Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Nytt på Sportfiskeforum* * - - -

Hjälp till grundutrustning för flugfiske. FAQ ??

Flugfiske Utrustning FAQ

Jag har funderat på det här med en flugfiske FAQ.. men kommit fram till att det är ett VÄLDIGT stort ämne.. så jag börjar med en liten del så fyller kanske någon på med mera :D


Flugspöt & Fluglinan.
Postad bild

Flugspöt och fluglinan är tillsammans de viktigaste komponeterna i utrustningen för flugfisket, en felaktig kombination där kan göra den finaste utrustningen värdelös när det gäller kastegenskaper.
Spön och linor är indelade i AFTM klasser, vilket förenklat innebär att spöklingan är noga anpassad för en speciell vikt hos fluglinan.
För lättare fiske efter öring, harr, regnbåge mfl. arter i mindre vatten väljer man spö och lina i de lägre klasserna tex. AFTM 3/4 eller 4/5 7-8 fot, för fiske i större vatten där det krävs längre kast kan man välja en tyngre klass tex. 5/6 6/7 eller 7/8 och för fisket i de stora älvarna och framförallt kustfisket 9-10 eller kanske 11 fot lämpligtvis klass 7/8 och uppåt då det ofta krävs tunga linor för att kasta i hård vind och hantera stora flugor. De tyngre klasserna lämpar sig dessutom bättre för större fisk som gädda, lax, havsöring.
Viktiga egenskaper på spöt är bla. bra ryggrad (action) i klingan vilket ger stabilitet i kastet och rätt känsla när man drillar sin fisk, bra kvalitet på korken i handtaget, ett stabilt rullfäste och helst keramiska linförar ringar.
Postad bild
Fluglinor finns i flera utföranden, vanligast är DT och WF linor.
Linorna kan vara flytande, intermediate (halvsjunkande) eller sjunkande i olika grader snabbt eller långsamt.
En fluglina är uppbyggd i flera lager med en stark inre kärna och ett glatt yttersta lager,
däremellan finns antingen ett lager med celler (luftblåsor) som gör linan flytande eller ett tyngre material för sjunklinor.
Postad bild

DT och WF är beteckningar på olika taperingar, en DT lina (dubbeltaperad)består av en lång klump i mitten och två lika avsmalnande ändar, den är vändbar man kan kasta med båda ändarna.
Postad bild
En WF lina (weight forward) har en kortare klump i främre änden av linan och en lång smalare del bak, den kan bara vändas åt ett håll (klumpen framåt)
Postad bild
DT linan möjliggör mjukare presentationer av flugan medan WF linan är lättare att kasta långt med och mindre vindkänslig.

Flugrullen.
Postad bild

Självklart är det roligt att ha en fin dyr flugrulle att visa kompisarna men det behöver inte kosta skjortan, rullens huvudsakliga uppgift är att förvara linan man kastar inte med rullen.
En rulle med en bra broms är ändå att föredra om man fiskar efter lite större fisk, men man kan lätt bromsa spolen med ett finger på kanten.
Det som är viktigt är att rullen rymmer fluglinan och backing, hur mycket beror på vad man ska fiska efter små fiskar lite lina stora starka fiskar mycket lina.
Rullarna är också anpassade i storlek för respektive linklass+ backing.
Jag vågar säga att samtliga rullar som tillverkas i dag oavsett pris håller så pass bra kvalitet att dom räcker att flugfiska med.

Tafsen.
Postad bild

Flugtafsen är den sista länken mellan dig och flugan, även tafsen är taperad för att presentera flugan på ett smidigt sätt.
Det finns en uppsjö olika fabrikat och typer, monofil nylon, flätade tafsar, fluocarbon mm. Det finns flytande, sjunkande och intermediate dom finns i olika längder med öglor i änden och utan öglor.
En enkel regel är att för torrflugor använder man längre tafsar och för nymfer kortare.
Tafsen för torrflugor kan vara upp till 1- 2 gånger spöets längd men helst aldrig kortare än spöt, för våtflugor/ nymfer från ca 1 mtr och uppåt.
Tafsarna finns också i olika diametrar, där betäckningen anger tafsspetsens diameter.
0x = 0,26 mm . 4x = 0,18 mm
1x = 0,24 mm . 5x = 0,16 mm
2x = 0,22 mm . 6x = 0,14 mm
3x = 0,20 mm . 7x = 0,12 mm


Montering av lina.

Först på rullen ska backingen ( vanligtvis någon dacronlina eller liknande) ligga, där använder man spolaxel knuten.
Efter backingen ska fluglinan på, rätt ände ska vara uppmärkt på linan, det är viktigt att det blir rätt när det gäller WF linor.
Backing och fluglina skarvas antingen med ett ögle system eller med en knut, ”nålknuten” är en mycket stark lämplig knut och samma knut kan användas till att knyta ihop fluglinan/ tafsen.
Längst fram på tafsen är det bra att skarva på en bit tafsmaterial i lämplig diameter ca 0,5 mtr lång, efterhand som du byter flugor blir den kortare och man knyter på en ny bit när den blir för kort, så slipper man slösa på den taperade tafsen.
Tafsen är lätt att skarva med en kirurgknut.
Postad bildPostad bild

Här kan du finna många bra knutar.

http://www.rackelhan...we/knutsida.htm

http://www.orvis.com... ... Knots.html

http://hem.passagen....iske_knutar.htm

http://www.animatedk...ndexfishing.php?Vad behövs mera?

Flugor, en uppsättning torrflugor , nymfer och streamer allt efter behov (det finns massor med info på forumet).
En flugask.
En tafsklippare ( egentligen samma som nagelklippare) .
En peang ( en saxliknande tång) för att lätt och skonsamt lossa kroken från fisken.
Postad bild
En lämplig håv, måttband, våg, extra tafsmaterial, gärna glasögon och hatt/ keps ( ett bra skydd)
Och sist men inte minst… glöm inte att lösa fiskekort där det behövs.

Detta är en snabb sammanställning av en flugfiskeutrustning, den kan kompletteras och utvecklas i det oändliga allt efter behov skicklighet eller habegär.
  • TheTrouthunter, SilverFiskN och Cyberpunk gillar detta


1 Kommentarer

Stort tack till trådskrivaren.