--> -->

Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Fiskkonservator LubbeFoto

Flamefish I

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 19 mars 2010 - - - - - - · 628 visningar

Visst lovade jag att jag skulle uppdatera om en "flamefish" idag... och jag har 5 min kvar! Började vid 6 tiden idag (grundade tidigare idag). Och nu är måleriet färdigt!Någerlunda färdigt...

Med en liten twist.......ni trodde väl inte att jag skulle skita i att klämma in en bit "riktig" fiskkonservering också...Obs. Den ska lackas också, och sättas på en schysst svartlasserad träplatta, och imorgon ska den visas upp på en fest i ett spektakulärt utförande vill ja lova! Uppdaterar i slutet av helgen.

Foto

Uppdatering -ÖringII

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 18 mars 2010 - - - - - - · 626 visningar

Satt hela kvällen vid datorn och penselmålade fjäll på 2 öringar och kollade på kallafakta på svtplay. Idag målade jag färdigt det mesta och de kommer verkligen till liv när lacken kommer på, färger kommer träda fram och åååh blir helt varm i kroppen när jag tänker på det... Buk och bröstfena ska dock målas och de "yttre" ska "installeras" innan lackning.Och nu är det bara till att kasta sig på nästa öring som jag också började måla på igår, och så ska jag såklart börja måla på en "flamefish" idag... ska bli intressant.

Foto

Dagsuppdatering - Öring

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 17 mars 2010 - - - - - - · 643 visningar

Det är alltid mycket på gång, och många arbeten utarbetade, det gäller med andra ord att kunna göra så mycket som möjligt samtidigt, inte alltid så roligt som det låter. Just idag målar jag 3st öringar som jag började måla på igår. Förhoppningsvis blir de färdiga imorn, men det är mycket kvar, fjäll ska penselmålas och en del detaljmålning ska på.Som sagt så är det mycket rörelse i verkstan och jag kommer uppdatera dessa öringar samt rapportera under veckan om en FlameFish jag håller på med, mm.

Foto

Astrid Lindgrens Näs -Abborren

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 12 mars 2010 - - - - - - · 604 visningar

Har fått en liten uppdatering från Astrid Lindgrens Näs ang en liten abborre jag gjorde till dem på 9 dagar, i samband till deras del av utställningen med anknytningar till Saltkråka, vilket verkligen satte mig på prov vad gäller att skapa ett snabbt montage när man har en massa att göra samtidigt som ens flickvän från sthlm är på besök.
Foto

9 day wonder abborre

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 08 mars 2010 - - - - - - · 802 visningar

Kan det vara så att jag fått "tur" med isfisket? Nej... jag har fiskat 5 gånger denna vintern och inte lyckats få upp en enda fisk (inte helt genom hålet iallafall)... Nej detta är en snabbavgjutning till "Astrid Lindgrens Näs"  i Vimmerby.De ringde och behövde en borre på 9 dagar! Jag som har så mycket att göra... men jag kan inte säga nej till projekt av detta slag (alla slag egentligen). Den ska ligga på en brygga med metmask och metspö och behövde "bara" se ut som en matborre... alltså inte speciellt levande, så fenor liggandes mot kroppen gjorde det hela möjligt för en sådan mager tidsram för denna abborre på 0,4kg.Men testade att ta lite bilder utanför verkstan och fick det dessutom till att se ut som om det är jag som faktiskt för en gångskull fått fisk på pimpel... men det kommer nog inte hända... Abborrpimpel är verkligen inte min grej, eller så har ja bara otur...

Foto

Fiskkonservering - Episod II

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 28 februari 2010 - - - - - - · 765 visningar

"Episod I"  finner ni längst ner i bloggen...
...Så efter ett flyg och några öl i Amsterdam befann jag mig på ett trans-atlantiskt plan på väg till Minneapolis,  väl där (efter en hårklippning, extra jumbo super pommes tallrik och nascartittande) bar det av på ett litet SAAB-plan till St.Cloud där VD:n för konservatorskolan och hans fru väntade på mig. De trodde först att jag drog ett skämt och drog på mig en prästuniform när jag gick av planet eftersom de visste att jag spelade i ett rockband, 2 Ton Satan, som ibland använde sig av sådan rekvisita på scen. http://www.myspace.com/2tonsatan Men nej det var en riktig präst framför mig.

Bara tvungen att plocka in dessa bilar i inlägget,  de är ju helt klart en del av själva upplevelsen men Jänkland, och sköna att köra! Bilar, bassfiske, walleyefiske, fiske i Mississippi, shopping på Cabella's , beef jerky, vapen mm. mm.  ALLT skulle upplevas! Och det gjordes, mer än man vågar berätta.
Walleye fiske i Mille Lacs
[b] [/b]
Förutom fiske och rejäl dos av amerikansk kultur (som vi bla. kallade strippklubbsbesöken) ägnade jag mig naturligtvis åt fiskkonservering. Jag kommer ihåg när jag lämnade det stora planet och skulle gå igenom personkontrollen, fingeravtryck, foto och utfrågningar... "What's the purpose of your visit?" jag blev så ställd så att jag sa det jag hade övat på i mitt huvud, "Im here to learn the fine art of fishtaxidermy"... Han tittade lite konstigt på mig, pekade och sa "Go to the backroom"... Tänkte fan...nu kommer det, vita handskar, lampor i nyllet osv... Men jag fick mer eller mindre förklara att jag va en störd 20-åring vars största dröm var att slafsa under huden på fisk.......Mina lärare, prisbelönte Steve Silseth (övre bilden), VD:n och  läraren John Hlebaen och "fishreplica kungen" Lou Wynia (nedre bilen) deltog alla i att lära mig så mycket som möjligt under intensiva 3 veckor och jag hade verkligen tur att få ta del av deras kunskap då de alla är världserkända konservatorer med väldigt många år i branschen.

Ett TV-program gjordes på den delen av utbildningen som utgjordes av finishing och målning av färdiga fiskreproduktioner (så kallade c&r montage) och sändes i Minnesota, ska försöka ladda upp bitar av det på min hemsida under "aktuellt" när jag får tid.

Så med 3 veckors intensivt utbyte av praktiskt och teoretisk kunskap av några av amerikas bästa fiskkonsevatorer  i bagaget, på videoband,  foto och i antäckningsblock, (samt ett Large Mouth Bass skinn i bagaget) åkte jag hem från en upplevelse jag aldrig kommer att glömma och utan tvekan kommer att återuppleva. I bagaget fick jag även med mig certifikatet för den avklarade kursen som på bild överlämnas till mig av ägaren av skolan John Hlebean. Jag kände mig redo för att ta mig ann uppgiften att sprida ordet och starta företaget i Sverige.... Fortsättning följer....Foto

Färdigt för leverans...

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 23 februari 2010 - - - - - - · 763 visningar

En snabb bild innan den packades ner i stor låda fylld med förpackningschips, miljövändliga sådana som löser upp sig i vatten och går att äta (1 säck kom till stor användning under en fiskfest i verkstan när alla började bli fyllehungriga...)

[url="http://www.sportfiskeforum.se/wp/wp-content/uploads/fiskkonservator-lubbe/2010/02/färdig2.jpg">

Sådär ser den ut och ute på våra vägar någonstans i Sverige...

[url="http://www.sportfiskeforum.se/wp/wp-content/uploads/fiskkonservator-lubbe/2010/02/logo-4.jpg">


Foto

7 månader till 1 inlägg

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 21 februari 2010 - - - - - - · 1 189 visningar

Tänkte sticka in med lite inlägg under tiden som jag kör min episka "Fiskkonservering" trilogi. Jag kommer nog att köra lite delar av projekt på bloggen efter hand som vissa moment  blir klara, men även sammanfattningar av projekt i ett och samma inlägg som detta....Lax på 17,6kg  som ska bli ett väggmontage. Har gått på övertid om man säger så, 7-8 månader har jag jobbat med den då det varit kaos med arbeten som ska göras, materialförseningar, världsomfattande ekonomisk kris etc etc.. så det har varit mycket "pilla lite-låta ligga" men nu är just denna färdig iallafall.

Jag börjar med att tina den, fenor klipps av för separat gjutning och själva fisken positioneras för att frysas åter och gjutmassan kan hällas på. (klicka på länk under bilden för ett kort klipp, och kommentera gärna hurvida det funkar och om det känns lönt)Sedan får det stelna och en gipskappa görs även för att stabilisera hela formen vid gjutningen av själva kopian (när plast eller syntetisk gips läggs i själva formen).

Form och gipskappa färdig

Efter att formen har tvättats och torkats, ska formen fyllas. Olika material lämpar sig till olika projekt och i detta fallet kör jag på en sorts syntetisk gips med just de egenskaperna som passar. Den backas med multiaxial glasfibermatta och fylls med polyskum och blir tåligt samtidigt som vikten minimeras, tiderna då man slängde i en massa vanlig hobbygips är förbi...

Syntetisk gips penslas

Färdighärdad laxkropp

Sen är det slipning som gäller, gjutning av fenor, installering av dem samt ögon, tänder ska på...mm mm... och slutligen det tidsödande målningsarbetet. Förutom grundtoner, så måste en textrur och ett djup skapas i avgjutningen, sen är det en kombination av airbrush och pensel som gäller... för att inta tala om det tidsödande arbetet med att penselmåla varje fjäll (i vissa fall som detta ska fjällen målas hälften guld/silver på övre delen av fisken). Detta kan man inte kompromissa med om man vill ha en realistisk lax. Så här är lite bilder på den färdiga fisken som ännu inte är på troféplattan.

Foto

Fiskkonservering - Episod I

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 20 februari 2010 - - - - - - · 1 031 visningar

Goddag kära medfiskare ! Ska försöka dela med mig av mitt hantverk och mina fiskebedrifter  på denna blogg och kommer att uppdatera under pågående arbeten, efter fisketurer och vem vet va mer för jäkelskap som alltid lyckas dyka upp.Det känns som att detta inlägg kan bli ett av de längre, men jag känner på något vis att jag måste förklara mig, det låter ju inte normalt i många människors öron att en ung  människa "stoppar upp" (som de gillar att säga) fisk som heltidssysselsättning , spenderar 90% av sin tid i verkstan, fiskar så ofta han kan och i vissa fall bara pratar om fisk. Jag måste börja på något ställe så jag börjar vid en regnbågssjö kring 2004.Efter gymnasiet arbetade jag 1 år på en monoton fabrik, och fick dessutom sparken efter 11 månader och ca 2 veckor (man blev automatiskt fast anställd efter 12månader). Så jag spenderade i snitt ca 5 dagar i veckan under ca 1 år vid en regnbågsjö där jag i min ensamhet och i totala  harmoni med vattnet fick idén (efter att ha inspirerats av gamla tv program och bilder på montage) att lära mig "stoppa upp" fiskar. Sagt och gjort, började under ca 2 års tid att försöka mig på olika metoder att konservera fisk på... skinnmontage avgjutning, det tog fart och började gå riktigt bra tyckte jag.Jag kunde tillockmed se likhet mellan mina montage och en del av de jag sett i Sverige och i världen, men vid ett så tidigt stadium stod det klart att om jag ville komma någonstans med detta så var jag tvungen att söka upp professionell hjälp! Mätning, skinning , montering, verktyg, material, airbrushmålning mm mm... på tok för mycket att bara (ursäkta mig  men) dra ur röven. Så med uppbackning av nära och kära bar det iväg på fiskkonserverings-utbildning i USA. En 20-åring med ryggsäck påväg till Jänkland och ett steg närmare sin dröm... Fortsättning följer....

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg