--> -->

Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Fiskkonservator LubbeFoto

Ny film ute!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 16 oktober 2015 - - - - - - · 1 567 visningar

Ny film ute! Jag tänkte summera vårt makrillfiske på lätt utrustning via en film. Hoppas det inspirerar och ger iallafall några tips & trix.
Foto

Havsfiske med Abborrprylar

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 01 oktober 2015 - - - - - - · 2 812 visningar

Havsfiske med Abborrprylar En given favorit hos många är att sticka ut på makrillfiske. Att komma hem med några kilo härlig makrill till rökning är för många lika självklart som sill på midsommarbordet.

Bifogad bild

Men makrillfiske kan vara så mycket mer än bara ett köttfiske med tjocka påkar, tunga pilkar och häcklor med syfte att fånga flera fiskar åt gången. För mig har det absolut ingenting med sportfiske att göra. Fiske absolut, men inte sportfiske.


Jag fick en idé (precis som många andra är jag övertygad om) för en massa år sedan när jag tog en relativt stor makrill på en vibrax spinnare och fajtade den i klart och fint vatten på spinnutrustning i "havsörings-kaliber". Efter det kändes det helt meningslöst att stå och jucka med en häckla och hala upp fisk efter fisk. Till vilken nytta liksom? Mat? Såklart är makrill fruktansvärt gott och kommer förbi som gäst längst vår kust i miljontals vilket betyder att det utan tvekan är en fisk som inte på något vis hotas av att man kör ut och manuellt fångar mat till sig själv och familj.

Bifogad bild

Men för min egna del är jag inte så extremt intresserad av mat (efter en snabb okulär granskning av min figur så lider jag ingen större brist på den varan) och behöver inte bunkra upp med fisk inför en nukleär vinter direkt. Så, idén jag fick var såklart att fiska makrill på abborrutrustning. En och en, kast för kast. Det bestämdes att några försök skulle göras med crewmedlemmarna Hansen & Toivonen i deras Alumacraft escape 165 som är en formidabelt stabil alu-bytta som klarar havet med bravur.

Bifogad bild
Bifogad bild

Det första man gör under ett makrillpass är såklart att hitta fisken. Makrillen färdas oftast i stora stim, ibland över stora områden på relativt kort tid. Men ibland bryter de såklart ifrån gruppen och "strömakrillar" går att hitta. Det är därför spinnfiske blir i vissa situationer mer effektivt när det gäller att hitta fisken. Man kastar av ett område runt båten på ett betydligt effektivare sätt än traditionellt makrillfiske. Med dagens grymma ekolod med sideimageing osv blir det lätt att hitta stim och man kan på så vis dirigera sin uppmärksamhet åt rätt håll snabbt.

Bifogad bild

Det finns dock ett sätt att upptäcka makrillen på som är det simplaste, effektivaste och roligaste sättet. Använd ögonen!
Under några timmar, ibland bara tiotal minuter på ett givet ställe under dagen, främst på kvällen, så brukar en matbonanza inträffa. Makrillen samlar ihop sig i större stim och jagar upp betesfisk till ytan för att med kraft samt fantastiska hopp och plask frossa i sig småfisken de jagat upp. Givetvis till fiskmåsarnas förtjusning som från ingenstans deltar i matfesten. Ljuden, lukten och den extremt laddade energin i luften går inte att ta miste på. Att befinna sig i en sånhär oftast daglig bonanza är en helt otrolig och adrenalinfylld upplevelse.


Bifogad bild
Bifogad bild

Vi fiskar med vår abborrutrustning, i detta fallet Fkp-Gear Draugen D4 7' spö med Mitchell 308Pro samt Penn Conflict 1000-2000 rulle och 0,12mm flätlina. Denna combo ger en härlig känsla när de starka och snabbt simmande makrillarna först gör ett rejält "karatehugg" så hjärtat nästan stannar på en, följt av en tung fight vars crescendo oftast slutar vid vad som skulle kunna liknas en tennismatch under båten. Som en silvertorped simmar de från sida till sida med snabba vändningar innan man kan få upp dem. Ren lycka till fiskeglädje! Hur kunde man ens tycka att det var kul med tjocka påkar och nertyngda häcklor?

Bifogad bild
Bifogad bild

FKP-GEAR VibLure är succé-abborrbetet vi lanserade 2011 men som visat sig kunna locka en mängd olika arter med sin vibrerande gång och 3 olika lägen. Att vi skulle köra med det betet föll rätt så naturligt eftersom det vid många tillfällen fångat fisk i havet. Inte minst havsöring. En lagom storlek för grov makrill. Betet skapar rejäla vibrationer som tillsammans med rasslet fångar stimmets uppmärksamhet. För just havsöringsfiske så brukar vi modifiera dem lite då de tenderar att inte "svälja" betet riktigt på samma vis som abborren med sin stora mun och baksug. Detta har visat sig vara en riktig vinnare även när det gäller att rättroka makrill.

Bifogad bild

Man tar helt enkelt av bakre 3-kroken och använder fjäderringen på ett lekande som man sätter mellan de 2 fjäderringarna och till slut fäster bukroken längst ut. Simpelt och funkar perfekt!

Innan betet så brukar det vara fördelaktigt med en fluorocarbontafs med beteslås. Vi kör uteslutande på Berkley Trilene, 0,27mm och upp till 0,45mm beroende på vilka arter som finns i området.


Bifogad bild

Det har flera syften:

1. Att sätta lite distans mellan huvudlinan och betet. Fluorocarbon blir i princip osynligt i vattnet.

2. Minimera risken för att mindre beten hänger upp sig i huvudlinan vid vattennedslaget. Något som inte händer när betet sitter i en tafs som är styvare än flätlinan man har på rullen.

3. Med ett beteslås längst ute på tafsen så byter man snabbt mellan olika färger och beten.


4. Fluorocarbon tafs skyddar! Berkley Trilene är slitstark och skyddar mot nötning av tänder. Inte minst om t.ex. en torsk smäller på, vilket kan hända titt som tätt om de är i området.

Slutligen vill jag tipsa om en sak till... Något som "paketerar" en dag ute på havet till en upplevelse värdig vilken livsnjutare som helst. Mina damer och herrar: Grillad, färskfångad makrill.


Bifogad bild

Har man tur med vädret så finns det inget som slår en grillad makrill. Rökt i all ära men grillat ÄR godast. Jag personligen har aldrig gillat att filéa fisk och behöva slänga stora delar av den. Det är något av ett urgammalt, evolutionärt ackord som resonerar i en när man fångat sin mat, tagit ur den och sedan äter den med händerna på en stenhäll. Inget krångel... av med huvud, ut med inälvor. Och en avsköljd i havet, huvudlös fisk, blir plötsligt en kulinarisk upplevelse efter att den fått ligga på glödande kol med lite citronpeppar.

Bifogad bild
Bifogad bild

Så ta och prova detta spännande vis att "sportfiska" makrill på. Tack för att du tog dig tid att läsa. Det kommer att komma mer spännande grejor här på bloggen, en mer genomgående film på makrillfiske kommer också att komma så småningom.


Foto

Film - SPORTFISKEMÄSSAN 2015

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 04 april 2015 - - - - - - · 3 227 visningar

Film - SPORTFISKEMÄSSAN 2015 Nu är äntligen årets film från sportfiskemässan här!

Det har tagit lite längre tid att klippa årets mässfilm pga annat jobb i verkstan men nu är den alltså äntligen här. Och det slog mig när jag läste här i bloggen att jag lovat en "inför mässan" film, vilket kom ut strax innan vi drog upp till Jönköping, men av någon anledning inte kom upp här. Så jag ger er "inför mässan" och årets upplaga av mässfilmen, mina damer och herrar.


Foto

Sportfiskemässan - The Movie

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 04 mars 2015 - - - - - - · 2 128 visningar

Sportfiskemässan - The Movie Då var det snart dax igen för den bästa kick-off'en sportfiskare kan få på året: Sportfiskemässan! Det slog mig att jag/vi har gjort mässfilmer och inför-mässfilmer sedan 2010!! Låt oss kolla igenom dem!


Jag började själv, och minns att jag körde upp från Örkelljunga till Sundsvall nästan non-stop, då jag var sen eftersom jag var uppe hela natten och gjorde färdigt fiskar som skulle med på mässan... En av dem torkade på väg upp. Resan dit var dyr nog för en fattig fiskkonservator så jag sov i bilen... vilket krävde 2 sovsäckar, en filt och full mundering för... ja det var ju Sundsvall... inte Skåne. Lagom luffigt när folk kom förbi på morgonen efter en skön natt på Scandic och knackade på fönstret: "Ok..så du bor här alltså?" Men en liten film blev det iallfall, inget fantastiskt och kanske rätt så illa vald musik, men det är trots allt min egna låt så det fick duga.2011 fick jag även med mig Fredrik, som hjälpte mig med det logistiska.
Det var året vi slog våra skallar ihop och började sälja lite baitboats. Det året blev jag frälst i karpfiske och det var ett sätt att finansiera det relativt dyra fisket. Väldigt kreativt val av låt även i denna filmen, men här började jag/vi filma omgivningen och började känna: "Hey, det vore ju skoj att fånga känslan av mässan lite mer". Detta året målade jag en "fiskbil" vilket skulle bli något jag gjorde flera gånger efter. Ett litet hörn på Fiskejournalen och CWC's hälleflundreprojekt fick jag dessutom vara med på (slutet av filmen).

2012 Inför mässan. Jordens undergång var här! Fracesco kör Costa Concordia på grund bara för att han skulle styla ute på sjön... ja året började inte så bra, men jag och Fredrik hade året tidigare jobbat med att plocka fram spön och beten utöver våra Fkp-Gear baitboats. Och på mässan skulle skeppet sjösättas. Så jag bestämde mig för att göra en "inför-mässvideo". Kolla in greenscreen arbetet på denna film... wow! Man skulle kunna tro att George Lucas ligger bakom detta!2012 Mässfilm
Det var nu jag började intressera mig mer av att faktiskt göra en helhet av mässan i film. Alla som är på mässan, tittar och känner på grejor hela dagarna men ofta så hinner man inte snacka med alla man vill snacka med, och jag kände att jag ville fokusera på det. Snacka med folk. Vid detta laget började mina filmer även dyka upp på sportfiskemässans förstasida. Riktigt roligt!


2013 Mässfilm
Kameratekniken och vi själva utvecklas, främst tänker jag på filmningen som detta år spelas in av Eirik Lund (aka Draugen) som tidigare spelat in karpfilmer med mig (samt mässfilmen 2012). Nu börjar mässfilmerna likna något faktiskt. Fantastiskt nog så körde en rutten Epa-traktor in i gäddbilen så jag fick väldigt hastigt måla en ny bara nån vecka innan mässan... det var en fruktansvärt jobbig tid kan jag säga...
2014 Inför mässan
Detta året försöker jag hålla en så kort "inför" film som möjligt och trycker in det viktigaste... funkade helt klart bättre än ett helt föredrag framför en taskig greenscreen.
2014 Mässfilm
Förra årets mässfilm är ju såklart min favorit. Förutom alla kära återseenden så fylls filmen med en del nya ansikten jag inte intervjuat tidigare, Annie Lööf, Markoolio mf. Detta året är det min vän Andreas Wikström som hjälper till med filmningen och det är en REJÄL skillnad mot när jag själv började göra filmer, oftast genom att be någon förbipasserande att hålla i kameran.
I år är det min vän Andreas Wikström som hjälper till med filmningen igen och vi ser verkligen fram emot 2015 års mässfilm. Det ska bli roligt att se vad vi kan hitta på för något i år, vi försöker ju att blanda upp det lite varje år men detta året kommer nog bli den bästa mässfilmen i alla våras liv.

Härnäst kommer en "inför" film. Missa inte den i nästa inlägg!


Bifogad bild


Foto

Klumpfisk - Update

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 01 december 2014 - - - - - - · 1 891 visningar

Klumpfisk - Update En intressant nyhet i förra veckan var ju att en klumpfisk påträffats i Ängelholm. Att de passerar här emellanåt kanske inte är så ovanligt men att faktiskt få se en livs levande klumpfisk i dessa trakter är desto mer ovanligt.


Efter att klumpfisken hittades så fick den ett tillfälligt hem på Öresundsakvariet i Helsingör såsom det rapporterats i fiskemedia, men även i kvällstidningar. Yes! Tänkte jag, chansen att få se en livs levande klumpfisk. Så jag och en god vän åkte över sundet för att hälsa på fisken innan den skulle skeppas iväg till Jylland för att bo i ett större akvarium.

Men dessvärre hade den checkat ut under natten. Trots det tappra räddningsförsöket så blev det för mycket för den lilla klumpfisken. Även om den omhändertagits och hysts in på rätt sätt, med rätt kunskap av personalen på Öresundsakvariet så händer det dessvärre ibland att dessa tropiska fiskar inte alltid fixar det hela. Synd, men samtidigt så fick den faktiskt ett par extra dagar vid livet pga engagerade tjejer och killar som varit involverade i räddningen av denna fina fisk. Till skillnad mot den annars säkra död den hade gått till mötes på strandkanten. Det vill säga sakta men säkert bli uppäten av fåglar och småkrabbor. Denna lilla film får väl bli min tribut till klumpfisken! R.I.P.

Foto

FILM - GBG Streetfishing

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 10 november 2014 - - - - - - · 3 091 visningar

FILM - GBG Streetfishing Den 25:e Oktober gick "Urban Streetfishing Event II" av stapeln. Sveriges trevligaste fisketillställning för stadsfiskare.
Det här var det andra eventet som initiativtagaren Johan Kimming, med uppbackning från mig, arrangerat i Göteborg. Efter sommarens succé klurade Kimming fram ett höstdatum och anmälningarna bara strömmade in. Denna gången blev vi kring 3 gånger så många deltagare på eventet som även fick uppbackning av Robbo/Nyttfiske.
Robbo passade även på att spela in en podcast med mig. Gå in och kolla hans sköna podcast show, med en massa sköna människor.
http://nyttfiske.se/...ubbe-fkp-pytel/

Bifogad bild
Bifogad bild


Och visst fanns där gott om lokalkännedom på plats att plocka tips ifrån. Det är just det detta handlar om. Att mötas, träffa nya medfiskare och utbyta idéer. De som kanske inte alls brukar fiska mitt i bullriga stan kunde botanisera bland information av bland annat de grymma grabbarna från "West Coast Predator Society" som fiskar väldigt mycket i Göteborg.

Bifogad bild


Fisketräff alla dagar i veckan - istället för fisketävling...
Att det är trevligt på fisketävlingar är det inge snack om. Men oftast handlar det om sjukt fokuserade sportfiskare som sällan lämnar ifrån sig något om strategi och så fort startskottet går, så är man helst så långt ifrån en annan fiskare som möjligt endast för att träffas efter själva tävlingen... när man gärna är lite seg i huvudet efter en dags koncentrerat fiskande.

Att bara träffas och snacka inbjuder fiskare från alla skikt. Från unga nybörjare, äldre nybörjare, folk som kanske aldrig ens trodde att där fanns fisk mitt inne i stan bland kundvagnar och cyklarna... till proffsen som sett möjligheterna i den urbana, lättillgängliga miljön och utvecklat en fantastisk orientering kring fiskens beteende i stadens kanaler.


Bifogad bild

Det är därför en träff, ett event, ligger mig och många andra varmare om hjärtat än en tävling. Och detta kommer att fortsätta att växa och bli större och större.

Bifogad bild

Ett stort tack till Stinger Productions som hjälpte mig att täcka eventet i film (längst upp i detta inlägget) och foto.

Förra eventet täcktes också i film av min dåvarande praktikant Berger ur Stinger Productions. Har ni inte sett första filmen så se den här:

Foto

FILM A-Borrar 1.5

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 18 oktober 2014 - - - - - - · 2 866 visningar

FILM A-Borrar 1.5 Efter lång tid och mycket arbete så är äntligen uppföljaren färdig till vad jag själv får kalla "succéfilmen" A-Borrar som plockat på sig över 65000 visningar vilket jag aldrig trodde den skulle få.

Efter "succén" med A-borrar så kändes det som att vi inte riktigt hade tid att kontra den med en A-borrar 2 riktigt än, en sådan film behöver ju såklart va 2 gånger bättre. Men något där mellan va tvunget att komma ut enligt mig och då fick det bli en liten förlängning av förra filmen, denna fick heta A-Borrar 1.5


Bifogad bild

Det har varit mycket förseningar med filmen, och en del utmaningar med att få rätt på bristfälligt ljud mm men nu är den här och det planeras redan inför A-borrar 2.

Bifogad bild

Jag skulle vilja passa på att tacka mina eminenta kameramän som gjort filmen möjlig. Ken Berglund den lokala fiskeförmågan, Marius Paxcow från Future Idiots som suttit mestadels i en stol hela dagarna, riktat kameran och druckit sprit. Fredrik Johansson min kollega samt Andreas Wikström, också en lokal byfåne.

En del av musiken i filmen kommer från just Future Idiots, som ni kan hitta på spotify, youtube, facebooketc etc skönt band som jag har äran att åka ut med på gig och agera fanbärare och coversångare. Introlåten i filmen gjordes av Crille min gamle kameraman och vapendragare i tidigare band, samt sång lagd av mig. En riktigt trevlig inspelningssession hade vi här på kontoret.

Hoppas filmen kan inspirera! Jag knyter inte tackel och tafsar fullt så detaljerat i denna filmen utan länkar de delarna till den gamla filmen. Youtube har dock lite problem med detta, men det finns utskrivet vilka tider i förra filmen det rör sig om. Samt länkar längst ner i detta blogginlägget.
www.fkpgear.com
www.facebook.com/fkpgear

Sportfiskemässan
www.sportfiskemassan.seFKP-GEAR JigLure JL3

Go-Nature www.go-nature.se

Porta-Bote

www.porta-bote.se

FKP-GEAR VibLure

Mer VibLure

Raymarine Dragonfly www.raymarine.se

Knyta tafs av Flourocarbon

Knyta Dropshot tackel

Knyta recoil dropshot tackel

Abu Garcia www.abugarcia.se


Foto

Film - Karpfiske med tigernötter

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 15 augusti 2014 - - - - - - · 2 916 visningar

Film - Karpfiske med tigernötter Ett fantastiskt roligt fiske som sorterar ut sutaren.


Jag provade Berkley Gulp Carp Tigernuts seeds en sommar med en karpfiskevän, Jimmie Svensson. Han lärde mig att enkelt tackla upp tigernötter på ett simpelt mete. Det sorterade ut sjöns alla sutare och har levererat bra.
Så jag tog och gjorde en film där vi visar hur man enkelt kan fiska med just tigernötter.Bifogad bild
Bifogad bild

Med en wide gape krok och ett gummiband fixeras nötterna tight mot kroken som får ligga på botten. Inget krångel och väldigt spännande fiske. Eftersom vi mäskade in dem så kändes det mer som ett stalkingfiske då man nästan ljudlöst kan svinga om sitt flöte för att korsa en karps väg när den " dammsuger" upp beten i viken för att slutligen komma till krokbetet.


Foto

FILM!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 20 maj 2014 - - - - - - · 2 557 visningar

FILM! I förra blogginlägget kunde ni läsa om det eminenta streetfishing eventet i Göteborg 10/5.

Hoppas att det kommer lika mycket folk, och att det blir lika trevligt nästa gång det arrangeras, för jag hade iallfall en fantastisk dag, och helg. Här är den summerad i film!

Foto

Streetfishing GBG

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 11 maj 2014 - - - - - - · 2 320 visningar

Streetfishing GBG Årets första streetfishing event i Göteborg gick av stapeln i lördags. Förmodligen den trevligaste tillställningen Götet skådat hittills!

Johan Kimming ur "Mieko Family" arrangerade och drog ihop eventet med inställningen att det skulle vara en avslappnad träff, ingen tävling, bara en skön dag där fisketokar kan komma som de är och träffas, skapa nya kontakter och bara ha det gött vid lite avslappnat fiske i grupp. Jag var givetvis direkt på idén och tillsammans höll vi i vad jag och förmodligen de flesta tyckte va en av de trevligaste fisketräffarna i alla våras liv.


Bifogad bild

Jag och min praktikant (som förblir okänd för allmänheten i några dagar till) tog tåget upp till Kungsbacka på fredagen, dagen innan eventet. Med på tok för mycket packning och prylar möttes vi upp av Kimming och det tog inte lång tid innan vi instinktivt tog upp jakten på borre och hade lite försnack inför morgondagen.

Bifogad bild
Bifogad bild
Bifogad bild

Lördagen kom, och med stor förväntan såg vi folk anlända till vår samlingsplats utanför tågstationen. En formidabel grupp fiskare började ackumulera sig på torget varifrån vi promenerade i fälttåg till kanalen.

Bifogad bild
Bifogad bild

Jag gick lite snabbt igenom mina Fkp-Gear spön, beten samt Abu och Penn rullar mm och Kimming snackade lite om sin utrustning. Sen fick alla som deltog en keps, VibLure och en jigg från mig och sedan var fisket igång!

Bifogad bild

Kunde inte varit en segare fiskedag. Nog för att en del kan tycka att den intensivaste perioden för abborrfiske i kanalen är över, men denna dagen var verkligen näst intill stendöd. Gissa vad det bästa var?... Att det gjorde inte ett smack!

Bifogad bild
Bifogad bild

För såhär trevligt har jag (och jag kan med säkerhet säga att de flesta kände likadant) aldrig haft vid en fisketräff.
Info om prylar, massor av kunskap på ett och samma ställe och gratis grejor, helt utan att man behöver betala en spänn för eventet är något jag själv inte hört talas om i detta formatet. Fruktansvärt bra initiativ av Kimming, och otroligt skoj att träffa på alla i det helt fantastiska vädret som gjorde att man inte ens brydde sig om det kassa fisket. Iallafall inte när man låg på gräset och bara njöt.

Bifogad bild

Trots att det inte var på något vis en tävling, och jag kan garantera att vi alla va glada bara det kom upp en liten borre hos några av deltagarna så smällde faktiskt en grabb, Daniel Petersson, oss alla på fingrarna med dagens största borre, och dessutom ett PB. Detta premierades givetvis av mig och Kimming. Grattis Daniel! Kul att du kom och visade vart skåpet skulle stå. Och TACK till alla som deltog. Vi ses på nästa event!!

Bifogad bild

Samt TACK, till Kimming och hans fru för login, jag och Johan ber om ursäkt för att mitt vin, Shîteau de la Lubbé, tog slut innan du fick smaka det.... Kommer mer...


Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg