--> -->

Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto
- - - - -

Äntligen lite fiske!

Postad av Fiskkonservator Lubbe , 31 augusti 2016 · 4 998 visningar

Äntligen lite fiske! Efter vårens abborrfiske med schyssta kiloborrar så har det varit ont om fiskepass. Delvis mycket arbete med Fkp-Gear, de nya jiggfärgerna och annan verkstadsgöra har reducerat fiskepassen under sommaren markant. Men det har såklart även en uppsida...

För samtidigt som att man någonstans blir lite matt av misslyckade fiskepass och turer som inte gått som man vill, vilket såklart händer (oavsett skenet utåt), så byggs även fiskesuget på när man blir tvungen att överleva en period med lite mindre fiske. Men nu stämde allt och ett schysst abborrepass blev äntligen av i ett för mig nytt vatten tipsat av den schysstaste liraren i regionen.

Bifogad bild

Att det dessutom blev ett litet "mini-crew meet" i båten är ett plus eftersom vi Fkp-Gear crew -medlemmar är spridda över hela landet. Jag och Ninni fick testa på mina nya JigLure färger ordentligt under en blåsig men solig dag. Att bara få vara ute på vattnet utan videokameror och nå djupare fiskeplan var precis vad som behövdes efter att ha fiskat så få pass tidigare i sommar. Ren och skär lycka och en påminnelse om varför man gör det man gör.

Bifogad bild
Vissa kanske inte känner igen mocka-mojängen. Det är en snurrande linpåspolare som Ninnmeister provar på när hon fiskar på Berkley Fireline 0.12mm på sin Abu Revo sx rulle.

Trots de hårda vindbyarna så tuggar vi på med elmotorn till vår första anhalt, ett grund. Här borde stå borre och jag tänker ge den nya färgen "Yellow Fellow" en första chans.

Bifogad bild

Pow! Första kastet resulterar i första hugget. Efter att ha kastat ut mot en nätt brant med min 8cm JigLure som jag valde att tackla på en viktad offsetkrok, i detta fallet Darts 5/0 7g. Så smäller det på efter några studs mot botten. Anledningen till att jag kör mycket viktad offsetkrok är för att de sätter sig betydligt mindre i steniga partier och är dessutom oftast lättare att få loss om de skulle råka sätta sig. Jag jämför såklart med traditionella jiggskallar med blyvikten längst fram.
En härlig fight följer, samtidigt som man tas på bar gärning när det pirrar i hela kroppen som om man hade sin första fisk någonsin på. Allt i kroppen skriker: Helrätt!! Helrätt!! Jag antar att kombinationen av att inte fiska ordentligt på flera veckor och ett något förvånande "första-kast" -hugg ställer sinnet i det fantastiska stadiet.


Bifogad bild
Jag skulle vilja passa på att slänga en ros åt Mats och ekolodmontering.se
och deras produkter som jag äntligen fick tillfälle att köra med. Smidigare än såhär har jag aldrig haft det med portabla ekolod. Grym ekolodslösning till alla mindre båtar, kajaker och speciellt bekvämt för mig som kör "porta-bote" då jag slipper ha ett justerbart lodfäste med mig (och montera på båten) samt verktygslåda med batteri att släpa på. Med kraftig magnet så sitter givaren där den ska och allt är förpackat smidigt som tusan, helnöjd och kommer att köra på detta även framöver.

Bifogad bild

Efter en fkp-style eftermiddagsfika så fortsatte vi att kriga i vinden som nu hade avtagit något. Ninni plockade fisk på en jiggskalle-riggad dropshotjigg, JL3 i färgen "The One", och jag fortsatte köra JL2 shadjiggar.

Bifogad bild

Bifogad bild

Ytterligare en schysst kiloborre kliver på min "Yellow Fellow" i samma aggressiva tagning som den förra. I vind och sol fick den gå tillbaka så fort som möjligt så vägning gjordes aldrig men jag uppskattade den till över kilot eftersom den var i samma storlek och kondition som den förra. Lyckan var total som det heter i dessa lite svårare förhållanden.

Bifogad bild

Eftersom kvällen fick bli relativt kort så begav jag mig ut själv nästa dag, som såg relativt solig och lovande ut när jag först ska gå i båten.

Bifogad bild
En liten gädda (i mitten) hälsar på mig vid båten

Men det tar inte lång tid innan helvetet bryter löst och jag finner mig mitt i vad som känns som stormbyar i min 10ft ihopvikbara båt och elmotor. Att det sen börjar regna horisontellt gör inte saken bättre för någon som inte tog med sig rätt kläder för detta spontanpasset. Jag börjar dra på mig kaptenskavajen från festen tidigare i helgen och all plagg jag kan tänkas ha i båten. Det toppas dessutom med en High Chaparral puncho som jag tog med mest på skoj.

Bifogad bild

Något vettigt spinnfiske gick knappt att bedriva så jag hade inget val än att kura ihop mig och navigera bland vågorna och den stundtals starka vinden i det piskande regnet som slogs av och på hela tiden. Men det hugger hyfsat bra på min VibLure som släpas efter båten. Fisk i lite olika storlekar värmer såklart väldigt mycket en sådan dag.

Bifogad bild

Bifogad bild

Bifogad bild
Det tar till slut rätt hårt på en och jag blir tvungen att köra in till lä för en middag. Med en ost i magen är energin på topp igen och jag provar några passager till med VibLure MF Shad bakom båten genom de något svårnavigerande vågorna. När det guppar som mest och det piskande sidoregnet får mig att kisa smäller det på så att man vaknar till liv och hoppar upp i den gungande båten.

Jag får inte ens helt stopp på motorn när High Chaparral regn-punchon blåser upp i hela jävla ansiktet och jag står och vacklar i en båt som håller på att vrida sig med vinden vilket får vågorna att skvätta in från sidan.
- Skit ner dig universum!! Skriker jag utan att se eller knappt höra något annat en den fula prasslande punchon över huvudet, samtidigt som jag drillar en riktigt stark och bättre abborre.


I Draugen D4 7ft spöet känner jag att det är något större och Revo Sx rullen skriker under några rusningar vilket får mig att tro att det är en riktig kloss. Vid den inte helt odramatiska håvningen ser jag att det inte alls är den storleken jag känt som så många gånger förr i spöet men det betyder också att detta var ett extremt krutpaket som trots allt stannade vågen på 1070g. För första gången i mitt liv vid fiske (tror jag) skriker jag allt jag kan rätt ut i den regnblandade vinden, genomblöt från röven och neråt i ren lycka och känsla av fullbordan. Vissa kiloborrar betyder mer än andra... väldigt mycket mer än andra. Trots att det finns mycket, och framförallt större i just denna sjön och i andra vatten jag fiskar i så tror jag att detta är den mest minnesvärda fisken för mig detta året, än så länge.

Bifogad bild
Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Sök i min blogg