--> -->

Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Fiskkonservator LubbeFoto

Årets mässfilm ute!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 26 mars 2017 - - - - - - · 9 033 visningar

Årets mässfilm ute! Såhär en vecka efter den fantastiska sportfiskemässan på Elmia så kan det vara trevligt att summera och komplettera med det man själv kanske missade.

Eller så var man helt enkelt inte på mässan och vill få lite känsla av hur den var. Den årliga mässfilmen är ute och erbjuder en massa trevliga intervjuer och galenskap! Så luta er tillbaka och njut av årets 40 minuters mässfilm.

Foto

Film - Inför sportfiskemässan

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 20 februari 2017 - - - - - - · 2 696 visningar

Film - Inför sportfiskemässan Ja då var det dax för den årliga "inför sportfiskemässan" -filmen.
Filmen "A-borrar 1.6" är påväg att färdigställas, och ska vara ute innan mässan. Men innan dess är det som vanligt dax för en liten uppvärmning inför sportfiskemässan på Elmia 17-19 mars.

I arkiven lyckades vi hitta den skånska #1 hit serien från svunna tider: "En pinne i min brasa".


Foto

Abborrebonanza & Forsränning

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 17 november 2016 - - - - - - · 5 631 visningar

Abborrebonanza & Forsränning Morgonen började med ett exakt schema för att komma iväg på abborrefiske. Men efter att ha hällt i kokande vatten för att rista och tvätta termosen så lossnade locket och allt for på halva mitt ansikte. Men jag var snabb på att kyla och lite kokande vatten i fejset har inte stoppat någon från att fiska.Jag kom sent ut på vattnet men hade riktigt fint fiske med 2st över kilot de första kasten på JigLure JL3, min 10cm dropshotjigg och kanske min nya favoritfärg "Goldmember". Färgen "Yellow Fellow" blev också slukad av några finare borrar men just idag ville de ha Goldmember i definitivt större utsträckning.

Bifogad bild
Bifogad bild


Jag fick senare besök av rockstjärnan "Marius Paxcow" från Future Idiots (Alexander Persson) som är en kompulsiv forsrännings hetsare och insisterade på att vi skulle ta oss längre ner i ån. Jag var skeptisk pga det höga vattenståndet och vilda vattnet men ville också se hur det var längre ner. Mycket riktigt så flyger vi ner mellan fors och stenar och jag inser att vi mest troligt inte kommer komma upp igen.Bifogad bild

Det som funkade bäst för dagen var dropshot. Fantastiska fighter i strömmen på Draugen D4 spöet och Abu Revo Sx20 rullen fylld med Berkley Fireline 0,12mm. Själva tacklet är gjort på Berkley Trilene 0,24mm flourocarbon med en Gamakatsu Worm39 size1 krok och en 10g pennvikt längst ner gjord av Peter Dahlström som bland mycket annat även gör just dropshotvikter, jiggskallar etc.


Bifogad bild

Efter några fiskar beslutar vi oss för att åka upp igen medans det finns tid. Operationen är minst sagt omständig. Ni vet kanske själva hur svårt det är att navigera i hård fors/ström i en liten båt med elmotor och stenar att ta hänsyn till. Vi spenderade nog en timme och kastade även av Alex i land, i ett försök att decimeter efter decimeter bogsera båten med lina från land med vass mellan oss.Det funkade bara inte, batteriet till elmotorn började att tappa kraft och jag skar upp ett finger på ett vasst vasstrå vilket resulterade i ett blodbad i båten (lite överdrivet) samtidigt som den andra handen höll i ett rep som stundtals var det enda som hindrade båten från att fara iväg, krossas på en stor sten och kapsejsa. Men då kom denna anonyma vigilant från ingenstans, som om han arbetar för Poseidon själv! Han bogserade upp mig till ljudet av kämpande bensinmotor och skvalpande vågor. Vid lugnare vatten vek vi av, tackade och sedan försvann han nedströms som en mystisk hjälte! Jag vet inte vad du heter, men jag tackar dig innerligt!

Bifogad bild

Väl i lugnt vatten, inser vi att mina spön och fiskeväska ligger vid en brygga längre ner sedan vi plockat av dem eftersom jag höll på att bryta dem under eländet som snabbspolat mest troligt kunde liknas vid ett Benny Hill avsnitt. Upp-ankrad, med ett rejält jack i fingret och något ömt ansikte väntade jag medans Alex som redan var i land, gick omvägar för att hämta mina fiskegrejor. Jag väntade i evigheter kändes det som och zippade på en alkoholfri öl (det tackar vi för) för att stilla nerverna efter denna adrenalinfyllda prövning.

Det kunde vara slut där men jag (Alex fiskade inte utan hade inget att göra denna dag och passade på att fota/filma) hade ett fantastiskt mängdfiske innan mörkret föll med många abborrar kring 7-900g och även mindre givetvis. Sammanlagt blev det nog ett femtiotal fiskar och 5 abborrar över kilot med topp på 1,32kg


Bifogad bild
Bifogad bild
Det är svårt att summera detta pass, men jag säger 1-0 till mig, universum får göra bättre! Det får helt enkelt gå till ett av årets mest minnesvärda abborrepass. Alltid fantastiska äventyr när du är i båten Alex! haha :)


Foto

Äntligen lite fiske!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 31 augusti 2016 - - - - - - · 5 026 visningar

Äntligen lite fiske! Efter vårens abborrfiske med schyssta kiloborrar så har det varit ont om fiskepass. Delvis mycket arbete med Fkp-Gear, de nya jiggfärgerna och annan verkstadsgöra har reducerat fiskepassen under sommaren markant. Men det har såklart även en uppsida...

För samtidigt som att man någonstans blir lite matt av misslyckade fiskepass och turer som inte gått som man vill, vilket såklart händer (oavsett skenet utåt), så byggs även fiskesuget på när man blir tvungen att överleva en period med lite mindre fiske. Men nu stämde allt och ett schysst abborrepass blev äntligen av i ett för mig nytt vatten tipsat av den schysstaste liraren i regionen.

Bifogad bild

Att det dessutom blev ett litet "mini-crew meet" i båten är ett plus eftersom vi Fkp-Gear crew -medlemmar är spridda över hela landet. Jag och Ninni fick testa på mina nya JigLure färger ordentligt under en blåsig men solig dag. Att bara få vara ute på vattnet utan videokameror och nå djupare fiskeplan var precis vad som behövdes efter att ha fiskat så få pass tidigare i sommar. Ren och skär lycka och en påminnelse om varför man gör det man gör.

Bifogad bild
Vissa kanske inte känner igen mocka-mojängen. Det är en snurrande linpåspolare som Ninnmeister provar på när hon fiskar på Berkley Fireline 0.12mm på sin Abu Revo sx rulle.

Trots de hårda vindbyarna så tuggar vi på med elmotorn till vår första anhalt, ett grund. Här borde stå borre och jag tänker ge den nya färgen "Yellow Fellow" en första chans.

Bifogad bild

Pow! Första kastet resulterar i första hugget. Efter att ha kastat ut mot en nätt brant med min 8cm JigLure som jag valde att tackla på en viktad offsetkrok, i detta fallet Darts 5/0 7g. Så smäller det på efter några studs mot botten. Anledningen till att jag kör mycket viktad offsetkrok är för att de sätter sig betydligt mindre i steniga partier och är dessutom oftast lättare att få loss om de skulle råka sätta sig. Jag jämför såklart med traditionella jiggskallar med blyvikten längst fram.
En härlig fight följer, samtidigt som man tas på bar gärning när det pirrar i hela kroppen som om man hade sin första fisk någonsin på. Allt i kroppen skriker: Helrätt!! Helrätt!! Jag antar att kombinationen av att inte fiska ordentligt på flera veckor och ett något förvånande "första-kast" -hugg ställer sinnet i det fantastiska stadiet.


Bifogad bild
Jag skulle vilja passa på att slänga en ros åt Mats och ekolodmontering.se
och deras produkter som jag äntligen fick tillfälle att köra med. Smidigare än såhär har jag aldrig haft det med portabla ekolod. Grym ekolodslösning till alla mindre båtar, kajaker och speciellt bekvämt för mig som kör "porta-bote" då jag slipper ha ett justerbart lodfäste med mig (och montera på båten) samt verktygslåda med batteri att släpa på. Med kraftig magnet så sitter givaren där den ska och allt är förpackat smidigt som tusan, helnöjd och kommer att köra på detta även framöver.

Bifogad bild

Efter en fkp-style eftermiddagsfika så fortsatte vi att kriga i vinden som nu hade avtagit något. Ninni plockade fisk på en jiggskalle-riggad dropshotjigg, JL3 i färgen "The One", och jag fortsatte köra JL2 shadjiggar.

Bifogad bild

Bifogad bild

Ytterligare en schysst kiloborre kliver på min "Yellow Fellow" i samma aggressiva tagning som den förra. I vind och sol fick den gå tillbaka så fort som möjligt så vägning gjordes aldrig men jag uppskattade den till över kilot eftersom den var i samma storlek och kondition som den förra. Lyckan var total som det heter i dessa lite svårare förhållanden.

Bifogad bild

Eftersom kvällen fick bli relativt kort så begav jag mig ut själv nästa dag, som såg relativt solig och lovande ut när jag först ska gå i båten.

Bifogad bild
En liten gädda (i mitten) hälsar på mig vid båten

Men det tar inte lång tid innan helvetet bryter löst och jag finner mig mitt i vad som känns som stormbyar i min 10ft ihopvikbara båt och elmotor. Att det sen börjar regna horisontellt gör inte saken bättre för någon som inte tog med sig rätt kläder för detta spontanpasset. Jag börjar dra på mig kaptenskavajen från festen tidigare i helgen och all plagg jag kan tänkas ha i båten. Det toppas dessutom med en High Chaparral puncho som jag tog med mest på skoj.

Bifogad bild

Något vettigt spinnfiske gick knappt att bedriva så jag hade inget val än att kura ihop mig och navigera bland vågorna och den stundtals starka vinden i det piskande regnet som slogs av och på hela tiden. Men det hugger hyfsat bra på min VibLure som släpas efter båten. Fisk i lite olika storlekar värmer såklart väldigt mycket en sådan dag.

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bild
Det tar till slut rätt hårt på en och jag blir tvungen att köra in till lä för en middag. Med en ost i magen är energin på topp igen och jag provar några passager till med VibLure MF Shad bakom båten genom de något svårnavigerande vågorna. När det guppar som mest och det piskande sidoregnet får mig att kisa smäller det på så att man vaknar till liv och hoppar upp i den gungande båten.

Jag får inte ens helt stopp på motorn när High Chaparral regn-punchon blåser upp i hela jävla ansiktet och jag står och vacklar i en båt som håller på att vrida sig med vinden vilket får vågorna att skvätta in från sidan.
- Skit ner dig universum!! Skriker jag utan att se eller knappt höra något annat en den fula prasslande punchon över huvudet, samtidigt som jag drillar en riktigt stark och bättre abborre.


I Draugen D4 7ft spöet känner jag att det är något större och Revo Sx rullen skriker under några rusningar vilket får mig att tro att det är en riktig kloss. Vid den inte helt odramatiska håvningen ser jag att det inte alls är den storleken jag känt som så många gånger förr i spöet men det betyder också att detta var ett extremt krutpaket som trots allt stannade vågen på 1070g. För första gången i mitt liv vid fiske (tror jag) skriker jag allt jag kan rätt ut i den regnblandade vinden, genomblöt från röven och neråt i ren lycka och känsla av fullbordan. Vissa kiloborrar betyder mer än andra... väldigt mycket mer än andra. Trots att det finns mycket, och framförallt större i just denna sjön och i andra vatten jag fiskar i så tror jag att detta är den mest minnesvärda fisken för mig detta året, än så länge.

Bifogad bild


Foto

River Secrets

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 17 juni 2016 - - - - - - · 2 539 visningar

River Secrets Jag ska ta och summera vårfisket efter abborre i kommande inlägg men under tiden tänkte jag bjuda på ett litet snabbt ihopklipp av lite undervattensmaterial.

Under ett fiskepass så passade vi på att bara njuta av en å full i liv och filmade lite för att få iallafall en liten känsla av hur mycket en å vid vissa perioder kan bara totalt sprudla med liv.

Foto

Årets första Abborrpass

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 09 april 2016 - - - - - - · 4 987 visningar

Årets första Abborrpass Att ens försöka tränga ihop årets första abborrpass i ett blogginlägg är svårt nog. Att göra det när man inte helt har landat efter en vansinnes bilfärd med nervevad ruta, metallica-live från Sofia och puffande majspipa för att hålla sig vaken och alert följt av en hård sömn som varade till nästan 14:00... Men here goes...

Bifogad bild

Att inte ha fiskat över huvud taget sedan slutet av hösten 2015 är illa nog. Hur kunde det ens bli så? Vintern och jobb med mitt sportfiskemärke Fkp-Gear, samt fiskkonservering såg till att göra det omöjligt. Sportfiskemässan slukar såklart en massa tid, veckorna innan och efter med allt från förberedelser till redigering av mässfilm. Samtidigt ser man flödet fyllas av monsterborrar från Holland, danska grisar och svenska giganter från runtom i landet. Men nu fick jag äntligen tid och första fiskepasset 2016 gick alltså av stapeln i torsdag-fredag... Något annars helt orimligt för min del men bättre sent än aldrig.

Bifogad bild
(Klicka på bilderna för att förstora)

Med all denna buteljerade fiskelängtan, ångest, glädje, förväntningar och sug för att äntligen få ånga runt i mitt ihopvikbara glasspaket och en puffande corncob-pipa designad av general MacArthur själv, så kommer vi ut på vad som verkar vara en het och stillsamt uppsprickande solskensdag. Förväntningarna är höga trots att fisket i vattnet beskrivs som stundtals väldigt segt. Och mycket riktigt så finner vi att det minsann verkligen får nötas. Inget som stör varken mig eller medfiskare Ken som också är ute i båt första gången i år.


Bifogad bild

Gott om tid att prova ut nya Abu Revo Premier20 på mitt Draugen D4 7ft spö som jag använder mer till traditionellt jiggfiske, kast med cranks osv. Samt nya Abu STX10 som precis som benämningen (10) indikerar är lite mindre och passar bättre till D4 6ft som jag gillar att köra dropshot med, speciellt från båt. Dessa rullar förtjänar att nämnas eftersom jag absolut hittat nya rullar att lägga till listan jag rekommenderar för våra Draugen spön. Helt suveräna rullar och känner utan tvekan att deras nya "Rocket Line Management System" inte bara är en rad coola "honker-spanker-ord-i-följd" -säljtrams, utan upplevde verkligen en positiv skillnad i linupplägget och hanteringen av slaklina. Fantastiska rullar får jag säga såhär efter att ha hårdkört med dem ett första pass iallafall.

Bifogad bild
Bifogad bild

Fisket fortsatte att vara segt för oss med "bara" ett gäng abborrar strax under kilot vilket för vattnet anses som smått. Men såklart tänds fiskejävulen i en.

Med härliga drillningar av de vanvettigt starka abborrarna så fylls man av en så otroligt obeskrivlig känsla av att det verkligen är "rätt".. känslan av att ens hobby, fritid, livsinriktning ja ens liv helt enkelt, som fiske för många av oss är... helt enkelt bara är "rätt" (jag sa ju att känslan är obeskrivlig). Hur man ens kan känna så av lite mindre borrar trots att man har en seg dag där anda fiskares beslut resulterat i större fiskar är för mig obegripligt, men så känns det iallafall. Speciellt på årets första fiskepass.

Bifogad bild

Min medfiskare hade dessutom en ännu sämre dag rent antalmässigt och vi började mer och mer hoppas på att vi iallafall fått våra bäringar rätt då vi inte besökt detta vatten på exakt 1 år och kunde lirka upp de lite större pjäserna nästa dag.

Bifogad bild

Med båt är det enklare att få loss fastnade jiggskallar och dropshot tackel, men visst gick det åt en del grejor, ån ger och ån tar... Den hungriga... dumisen (använder inte mitt ordinära språk då det här är en family-show).

Numera använder jag 2st av mina egendesignade riggväskor till lite större turer. En till dropshot och en till fiske med jiggskallar. Det är i huvudsak de metoderna jag kör och får gott om plats med allt som behövs. Från tackel & tafsar till vikter, jiggskallar, tänger, våg, måttband, färgpennor, småplock osv. I detta fallet får jag tacka min vän Peter Dahlström för att dessutom försett mig med lite lättare dropshot pennvikter som han gjuter själv. Brukar köra kring 15g i åar då det passar bättre till recoil dropshot i det rinnande vattnet, speciellt när det är mycket vind. Men det var utan tvekan lägre vikter som funkade bäst i vissa partier. Dels rent fiske-teknikmässigt och de mindre och lättare vikterna sätter sig inte lika frekvent.


Bifogad bild

Vi inkvarterade oss i mitt karptält och avnjöt en natt med skrikande djur och snarkningar i den friska luften samt det mest fisluktande köttbulle paketet jag någonsin varit med om. Sedan påbörjade vi ännu en dag av besvärliga förhållanden och segt fiske men en liten incident gjorde detta passet unikt för oss. Ett ödesdigert jiggkast som gjorde detta till den bästa dagen i alla våras liv...

Låt mig sätta upp scenariot så gott jag kan... Det är morgon, nya tag.. nya förväntningar och del 2 av abborrpasset. Vi känner att vi kanske inte tagit de bästa besluten hittills. Fiske handlar mycket om beslut och att presentera rätt bete framför rätt fisk vid rätt tidpunkt (vilket såklart involverar en bit tur och flyt, oavsett vad folk säger) . Vid fiskepass som dessa kan det handla om att lägga sitt kast 30cm lite till vänster eller höger för att vara nära nog en seg fisk och trigga ett hugg med artificiella beten. Jag tänker kalla det "kastet som hördes runt jorden". Ken lägger ett av de första kasten för dagen. Den 8cm JigLure JL2, från Fkp-Gear kan jag stolt tillägga, dalar ner mot botten. Att den inte hinner ner till botten tyder på vad jag skulle kalla det "perfekta kastet". Den passerar med andra ord tillräckligt nära en fisk som triggas och hugger. Sen är det bara tungt... tungt. Med några gäddor på kontot känner vi båda att det förmodligen är en slemgurka.

Men sen börjar vi undra... det är nog en tung abborre. Adrenalinet sätter koncentrationen och tystnaden i båten och jag dras med i fighten som om den vore min egna. När den dyker upp ser vi att det är en bättre borre. Den ser inte så stor ut i vattnet och jag kläcker ur mig att det ser ut som en såndär standard 1,4'a här. Jag assisterar med en eminent håvning om jag får säga det själv och vi båda förstår att det nog snarare rör sig om en "såndär typisk 1,8'a i detta vattnet". Ultrapeppad börjar jag plocka fram kameran för en snabb och smidig fotografering och release, men när Ken plockar upp den och vi ser magen så blir läget i båten helt annorlunda. Den obeskrivliga känslan av att vi potentiellt har en drömfisk i båten, får oss att snabbt lägga den i min hemmagjorda lilla "carp cradle" i abborrsize med påsydda band som funkade utmärkt för en skonsam vägning, om så lite för liten.


Bifogad bild

Jag står för vägning med min Berkley våg, godkänd av sportfiskarna, och tappar plötsligt hakan... tittar på min medfiskare men säger inget förens jag nollställt och kontrollväger igen... 2007gram... Ken tar upp borren och förbereder sig för fotografering.
Nog för att min våg-säck inte väger nånting men inte kan det väl vara så att... HERRE JÄVLAR den väger bara 7g... Kontrollväga... 7g!!!! Härefter är det egentligen en dimma även för mig när jag tänker tillbaka. Jag menar... första passet på året, alla förväntningar och all energi, klart man rycks med i glädjen av min medfiskares fantastiska start på året. Vi fotar med ett leende och skakiga händer.

- Hon börjar fan bli lite trött nu alltså
- Ok, där blev nog nåt. I med henne för fan.

Efter en high five så sitter vi där med varsitt leende. Han har tagit sin drömfisk på mina jiggar, klart vi båda är glada. Men vänta nu... vad mätte den? Jag tittar på mitten-bänken med den fina Fkp-Gear mätdekalen... På min riggväska där det sticker ut ett måttband och sen på Ken.
-Va fan har vi gjort haha ?!?
Vi inser alltså att vi släppt tillbaka en 50cm+ borre utan att mäta längd och omkrets. Inte för att det gör Ken något som inte tänkt anmäla in den någonstans men herre min getgud vilken miss i protokollet. Vi låter dock inte den missen tynga ner glädjen utan reflekterar över det hela och avnjuter varsin cigarr...


Bifogad bild

Så låt mig summera:
Årets första fiskepass bestod av dåligt med fisk, dåliga beslut som jag tänker kalla dem eftersom det fanns folk runtom i ån som plockade ett par schyssta pjäser, både på artificiella och levande beten (i mitt fall är det endast artificiellt som intresserar mig). Vi åkte dessutom ifrån ett ställe på kvällen för att det var en rejäl dödperiod och fick höra att den dödperiod som kändes av hos samtliga övergick precis när vi stack till vad iallfall jag skulle kalla för ett livs "kilo-borre-fiske" med fina toppar. "F*ck you universum!" som jag brukar säga. Men det är precis detta man får ta när det gäller abborrfiske:


Bifogad bild

Förväntningar, passionen för att vara ute på vattnet, förberedelserna, beslut som behöver tas och inte alltid behöver vara de rätta, samt total glädje. Det är med en öm och sargad kropp från ett fysiskt krävande första abborrpass jag ser tillbaka på detta som det bästa "förstapasset" i alla våras liv. Ont i rygg och händer från att plocka upp ankare upp och ner så pass mycket när det inte händer något och man får göra konstanta truppförflyttningar. Jag tror tiom att jag sträckt en muskel av att bära ett helt högkvarter inkl. båt fumlandes mörkret. Men det är precis så det ska vara och peppar en till att göra det bästa av sportfiskeåret då ALLA pass är lyckade ur ett inlärningsperspektiv. Att det dessutom var min medfiskare som plockade drömfisken får en att bli så otroligt peppad och samtidigt glad över att den valde att sluka en Fkp-Gear jigg!

Bifogad bild

Jag tackar för att du tagit dig tid att läsa detta långa inlägg och jag hoppas att jag kunnat förmedla iallafall en smula av den drivande essensen i denna sport vi kallar fiske...


Foto

MÄSSFILM!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 31 mars 2016 - - - - - - · 2 613 visningar

MÄSSFILM! Sportfiskemässan som hölls i Älvsjö i år var nog den bästa mässan i alla våras liv! (hittills).

Jag hoppas alla som var där hade en fantastisk dag eller helg och fin bra med tips, inspiration och grejor inför fiskesäsongen! Var du inte där och mot förmodan missat min stora årliga mässfilm så rekommenderar jag att du kryper ner i soffan, plockar ihop något gott och hänger med mig i nästan 50min i den stora hallen i Älvsjö.

Men först... vi brukar alltid skrapa ihop en liten "inför-mässan" -film. Av det lite mindre seriösa slaget, precis så som sig bör! :)Jag ger er: Sportfiskemässan 2016! Enjoy!
Foto

Klara vatten

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 10 januari 2016 - - - - - - · 7 326 visningar

Klara vatten Jag har under flera tillfällen åkt ut på fiskevård och fått lära mig otroligt mycket. Wow! Detta är inte ditt vanliga "upp med all skräpfisk i taskiga nät" och kalla det fiskevård. Dessa killar kan verkligen sina grejor.

Bifogad bild

Vi är alla rätt bekanta med "reduceringsfiske", alltså att man plockar bort delar av en överrepresenterad art i försök att återfå balans i en sjö. Men "Klara vatten" har verkligen tagit det till en helt ny nivå. Främst pga deras passion för sportfiske och samlad förståelse (samt utbildning) för hela den biologiska kedjan som utgör en balanserad sjö.

Bifogad bild
Jesper Brjörk Rengbrant, utbildad limnolog, med en fin gös påväg tillbaka

När tex kommuner eller fiskevårdsföreningar ska ta reda på vad som är orsaken till att deras vatten är obalanserat och framförallt vilka åtgärder som bör tas för att tex få ett bättre siktdjup och reducera algblomning, så brukar det oftast innebära konsultation med experter på olika områden och ibland kostsamma samt ineffektiva provfiske.
Notan kan i vissa fall bli rätt stor pga bristfällig övergripande kunskap kring roten av problemet . Av de exemplen man kommit i kontakt med står det klart att många försök till att återfå balans i en del sjöar varit både dyra och verkningslösa i det långa loppet.


Bifogad bild

Det är här "Klara vatten- killarna" tillför en frisk fläkt och ett effektivt alternativ till fiskevård på traditionellt vis, som i slutändan resulterar i ett friskare bestånd av fisk vilket såklart betyder: Större och mer välmående fiskar. Det är den biten som är av intresse för oss sportfiskare. Men allt hänger samman...

I fallet av reduceringsfiske som jag följt med ut på körs ett testfiske för att fastställa vad som är orsaken till tex dåliga värden i vattnet, dåligt siktdjup samt något som märks hårdast av oss sportfiskare: försämring i både antal och kondition hos predatorer såsom gädda, gös och abborre. Tillsammans med sina predator-kollegor ska de egentligen själva ta hand om reduceringsfisket av braxen och andra arter av vitfisk. För det står klart att det oftast handlar om för stora bestånd av braxen.

Bifogad bild
Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt på "Klara vatten" sorterar under ett provfiske... inte för att där va så mycket att sortera, majoriteten bestod av braxen.

Överrepresenterat vitfiskbestånd är oftast symptomen, och sjukdomen är i många fall människan...
Massor av mat för predatorerna i vattnet, det är väl bra? Nej, inte riktigt. Braxen är en väldigt effektiv överlevare som fortplantar sig snabbt och når en storlek som endast de stora topp-predatorerna kan äta. Det vet såklart alla vi sportfiskare hur extremt viktigt det är att stora predatorer inte klubbas utan verkligen måste få simma kvar i våra vatten.


Att beståndet och kvalitén (bla. storlek) på topp-predatorer i en sjö är gott, är som vi vet nyckeln till ett hälsosamt vatten i alla led. I en sjö är det bara predatorerna som kan hålla braxbeståndet på rimliga nivåer. Mindre predatorer såsom abborren är rejäla matmaskiner och tar hand om reduceringsfisket av mindre vitfisk, medans gädda och gös i fin storlek tar hand om de större vitfiskarna. Detta är en del av det eviga överlevnadskriget som är en hårfin balans en sjö kräver för att vara frisk. Resultatet ser ofta vi som sportfiskare i god tillgång till gädda, gös och abborre i bra kondition samt välmående vitfisk.

Man börjar förstå att balansen INTE är svår att rubba. I olika sjöar har olika faktorer betydelse men det går inte att komma ifrån den odiskutabla matematiska formeln: Döda en hungrig, stor predator och fler vitfiskar får tillfället att växa sig över den storlek som predatorn i fråga klarar av att äta.


Bifogad bild

Så om vi tar det från toppen av kedjan...
Färre stora gäddor och gösar (om gös finns) , ger utrymme för mer braxen. De största predatorerna hinner liksom inte äta upp sin andel av medel/stora braxar, vilket krävs för att hålla beståndet balanserat. Då växer dessutom fler av braxarna än tidigare sig till den storleken där de går relativt säkra från predatorer i en sjö. Följden är såklart fler yngel... Fler medel -till- stora braxar = fler yngel.. logiskt.

Det är här skeppet börjar sjunka. Så nu har vi en ökning av brax och/eller annan vitfisk -yngel. För stort antal för att abborren ska kunna "äta ner det" till ett balanserat antal för sjön. Se det som att abborren är ett finmaskigt nät och vitfisken ska passera. En del fastnar (blir föda) och ett gäng tar sig igenom, växer till sig, och ska passera nästa nät med lite större maskor (gös/gädda mf.), en del fastnar och en del passerar och växer till sig för att ta sig igenom det sista nätet med de största maskorna, de största predatorerna.

Anledningen till att de metaforiska maskorna i detta tredje är störst, är såklart för att riktigt stora predatorer oftast finns i extremt få antal i relation till små och medelstora predatorer i en sjö. Så på detta stadiet bör det helst inte finnas för mycket braxen kvar som tar sig igenom. Det blir nu lätt att förstå att om "maskorna" (predatorerna) i något av leden förstoras (blir färre) så slinker fler vitfiskar igenom. Fler vitfiskar, fler yngel...


Med fler vitfiskyngel i vattnet börjar de nu konsumera stora resurser av sjöns djurplankton, kräftdjur och insekter, vilket även är predatorynglens föda . Det är här problemet för framtida generationer av stora predatorer rotas. Braxen och andra vitfiskyngel konkurrerar alltså om samma mat som gös, gädd och framförallt abborrynglen. Abborren som är frontsoldater och ska reducera mängden vitfiskyngel i förstahand, har nu som yngel svårare att slåss om just djurplankton, kräftdjur och insekter. Detta resulterar i att större och större delar av en "abborrkull" inte växer sig tillräckligt stora för att gå över till fiskdiet och börja packa längd och kondition och...just det.. äta vitfiskyngel. De stannar helt enkelt i växten och stora stim blir småväxta, så kallade tusenbröder. Medans braxen, tenderar att fortsätta växa.

Bifogad bild
Gösyngel som vid detta laget borde kunna ha ätit upp sig till en större storlek. Det är inte säkert att de ens klarar vintern.

För stor population av braxen får stora konsekvenser
Ok... så nu hopar sig rent ut sagt en skitstorm av långgående problem för sjön. Jag ska inte koncentrera mig på att beskriva vilka eventuella problem för fågel och växtliv ett för stort braxbestånd har, men minns ni alla de djurplankton-ätande ynglen vi nu har överskott av? Djurplankton äter växtplankton och i minskat antal så får växtplankton övertaget och vi ser våldsamma algblomningar och försämrat siktdjup. Det är verkligen en stor förändring för alla levande organismer och djur hela vägen till den minst viktiga av dem alla: Solstekande, semesterfirande strandbadare.

I brist på mat bökar den nu ökande populationen av större braxar hårdare i bottensedimenten och frigör bland annat fosfor.

Ni ser, allt hänger ihop och även om det inte alltid bara är EN faktor som sätter en sjö ur balans så har oftast braxen en väldigt stor del i den. Skarven äter på många håll enorma mängder fisk. Utsläpp från olika typer av industrier och jordbruk försurar vattnet osv. Men i fallet av ett ökat braxbestånd så sker det genom att predatorerna på ett eller annat vis blivit färre med åren, speciellt de stora.

Bifogad bild
Magnus Böklin från "Klara vatten" visar hur majoriteten av ett överpopulerat braxbestånd ser ut. Mycket taskig kondis, lövtunna och hungriga, en av de drivande krafterna som tros ligga bakom deras mer aggressiva bökande på botten som rör upp bottensedementen och frigör bla. fosfor, samt tar kål på bottenväxter.

Så vad kan vattenägare, kommuner och fiskevårdsföreningar göra åt allt detta? Man kallar in det tunga artilleriet, "Klara vatten", som tar sig ann både stora och små vatten på ett mer kostnadseffektivt och resultatgivande vis mot många tidigare metoder och åtgärder. Men som framförallt har en grym överblick av samtliga led i det eviga balanskriget under ytan vi kallar ekosystemet.

Efter provfiske och eventuella vattenprover kartlägger Magnus och Jesper sjön och beslutar vilka områden som ska fiskas för att fånga in så mycket (i detta fallet) braxen som möjligt. De delar på sin specialanpassade flotte och sprider sin upp till 300m långa not som alltså inte är ett vanligt nät som annars tenderar att skada fisk.

Bifogad bild
Magnus Böklin kör runt och letar koncentrationer av fisk på ekolodet, det ser ut som braxen...
Bifogad bild
Noten läggs ut innan flottarna delar på sig för att börja draget.
Bifogad bild

Noten, som den heter, är mjuk, finmaskig och i princip till för att fösa fisken lugnt, stressfritt och försiktigt som en vägg med sin början från botten, som den bara precis rör vid och skonsamt sveper över. Med manövrering i toppklass närmar sig flottarna varandra för att till slut gå ihop igen med mål att fisken nu är helt omringad av noten.

Bifogad bild
Bifogad bild

Som observatör (och vattenvårdare är jag övertygad om) känner man att spänningen nu stiger. Det är inte många meter kvar och jag funderar på hur många storabborrar jag får se då jag vid flera tillfällen fiskat just efter abborre i denna sjö. Det börjar bubbla i noten, "the jig is up" och fisken inser att de blivit lurade till den exklusiva sammankomsten denna fina senhöstdag. Plötsligt börjar över 1 ton fisk röra på sig 1 meter från mig. En mäktig känsla som förstärks av att solen tittar fram och ett gäng måsar börjar mobilisera sig bakom flotten.

Bifogad bild
Bifogad bild

All fisk håvas upp. Predatorerna måste nu sorteras ut. Men det är just det, det är över 1 ton braxen i noten. Bortsett från små gösyngel som vid detta laget borde ha ätit upp sig till större storlek för att ha en chans att klara vintern så kan vi räkna predatorerna på våra fingrar. Dag 2 drar Magnus och Jesper ett notdrag på över 2,5ton varav 99% består av braxen. Det står klart att sjön håller enorma mängder av braxen som är i dålig kondition och det saknas uppenbarligen den mängd stora predatorer som håller detta bestånd i schack.

Bifogad bild
Bifogad bild

De på en hand räknade predatorerna i tillräcklig storlek att mumsa i sig iallafall en del av de medelstora braxarna, släpps tillbaka för att en dag när sjön är i bättre balans göra det jobb Magnus och Jesper gör.

Bifogad bild
Bifogad bild
En finare ruda simmar majestätiskt tillbaka

Tack för att du tog dig tid att läsa. Det är med info och kunskap samt personer som Magnus och Jesper som vi kan rädda många av våra vatten. Men framförallt upplysa bla. fiskare och förhindra en potentiellt negativ riktning för vattenkvaliteten i våra sjöar.


Som limnolog (sötvattensbiolog) med inriktning på fisk, informerar Jesper tex förbipasserande sportfiskare som inte kunde ana att det ens fanns så mycket braxen i deras vatten. Väl på stranden får jag själv höra om en fiskare som i en herrans massa år fiskat nästan varje dag i sjön, och varje gång kommit hem med många fina och stora gösar. Men nu de senaste åren har det minsann blivit mycket sämre. Här följer lite av mina personliga tankar:

Jag säger inte att denna fiskare står till skuld för en explosion av braxen, men utförs beteendet av många fiskare... under många år. Så har det utan några som helst tvivel en inverkan, ibland stor. Det är egentligen bara sunt förnuft, information och en smula matematik som krävs för att förstå att predatorer har en väldigt viktig roll sjöns ekosystem.

Matfisk i all ära. Håller sjön många medelstora predatorer så tar man med sig nån fisk om så önskas, medelstora predatorer finns det i regel fler av än de riktigt stora. Men det egoistiska och i vissa fall arroganta tänket om att en sjö är en oupphörlig resurs och att man inte har någon inverkan, hur liten den än må vara, är helt enkelt ohållbart när många fiskar i samma vatten med samma tänk. Många har helt enkelt inte kunskap och info nog att binda samman prickarna och tyvärr så tänks det inte mycket längre än "Oh men abborrfiléer som är så gott, synd att slänga tillbaka en så stor och fin..."
Och resultatet ser vi dessvärre i allt fler vatten. Fråga tex någon som fiskat i ett vatten länge, om fisket va bättre förr. Jag garanterar att en äldre person med erfarenhet av fiske kommer i 9 av 10 fall svara att fisket var bättre förr. Anledningarna till detta kan vara många, men jag står fast vid att människan är i störst behov av kontroll, om vi ska få kontroll på våra vatten... Om du så är en chef för vattenreningen på ett gruvbolag, eller en fritidsfiskare i en eka.Foto

Stormiga Abborrar

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 13 december 2015 - - - - - - · 3 187 visningar

Stormiga Abborrar Förra helgen trotsade jag och Fkp-Gear Crewmedlem Ninni stormen i jakt på storborrar.

Bifogad bild

Det var allt förutom lätt i 17m/s byar. Stundtals hade man noll linkontroll vid traditionellt jiggfiske så vi fick snabbt övergå till dropshotfiske med recoilrig och spötoppen långt nere vid ytan eller till och med under för att få all flätlina under ytan.

Bifogad bild
Bifogad bild


Små små knyck för att få liv i dropshotjiggen JigLure JL3 var det vi fick att funka och trots att fisket stundtals var väldigt segt så lyckades vi få fina skrik från våra Mitchell 308Pro och Penn Fierce2000 rullar under härliga drillningar av ett gäng över kilot och några strax under.

Bifogad bild
Bifogad bild
Bifogad bild

Toppfiskar på 1200 samt 1425g värmer även rejält "blåsta" fiskare i stormen.

Bifogad bild
Bifogad bild


Efter en härlig fight på Fkp-Gear Draugen D4 7' togs ett snabbt foto och direkt tillbaka till friheten som sig bör!


Foto

Abborrfiske

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 23 oktober 2015 - - - - - - · 3 540 visningar

Abborrfiske Kom äntligen loss för lite abborrfiske med Crewkamrat Hansen. Det har varit mycket jobb den senaste tiden så det kändes helt klart härligt att få komma ut igen.

Bifogad bild

Det var väldigt trögt, allt ifrån optimala förhållanden men vi lyckades till slut dra ihop knappt 100 abborrar varav 3st över kilot och några strax under.

Bifogad bild

Allt som allt en lyckad tur trots ihärdiga problem med att hitta annat än ströfisk.

Bifogad bild
Bifogad bild

Draugen D4 7' tillsammans med Mitchell 308Pro fiskades som vanligt med och det bjöds på häftiga fighter och otroligt starka "småborrar" kring halvkilot, ja för all del även mindre 2-300g fiskar var starka som bara den, vilket de tenderar att vara vid denna tiden.

Bifogad bild
Bifogad bild

Jag lyckades lirka upp 3st över kilot med en topp på 1220g. Samtliga på Fkp-Gear VibLure.

Bifogad bild
Bifogad bild
Bifogad bild


Trodde faktiskt inte att jag skulle använda dem, så med mig hade jag bara några "havsörings-tacklade vibs" från makrillturen. Men tur var väl det för tydligen ville de stora ha just en vibrerande och rasslande VibLure som även stod för de flesta fångade borrarna. Resten tog JigLure JL2 samt på dropshot med JL3.

Bifogad bild
Bifogad bild


Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg