Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll

Nytt på Sportfiskeforum* * * * -

Olika Jerkbaits - Olika Tekniker


Olika beten och tekniker.Postad bild
Länk
Buster Jerk - 75 gram
Kan fiskas med hårta eller mjuka korta ryck. Korta jerkningar är alltid att rekommendera, annars glider betet rakt fram och man får då oftast inte till sida-sida rörelsen. Den sjunker relativt fort, så om vattnet grunt, 1-2m, rekommenderar jag inte detta bete. Man måste då fiska den väldigt snabbt för att den inte ska släpa i botten. Ett snabbt inspunnet bete kan dock vara effektivt ibland.


Postad bild
Länk
Buster Jerk Shallow Runner - 66 gram
Detta är mellanvarianten av Bustrarna och enligt mig den effektivaste, då den går att fiska sakta och håller sig på det djupet man gör ett eventuellt vevstopp på. Valet av tafs påverkar om betet flyter eller inte.Använder man BFTs styva titantafs sjunker den sakta. Med en lättare tafs kommer den flyta. Betet flyter alltså utan tafs. Sjunk- respektive flythastigheten är dock mycket liten. Det handlar om ett par centimeter i sekunden.

Detta bete lämpar sig ytterst bra för vattendjup 1-2m. Man kan fiska i sakta tempo med långa vevstopp. Fiskar man den väldigt snabbt går den precis under ytan ner till 0,5m. Fisketekniken med Shallow Runner är densamma som Buster Jerk. En nackdel alla Buster Jerks lider av är att det blir väldigt mycket slacklina vid jerkningar jämfört med många andra beten.


Postad bild
Länk
Big Bandit Shallow Runner - 85,5 gram
När gäddan vill ha stora byten och står grunt är detta bete ofta helt överlägset. Big Bandit är relativt lättfiskad och glider precis under vattenytan, ner till ungefär 0,5m. Den bör fiskas med lite längre mjuka svepningar/dragningar snarare än distinkta jerkningar. Den glider mycket sida-sida och gör man långa vevstopp så ger detta bete nästan alltid fisk. Betet flyter oavsett tafstyp och därmed är den inte lika känslig för tafsval som sin lillebror Buster Jerk Shallow Runner.

Eftersom betet går så grunt rekommenderas detta bete på vattendjup mellan 0,5-1,5m. Är vattnet relativt klart så går det givetvis att fiska den över djupare vatten än rekommenderat, eftersom fisken då får syn på den. Det här betet är dessvärre det som ger mest slacklina av alla beten jag testat, så det gäller att hålla ordentlig koll på vad man gör. Det kan vara lite knepigt för nybörjaren men man lär sig relativt fort.


Postad bild
Länk
Pig 6' JR. Suspender - Ca. 80 gram
Detta bete ligger i en egen genré, då det är ett av få beten som hela tiden rör sig oregelbundet och inte har inbyggd sida-sida gång. Det kan vara svårt att få till gången så betet rör sig effektivt i början, men man lär sig snart. Fiskas den väldigt snabbt går den precis under ytan varierat med ytsplashar. Fiskas den långsammare eller i mer normalt tempo går den ner 1-1,5m.

Pig kan fiskas med många olika typer av tekniker då den är så unik. Jag brukar variera korta och hårda jerkningar med långa mjuka. Gör man en kort mjuk jerkning precis så linan spänns och direkt efter en kort hård så sticker pigen år höger eller vänster. En till hård kort jerkning får pigen att sticka uppåt eller neråt. (Lättare sagt än gjort). Pig fungerar också väldigt bra att bara veva in i oregelbunden takt med kortare stop. Man behöver alltså inte rycka (jerka) in den. Detta bete sjunker dessvärre ganska fort, trots namnet Suspender (vilket betyder svävande), och därav blir längre vevstopp problematiska om vattnet är grunt.


Postad bild
Länk
Piglet Suspender Ca. 40 gram
Detta är den minsta av alla pigar och är ett väldigt fångstgivande bete. Fisketekniken är densamma som Pig 6' Suspender, fast denna brukar jag själv alltid fiska väldigt fort. Är vattnet grunt, kanske 0,5-1, brukar jag hålla spöet rakt upp och göra snabba korta jerkningar. Gäddorna blir galna. Piglet säljs inte längre på den svenska marknaden vad jag vet.


Postad bild
Länk
Manta Suspending - 85 gram
Mantan är lite unik och riktigt rolig att fiska med. Den gör riktigt långa glidningar ut åt sidorna och man kan faktiskt styra den mellan vasstrån, precis som CWC påstår (förutsatt att man ser den). Korta hårda eller längre mjuka dragningar - detta bete kan man fiska i princip hur man vill eftersom den inte är ett dugg känslig. Gör man ett kort hårt ryck och snabbt ett till så gör den först en högersväng, en kort vänster och sen en lång högersväng igen. Plötsligt fiskar man den kanske 1,5 meter ut från linaxeln. (Höger var ett exempel, vänster går lika bra). Sjunkhastigheten då? Jo, faktum är att Mantan faktiskt sjunker i helt okej hastighet. Rekommenderas för fisken mellan 1,5-3m.

Nackdelen (som alltid hos ett bete) är att den inte ger mycket fisk, iaf i mina vatten. Gäddorna brukar följa efter den med det är sällan dom biter. Så har man dåligt fiske - släng på en Manta och utmana vasstråna!


Postad bild
Länk
Zalt Z 17 Medium & Sjunk - 76 gram respektive 79 gram
Zalt Z 17cm har inte funnits på marknaden så jättelänge och var Zalts storsatsning efter deras lyckade spinnbete Zalt.
Betet bör ryckas med hårda korta jerkningar monotont följda av varandra, följt av vevstopp ibland. Vid jerkningarna lägger sig betet på sidan i vattnet samtidigt som det glider åt antingen höger eller vänster. Med andra ord visar betet hela sidan för gäddan, och inte bara magen som de flesta andra side-side beten.

Sjunkhastigheten är för snabb tycker jag, som de flesta andra jerkbaits. Zalt Z 17 passar bra på vattendjup mellan 1,5-3,5 meter. Givetvis går de flesta jerkbeten att fiska djupare, bara man låter dem sjunka emellanåt. Båda varianterna medium och sjunk fiskas likadant. Det som skiljer är sjunkhastigheten.


Postad bild
Länk
Sickly 1 Medium & Deep - 85 respektive 90 gram
Sicklyn är nog det bete jag tycker är absolut roligast och bekvämast att fiska med. Den ger minimalt med slacklina och ett bra motstånd i vattnet, så man känner att det faktiskt finns ett bete i andra änden linan. Motståndet blir liknande ett tyngre spinnbete, men utan vobblandet. Jerkar man korta snabba ryck kan man få den att vända 180 grader vid varje jerkning. Gör man en hård lite längre glider den långt ut åt sidan och lite snett uppåt.

Sicklyn går att fiska från ungefär 1m ner till 3 meter effektivt. Det är inte så mycket skillnad mellan Medium och Deep varianten i sjunkhastighet, men båda sjunker (enligt mig) för snabbt för att det ska gå att göra längre vevstopp.______________________________________________________________________
Ovanstående är baserat på egna kunskaper och bör således inte ses som en regel. Det är mer ett hjälpmedel för er som är nya inom jerkbaitfisket. Känn er välkomna att komma med egna erfarenheter och tekniker!


0 Kommentarer