Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Sökresultat

Det fanns 3 resultat taggade med gör-det-själv

Efter innehållstyp

Efter sektion

Sortera efter                Ordning  
 1. Stampe bloggar

  Vi på Sportfiskeforum har glädjen att meddela att Stampe damamr av sin blogg för att fylla den med massor av nytt roligt innehåll. Sampe kommer blogga om betestillverkning, gäddfiske och livet som sportfiskenörd. Stampe har en hängiven skara anhängare även från utlandet så bloggen kommer skrivas på både svenska och engelska. Vi välkomnar dig Stampe, du har varit saknad.

  Här finner du STAMPES BLOGG

  Mathias & Max

  • feb 19 2013 16:30
  • av Mathias
 2. Stampes Betesbyggarguide, mycket bilder.

  Vill börja med att säga att jag inte är något proffs och att saker och ting som jag beskriver här kanske inte hålls med av andra.

  Lite om mig själv och varför jag hamnade här jag är idag.
  Fiske har jag ägnat mig åt i större delen av mitt liv då både min far och framförallt min farfar var mycket intresserade av denna ”avkopplings” sport, inte blir det sämre när man är uppvuxen 25m från en alldeles formidabel gäddsjö.
  Dock har fisket alltid varit på ett ”svenssonfiskenivå” tills för ca3 år sedan, vad hände då?
  Har i ca 15år ägnat mig åt diverse extremsporter samt kört hårt på gymmet under en 5års period.
  Och då för 3år sedan var det flera saker som inte ville vara med längre i min kropp och då hittade jag tillbaka till fisket på allvar.
  Började göra drag för snart 2år sedan och då var det lite fattigt med tips och trix om betestillverkning, inte som nu alltså.
  Orkade inte heller att leta ihjäl mig på nätet efter tips så det fick bli den hårda vägen.
  Dom första gick som skit men jag fick blodad tand ändå, mycket för att jag gillade att färgsätta själv.
  Nog om mig, här börjar guiden.


  Form, viktning samt träval


  Allt börjar ju som bekant med en form och den kan i princip se ut hur som helst.
  Viktigt att tänka på är att mycket utav formen påverkar gången på draget, det går alltså inte att få en glider utav en form som är kort och hög.
  Tycker att det är kul om man kommer på egna former men om man inte säger det till någon så kanske man kan snegla lite på andra.
  Viktplaceringen kommer i andra hand när det gäller gången och detta är väldigt svårt att beskriva utan att ha sett ett bete innan, har själv gjort beten som jag aldrig har blivit nöjd med och kasserat formen totalt.
  Om man blyar så att vikten kommer i centrum på betet ”alltså viktcentrum” så vill betet snurra runt sin egen axel, om man istället blyar långt fram så vill den ju såklart gå rakt, ungefär som en dartpil. Om man blyar bak så kommer den sladda runt som bil med motorn bak. Nu förstår ju alla att man inte tex. kan lägga allt bly bak, då skulle den ju sjunka ass first om ni förstår vad jag menar, men hoppas att ni förstår principen.
  Man måste alltså testa testa och åter testa sig fram tills man är nöjd, ibland får man ändra lite på formen och ibland på viktningen.
  Jag försöker alltid att sträva efter att betet inte ska svänga mer än 120grader då det är lätt att fastna med tafsen i krokarna, vill också gärna ha lite bellyflash, och om inte betesformen har det i sig kan man pröva att vikta lite djupare, kan dock hända att man får en propeller istället för ett jerkdrag.
  Använder för det mesta ek då jag lättast får tag i det men bok och annat hårt, tungt träslag går också bra. Detta mycket för att minska ner på blymängden.
  Ska jag tex. göra en flytande vobbler så använder jag tex. abatchi.

  Postad bild  Förberedelser av betet

  Nu är det dags att ta din mall och rita av den på det trä ämnet som du har valt.
  Utsågning sker lättast med en bandsåg men går även fint med en sticksåg, när du sågat ut betet jämnar du till det så att det överensstämmer med mallen.
  Rundningen fixas lättast med en fräs och i andra o tredje hand, rasp eller kniv.
  Före jag har provat ut ett bete så viktar och provfiskar jag i detta läget för att se om det är någon ide att jag fortsätter, om nu så är fallet så kan man impregnera betet med linolja och terpentin eller som jag gör, grundar med e-tex.
  Vissa beten har jag inte gjort något med alls och dom verkar hålla lika bra, men man vill ju vara på den säkra sidan.
  När betet har torkat så kan man med fördel spruta på någon slags primer så att airbrushfärgen ha något att fästa i alternativt ta en aerosolburk i den färg som du vill ha i grundlagret.

  Postad bild
  Postad bild

  Målning

  Väljer att ta ett specifikt bete som jag precis har målat, om ni undrar varför det ser lite bubbligt ut så reagerade e-texen på sprutspacklet som jag la under mot träet.
  Inget jag tänker testa igen, syns dock inte på det färdiga resultatet.
  Målade det vita med airbrushen då jag hade slut på sprayen.

  Postad bild
  Postad bild

  Svampar på svart färg med en natursvamp, färgen som jag använder till detta är vanlig akrylfärg.

  Postad bild

  Vidare lägger jag på ett nät som jag dimmar lite lätt på.

  Postad bild
  Postad bild

  Därefter går jag över igen med samma gröna samt målar ryggen svart.
  Ränderna har jag en mall till denna gången då jag ville ha lite klarare linjer.
  Även gälbågarna har jag mallar till.

  Postad bild
  Postad bild

  Munnen mallas också.

  Postad bild
  Postad bild

  Här har jag även målat en ring där ögat ska sitta, samt mitt namn.

  Postad bild

  Mer mallar, fenan den här gången.
  Jag lägger alltid vitt i botten för att fenan ska framhävas bättre.

  Postad bild
  Postad bild

  Därefter lite ränder i fenan.

  Postad bild
  Postad bild

  På med första mallen igen och förstärk lite på frihand.

  Postad bild

  Sedan sprutas den slutgiltiga färgen till fenan på.

  Postad bild

  Det orangea vid gälbågen sprutas på frihand

  Postad bild

  Färdigt för e-tex

  Postad bild

  Vid lackning med e-tex är det bra att ha ett torkhjul då det lätt klumpar sig.
  Själva lackningen i sig är inte direkt svår, jag använder en butangaständare till att få bort bubblor i lacken, och det är koldioxiden som bildas som tar bort bubblorna, inte värmen.
  Håll ej för nära eller för länge.
  Man kan ju självklart använda tex. en golvlack men hållbarheten blir inte den samma

  Postad bild
  Postad bild
  Postad bild
  Postad bild

  Det färdiga resultatet, det verkade väl inte så svårt.
  Bara att börja med denna underbart givande hobby, finns inget bättre än att ta fisk på sitt eget slit.

  Skitfiske på er alla

  Stampe over and out.

  Postad bild
  Postad bild

  Tråd klistrad i samförstånd med trådskaparen och på allmänhetens begäran.
  /JontaK

  • nov 02 2012 15:29
  • av Gäst
 3. Tillverka dina egna havsöringsdrag!

  Hej!!!!

  Har fått tag i en guide men tänkte kolla om det fanns nån som har flera eller om nån kanske är intresserade av att bygga själva!!!


  Egentillverkade havsöringsdrag

  --------------------------------------------------------------------------------

  En liten guide över hur man kan bygga grymma beten....


  Det här behövs:
  Cernit (Eller liknande lera)
  Rostfri tråd 1,5mm (finns en bra variant på biltema) kör med 0,7mm nu!
  ev förtyngning
  Lack, klar
  Glitter
  Färg / Färpulver
  Vattenfast lack
  Plastfolie
  Penslar
  Disksvamp (budgetvariant av airbrush) eller Airbrush

  Form
  För att enkelt knåda till rätt form på dragen använder jag en form. Tillverka denna genom att rulla ut en rejäl korv cernit och gör ett avtyck av ditt favoritdrag eller knåda efter egen fantasi. Formen bränner du sedan i ugnen, 100-130 grader.

  Postad bild  Draget
  Börja med att bocka ståltråden och forma den efter det drag du tänkt göra. Jag gör tråden genomgående och låter den gå lite omlott på mitten. Den behöver inte tvinnas utan sitter bra ändå.

  Postad bild


  Tryck ut ett tunt lager cernit i formen. Vill du förtynga draget så gör det nu. Oförtyngt fiskar det så grunt att man nästan kan fiska med det på land. Med förtyngning kommer det ner lite i vattnet och kastar längre. Jag har provat att förtynga upp till ca 10g och det har fungerat bra. Bäst tycker jag att det fungerar då man förtynger jämnt i dragets längdriktning. Centreras förtyngningen för mycket på längden blir draget mindre tolerant mot olika inspinningshastigheter och/eller blir allmänt fladdrigt. Jag har dock inte märkt någon större skillnad om man förtynger i hela dragets bredd eller bara ger det en ”ryggrad”.

  Efter att förtyngningen är på plats lägger du i ståltråden och fyller därefter igen med cernit. Cerniten krymper nästan ingenting i ugnen så baka draget så stort som du vill ha det då det är klart. Ett tips är att använda plastfolie mellan formen och draget så att det inte fastnar i formen. I början är det lätt hänt att man knådar degen så att den blir för mjuk med resultatet att draget tappar formen något då man tar upp det ur formen. Detta avhjälps genom att låta draget svalna en stund liggandes i formen. Stoppa in det i kylen om du har bråttom.

  Bränn därefter i ugn, 100-130 grader ca 20-30 min.

  Postad bild

  Efter att dragen varit i ugnen kan man ibland behöva putsa dom lite. Innan dom svalnat helt är det enkelt att skära bort eventuella kanter och det går även att sandpappra dom för att få en fin yta. Ju snyggare man gör dragen i det här läget desto proffsigare blir slutresultatet.

  Postad bild  Målning
  Cernit går att måla med de flesta typer av färg. Jag använder vanliga hobbylacker. Fördelen med dessa är att de torkar snabbt, är vattenlösliga och giftfria vilket är skönt om man sitter några timmar med näsan över färgburkarna, dessutom kan dragen också torka inomhus.

  För att få en glittergrund brukar jag börja med att lacka draget med vanlig vattenlöslig hobbylack som jag sen pudrar med lite glitter. Tryck fast glittret med fingret så sitter det bättre. Upprepa detta en gång när lacken torkat så har du en snygg glittergrund att måla på. Denna metod tycker jag ger ett mer täckande och jämnt resultat än om man blandar glittret i lacken.

  Sen är det bara att måla med sina favoritfärger. För att få en airbrush-effekt kan man använda en vanlig disksvamp (sån som ligger och skräpar under diskbänken). Ta inte för mycket färg i svampen.

  Ögon gör du enklast med hjälp av baksidan av ett borr eller penna som du doppar i lite färg. Annars finns ju ögon av reflextejp att köpa i många fiskebutiker.

  För att få en tålig yta lägger jag slutligen på ett lager epoxy. Tidigare använde jag ett tåligt spraylack. Skillnaden är mest kosmetisk men med epoxyn blir resultatet lite proffsigare.

  Postad bild

  Till sist
  Fisken ställer förmodligen betydligt lägre krav än du på hur snyggt det blir, så lägg inte mer tid på målningen än du känner att du har lust med. Cernit finns dessutom i en mängd olika färger så vill du skippa målningen helt kan du göra det också.


  kommer tydligen från http://www.fiskesnac... ... 6ringsdrag

  • nov 02 2012 13:38
  • av Bergdahl