--> -->

Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Havsfiske med Abborrprylar

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 01 oktober 2015 · 2 800 visningar

Havsfiske med Abborrprylar En given favorit hos många är att sticka ut på makrillfiske. Att komma hem med några kilo härlig makrill till rökning är för många lika självklart som sill på midsommarbordet.

Bifogad bild

Men makrillfiske kan vara så mycket mer än bara ett köttfiske med tjocka påkar, tunga pilkar och häcklor med syfte att fånga flera fiskar åt gången. För mig har det absolut ingenting med sportfiske att göra. Fiske absolut, men inte sportfiske.


Jag fick en idé (precis som många andra är jag övertygad om) för en massa år sedan när jag tog en relativt stor makrill på en vibrax spinnare och fajtade den i klart och fint vatten på spinnutrustning i "havsörings-kaliber". Efter det kändes det helt meningslöst att stå och jucka med en häckla och hala upp fisk efter fisk. Till vilken nytta liksom? Mat? Såklart är makrill fruktansvärt gott och kommer förbi som gäst längst vår kust i miljontals vilket betyder att det utan tvekan är en fisk som inte på något vis hotas av att man kör ut och manuellt fångar mat till sig själv och familj.

Bifogad bild

Men för min egna del är jag inte så extremt intresserad av mat (efter en snabb okulär granskning av min figur så lider jag ingen större brist på den varan) och behöver inte bunkra upp med fisk inför en nukleär vinter direkt. Så, idén jag fick var såklart att fiska makrill på abborrutrustning. En och en, kast för kast. Det bestämdes att några försök skulle göras med crewmedlemmarna Hansen & Toivonen i deras Alumacraft escape 165 som är en formidabelt stabil alu-bytta som klarar havet med bravur.

Bifogad bild
Bifogad bild

Det första man gör under ett makrillpass är såklart att hitta fisken. Makrillen färdas oftast i stora stim, ibland över stora områden på relativt kort tid. Men ibland bryter de såklart ifrån gruppen och "strömakrillar" går att hitta. Det är därför spinnfiske blir i vissa situationer mer effektivt när det gäller att hitta fisken. Man kastar av ett område runt båten på ett betydligt effektivare sätt än traditionellt makrillfiske. Med dagens grymma ekolod med sideimageing osv blir det lätt att hitta stim och man kan på så vis dirigera sin uppmärksamhet åt rätt håll snabbt.

Bifogad bild

Det finns dock ett sätt att upptäcka makrillen på som är det simplaste, effektivaste och roligaste sättet. Använd ögonen!
Under några timmar, ibland bara tiotal minuter på ett givet ställe under dagen, främst på kvällen, så brukar en matbonanza inträffa. Makrillen samlar ihop sig i större stim och jagar upp betesfisk till ytan för att med kraft samt fantastiska hopp och plask frossa i sig småfisken de jagat upp. Givetvis till fiskmåsarnas förtjusning som från ingenstans deltar i matfesten. Ljuden, lukten och den extremt laddade energin i luften går inte att ta miste på. Att befinna sig i en sånhär oftast daglig bonanza är en helt otrolig och adrenalinfylld upplevelse.


Bifogad bild
Bifogad bild

Vi fiskar med vår abborrutrustning, i detta fallet Fkp-Gear Draugen D4 7' spö med Mitchell 308Pro samt Penn Conflict 1000-2000 rulle och 0,12mm flätlina. Denna combo ger en härlig känsla när de starka och snabbt simmande makrillarna först gör ett rejält "karatehugg" så hjärtat nästan stannar på en, följt av en tung fight vars crescendo oftast slutar vid vad som skulle kunna liknas en tennismatch under båten. Som en silvertorped simmar de från sida till sida med snabba vändningar innan man kan få upp dem. Ren lycka till fiskeglädje! Hur kunde man ens tycka att det var kul med tjocka påkar och nertyngda häcklor?

Bifogad bild
Bifogad bild

FKP-GEAR VibLure är succé-abborrbetet vi lanserade 2011 men som visat sig kunna locka en mängd olika arter med sin vibrerande gång och 3 olika lägen. Att vi skulle köra med det betet föll rätt så naturligt eftersom det vid många tillfällen fångat fisk i havet. Inte minst havsöring. En lagom storlek för grov makrill. Betet skapar rejäla vibrationer som tillsammans med rasslet fångar stimmets uppmärksamhet. För just havsöringsfiske så brukar vi modifiera dem lite då de tenderar att inte "svälja" betet riktigt på samma vis som abborren med sin stora mun och baksug. Detta har visat sig vara en riktig vinnare även när det gäller att rättroka makrill.

Bifogad bild

Man tar helt enkelt av bakre 3-kroken och använder fjäderringen på ett lekande som man sätter mellan de 2 fjäderringarna och till slut fäster bukroken längst ut. Simpelt och funkar perfekt!

Innan betet så brukar det vara fördelaktigt med en fluorocarbontafs med beteslås. Vi kör uteslutande på Berkley Trilene, 0,27mm och upp till 0,45mm beroende på vilka arter som finns i området.


Bifogad bild

Det har flera syften:

1. Att sätta lite distans mellan huvudlinan och betet. Fluorocarbon blir i princip osynligt i vattnet.

2. Minimera risken för att mindre beten hänger upp sig i huvudlinan vid vattennedslaget. Något som inte händer när betet sitter i en tafs som är styvare än flätlinan man har på rullen.

3. Med ett beteslås längst ute på tafsen så byter man snabbt mellan olika färger och beten.


4. Fluorocarbon tafs skyddar! Berkley Trilene är slitstark och skyddar mot nötning av tänder. Inte minst om t.ex. en torsk smäller på, vilket kan hända titt som tätt om de är i området.

Slutligen vill jag tipsa om en sak till... Något som "paketerar" en dag ute på havet till en upplevelse värdig vilken livsnjutare som helst. Mina damer och herrar: Grillad, färskfångad makrill.


Bifogad bild

Har man tur med vädret så finns det inget som slår en grillad makrill. Rökt i all ära men grillat ÄR godast. Jag personligen har aldrig gillat att filéa fisk och behöva slänga stora delar av den. Det är något av ett urgammalt, evolutionärt ackord som resonerar i en när man fångat sin mat, tagit ur den och sedan äter den med händerna på en stenhäll. Inget krångel... av med huvud, ut med inälvor. Och en avsköljd i havet, huvudlös fisk, blir plötsligt en kulinarisk upplevelse efter att den fått ligga på glödande kol med lite citronpeppar.

Bifogad bild
Bifogad bild

Så ta och prova detta spännande vis att "sportfiska" makrill på. Tack för att du tog dig tid att läsa. Det kommer att komma mer spännande grejor här på bloggen, en mer genomgående film på makrillfiske kommer också att komma så småningom.

  • JontaK, Norges fiskaren och Gotthard gillar dettaRiktigt bra skrivet!

Makrillen blir lätt en förbisedd sportfisk av oss som började karriären med "köttfiske".

Sadlade själv om på 90-talet från fyra häcklor med 50-100 gram pilk i botten till lätt haspel, ABU Toby och en upphängare bestående antingen av fluga eller häckla.

Det ger en helt annan upplevelse men fångar ändå väldigt mycket fisk (om man nu lyckas hitta dem).

Lyckas jag ta mig ner till herr Hansen får det nog bli ett makrillpass.

Underbart att läsa.

 

Får mig att minnas min ungdom då jag ofta besökte farföräldrarna i Lysekil och handmetade vitling och annat.

Se bild på tacklet: https://dunkrok.word...skares-redskap/

 

En dag beslutade jag mig för att ta mitt haspelspö med 0,30-lina och lättare sänke samt lite mindre hullinglös krok när vi stack ut med ekan.

 

Jag blev "häcklad" av farsan, farfar och gubbarna vid kajen för mitt leksaksfiske. Men vem fick ned tacklet snabbast till botten, vevade upp fisken snabbast och krokade effektivast? Samt fick känna på lite spöböj...

 

Nästa sommar skall jag fiska makrill med wobbler!

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg