Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Sökresultat

Det fanns 3 resultat taggade med Jerkbait

Efter innehållstyp

Efter sektion

Sortera efter                Ordning  
 1. Gör dina egna tailar

  Att tailbeten är en trend som är här för att stanna är det nog många som håller med om. Givetvis kostar dessa beten en slant om du ska inhandla massa nya. Har du lite pengar men däremot lite mera tid så kan du enkelt göra dessa själv. Andreas här på forumet är en frenetisk "gör-det-självare". I hans senaste blogg visar han hur du billigt och enkelt gör dina egna tailar. En stor jigg, pianotråd, tång, tändare ett rakblad och lite lim är allt som krävs för att pryda dina beten med en snygg och lockande tail. Kolla in Andreas blogg HÄR

  • nov 20 2012 22:37
  • av Mathias
 2. Stampes Betesbyggarguide, mycket bilder.

  Vill börja med att säga att jag inte är något proffs och att saker och ting som jag beskriver här kanske inte hålls med av andra.

  Lite om mig själv och varför jag hamnade här jag är idag.
  Fiske har jag ägnat mig åt i större delen av mitt liv då både min far och framförallt min farfar var mycket intresserade av denna ”avkopplings” sport, inte blir det sämre när man är uppvuxen 25m från en alldeles formidabel gäddsjö.
  Dock har fisket alltid varit på ett ”svenssonfiskenivå” tills för ca3 år sedan, vad hände då?
  Har i ca 15år ägnat mig åt diverse extremsporter samt kört hårt på gymmet under en 5års period.
  Och då för 3år sedan var det flera saker som inte ville vara med längre i min kropp och då hittade jag tillbaka till fisket på allvar.
  Började göra drag för snart 2år sedan och då var det lite fattigt med tips och trix om betestillverkning, inte som nu alltså.
  Orkade inte heller att leta ihjäl mig på nätet efter tips så det fick bli den hårda vägen.
  Dom första gick som skit men jag fick blodad tand ändå, mycket för att jag gillade att färgsätta själv.
  Nog om mig, här börjar guiden.


  Form, viktning samt träval


  Allt börjar ju som bekant med en form och den kan i princip se ut hur som helst.
  Viktigt att tänka på är att mycket utav formen påverkar gången på draget, det går alltså inte att få en glider utav en form som är kort och hög.
  Tycker att det är kul om man kommer på egna former men om man inte säger det till någon så kanske man kan snegla lite på andra.
  Viktplaceringen kommer i andra hand när det gäller gången och detta är väldigt svårt att beskriva utan att ha sett ett bete innan, har själv gjort beten som jag aldrig har blivit nöjd med och kasserat formen totalt.
  Om man blyar så att vikten kommer i centrum på betet ”alltså viktcentrum” så vill betet snurra runt sin egen axel, om man istället blyar långt fram så vill den ju såklart gå rakt, ungefär som en dartpil. Om man blyar bak så kommer den sladda runt som bil med motorn bak. Nu förstår ju alla att man inte tex. kan lägga allt bly bak, då skulle den ju sjunka ass first om ni förstår vad jag menar, men hoppas att ni förstår principen.
  Man måste alltså testa testa och åter testa sig fram tills man är nöjd, ibland får man ändra lite på formen och ibland på viktningen.
  Jag försöker alltid att sträva efter att betet inte ska svänga mer än 120grader då det är lätt att fastna med tafsen i krokarna, vill också gärna ha lite bellyflash, och om inte betesformen har det i sig kan man pröva att vikta lite djupare, kan dock hända att man får en propeller istället för ett jerkdrag.
  Använder för det mesta ek då jag lättast får tag i det men bok och annat hårt, tungt träslag går också bra. Detta mycket för att minska ner på blymängden.
  Ska jag tex. göra en flytande vobbler så använder jag tex. abatchi.

  Postad bild  Förberedelser av betet

  Nu är det dags att ta din mall och rita av den på det trä ämnet som du har valt.
  Utsågning sker lättast med en bandsåg men går även fint med en sticksåg, när du sågat ut betet jämnar du till det så att det överensstämmer med mallen.
  Rundningen fixas lättast med en fräs och i andra o tredje hand, rasp eller kniv.
  Före jag har provat ut ett bete så viktar och provfiskar jag i detta läget för att se om det är någon ide att jag fortsätter, om nu så är fallet så kan man impregnera betet med linolja och terpentin eller som jag gör, grundar med e-tex.
  Vissa beten har jag inte gjort något med alls och dom verkar hålla lika bra, men man vill ju vara på den säkra sidan.
  När betet har torkat så kan man med fördel spruta på någon slags primer så att airbrushfärgen ha något att fästa i alternativt ta en aerosolburk i den färg som du vill ha i grundlagret.

  Postad bild
  Postad bild

  Målning

  Väljer att ta ett specifikt bete som jag precis har målat, om ni undrar varför det ser lite bubbligt ut så reagerade e-texen på sprutspacklet som jag la under mot träet.
  Inget jag tänker testa igen, syns dock inte på det färdiga resultatet.
  Målade det vita med airbrushen då jag hade slut på sprayen.

  Postad bild
  Postad bild

  Svampar på svart färg med en natursvamp, färgen som jag använder till detta är vanlig akrylfärg.

  Postad bild

  Vidare lägger jag på ett nät som jag dimmar lite lätt på.

  Postad bild
  Postad bild

  Därefter går jag över igen med samma gröna samt målar ryggen svart.
  Ränderna har jag en mall till denna gången då jag ville ha lite klarare linjer.
  Även gälbågarna har jag mallar till.

  Postad bild
  Postad bild

  Munnen mallas också.

  Postad bild
  Postad bild

  Här har jag även målat en ring där ögat ska sitta, samt mitt namn.

  Postad bild

  Mer mallar, fenan den här gången.
  Jag lägger alltid vitt i botten för att fenan ska framhävas bättre.

  Postad bild
  Postad bild

  Därefter lite ränder i fenan.

  Postad bild
  Postad bild

  På med första mallen igen och förstärk lite på frihand.

  Postad bild

  Sedan sprutas den slutgiltiga färgen till fenan på.

  Postad bild

  Det orangea vid gälbågen sprutas på frihand

  Postad bild

  Färdigt för e-tex

  Postad bild

  Vid lackning med e-tex är det bra att ha ett torkhjul då det lätt klumpar sig.
  Själva lackningen i sig är inte direkt svår, jag använder en butangaständare till att få bort bubblor i lacken, och det är koldioxiden som bildas som tar bort bubblorna, inte värmen.
  Håll ej för nära eller för länge.
  Man kan ju självklart använda tex. en golvlack men hållbarheten blir inte den samma

  Postad bild
  Postad bild
  Postad bild
  Postad bild

  Det färdiga resultatet, det verkade väl inte så svårt.
  Bara att börja med denna underbart givande hobby, finns inget bättre än att ta fisk på sitt eget slit.

  Skitfiske på er alla

  Stampe over and out.

  Postad bild
  Postad bild

  Tråd klistrad i samförstånd med trådskaparen och på allmänhetens begäran.
  /JontaK

  • nov 02 2012 15:29
  • av Gäst
 3. FAQ - Jerkbait

  Jerkbait – vad är det?
  En FAQ om fiske i dess häftigaste form!
  Postad bild
  Av: Croaton och BigMann


  Jerkbaitfiske är en typ av fiske som främst riktar sig mot gädda. Jerkbaitfisket skapades och utvecklades ursprungligen i USA, och har rötter ända till 1930-talet. Det var en man vid namn Frank Suick som kom på själva idén med denna typ av fiske.

  Det började med att Suick hade tröttnat på den tidens ofta ansträngande och tidskrävande fiskemetoder, vilket gick ut på att man släpade betesfisken efter båten. När väl en muskie – den nordamerikanske kusinen till vår svenska gädda - hade tagit betet var man tvungen att vänta länge innan mothugget gjordes. Suick började tälja till ett bete i trä, vilket senare fick namnet ”The Suick Muskie Thriller”.
  Länk till engelskspråkig sida om Suick

  Jerkbait innebär att man fiskar med ett kort och styvt spö samt med beten som oftast inte har någon egen gång. Fiskaren rycker hem betet genom att slå spötoppen nedåt mot vattenytan. De beten som används är både större och tyngre än vad de flesta fiskare är vana vid, och vikter runt 100-150 gram är snarare regel än undantag. På grund av denna vikt krävs det alltså ett styvt spö. Utöver detta ska man även använda sig av en stark och stum lina, samt en stum tafs.

  Postad bild

  När det så är dags att ge sig ut vid vattnet och kasta de första kasten så är det några saker man måste tänka på.

  • Hur gör jag?

  Tekniken innebär att man håller rullen på ett annorlunda sätt än brukligt. Istället för att hålla framför eller bakom rullen så bör man vid jerkbaitfiske hålla över rullen. Detta gör man för att få bättre kontakt med spöet, och i förlängningen, betet.

  Postad bildPostad bildPostad bild

  När man kastat ut betet låter man det sjunka i ett par sekunder, samtidigt som man spänner upp linan på spolen. Linan ska hela tiden vara spänd, och det är just det momentet som är svårast att få till när man är nybörjare inom denna typ av fiske. Detta är dock något som kommer med tiden – ofta fortare än man tror.

  När man sen kastat ut betet, låtit betet sjunka och spänt upp linan – då är det dags att börja ”jerka”!

  När man jerkar ska man, som sagt, hela tiden ha linan spänd. Man tar in betet genom att slå spötoppen mot vattenytan en eller flera gånger. De vanligaste betena på marknaden har en så kallad ”side-to-side”-gång, vilket innebär att de svänger åt höger och åt vänster när man jerkar. Spöet ska fungera som en dirigentpinne, och man slår spötoppen mot vattenytan samtidigt som man hela tiden tar hem löslina.

  När man fiskar på det här sättet rör sig betet som en skadad betesfisk. Genom att variera antalet rörelser med spöet så får man betet att gå på ett varierat sätt.

  Genom att ha linan spänd hela tiden så känner du vad som händer vid betet – du känner när gäddan kliver på! När så gäddan kliver på så gör man ett snabbt mothugg, och sen börjar drillningen.

  Att drilla en gädda vid jerkbaitfiske skiljer sig en del från traditionellt spinnfiske, då man till stor del använder sig av spöets egenskaper för att trötta ut fisken. Detta går inte att göra på samma sätt vid jerkfiske då spöna är korta och styva, så istället tar man hjälp av rullens slirbroms. Grundregeln är dock även här att tillse att linan inte slackar. Om linan slackar är det stor risk att fisken sliter sig.

  En tråd om att drilla en jerkgädda
  Mothugg vid jerkfiske

  Postad bild


  • Vilket spö ska jag välja?

  Att välja spö är en lång process och – precis som allting annat – är det en smaksak. Huvudsaken är att spöet är styvt och någonstans runt 6-7 fot. Det finns många bra spön på marknaden men ett ”nybörjarspö” som ofta rekommenderas är Buster Stiff.

  Jerkspön har normalt en längd på 6-7fot, och bör som redan nämnts, vara styva. Är spöet för mjukt bågnar bara spöet vid jerkningarna och detta resulterar i att man inte får tillräcklig kontroll över betet, och det blir då svårare att få till en bra gång.

  Tråd om jerkspön

  Postad bild


  • Vilken rulle ska jag välja?

  För att fiska med jerkbait krävs det nästan en multirulle. Det går att fiska med haspelrullar också, men det är inte någonting som vi kommer att gå in på här.
  Jerkbaitfiske är ett tungt fiske, som vi redan konstaterat, och det ställer stora krav på den rulle man använder. Rätt fiskat ska spöet ”göra jobbet”, men trots det sliter det oerhört mycket på rullen att dänga runt 150-gramsbeten jämfört med att kasta 18-grams Atom.

  Så – vilken rulle ska jag då välja? Även här är det en snårskog av olika val, men det finns vissa guldkorn som vi kommer att belysa mer än andra. Abu Garcias serie med Ambassadeur är ett bra val. Rullarna är inte jättedyra, och faktiskt väldigt tåliga. Abu har tagit fram två rullar som lämpar sig synnerligen väl: 5601 C4 och 5601 JB:

  Postad bild Postad bild

  En tråd om jerkrullar
  Ytterligare en tråd om jerkrullar
  Tråd om C4 kontra JB

  Det finns självklart andra alternativ, och framför allt andra typer av rullar. Många som kör jerkbait föredrar så kallade lågprofilsrullar. Vi har inte några erfarenheter av just lågprofilsrullar, men med hjälp av den samlade kunskapen på forumet så finns det mycket matnyttigt i den här tråden: Lågprofilsrullar


  • Vilka beten ska jag välja?

  När det kommer till val av bete finns ett helt hav olika former, färger, varianter och storlekar. Vi presenterar här de vanligaste betena.

  När man tipsar om bra beten för nybörjare är det främst beten av typen ”side-to-side” som nämns, och ofta dyker Buster Jerk och Salmo Slider upp. Dessa två beten är väldigt lättfiskade och fångstgivande, och passar därmed utmärkt för nybörjaren såväl som för den mer erfarne jerkfiskaren. Vi har redan beskrivit hur man fiskar med denna typ av beten, och går därför vidare.

  Postad bild

  Ett annat bete som ofta nämns är The Pig, eller ”Piggen”. Piggen har en väldigt oregelbunden gång i vattnet och kräver mer av fiskaren än till exempel Buster Jerk. Piggen far runt åt alla håll och med denna oregelbundna gång har den lockat otaliga gäddor till hugg.

  Piggen kan fiskas genom en serie av olika hårda ryck. En fjäderlätt jerkning precis så att linan spänns, följt av en kort och hård jerkning, får piggen att åka snett åt antingen höger eller vänster. En till kort hård jerkning får betet att åka uppåt, och ytterligare en sådan jerkning får betet att dyka rakt nedåt.

  I början är detta svårt att få till men det är något som kommer med tiden.
  Tips om hur man fiskar The Pig
  Forumanvändarnas favoritjerkbaits
  Diskussionstråd om olika jerkbaits

  http://sportfiskefor...01c68f66b03.jpg


  • Övrig utrustning

  När det kommer till val av lina så finns det, precis som med beten, en hel uppsjö av olika tillverkare. Två linor som ofta rekommenderas till jerkbaitfiske är Power Pro och Fireline. Båda två är väl beprövade och rekommenderas starkt, inte bara av oss utan av mängder av jerkbaitfiskare.

  Flätlinor skiljer sig från vanliga nylonlinor på det sättet de är sammanflätade. Kort fattat så tillverkas dessa genom att man binder ihop små superstarka fibrer, och resultatet blir en mycket stark och, nästinntill helt stum lina. Brottstyrkan är dessutom avsevärt mycket högre än vanliga nylonlinor, och just därför passar flätlinor riktigt bra till jerkbaitfisket. Den största skillnaden mellan en flätlina och nylonlina märks dock vid själva fiskandet, då nylonlinan skulle fjädra som en gummisnodd vid jerkningarna.


  Till jerkbaitfisket bör man använda sig av en stel tafs. Dels för att det oftast blir lättare att styra betet i vattnet, och dels för att undvika att tafsen hakar sig runt krokarna, då jerkbeten inte rör sig i en rak linje som vanliga vobblers. En riktigt bra tafs som rekommenderas, och som är speciellt framtagen till just denna typ av fiske, är BFT's stela titaniumtafs.

  Forumanvändarnas jerkutrustningar
  Förslag på bra tafsar
  Tråd om vilka flätlinor som är populärast

  Tips till nya jerkare


  • Var ska man då fiska jerkbait?

  Då jerkbaits inte har någon egen sked som gör att betet dyker direkt vid inspinning som vanliga vobblers, så är det enklast att fiska med dessa beten grunt, på vattendjup mellan 0,5-3m. Ett jerkbait går också grundare ju fortare man fiskar hem det, tack vare avsaknaden av sked. Det gäller dock i regel sjunkande jerkbaits.

  Jerkbaits är också mycket effektiva om man vill fiska där det finns mycket växtlighet, då det är relativt enkelt att få betet att gå precis över växterna. En vanlig vobbler skulle här direkt dyka ner för djupt, och persilja på krokarna skulle vara ett faktum.

  http://sportfiskefor...01c6d4d1371.jpg  Detta är våra egna tankar och erfarenheter. FAQen ska främst ses som en guide i jerkbaitdjungeln och inte som en faktabok. Vi är frälsta av denna typ av fiske, och vår förhoppning med denna FAQ är att vi väckt intresse hos vissa och fungerat som en inspirationskälla för andra!


  Jerkbait kan vara metoden som hjälper dig att snygga till ditt personbästa!
  ... http://sportfiskefor...01c7f4aaa3a.jpg
  Sketfiske!
  /Croaton och BigMann

  http://sportfiskefor...01c6f088660.jpg


  Om det är något Du undrar över så är det bara att slänga iväg ett PM till BigMann.

  • nov 02 2012 14:09
  • av BigMann