Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

Att jigga abborre, är det kustfiske?


 • Vänligen logga in för att kunna svara
3 svar till detta ämne

#1 lausvik

lausvik

  Fiskargubbe

 • Members
 • 5 328 inlägg

Postad 19 november 2014 - 10:36

Är det kustfiska att jigga (eller meta eller spinna osv) abborre från en brygga? Ja, om bryggan ligger vid kusten till havet. Nu kanske just en brygga i innerskärgården och vattenmiljön omkring den är förvillande lik en brygga (och vattnet intill den) i vilken insjö som helst men det finns skillnader. Och någonstans måste man ju, som bekant, dra gränsen. Så likaväl som det är kustfiske att dra abborre i ytterskärgården, i vart fall precis lika mycket som det är kustfiske att fånga en torsk på samma ställe, så är abborrfisket från bryggan att betrakta som kustfiske. Att det sedan bedrivs på exakt samma sät och med samma redskap som motsvarande fiske från en liknande brygga inåt landet spelar ingen roll. Det är att fisket bedrivs från ksten som gör det till just kustfiske.

 

En internationell trend (i mycket influerad av japanskt sportfiske som börjat "läcka" hit via det amerikanska och brittiska sportfisket) inom kustfiske går mot fiske med lätta redskap, dvs samma spön och rullar som används för ordinärt spinnfiske i insjövatten, efter mindre fiskar såsom gyltor, simpor och annat. Eftersom de flesta kör C&R så är det inte så noga om fisken är god eller ens ätlig, det viktiga är att den kan lockas att hugga på en krok. Det nyvaknade intresset för dessa arter beror naturligtvis (och dessvärre) i mycket på att torsk och andra arter som tidigare dominerade scenen blivit alltmer sällsynt förekommande. 

 

I svenska vatten har vi inte samma artrikedom som vid de australiska kusterna eller längs algarvekusten. Men abborren har vi. En vacker, god, sprallig och huggvillig fisk.

 

I helgen ska jag bedriva kustfiske efter abborre.


 • Max gillar detta

#2 fiskarlennart

fiskarlennart

  Fiskegalning

 • Members
 • 671 inlägg

Postad 25 november 2014 - 19:29

Här på västkusten har vi inte samma möjligheter till kustfiske efter abborre p.g.a salthalten i vattnet. Det är bara precis i mynningsområdet vid exempelvis Göta älv o Nordre älv där vattnet kan vara ganska bräckt som det finns chans till abborre
Går man in för att fiska lite mindre fisk så är artrikedomen inte så dålig. Vid våra små tävlingar på Marstrand har det fångats, Torsk, Vittling, Gråsej, Makrill, Rödspotta, Sandskädda, Skrubba, Öring, Snultra, Simpa, Smörbult, Knot, Berggylta, Blågylta, Taggmakrill, Randig sjökock och sill. Totalt 17 arter är helt okey när det gäller kustfiske.
 • JontaK och lausvik gillar detta

#3 lausvik

lausvik

  Fiskargubbe

 • Members
 • 5 328 inlägg

Postad 26 november 2014 - 01:58

"Går man in för att fiska litet mindre fisk så är artrikedomen inte så dålig."  Lägger man till det att fisket inte heller behöver vara inriktat på matfisk så har vi två av förklaringarna till den internationella trenden mot ett kustfiske med lättare redskap än det traditionella. Visst kan man beklaga att förutsättningarna för det gamla kustfisket (genom tex torskens tillbakagång) i mycket försvunnit men alternativet till att fortsätta att fiska efter fisk som inte längre finns där eller att lägga fiskedonen på hyllan är ju, uppenbarligen, att göra det bästa av situationen och rikta in sitt fiske efter det som faktiskt finns där.#4 lausvik

lausvik

  Fiskargubbe

 • Members
 • 5 328 inlägg

Postad 01 december 2014 - 19:14

Nu vet jag inte riktigt om den fisk som brukar kallas för Sea Bass är att betrakta som en abborre men hur som helst så hoppas jag att i slutet av veckan få möjlighet att jigga efter sådan från kusten vid Cascais i Portugal. Det måste under alla omständigheter räknas som kustfiske.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar