Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Att leva på sin hobbyFoto

Vinterfiske efter storgäddan

Postad av Fiskeguide David Gross , 11 februari 2014 - - - - - - · 2 051 visningar

Vinterfiske efter storgäddan Var ute på årspremiär några helger sedan. Riktigt lyckad dag där första gäddan för året tyngde vågen till 11,24 kg som Johan lyckades lura till hugg. Det blev även en fin 5+ några kast senare.

Dagen efter blev det ingen stor gädda men tre fina bonusgösar med en på ca 4-4,5 kg i topp.

Lyckad premiär!


Foto

Guidesäsongen går mot sitt slut

Postad av Fiskeguide David Gross , 21 november 2013 - - - - - - · 1 494 visningar
fiskeguide, havsöring, spinnfiske
Guidesäsongen går mot sitt slut Det är snart december och höstsäsongen har varit lång. Vädret har varit väldigt milt men nu är minusgraderna på väg. Det innebär att guide-säsongen snart över. Jag är helt fullbokad till mitten av december och därefter kommer jag ta semester från fisket.

Jag ska inte säga att jag är less på fiske nu för det blir jag nog aldrig men det ska faktiskt bli skönt att få ett break. Har fiskat otroligt mycket nu i höst - mer än vanligt. Fisket har överlag varit väldigt bra.

I år är det första gången jag fört lite statistik på gäddfisket och över hela året har vi ett snitt på 26 gäddor per tur i båten vilket får ses som fantastiskt. Bästa turen var i våras med 78 landade och helgen innan den turen fick vi endast en gädda vilket är sämsta turen någonsin. Det var samma dag som isen gick så det var väldigt väldigt svårfiskat.

Nu på senhösten har gäddfisket sakta blivit sämre sett till antalet fiskar ju kallare det är i vattnet. Det har trillat upp en del lite finare fiskar men den riktigt stora har hållit sig borta tyvärr. Även om vi har haft kontakt med riktigt stora gäddor så har de valt att inte nappa eller så har vi tappat dem eller så har linan gått av.

Havsöringsfisket var grymt bra i våras och förväntningarna på höstfisket var höga. Särskilt med tanke på hur bra höstfiske vi hade förra året. Bortsett en tur då vi fick 6st så har vi inte riktigt lyckats tajma de hetaste dagarna. Vi har legat på 1-6st öringar per tur men jag har också två bomturer. Vi har dock haft kontakt med öring i form av tappad fisk eller efterföljare på samtliga turer. Roligast med havsöringsfisket är att jag har tagit fisk på mina hemmagjorda drag jag satt och pulade med i vintras. Det ger mersmak och jag ska göra fler drag nu i vinter tänkte jag.

Abborrfisket är helt enkelt magiskt. Vi fiskar abborre aug-okt och det finns inget annat att säga om abborrfisket mer än att det är helt otroligt bra. En dålig tur på abborre hade vi då det nappade dåligt fram till kl 13 men därefter lossnade det lite. Bäst har varit meta med levande löja, spinnare och drop-shot.

I våras fiskade vi en del halvdagar på gös och fisket var bra. De tog bra på jigg men effektivast har varit mete med strömming - särskilt efter de större exemplaren.

Nu har jag en långhelg framför mig med havsöringsfiske och vi ska även pröva lite drop-shot på köldstela abborrar. Därefter är det mycket havsöring som gäller tills jag lägger spöna på hyllan för i år.

Jag flyttar till hus i början av december vilket kommer öppna upp möjligheter till ett mer flexibelt fiske för mig. Båten kommer stå på trailer på tomten och jag får större valfrihet att välja område och plats för dagen.


Foto

Ny fiskefilm om gäddfiske!

Postad av Fiskeguide David Gross , 07 november 2013 - - - - - - · 1 597 visningar
film, fiskefilm, gäddfiske och 2 fler...
Jag har tillsammans med en kompis och kollega fiskat och spelat in gäddfiskefilm under två dagar. Fisket var mediokert med ca 45 landade fiskar där den största kom undan. Dramatisk drillning i några sekunder och därefter gick den loss pga rätad krok. Allt med på film.

Medverkande:
Fiskeguide David Gross
Fiskeguide Johan Thelander

Pga tekniska problem blev vi tyvärr av med nästan allt material från dag 1 då den största fisken bland annat togs. Vi lyckades dock klippa ihop 17 min gäddfiske.

Vi har precis börjat göra fiskefilm men om många gillar oss och prenumererar på vår kanal så gör vi fler och ännu bättre filmer i framtiden. Thats a promise!

Se filmen här:


Foto

Summering

Postad av Fiskeguide David Gross , 16 september 2013 - * * * * * · 1 717 visningar
abborre, gädda, havsöring och 3 fler...
Summering Uppdateringarna har inte varit många. Full rulle med guidningarna och vid sidan om har jag arbetat hårt med att få klart min nya hemsida som nu äntligen är lanserad.

Kolla gärna in den www.grossguidar.se. Har ni någon synpunkt på något eller förslag på förbättringar så maila mig gärna dessa.

Här kommer en kort summering för året hittills.Gäddfisket har varit riktigt stabilt. Vi har ett snitt på 28 gäddor / tur sett över hela året hittills. Storlekarna har varit bra men den där riktiga toppen saknas fortfarande men det är nog bara en tidsfråga.

Vårfisket efter havsöring var fantastiskt bra. Många landade fiskar och mycket kontakter i princip varje tur.

Vårfisket efter gös var också riktigt bra. Även om jag mest hade halvdagar efter gös (många gillar att kombinera gös/gädda samma dag) så lyckades vi landa en hel del gösar. De dagar vi fiskade heldag har vi både metat och jiggat i kombination och det har varit det mest effektiva har det visat sig.

Abborrfisket i år har varit lika grymt som förra året. Grym snittvikt där de flesta ligger över 3-4hg och många över kilot. Anmärkningsvärt är att vi nu börjar få abborre på ställen som varit "döda" i många många år. Fisket är på uppgång och det glädjer en sportfiskare som mig.
Största abborren i min båt hittills i år vägde 1,28 kg men hade förutsättningar att kunna vägt bra mycket mer.

Det är några veckor kvar på abborrfisket och därefter drar havsöringsfisket och gäddfisket igång på allvar.

076-056 45 14
david@grossguidar.se
www.grossguidar.se


Foto

Grymt fiske

Postad av Fiskeguide David Gross , 17 maj 2013 - - - - - - · 5 965 visningar

Årets fiske har varit riktigt bra hittills. Gäddfisket har vi legat på 29 gäddor i snitt där bästa turerna gett 78 samt 51 stycken.

Postad bild

Även havsöringsfisket har varit riktigt bra. Senaste turen gav 3st godkända och tre tappade varav ena var riktigt fin.

Postad bild

Gösfisket har precis börjat och jag har hunnit med en tur. Den gav endast två stycken men det bör ha kommit igång nu och ska ut imorgon på gös igen. Hoppas på bättre fiskelycka då.

På söndag blir det årets sista havsöringspass. Vattnet är varmt och vi får söka öringen längst ut i kustbandet.

www.grossguidar.se för löpande fångstrapporter


Foto

Häftig blir häftigare

Postad av Fiskeguide David Gross , 03 mars 2013 - * * * * * · 2 158 visningar

Trosa skärgårds häftigaste guidebåt blev precis lite häftigare.

Jag har inhandlat de sista delarna till mitt nya system för laddning av batterier till min elmotor.

Det blir ett helslutet system med laddning under gång samt solpaneler på taket som underhållsladdar under dygnets ljusa timmar.

Nedan är det tänkta kopplingsschemat. Kommer bli hur bra som helst tror jag. Tack till Alukin som hjälper mig med monteringen och tack till Comstedth som hjälpt mig med elmotorn. Montering sker nu under mars månad och är färdig lagom till isen släpper.

Bifogad bild


Foto

Pyssel i vintermörkret

Postad av Fiskeguide David Gross , 19 januari 2013 - * * * * * · 11 902 visningar

Brrr vad kallt det är ute. Då sitter man gärna hemma och pysslar eller hur? Vad passar då inte bättre än att tillverka lite egna fiskedrag?

Själv har jag snöat in på att göra mina egna havsöringsdrag. Först gjorde jag dem i cernitlera. Det finns guider här på forumet och på andra sajter om hur man kan göra sina egna beten i lera. Dock är det väldigt begränsande och vill man tillverka många drag så vill man förmodligen att dragen blir så lika som möjligt så att viktning och betets gång alltid blir likadant.

Så för att få så lika beten som möjligt så är det gjutning som gäller. Detta sparar man också mycket tid på då efterarbetet med slipning osv blir betydligt mindre. Här är lite (dåliga) bilder och kort beskrivning på hur jag gått till väga.


Steg 1 - bygga en form.

Jag byggde en form av plexiglas. Denna fyllde jag till ca hälften med modellera (som inte härdar i luft).
Bifogad bild

Plexiglasskivorna limmade jag ihop med en limpistol och smältlim. Storleken på formen ska vara efter det du ska gjuta av. Jag gör två olika modeller i samma form (ME-draget och Ludde). I mitt fall har jag har insett i efterhand att jag var alldeles för generös med utrymme mellan dragen och ut till kanterna. Detta är synd då silikonet man gör formen av är väldigt dyrt.

Bifogad bild

Välj ut ett eller flera drag och tryck ner dem till hälften i leran. Se till så leran ligger tätt emot dragen så att inte silikonet kan tränga in emellan.

Gör också (se bild) små hål med exempelvis en penna. Dessa hål blir sedan honor och hanar i formarna. Med hjälp av dessa så vet man sedan att formdelarna alltid ligger exakt rätt.

fyll därefter på med silikonet och låt härda över natten.

Bifogad bild

När silikonet härdat så ta bort pappskivan eller vad du nu använt som underlag. Vänd på formen och pilla bort all lera. Detta momentet är lite klurigt. Leran fastnar gärna och är lite klurigt att få bort utan att rubba på dragen för dessa ska ligga kvar på sin plats. När all lera är borta så fyller du på med silikon för att göra del 2 av formen. Glöm inte att använda separationsmedel innan du häller på silikonet. Jag använde vasselin som jag värmde med en hårfön och penslade på.

Detta bör du även göra på plexiglaset innan du börjar göra formen så att formen sedan släpper lätt.

När andra halvan av silikonformen härdat så kan du försiktigt ta bort plexiglasväggarna. Sist men inte minst så måste man försiktigt skära ut en liten kanal där man ska fylla på med epoxy eller vilket material man nu ska gjuta i. Nu har du en form färdig för gjutning.

Böj till en bit ståltråd och vikta denna genom att "klä in den" i tex blytråd (eller ännu hellre något mer miljövänligt). Tyvärr har jag inga bilder på detta momentet än då jag fortfarande experimenterar med detta. Håll ihop de två formdelarna med ett 10-tal gummisnoddar och häll i gjutmaterialet. Voilá!

Måla, lacka och sätt på en krok med TVÅ fjäderringar och du är klar för att fiska havsöring.

Kanske gör en mer utförlig guide med bättre bilder och beskrivningar om det är många som visar intresse för detta.


Foto

Minn kota I-pilot m.m.

Postad av Fiskeguide David Gross , 13 december 2012 - - - - - - · 2 334 visningar
fiskeguide, david gross och 3 fler...
Båten är sedan två veckor uppe på land. Tanken är att förutom genomföra en hel del vanligt underhåll montera och installera min nya elmotor.

Bifogad bild

Det är en kraftfull 24v 80lbs Minn kota jag köpt. Motorn kommer sitta monterad i fören och styrs med en fjärrkontroll som hänger runt halsen. Dessutom har den en funktion som kallas för i-pilot. För att göra en lång historia kort så kan man säga att motorn har en inbyggd GPS som möjliggör ett antal coola funktioner.
Till exempel har den ett elektroniskt ankare. Med en knapptryckning håller motorn kvar båten på en kvadratmeter stor yta och kompenserar för all vind, vågor och strömmar.
Jag kan även knappa in kurs och fart. Perfekt om man vill drifta av en kant. Motorn kompenserar då för vind m.m. för att hålla exakt den önskade kursen. Det går att spara ett antal "spår" som ligger i minnet. Med andra ord kan jag ha färdiga spår att följa när jag kommer till favoritvikarna. Tryck på GO-TO och börja fiska!

Fördelarna med motorn är ett mer effektivt fiske i och med de avancerade inbyggda GPS-funktionerna som jag nämner ovan. Vi kommer också kunna smyga i princip helt ljudlöst över grunt vatten. Idag när vi fiskar grunt måste jag ha halva propellern ovanför vattenytan vilket gör en massa oväsen. Nu kommer vi kunna smyga oss på fisken helt ljudlöst över 3-4 dm djupt vatten.

Jag kommer ha ett avancerat laddningssystem ombord som jag klurat på under väldigt lång tid för att slippa bära batterierna. Jag kanske skriver mer om detta senare i vinter. Det kommer gå lite tid mellan blogginläggen nu ett tag men förhoppningsvis kan jag lägga upp lite bilder på installationen senare.


Tel. 076-056 45 14
david@grossguidar.se


Foto

Fler havsöringar

Postad av Fiskeguide David Gross , 23 november 2012 - - - - - - · 1 698 visningar
havsöring, fiskeguide och 4 fler...
Nu har jag varit ledig i några dagar så jag passar på att lägga in en fångstrapport. Senaste tidens fiske efter skärgårdens silverraketer har varit riktigt bra. Vi har landat minst en öring i båten varje tur och även tappat en hel del, varav en riktigt fin (4+). Vi har ockå tappat en finare öring på linbrott vilket kändes riktigt surt.

Nedan är några bilder på senaste turernas öringar:
Bifogad bild
60 cm

Bifogad bild
49 cm

Bifogad bild
47 cm


Jag har även lite på skoj börjat att experimentera med egna havsöringsdrag hemma. Jag hade med mig några prototyper ut på senaste turen och gången såg riktigt fin ut. Lite mer bly så att betet kommer ner 1-2 dm till så blir det nog en ny havsöringsmagnet skulle jag tro.

Bifogad bild

Min osannolika svit med endast ett enda bompass någonsin med kunder i båten efter havsöring fortsätter att hålla i sig. Förhoppningsvis i många år till..

david@grossguidar.se
076-056 45 14
www.grossguidar.se


Foto

Fint havsöringsfiske

Postad av Fiskeguide David Gross , 10 november 2012 - - - - - - · 1 868 visningar
havsöring, fiske, sportfiske och 2 fler...
Idag var jag ute med Stefan Laan på havsöringsfiske. Stefan som är en gammal inbiten silverjägare sedan tidigare ville hitta tillbaka till sin favoritfisk och få tillbaka gnistan lite. Vi trotsade vinterstormarna och gav oss ut på fladerna.

Det blåste säkert 8-10 m/s i medelvind och det gjorde det riktigt svårfiskat utomskärs där vi började dagen. Vi flyttade oss lite innåt i skärgården och på en väldigt vindpinad udde bränner Stefan en fin fisk som lämnade en souvenir efter sig i form av en lite köttbit hängandes från kroken.

Efter en härlig korvgrillning så börjar vi ge oss utåt i skärgården igen. Vi trotsar vind och vågor och hittar en kant där vinden låg på men där det låg några skär på utsidan som bröt de värsta vågorna. Efter halva driften bommar Stefan ett hugg och kort därefter nitar han en fisk som direkt visar sig i ytan. Det såg ut som en riktigt fin fisk vilket bekräftades när den hoppade 1 m ovanför vattenytan.

Bifogad bild
Håvningen blir odramatisk och en stålblank havsöring i vansinnigt bra kondis var bärgad. 59 cm och 2,6 kg mätte den.

På samma kant 20 minuter senare tar Stefan ytterligare en fin havsöring. Inte lika stor men synd att klaga. Vi har ytterligare totalt ca 4-5 kontakter under dagen men ingen mer landad fisk.

Bifogad bild

Det blev alltså två godkända öringar denna turen. Jag är övertygad om att vi hade kunnat nypt ett par till om vindarna hade varit lite snällare så vi hade kunnat fiska där vi egentligen ville fiska.

david@grossguidar.se
www.grossguidar.se


Senaste inläggen

Senaste kommentarerna