Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Nytt på Sportfiskeforum* * * - -

FAQ - Jerkbait

Jerkbait Spinnfiske

Jerkbait – vad är det?
En FAQ om fiske i dess häftigaste form!
Postad bild
Av: Croaton och BigMann


Jerkbaitfiske är en typ av fiske som främst riktar sig mot gädda. Jerkbaitfisket skapades och utvecklades ursprungligen i USA, och har rötter ända till 1930-talet. Det var en man vid namn Frank Suick som kom på själva idén med denna typ av fiske.

Det började med att Suick hade tröttnat på den tidens ofta ansträngande och tidskrävande fiskemetoder, vilket gick ut på att man släpade betesfisken efter båten. När väl en muskie – den nordamerikanske kusinen till vår svenska gädda - hade tagit betet var man tvungen att vänta länge innan mothugget gjordes. Suick började tälja till ett bete i trä, vilket senare fick namnet ”The Suick Muskie Thriller”.
Länk till engelskspråkig sida om Suick

Jerkbait innebär att man fiskar med ett kort och styvt spö samt med beten som oftast inte har någon egen gång. Fiskaren rycker hem betet genom att slå spötoppen nedåt mot vattenytan. De beten som används är både större och tyngre än vad de flesta fiskare är vana vid, och vikter runt 100-150 gram är snarare regel än undantag. På grund av denna vikt krävs det alltså ett styvt spö. Utöver detta ska man även använda sig av en stark och stum lina, samt en stum tafs.

Postad bild

När det så är dags att ge sig ut vid vattnet och kasta de första kasten så är det några saker man måste tänka på.

• Hur gör jag?

Tekniken innebär att man håller rullen på ett annorlunda sätt än brukligt. Istället för att hålla framför eller bakom rullen så bör man vid jerkbaitfiske hålla över rullen. Detta gör man för att få bättre kontakt med spöet, och i förlängningen, betet.

Postad bildPostad bildPostad bild

När man kastat ut betet låter man det sjunka i ett par sekunder, samtidigt som man spänner upp linan på spolen. Linan ska hela tiden vara spänd, och det är just det momentet som är svårast att få till när man är nybörjare inom denna typ av fiske. Detta är dock något som kommer med tiden – ofta fortare än man tror.

När man sen kastat ut betet, låtit betet sjunka och spänt upp linan – då är det dags att börja ”jerka”!

När man jerkar ska man, som sagt, hela tiden ha linan spänd. Man tar in betet genom att slå spötoppen mot vattenytan en eller flera gånger. De vanligaste betena på marknaden har en så kallad ”side-to-side”-gång, vilket innebär att de svänger åt höger och åt vänster när man jerkar. Spöet ska fungera som en dirigentpinne, och man slår spötoppen mot vattenytan samtidigt som man hela tiden tar hem löslina.

När man fiskar på det här sättet rör sig betet som en skadad betesfisk. Genom att variera antalet rörelser med spöet så får man betet att gå på ett varierat sätt.

Genom att ha linan spänd hela tiden så känner du vad som händer vid betet – du känner när gäddan kliver på! När så gäddan kliver på så gör man ett snabbt mothugg, och sen börjar drillningen.

Att drilla en gädda vid jerkbaitfiske skiljer sig en del från traditionellt spinnfiske, då man till stor del använder sig av spöets egenskaper för att trötta ut fisken. Detta går inte att göra på samma sätt vid jerkfiske då spöna är korta och styva, så istället tar man hjälp av rullens slirbroms. Grundregeln är dock även här att tillse att linan inte slackar. Om linan slackar är det stor risk att fisken sliter sig.

En tråd om att drilla en jerkgädda
Mothugg vid jerkfiske

Postad bild


• Vilket spö ska jag välja?

Att välja spö är en lång process och – precis som allting annat – är det en smaksak. Huvudsaken är att spöet är styvt och någonstans runt 6-7 fot. Det finns många bra spön på marknaden men ett ”nybörjarspö” som ofta rekommenderas är Buster Stiff.

Jerkspön har normalt en längd på 6-7fot, och bör som redan nämnts, vara styva. Är spöet för mjukt bågnar bara spöet vid jerkningarna och detta resulterar i att man inte får tillräcklig kontroll över betet, och det blir då svårare att få till en bra gång.

Tråd om jerkspön

Postad bild


• Vilken rulle ska jag välja?

För att fiska med jerkbait krävs det nästan en multirulle. Det går att fiska med haspelrullar också, men det är inte någonting som vi kommer att gå in på här.
Jerkbaitfiske är ett tungt fiske, som vi redan konstaterat, och det ställer stora krav på den rulle man använder. Rätt fiskat ska spöet ”göra jobbet”, men trots det sliter det oerhört mycket på rullen att dänga runt 150-gramsbeten jämfört med att kasta 18-grams Atom.

Så – vilken rulle ska jag då välja? Även här är det en snårskog av olika val, men det finns vissa guldkorn som vi kommer att belysa mer än andra. Abu Garcias serie med Ambassadeur är ett bra val. Rullarna är inte jättedyra, och faktiskt väldigt tåliga. Abu har tagit fram två rullar som lämpar sig synnerligen väl: 5601 C4 och 5601 JB:

Postad bild Postad bild

En tråd om jerkrullar
Ytterligare en tråd om jerkrullar
Tråd om C4 kontra JB

Det finns självklart andra alternativ, och framför allt andra typer av rullar. Många som kör jerkbait föredrar så kallade lågprofilsrullar. Vi har inte några erfarenheter av just lågprofilsrullar, men med hjälp av den samlade kunskapen på forumet så finns det mycket matnyttigt i den här tråden: Lågprofilsrullar


• Vilka beten ska jag välja?

När det kommer till val av bete finns ett helt hav olika former, färger, varianter och storlekar. Vi presenterar här de vanligaste betena.

När man tipsar om bra beten för nybörjare är det främst beten av typen ”side-to-side” som nämns, och ofta dyker Buster Jerk och Salmo Slider upp. Dessa två beten är väldigt lättfiskade och fångstgivande, och passar därmed utmärkt för nybörjaren såväl som för den mer erfarne jerkfiskaren. Vi har redan beskrivit hur man fiskar med denna typ av beten, och går därför vidare.

Postad bild

Ett annat bete som ofta nämns är The Pig, eller ”Piggen”. Piggen har en väldigt oregelbunden gång i vattnet och kräver mer av fiskaren än till exempel Buster Jerk. Piggen far runt åt alla håll och med denna oregelbundna gång har den lockat otaliga gäddor till hugg.

Piggen kan fiskas genom en serie av olika hårda ryck. En fjäderlätt jerkning precis så att linan spänns, följt av en kort och hård jerkning, får piggen att åka snett åt antingen höger eller vänster. En till kort hård jerkning får betet att åka uppåt, och ytterligare en sådan jerkning får betet att dyka rakt nedåt.

I början är detta svårt att få till men det är något som kommer med tiden.
Tips om hur man fiskar The Pig
Forumanvändarnas favoritjerkbaits
Diskussionstråd om olika jerkbaits

http://sportfiskefor...01c68f66b03.jpg


• Övrig utrustning

När det kommer till val av lina så finns det, precis som med beten, en hel uppsjö av olika tillverkare. Två linor som ofta rekommenderas till jerkbaitfiske är Power Pro och Fireline. Båda två är väl beprövade och rekommenderas starkt, inte bara av oss utan av mängder av jerkbaitfiskare.

Flätlinor skiljer sig från vanliga nylonlinor på det sättet de är sammanflätade. Kort fattat så tillverkas dessa genom att man binder ihop små superstarka fibrer, och resultatet blir en mycket stark och, nästinntill helt stum lina. Brottstyrkan är dessutom avsevärt mycket högre än vanliga nylonlinor, och just därför passar flätlinor riktigt bra till jerkbaitfisket. Den största skillnaden mellan en flätlina och nylonlina märks dock vid själva fiskandet, då nylonlinan skulle fjädra som en gummisnodd vid jerkningarna.


Till jerkbaitfisket bör man använda sig av en stel tafs. Dels för att det oftast blir lättare att styra betet i vattnet, och dels för att undvika att tafsen hakar sig runt krokarna, då jerkbeten inte rör sig i en rak linje som vanliga vobblers. En riktigt bra tafs som rekommenderas, och som är speciellt framtagen till just denna typ av fiske, är BFT's stela titaniumtafs.

Forumanvändarnas jerkutrustningar
Förslag på bra tafsar
Tråd om vilka flätlinor som är populärast

Tips till nya jerkare


• Var ska man då fiska jerkbait?

Då jerkbaits inte har någon egen sked som gör att betet dyker direkt vid inspinning som vanliga vobblers, så är det enklast att fiska med dessa beten grunt, på vattendjup mellan 0,5-3m. Ett jerkbait går också grundare ju fortare man fiskar hem det, tack vare avsaknaden av sked. Det gäller dock i regel sjunkande jerkbaits.

Jerkbaits är också mycket effektiva om man vill fiska där det finns mycket växtlighet, då det är relativt enkelt att få betet att gå precis över växterna. En vanlig vobbler skulle här direkt dyka ner för djupt, och persilja på krokarna skulle vara ett faktum.

http://sportfiskefor...01c6d4d1371.jpgDetta är våra egna tankar och erfarenheter. FAQen ska främst ses som en guide i jerkbaitdjungeln och inte som en faktabok. Vi är frälsta av denna typ av fiske, och vår förhoppning med denna FAQ är att vi väckt intresse hos vissa och fungerat som en inspirationskälla för andra!


Jerkbait kan vara metoden som hjälper dig att snygga till ditt personbästa!
... http://sportfiskefor...01c7f4aaa3a.jpg
Sketfiske!
/Croaton och BigMann

http://sportfiskefor...01c6f088660.jpg


Om det är något Du undrar över så är det bara att slänga iväg ett PM till BigMann.


0 Kommentarer