Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

flugbindarekungen's BlogMed fluga på kusten, mestFoto

Varför krångla till det!!!

Postad av flugbindarekungen , 13 februari 2011 - - - - - - · 718 visningar

Detta handlar om en fluga som kom till i fjol.. PTF Spiggen. Ganska dryg att binda.. lacka tre gånger för glansen skull. Lite tung och stel att fiska med, men dock tog jag en av dom finaste öringarna i fjol på just den. Tankarna har snurrat mycket kring flugan nu i ett år, ja Picaso tog sig också en funderare innan hans tavlor blev OK. Idag släppte det plötsligt efter djup fundering medans man satt bakom städet och tittade ut på dom svajande popelpilarna i den hårda ostvinden. Nu skulle det bli lite bättre gung i rumpan på denna fluga med med en lättare dubbad kropp ist.. men med lite av det gammla marerialet på kroppen som en bred ribbing,stjärten av natur mtrl.. den snygga frillan fick jag på köpet kan man säga.Återstår provfiskning då väder och vindar medger.Här sitter den gammla versionen, ljusgrön i en hyfsad mars öring från Nyhamnsören. God Natt och dröm våta fiskedrömar.


Foto

Mörrum, möjligheternas å? eller.

Postad av flugbindarekungen , 13 februari 2011 - - - - - - · 656 visningar

Ja så borde det vara, dock inte för mig och eget spö. Fiskade för första gången i Mörrums ån -95.. mytomspunnen, beläst i alla former, tidskrifter, böker.. ja allt man hade kommit över sen man var liten påg. Man somnade till berättelser om storlaxar som klev på i smörhålan med Hans Lidman bakom spöt, Viktor Hyden en annan gigant inom Mörrums fisket och så klart dom som räknas i morden tid, inte minnst då Erik Erlandsons gripande berättelser i boken Mörrums 32 pooler. Kanske man har gjort det svårt för sig själv genom att läst för mycket om göra så, göra si, använd den linan vid det tillfället och den linan vid den vattenföringen osv. Aldrig bra att förkovra sig för mycket på detta sätt, nu har jag väl inte fiskat så värst mycket i ån men mellan 2-6 dagar om året har det blivit från 2000 och fram till nu utom i fjol då jag stod över av naturliga orsaker, det dåliga vårfisket på blanklaxen. Många timmars fiske och jag kan inte skryta med en fisk över 3kg, visst har jag och mina kompisar haft otur med förbokade fiskekort, varmt och lågt vatten eller kallt och högt vatten dom flesta gånger. Hur skall man då hjärntvätta sig och börja från noll igen, som om det var för första gången man stod vid åbrinken. Svår fråga, svårt att bryta inarbetade mönster vid en viss å. Men visst är Mörrum fortfarande möjligheternas å för mig och en vacker dag i maj månad så skall jag stå med min drömlax på flugan jag med, precis som dom stora giganterna. Jag har faktiskt haft en på kroken en gång och den känslan glömer man aldrig.


Foto

Dom låter vänta på sig, öringen.

Postad av flugbindarekungen , 12 februari 2011 - - - - - - · 550 visningar

Hua vad svårt det ter sig att komma i kontakt med fisk i år. 7 timmars nötande på 3 olika platser resulterade i en dragning i flugan, eller hoppas jag det var en dragning iaf. Natten var skrämande kall och det var -10 då jag gick upp. Vid 9 stack jag till första reven, långören. Där började isen lägga sig igen, mätte upp ett vatten på -2.4 grader så där lär isen ligga i morgon. Inte ett liv i vattnet trots 2 timmars nötande och ett jävla drag i vattnet längst ut på reven med en ström som drog norrut. Vinden från nord-ost var bitande kall och det isade i öglorna, minus 5-6 grader började känas i fingrarna.Långören. Jag vadade i land och fick lite varma i bilen till nästa ställe ute vid Magreteberg, fiskade av en djupränna innanför Hästabonnen som brukar hålla fisk. Träffade en annan fiskare sim hade spinnfiskat vid varmvatten utsläppet och det var tomt där med och då hade dom varit två man där i några timmar. Vi diskuterade vädret och den omnämda kyla som enligt metrologerna skall hålla på nu en 14 dagar framåt, svor lite svavelosande ramsaor åt de, sen fiskade jag vidare en timma till och konstaterade att ingen fisk fanns här heller.

[caption id="attachment_14765" align="alignnone" width="450" caption="Vid Hästabonnen. Jag bästämde med mig själv att jag skulle lägga sista krutet nere vid Viken och en rev som jag den 2/2 i fjol fick 4 fiskar under samma betingelser som idag, dock var det -6 den dagen och is i vattnet dock var det lika fint väder med sol. Jag fick en mil i bilen och varme i mina frusena fingrar igen. Väl framme såg det riktigt läckert ut och jag kännde mig till mods igen. Vattnet var högt och fint och jag tog plats på en sten och fiskade av i solfjäders form om och om igen. 2 timmar sen gav jag upp detta ställe med, temperaturen böjade krypa nedåt och det isade på regällt i öglorna trots solens varmande strålar. Jag gav upp för dagen och körde hem och fick nått varmande i strupen.Vid Viken."][/caption]

Bara att samla krafter för nästa tur.

Over and out. Bengt/Foto

Något förvirrad i mitt första inlägg!!!

Postad av flugbindarekungen , 11 februari 2011 - - - - - - · 562 visningar

He,he.. så det kan bli, 10 år fel i tiden, 2010, 2011, nja nu var jag nog med tankarna någon annan stanns medans jag skrev. Skall klart vara 2000 och 2001, men men så är det då man sitter och drömmer om fiske samtidigt.. tänker sig in i fiskesituationer, målar upp bilder i huvudet på en(1) satans dag med bra väder ist för detta blåsande. Man står med böjt spö och skrikande rulle och nästan får panik, allt är pefekt, allt stämde utom platsen man står på.. en stenbunke på botten som man måste ner från utan att stå på huvudet, hua det är så man får rysningar och ståpäls bara man tänker på det.

Följande utspelade sig 1998 i början av mars. En solig eftermiddag kom jag ner på reven och konstigt nog inte en människa ute och fiskade, klart att det kunde ha varit folk på förmiddagen, inget man vet nått om. Började fiska väldigt grunt i det vatten som denna dag var klart som gin, solen värmde och man kände att nu var våren verkligen på gång, det är detta jag kallar leva. Vinden var svag och det kändes nästan som om det skulle vara för bra väder och för klart vatten för att det skulle bli fisk på grundvattnet. Strax till höger om mig på meterdjupt vatten sticker två stora stenar upp, precis där blåstången börjar spira,precis i kanten mellan sanden och den mera steniga botten. I ändan på snöret sitter en fluga som jag döpt till "Den lille kille med gulla ögon"Jag la ut ett kast 5meter förbi stenarna och plötsligt såg jag en blixt, fick en dragning i linan, jag lyfte direkt i ett nytt bakkast och la flugan på samma ställe. PANG, linan for mellan fingrarna, mothugg och fisken gick till väders. Blank, fett och fin och , och..... håven låg i bilen, 100 meter med med väldigt lågt vatten mellan mig och land och en jävla massa stenar. Fisken tog sats och gjorde en rusning 40-50 meter rakt ut, spöt stod som en sprättbåge och inne vid land började flanörer samlas för att se på skådespelet, Detta är Cityfiske då det är som bäst, mitt i byen . Jag lät fisken hålla distans medans jag snubblade mig inåt stranden, jag höll honom på 20 meter och försökte styra han så han inte skulle fastna med linan runt någon sten. Men plötsligt hade han samlat kraft för en ny rusning och for iväg rakt in bland en bonke stenar, jag fick gå ut igen få loss honom från hans gömsle under en sten, efter mycket bökande stod jag så på stranden och körde musten av honom på bara några DM vatten innan jag till slut lyckades lura han till att simma rakt upp på land. Och där låg han, blankare än ett nypolerat silverfat, så blank att solens reflexer bländade en, bilderna blev som man fottat rakt in i solen tyvärr. 2.9kg vägde han.Riktigt roligt då man lyckas springa på en sådan fisk. Spögunget är från en annan fisk och inte den omnämda. Gud detta blåsande gör mig galen.

Allt för denna gång.


Foto

Favorit flugor.

Postad av flugbindarekungen , 10 februari 2011 - - - - - - · 689 visningar

[url="http://www.sportfiskeforum.se/blog/author/flugbindarekungen/?attachment_id=14671">The grey cat w. pink tail.
Den grå katten med rosa svans. Varför då??

Jo, kroppen är dubbad med den gråa underullen från vår svarta katt, ett utmärkt dubbing mtrl. Flugan kom till av ett misstag då jag egentligen skulle binda en rosa räka, plötsligt fick jag en ide om skarpa kontraster med den gråa ullen och dom mörka brun-vinröda tupphacklen till den rosa stjärten. Det blev lyckat, vad fisken ser den som vet bara den, kanske en räka eller någon liten fisk av något slag, den fungerar i alla fall utmärkt i alla väder.

[caption id="attachment_14687" align="alignnone" width="450" caption="Super Sally silver shrimp"]Super Sally silver shrimp.[/caption]

Full pott vid första försöket, 4st. Det blev många öringar år 2000 på denna, den blev regält tuggad på provfisket. En favorit nu i Januari o februari, binder den med guldskalle eller grön plastsom denna.

Ja, det var allt för idag mer kommer en annan dag.


Foto

Onödigt hård vinter.

Postad av flugbindarekungen , 10 februari 2011 - - - - - - · 600 visningar

Denna blogg kommer att handla en del om fiske.. så klart, men även en del om flugbindning och flugor. Om jag nu får det att fungera, har aldrig sysslat med bloggande tidigare.. verkar vara mycket man kan peka och trycka på för att det skall gå åt fanders.

Nåväl, jag gör ett försök och kastar mig ut i cyber rymden.

Fiske har ända sedan 5år åldern, då jag fångade min första fisk, en mört med en krok tillverkad av en fästnål varit mitt stora intresse, kroken tillverkade min far och spöt var skuret av hassel fötet en kork från en vinflaska, linan bestod av björntråd och det var i mitten på 60 talet, i Skåne och Råån porlade bara 100 meter från barndomshemmet. Naturligtvis var min far också intresserad av fiske dock låg havsfiske honom närmare om hjärtat än fiske i ån, men liten påg nöjer sig med liten fisk. Men snart skulle det börjas fiska på havet med. Jag och min ett år yngre broder hade fått vars ett spinnspö med inkappslad haspelrulle 5år efter metpremiären, någon liten gädda hade fått syna landbacken och man kände sig som en riktig storfiskare då plötsligt en lördags kväll några vektyg hamnade på köksbordet. Vad skulle hända nu, spöna kom fram och pappa sa, vi får kapa en bit på toppen. En hundragrams pilk dinglade i toppöglan, kapa?? Ja för fan, i morgon skall vi ut och fiska på Svalandia. Jag blev först förtvivlad att mitt spö skulle kapas men när pappa berättade om stora torskar och att vi kunde köpa nya spinnspö en annan dag så la sig min förtvivlan. Nästa dag stod man på turbåten och kände sig som en kung, det var på sommaren och torsken jagade i sillstimen, fina torskar på 2-3 kilo landas lite här och var. Ner på botten och håll igång pilken var pappas förmanande ord. Vid ett nedsläpp så rusade linan plötsligt iväg och snart var dom 50 meter 0.50mm lina slut på rullen och det blev tungt för en liten spinkig 10årig kille, bara pumpa sa pappa.. upp med spöet och veva samtidigt som du sänker spöet. Plötsligt small det till och spöet gick av på mitten, överdelen gled på linan ner i det mörka vattnet och jag stod med ett spö på 3dm. Pappa kom till undsättning och tog linan och drog upp torsken. Det blev största på den turen och priset för största fisk, en krona per man la man på den tiden. 6kilo torsk och 25 spänn, man var kung på båten och jag fick ett riktigt havsfiskeset veckan därpå, och gissa om man fyllade frysarna med fisk kommande år, fisk var det aldrig brist på.

Nu är det nog öringfiske med fluga på kusten som är nr1, boende på kullahalvön med bara 500 meter till vattnet så är det naturligt att det blir en 100 fisketillfällen per år ca. Sista två åren har den stränga vintern satt käppar i hjulen, Is, stormar, kyla är inga goda omen då det gäller öringfiske på kusten. Ännu ingen fisk iår, när väl isen släppte så tog stormarna över, gårdagen bjöd på ett riktigt skitvatten efter orkanen i måndags natt. Tyckte mig ha en dragning i flugan men är inte riktigt säker. Jag hade hoppats att detta året skulle bli lika bra som 2009 då det blev nästan 100 öringar med en topp på 4kg, naturligtvis retunerar jag dom flesta men en och annan blir klart till middag. 2010 blev det inte mer än 20 st men konstigt nog många blanka fina fångade från iskanten med en topp på 3kg. Resturerade bäckar runt Kullahalvön har gett utdelning sista åren men kalla vintrar och torra sommrar kan slå ut hela årskullar på kort tid. Nåväl, stormen ryter utanför och något fiske lär det inte bli idag, får väl dra ihopa några flugor vad det lider.


Senaste inläggen

Senaste kommentarerna