Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Nytt på Sportfiskeforum- - - - -

Effektiva Oljor

mete tips

Ett tips på hur man enkelt kan göra egna effektiva oljor till sitt mete efter olika arter.
Tänkte ge ett litet tips på effektiva oljor för metet som man kan fixa till hemma utan större problem. Oljorna kan användas till att doppa sitt krokbete för att få lite extra attraktion eller så häller man ner lite i mäsket för att få extra doftspridning. Oljor är effektiva i varmare vatten då de lättare sprider sin doft än i kallare vatten, så det här är ett tips till de varmare dagarna på året.

Så vad behövs då till detta hemkok?
Inte mycket faktiskt.
Majsolja, aromer, honung, burkar, olika mått, papper, penna, kastrull och en sked att röra med.
Atamon använder jag för att slippa mögel om det inte ska användas ganska omgående.
Bifogad bild: Effektiva Oljor_1.jpg

Man kan använda alla möjliga aromer, men jag har haft bäst resultat med vanilj och mandel. Men här kan man låta fantasin flöda fritt och prova sig fram.
Mandel är till exempel min absoluta favorit till sutarfisket.

Så hur gör man då?
Du tar 1 deciliter majsolja och 1 tesked arom extrakt, häll ner det i en kastrull och sen värmer man upp det sakta under omrörning, det för absolut inte börja koka.
Börjar det koka är det tyvärr inte användbart, då är det bara att hälla ut och börja om igen.
När det är på väg att börja koka så tar man bort kastrullen från plattan, låt det svalna lite.
Under tiden oljan svalnar kan du ta atamon och hälla lite i en burk, jag brukar använda gamla bearnaise burkar. Gott att äta och bra till fisket, så win win!
På med locket och skaka ordentligt, sen är den redo för oljan. Häll oljan i burken och tillsätt sedan 1 matsked honung, flytande eller vanlig spelar ingen större roll. Rör runt ordentligt tills det har blivit en jämn vätska.
På med locket och skriv vad det innehåller, skriv även dit datum.
Bifogad bild: Effektiva Oljor_5.jpg

Det går snabbt att göra, man får ut mycket för en liten slant, men framförallt, det fungerar!
Som jag skrev innan, doppa ditt majskorn du har på kroken i oljan, häll ner lite i mäsket eller använder du fake beten som till exempel plastmajs så låter du dessa ligga i oljan och suga åt sig. När det är dags att fiska så kommer det sprida doften av din olja i vattnet och förhoppningsvis väljer fisken ut just krokbetet.

Men vad skulle du med papper och penna till kanske du undrar?
Det bästa man kan göra är att skriva ner allt, vilken mängd du använde av alla ingredienser och smakar. Du kanske hittar ett magiskt recept för att fånga din drömfisk. Tänk då om du sen inte vet hur du gjorde det!
Så skriv ner dina recept i ett block och börja experimentera.
Lycka till och skitfiske!


2 Kommentarer

Vad rekommenderar du till karpen?
Jag ska börja experimentera lite och behöver någonstans att börja, har aldrig fiskat karp tidigare, karpen är en fisk som lockar just nu. Hittar jag en vinnare kommer receptet.