men även med många kopplingar till mitt eget datorspel där jag delvis berättar brett om vad spelberoende är, hur det ser ut, förklaringsmodeller till varför det finns osv. Föreläsningen tar även upp statistik som påvisar vilka konsekvenser det får i ett större sammanhang, både för spelare, för de anhöriga och för samhället. En viktig sak som jag även lyfter fram i min föreläsningen är likheter och skillnader mellan spelberoende vs kemiska beroende (alkoholism, narkomani etc) och anpassat föreläsningen på ett sådan sätt att den fungerar som en preventiv verktyg mot byte av beroende från ett kemisk till ett på ytan mildare beroende (att det sedan inte alls är en dugg mildare då konsekvenserna blir ungefär de samma är så en helt annan sak).
Nuväl - BACK TO THE FISHING STUFF!!!!!!!!!!!!!

Jag har varit ute några sväng med några kompisar på isen efter Abborre och har fått vissa stycken varav vissa sparade jag som bete och andra åt upp. Men det är svårt med januari-abborren om man inte är pimpelexpert ;) Höjdaren i denna tiden har istället varit min älskande Lake :) Detta fiska återkommer jag till med både små filmer och några bilder :)

Jag har även fylld 40 år och fick lite pengar av frugan och styvsonen till att köpa en massa fiskegrejor och jag minsann fått hem en del, krokar, tafser, linor, ett till fiskespö (seapredator 8 fot från biltema som är mitt favoritspö) samt tillhörande rulle (predator 3000 från biltema som jag också är förtjust i - älskar de billiga märken när de producerar något av kvalitet som biltemas egna märken, polarvargen osv). Dessutom har jag köpt en massa wobler och några spinnare, ett skeddrag och ett par balanspirker. De flesta av billiga märken (biltemas egna samt shakespear) men även ett par ABU Garcia. Vissa går extremt grunt (på 10-15 cm arbetsdjup), andra grunt (1 - 1,5 meter) och andra ned till 2,5 - 3 meters djup. Här kan man se vad jag har köpt av woblare/spinnare:

Bifogad bild Bifogad bild
Shakespear Devils Own Minnow - går ned till 1 meters djup och flyter upp till ytan vid spinnstopp

Bifogad bild
Abu Garcia Tormentor Flytande - bra till fiske på 1 - 2 meters djup

Bifogad bild
Nu övergår vi till biltemas grejor - här är ett par spinnare och ett skeddrag. Kommer funka bra till fisket i älven efter abborrar och gädda - kanske även öring? :)

Bifogad bild
Biltemas wobler som går extremt grund (10-15 cm djup) - perfekta till fisket efter vårgädda i de grunda vikarna.

Bifogad bild
Biltemas "Predator Wobler" som går ned på det mellan-djupa vatten (över 2 meter)

Bifogad bild
Biltemas "Vättern wobler" som går ned till 3 meters djup

Alla dessa kan vi anta är bra på gädda och grov abborre och kanske även en hungrig havsöring ;) Ser mycket fram emot att få leka med dem.

Jag har även fiskat en del lake ute vid en liten å där det finns på tok för mycket lake än vad som är bra för både ån såväl som för lakarna själva som därför aldrig blir stora. Ska ut dit i övermorgon (söndag den 15: e febuari) en sista vända innan jag helt vänder blicken mot delvis abborrar men även nors så man kan ha en del naturlig bete till vårfisket efter gädda :) Första gången jag var ute på isen efter lake har jag ingen bilder men iallafall hade jag och kompisen en trevlig kväll. I början var det tufft att hitta deras vandringsstråk men vi fick några enstaka lakar medan våra grannar drog upp den ena efter den andra. Vi provade oss lite fram och plötsligt hittade vi rätt och vi tog rätt på 15 stycken (jag fem och kompisen tio).
Andra gången smällde det till jämt över hela kvällen och med en jämn fördelning mellan oss där jag fick 11 och kompisen 12 stycken.

Bifogad bild
23 Lakar på bordet :)

Tredje gången hade jag glömd att ladda batterierna till kameran men iallafall hade vi en tokig kväll där vi fångade omkring 40 lakar och släppte minst hälften av det vi fick tillbaka men ändå kunde vi slutligen ta rätt på 19 stycken.
Vi började fisket i fullt dagsljus mitt på eftermiddagen och fortsatta fram till kvällen. Vi blev inspirerade av detta och bestämde att nästa gång ska vi inte fiska på kvällen med på dagen.

Senaste turen efter Lake var därför två dagar senare. Vi ville fiska på dagen och anlände kring lunch och skulle fiska fram till skymningen. Nu skulle detta alltså testas seriöst. Jag hade knappt fått ned mitt bete då det small på en lake som jag dock tappade. Allmänt var det lite lugnare än det brukar vara men på under vissa förutsättningar går det bra att ismeta lake på dagen:
1) Det ska finnas snö på isen
2) Borra inte fler antal hål än vad du fiskar i aktivt - därför borra bara ett hål per man!
3) Ska du flytta på dig och borra ett nytt hål ska du täcka till dit gamla hål.
Alla dessa tre punkter handlar om att under isen är det mörkt och därför spelar det mindre roll om det är dag eller kväll du fiskar lake, även om det är lättare på kvällen. Men det finns ändå tillräckligt med aktivitet för att det kan bli en kul dag. Vi fångade på dessa fyra timmar nio lakar, men släppte fem av de tillbaka och tog rätt på fyra (två av varje) som jag fileade och åt när jag kom hem med familjen och kompisen fick en pose lakefilé med sig hem från senaste turen. Det blev lite bilder men jag tycker det är roliga att visa de tre videoklipp vi fick. Vissa av de har en rätt så komisk avslutning eller iallafall oväntade :)

Video #1)

Video #2)

Video #3) (klicka länk så kan ni se videoklippet - har ingen aning om varför just detta klipp inte klistras in i inlägget)

På söndag träffas jag och kompisen klockan 8.00 på morgonen och gör en sista vända efter lake och som ni kan förstå blir även detta dagtid. Detta delvis för att det är ju mycket mer bekväm att fiska på dagen utan ficklampor osv och komma hem sent, antigen filea fisk till långt ut på natten eller vänta tills nästa morgon och förvara fångsten super kallt utan att de frysar till is, men även att då ska vi göra en riktig lakefilm på 10-15 minuters längd. Det kommer med vid nästa blogginlägg :) Ha det bra så länge allihop och tack att ni läste denna posten :)
//Jan

 • lausvik gillar detta
Detta inläggets trackbacks [ Trackback URL ]

Det finns inga trackbacks för det här inlägget

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg

Senaste besökarna

 • Foto
  saltkaret111
  21 aug 2019 - 12:12
 • Foto
  Musti
  14 jun 2019 - 12:00
 • Foto
  Isac e
  26 maj 2019 - 18:44
 • Foto
  born
  06 jul 2018 - 07:18
 • Foto
  Ilstarko
  07 jun 2018 - 21:20