Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

flugbindarekungen's BlogMed fluga på kusten, mestFoto

Rönne å Premiär 9/4

Postad av flugbindarekungen , 14 april 2017 - - - - - - · 560 visningar
laxfiske, hardy, rönneå och 1 fler...
Jo, för eget spö så blev söndagen den 9e april premiär i huvudfåran, högt mögit vatten har aldrig intresserat mig och normalt brukar vi hålla premiär den 1e april med förlängt höstfiske men nu är det premiär redan förste mars. Första laxarna stiger normalt i större antal runt mitten på april men dom första och största kommer redan i mars, väldigt få och väldigt svårfångade, svårt nog att få en i april. Har bara tagit en ända lax i april och det var väldigt många år sedan, tror det var -98. Den var stor den var stark men upp kom den, nykommen från västhavet med löss och det hela. Söndagens fisketur bjöd på kyla och friska vindar som ven fram genom isälvslandskapet, lika ensam som vinden och en och annan Vipa fiskade jag av bästa platserna på en 2 kilometer lång bit vid Vättinge blått några kilometer hemma ifrån. Vatten som var på gränsen till högt, lätt färgat, en motvind på vissa sträckor som fick 14 fotaren att bekänna färg och det med heder åt dom Skottska spöbyggarna på Hardy för,,, ja, det är så pass gammalt att det inte är byggt i Kina. Fisk, nä, inget mer än en jätte laxbesa som lugnt simmade vid kanten med halva stjärtfenan ovan ytan likt en hajfena. Mer läsning på http://www.bolestad-...rd.se/433634499

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bild
  • Bifogad bild
  • Bifogad bildFoto

Vem drog ur proppen.

Postad av flugbindarekungen , 26 februari 2017 - - - - - - · 729 visningar

Så äntligen efter allt blåsande och alla minusgrader så var denna morgon utan vind men en satans massa minusgrader, 7 till antalet. Det blev att vänta tills solen stigit upp på himmlen och drivit bort nattkylan för, ja det var faktiskt helklart denna morgon, väldigt sällsynt och ovanligt nu för tiden vad det verkar. Det blev Nyhamnsreven denna gången med, inte många ute då vi kom fram till havet, temp 0 grader i luften. Såg några figurer röra sig längst ut på reven. En bister måttlig vind vid havet som kom från väst, normalt vattenstånd lätt champange färgat, perfekta förhållanden för öringfiske. Pia började med bottennapp och slet av wobblern nästan direkt. Jag stod långt ut och hon fick vänta tills jag fiskat av några kanter och en håla där ute, tomt, ingen fisk i det kalla vattnet. Jag vadade in och vi gick över på sydsidan av reven, mindre stenar och mindre tång, här kunde hon fiska utan att fastna i nått skit. Här på denna sidan var vattnet klart som gin och plötsligt märkte jag att jag fiskat mig ut nära 200 meter, vad händer. Snart gick det upp för mig att vattnet bara sjönk undan, säkert 30 centimeter på bara en timma. Kallt och lågvatten inget bra, 3 timmars fiske och vi gav upp efter ytterliggare ett försök på norra sidan längs djupkanten. Denna dag fanns inget att leta efter, det behövs mer sol och lite mera plusgrader så vattnet kommer upp i en 4-5 grader i alla fall.

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bild
  • Bifogad bildFoto

Östan och lågvatten.

Postad av flugbindarekungen , 11 februari 2017 - - - - - - · 611 visningar

Östan och lågvatten. Precis som väntat efter en mild vinter så kommer vintern när det egentligen skulle börja bli vår,så satans tradigt är det. En östlig vind som är inne på sin fjärde vecka nu, lågvatten i havet som pendlar med vindstyrkan, mellan metern och en 40 centimeter är det vanliga. Västsidan lågvatten och östsidan hög sjö och mögit vatten i alla fall en dag som denna med vindar upp mot 17 meter i sekunden. Temperaturen ligger rejält under nollan även på dagen så fiske är inte att tänka på, vad jag nu är rädd för är att även åarna skall lägga locket på inför premiären den förste mars. Åarna går annars ganska beskedliga då det varit väldigt nederbörds fattigt denna vintern, lite sol värme och västvind så skulle det kunna bli riktigt drömläge i år och inte några tunga sjunk 4or som i fjol. Blänkare läge då havet är kallt och fisken gärna går upp i nedre delarna på åarna för att avsalta sig. Man får se hur vädret utvecklar sig men kommande vecka ser ut att bli ner mot åtta minus, bara hålla tummarna att det slår om innan det är för sent :cry:


Foto

Högvatten och mögvatten.

Postad av flugbindarekungen , 04 januari 2017 - - - - - - · 530 visningar

Högvatten och mögvatten. Som och vända en hand, från dag till dag som sol och måne. Igår var det en gråmulen dag med sjunkande lufttryck, precis då jag åkte hemma ifrån så började det snöa ymnigt och det var nära jag vände tillbaka hem igen, men vad fan hade man nu pälsat på sig gummi och allt så kunde jag lika bra dra mig mot havet och skulle det vara för jävligt så vänder jag bara skutan hemåt igen. En koll på vindmöllorna visade på en nordvästan och ju närmare kusten jag kom ju jävligare blåste det. Idag var det bara rakt på som gällde, med denna vinden så är det bara måndagens ställe som är fiskbart i denna hörna av Skåne. Minsann om det inte var en tjomme som redan kommit i vattnet i denna tidiga timme, på två röda så var jag klar för det våta, klar för snålbåsten, klar för regnspiken som kom på tvären genom luften. En chansning på norra sidan av reven i det höga vattnet där jag fick kasta med höger på grund av vinden, sjön gick hög ryckte och slet min kropp, vad fan gör jag här, en tanke som man ofta får i situationer som denna, en tanke som startar vemodet och allt känns hopplöst. Ganska klart vatten på denna sidan men efter en halvtimma gav jag upp och tänkte åka hem igen men när jag vandrade över den höga reven och kom på södersidan där jag fick fisk i måndags kunde jag konstatera att vattnet var just då i alla fall, lite lägre än gårdagen så med vinden i ryggen och Oboj till vatten skulle jag ändå fiska över den hundra meter långa utstickaren. Ett jobbigt slit med halvmeter hög dösjö som kom in från sydväst när nordvästan pressade in vatten i Sundet, ett stort jävla bakvatten med andra ord. 2 timmars slit och inte ett naffs i flugan denna dag. Idag blåser det ännu jävligare och jag tänker inte ge mig ut......säger jag nu :-)


Foto

Två premiärfiskar med silver i topp.

Postad av flugbindarekungen , 03 januari 2017 - - - - - - · 480 visningar

Två premiärfiskar med silver i topp. Så var äntligen dagen alla inbitna kustfiskare väntat på i 3 månader här, lyssnade man riktigt noga så hörde man vinden vina upp i grantopparna, regnet slå på taket och då är jag 4 mil från kusten nere i en håla och inne i skogen, nä nä den lätte går jag inte på, bara vända sig om och somna om. Premiären blev alltså i går den andre januari i stället och ett helt annat väder än nyårsdagen. Denna morgon gnistrade stjärnorna på himlen och frosten på biltaken, en bister morgon med 4 minus men jag vet att det är några grader varmare vid kusten än här hemma. Jag åkte mot havet i samma stund som solen färgade himlen röd i öster, jag var klädd i gummikläderna, spöt var tacklat så man skulle slippa stå och greja med knopar i kylan. Jag körde den obligatoriska kollerundan från södra Lerberget till Nyhamnsläge, det var ingen trängsel, två ensamma själar stod vid Kvick i Höganäs i övrigt var det tomt längs sträckan. Kvick var inget alternativ för dagen, vattnet var riktigt högt skitigt och säkert fullt av ålgräs dessutom tycker jag Kvick fiskar bättre och är mer lättfiskat vid lägre vatten. Platsen för dagen blev Tallbacken och Nyhamnsreven, en bil stod på parkeringen så det var lugnt och stilla här med, långt utvadad stod en ensam figur, att han redan hunnit fiska sig igenom 150 meter vatten då det knappt blivit ljust. Tur för mej, för förmodligen så vadade han bara rakt ut så långt han kunde med en gång för när jag ställde mig i hörnan och på knädjupt vatten la ut ett kort kast mot en sten så kände jag en stöt i flugan, nytt kast mot samma sten och det sög i, mothugget satt som det skulle och en tung fisk rullade runt i ytan, kände direkt att det var en utlekt fisk men den bjöd på rejält motstånd och efter en tio minuter kunde jag få den i håvgarnet. En stor brutalt sliten honfisk säkert kring 4 kilo och den väl förtyngda Grå Fredde varianten satt väl förankrad i käkvinklen. Detta kändes ändå skönt, nollan spräckt på andra kastet, den andra fiskaren drog sig snabbt inåt mot grundare vatten, så närgången att jag nästan drog mig ända upp på land, men det gjorde inget för det var knädjupt ända in till stranden även om vattnet var riktigt mögit med bara någon decimeter sikt i vattnet, Jag gjorde nu ett kast ut mot samma sten ,jag drog hem flugan snabbt ända uppe i ytan, nästan så det skvätte om flugan. En stöt igen,,, verkligen det var fisk igen, lyfte och la ut ett nytt kast. Två drag i linan och en silvertorped går rakt upp i luften, jag väntar med mothugget tills den landar i vattnet igen, ett mothugg och fisken går i luften igen, en härlig syn där den gnistrar och blänker i den stigande solen. Inte den största premiär öringen jag tagit men det visade sig vara en fin och välgödd fisk på 52 centimeter och en vikt på 1.7 kilo klart över fulton 1,0.

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bildFoto

Premiären står för.......

Postad av flugbindarekungen , 26 december 2016 - - - - - - · 406 visningar

Premiären står för....... dörren, om 5 dagar så är det dax att blöta dun igen. ÖRING premiären längs vår fina kust men först ska vi rida ut stormen Urd som väntas in under eftermiddagen och kvällen, vindar på över 30 meter per sekund utlovas, inget roligt precis. Vattenståndet väntas bli 150- 200 cm över normalen på Öresundskusten men lär nog hinna jämna sig igen innan nyårsdagen. En tråkig grej med dom här stormarna är hur bottnarna blir fullständigt om möblerade, vågor på 6-7 meter välter runt stenar på flera ton uppe i norra delen av sundet men så har det ju hållit på i tusentals år men man kan inte utesluta att fina biteplatser är borta och nya lokaler har bildats. Nya utmaningar att ta i håll med när nya året börjar. Ganska lovande väder och vindar den förste januari, sol och sydväst 5-11 meter men en prognos är en prognos och inget är för givet än så länge. En intressant grej blir att se hur mycket fisk eller lite fisk det finns i kustnära vatten, vi hade en mycket knepig sommar och höst, världens torka och lågvatten i åarna, ingen fisk som gick upp för lek, våren var extremt blöt och åarna gick höga och vid mars premiärerna var ingen gammal fisk kvar, dom gick med det höga vattnet redan under vintern. Mina trägna försök i Rönne å under mars och april gjordes med sjunk 4a och inte ett hugg man hade. Lagom tills laxen skulle stiga så kom torkan och det blev ett uselt år för Rönne å, kanske en 30 fisk , mest grills och största fisk vägde kring 7 kilo. Nu är åar och bäckar fyllda av både vatten och fisk, små bäckar som i somras var helt torrlagda är nu lekplats för 5 kilos fiskar. Nytt år och nya utmaningar väntar på oss och med detta vill jag önska en god fortsättning och ett nytt gott skitfiske år :-P


Foto

Årets andra tur på kusten!

Postad av flugbindarekungen , 04 mars 2016 - - - - - - · 1 254 visningar

Lördagen det 28 februari, nästan två månader sedan premiären. Vädermässigt så verkade man vara förflyttad till till ett annat århundrande, det var fan så mycket bistrare än på premiären och ändå så står vårmånaden mars för dörren om bara några dagar. 5 minus på morgon gjorde att väntan på nollgradigt blev drygt och först framåt halvelva körde vi mot Höganäs och Kvick. Pia tänkte inte fiska idag, det var ju lovat sol idag så hon tänkte sitta i en brassestol och läsa en god bok medans hon höll ögonen på mästerkastaren där ute i det turkosa vattnet och få lite skön solbränna i ansiktet. Ja, nu hade dom ju haft fel i sina prognoser hela veckan så varför skulle det stämma idag, en mil från Höganäs möttes vi av en kompakt dimma en riktig tjocka. Väl framme så såg man knappt ner till vattnet från vägen, okej det lättade något medans jag plockade ihopa spöt och hoppade i vadarna och det var då jag plötsligt fick se en faslig massa folk både i vattnet och längre bort vid fortet stod ett gäng och meckade med sina grejor. Typiska "utombys" folk, knallade i vattnet och vadade så långt ut dom bara kunde komma innan vattnet rann ner i byxorna på domPostad bildBara en bit längre ner mot Lerberget stod Petri och drog två fiskar från land fick jag höra i efterhand. Med ett ganska högt vatten kan man börja fisket på ett par decimeter om man nu kör med fluga, kanske inte lika lätt med 28 grams drag. Nåväl, jag fiskade mig utåt mot mina biteställen på gott avstånd från dom 15- 20 andra fiskarna som var där. Det var tomt vid "tuttarna" och jag fortsatte ut mot "bölden" 50 meter längre ut. Där tog det inte lång stund förrän jag fick ett hugg som jag inte hann med på eftersom jag fiskade rakt mot strömmen och den var rätt hård så man fick snabbt slak lina. Bistert kallt i det nollgradiga och fingrarna var genomfrusena efter en timmes fisk, upp och få sig lite varmt kaffe och en macka innan jag gjorde ännu ett försök, nu lite längre upp mot hamnen i orört vatten mot stället jag tagit min största öring på kusten. Vattnet steg snabbt nu och jag förstod ganska snabbt att jag inte skulle kunna ta mig tillbaka om jag vadade ut till nästa revel så jag fick snällt fiska av det djupa vattnet mellan revlarna och fan om det inte rätt som det var drog till i linan. Ett hårt mothugg en virvel i ytan och fisken var borta igen, satan. Ja inte skall det vara lätt och efter 3 timmar i vattnet så gav jag upp och vadade i land. Nu väntar jag spänt på att våren skall komma med sol och lite varme.

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bildFoto

Öringpremiär 1/1 2016 Kullabygden.

Postad av flugbindarekungen , 01 januari 2016 - - - - - - · 1 573 visningar

Så var det över, själva premiären i alla fall. Väder över förväntan, vattenståndet mycket bättre än väntat, vindarna svagare, temperaturen högre än utlovat med hela 5 grader för oss som var ute sent. Det var en rätt tjock dimma och tydligen var det många som väntade till fram mot middagstid. En kollerunda innan fiske visade ingen invation vid elva tiden, men rycktena om en 3,5 kilosfisk, blank fick man snart höra. Det var helt riktigt och en likadan hade samme man tappat efter en tuff kamp. Inte ovanligt att ganska jämnstora fiskar går i små stim på 6-10 fiskar och jagar tillsammans. I övrigt så togs det en del fiskar 50+ i Kullabygden, övervägande blank fisk och då menar jag inte blankbessor utan fisk som är havsfrisk och inte står för lek denna höst/vinter, en delikatess på matbordet. Det är rätt lustigt det här, stället där dessa fiskar krokades fiskas sällan av mer än denna erfarene man, men från där vi stod parkerade så kunde man då 5 timmar efteråt räkna till 5-6 man som invaderat platsenPostad bild Ett spännande fenomen faktiskt, fisken är fångad och stimmet har dragit vidare i sina födosök, säkert kommer dom att passera här igen, kanske i morgon men knappast timmarna efter en massa plaskande och hoppande. Man kan nästan ställa klockan efter fisken på vissa ställen, detta är ett sådant ställe lika så där jag stod idag, tyvärr missade jag både 9.30 och 11.00 fiskarna idag men 13.30 stimmet han jag med. Lite ringrostig med mothuggen och sedan efter 3 missade fiskar blev man överspänd och missade yterligare 4 fiskar under loppet av en halvtimma. Förmodligen var detta ganska små fiskar och inget stim med 3,5 kilos fiskar, efter detta så dog det ut helt och när mörkret började sänka sig som en mörk säck över oss så vandrade vi mot bilen och ser fram mot nästa fisketur. En premiärfisk från 2012 då jag inte fick någon idag.

Bifogad tummbild(er)

  • Bifogad bildFoto

Nyårsafton!

Postad av flugbindarekungen , 31 december 2015 - - - - - - · 778 visningar

Så plötsligt var den här, årets sista dag, snart är den slut och det skall skrivas 2016 och inte 2015, brukar ta ett tag att komma ihåg. 2015 2016 spelar ingen jävla roll, mer än att allt blir dyrare, skatter höjs till höger och vänster, bensinen blir 40 öre dyrare men vad fan, betalar man 740 spänn så kan ju betala 780 spänn, ett gott råd har ni dåligt med soppa i tanken så finns det en god anledning att tanka idag och tjäna en 40 spänn. Nåväl, än så länge är det inte skatt på att fiska och i morgon är det dax och det med dåliga odds för fiskarens del, större för fisken. Som ett brev på posten kommer vintern lagom till premiären och det med den stygga östliga vinden som pressat ner vattnet till 70 cm under normalen och det ser inte ut att bli nått slut på Ryssvinden närmsta tio dagarna. Vinden skall avta framåt natten och högtrycket släpper sitt grepp och redan nu har trycket sjunkigt 20 enheter när fronten närmar sig från sydväst med snö och regn. Men var lugna, det skall vara över tills i morgon och vattnet kommer rinna tillbaka en del så en realistisk gissning är 30-40 under. Stället där jag för tre år sedan tog en blank på 3 och nått lär ligga precip torrt, längre ut finns ett kar upp mot grundet men frågan är om det är vatten nog för att fisken skall gå in där, det finns ju hålan vid Långaröds ören den kan attakeras från öster vid lågvatten. Uppe mot piren finns några riktigt fina kar som är nåbara vid lågvatten, dom gav mej en bonke fina öringar för många år sedan vid en nordöstlig storm. Ner mot golfbanan finns ett djupt parti och norr om hamnen i Viken kan man nå djuphålan, mellan Lerhamn och Mölle finns kilometervis med djupt och svårvadat vatten, möjligheter finns. Man får ta det som en utflykt, grilla en korv och inse att vädret kunde varit jävligare än vad det är, glöm Österlen, där lär sjön gå jävligt hög i morgon. Trevlig Nyårsafton och lycka till med era nya flugor, sätt en Super Sally i snöret och tro på den, hitta ett ställe med lite vatten och nöt på så skall du se att det händer när man minst anar det. Stomen piskar ute och det är 2 minus men känns som tjugo, vattnet kommer vara klart som gin så smyg och fiska på lång lina. Knäck och Bräck. Bengt Uno/


Foto

Kullabergsfiske.

Postad av flugbindarekungen , 09 augusti 2015 - - - - - - · 1 984 visningar

Nästan tre veckor av semester har gått, det är lördag morgon eller snarare tidig förmiddag den 8e augusti. Nått fiske har det inte blivit på dessa veckor, första två skitväder med blåst och regn, renovering av hallen, Stockholmsbesök nästan en vecka, besök från Göteborg och Halmstad någon dag. Vädret var mulet och det hängde regn i luften, radarbilden visade på ingående regn från sydväst men det var näst intill vindstilla i alla fall. Jag föreslog en tur på Öresund med fiskebåtarna och fick gehör för det. Började ringa till Rååbåtarna, knögatjockt, inga platser. Hälsingborgsbåtarna, omöjligt att komma fram under en halvtimma. Landskrona samma, alla båtar går nästan med överlast och det är ändå skit att fiska från fulla båtar, blir bara en massa trassel med alla Halmhattar som semesterfiskar. Kändes tråkigt då man ställt in sig på fiske och lite matfisk. Pling pling, Kullaberg,, en dag som denna så är det inte så många soldyrkare om än några alls. Nu har man ju en ryggsäck för varje fiske så det var bara att leta fram Kullabergs ryggsäcken och stoppa ner en Ambassadeur 6500 CS Sports/mag med en frisk lina, koka kaffe och bre ett par mackor. Snart var vi på väg genom ett småregnigt Nordvästra Skåne mot berget i väst, urbergshorsten Kullaberg och mitt hemliga ställe som sällan sviker. Det var precis regnet dragit bort och det droppade från dom höga bokarna när vi vandrade genom skogen, stenarna var hala och det gäller gå försiktigt. Väl nere vid havet hade den måttliga nordväst vinden redan torkat upp på klipporna vilket var tur, i annat fall hade det varit omöjligt att ta sig till fiskeplatsen, klipporna blir såphala och näst intill omöjliga att klättra på. Någon dåre hade badat och satt och huttrade på en sten i övrigt var det ganska lugnt och vi klättrade ner upp, och ner igen för att återligen klättra upp över en kam innan vi var framme på den höga klippan. Kaffe frågade Pia, nä jag måste plocka upp grejorna och få iväg några kast först. Första kastet blev ett försiktigt kast för att kolla så rullen var rätt justerad, lite mer tryck på magneten så skulle nästa kast gå riktigt bra och jag skulle våga pressa det 13 fot långa spöt till nästan max. Kastet gick och hamnade där jag ville ha draget, man har bilder i huvudet av hur botten ser ut efter alla turer till detta ställe och det finns biteplatser i havet precis som i en å. Några vevtag och jag känner en stöt mot draget, lyfter spöt och sänker därefter, PANG, hugget kommer direkt liksom mothugget. Känner att det är en bra fisk och det gäller att pressa upp fisken från botten för den går fast rätt omgående då den simmar in i den frodiga tångskogen på botten. Jag tog fisken hårt och snart gav den upp och jag kunde sen den vita buken några meter ner. Att lyfta en torsk i denna kalibern är aldrig roligt då man står 8 meter över vattnet, den satt bra och jag pumpade upp den några meter innan jag lyfte upp den på klippan. Andra kastet och en sådan fin fisk redan, mer än nog för en middag för två. Finns där en brukar det finnas fler, några kast med tång på kroken, nä nu vill jag ha kaffe sa jag,, Ähh ta ett kast till, okej då kanske lika bra det. Ännu ett kast i samma riktning några vevtag och hugget kommer. En fisk mindre än den första som var på nästan 3 kilo det kände man, men ännu en fin torsk på ett och ett halvt kilo landade på klippan. Nu smakade en macka och kaffe fint men nu var fiskesuget starkt och det blev ingen lång kaffepaus. Några kast till men bara tång och vinden vände ner mot väst och ökade på, jag drog på ett kast åt högen och fick lite sned medvind på draget, lät det sjunka till botten där en hundra meter ut, några lyft i spöt och något naffsade till, några snabba vevtag och stopp. Hugget kommer men det känns mer som en makrill som simmar med, men plötsligt blir det fart på den, studsar och rycker, far hit och dit. Upp kommer en Sej, en riktigt fin sej på ett och ett halft kilo, långt från mitt personbästa på 6 kilo men ändå en rätt ovanlig fisk i denna storlek, småsej brukar invadera sundet vid sommarens slut men dom brukar vara 10-15 cm långa. 3 fiskar på dom 15 första kasten, sedan ökade vinden ännnu mer och kasten blev bara 60- 70 meter långa, halva längden av vad dom borde vara för att nå fisken. Hungern började göra sig påmind och vi klättrade tillbaka och åkte hem och tillagade sejen som fritterad, underbart gottPostad bild


Senaste inläggen

Senaste kommentarerna