Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

Matfisk


  • Vänligen logga in för att kunna svara
6 svar till detta ämne

#1 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 2 910 inlägg

Postad 05 maj 2017 - 09:55

Fisk är nyttig mat. En bra proteinkälla och inte ens sk fet fisk är särskilt fet (och fettet innehåller ju också en del nyttigheter). De flesta av oss äter, i någon utsträckning, fisk. Mest konsumerar vi odlad norsk lax, diverse torskfiskar (från olika platser på jorden), inlagd sill av lika sorter och pangasius, oftast odlad i asien. Förmodligen äts det en del egenfångad abborre men annars är vi dåliga på att ta tillvara de matfiskar som simmar i våra egna vatten. 

 

Rovfisk ska man i och för sig vara försiktig med eftersom de står högt i näringskedjan och oundvikligen samlar på sig en del gifter, men fina matfiskar som id, braxen, sutare mfl är i det avseendet tämligen ofarliga. För min del äter jag hellre en fisk jag metat hemmavid än en som odlats, under oklara förhållanden, i en göl eller ett dike i Vietnam och sedan fraktats över halva klotet för att tillagas här. Det känns, på många sätt, mer aptitligt.

 

 



#2 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 1 583 inlägg

Postad 06 maj 2017 - 03:56

Jag är enig!!!!!!!!
Det är så massa sjukdommar i den odlade fisken.
Och det är lite sunt i den odlade fisken.

Men man får massa gratis medisiner,som man inte behöver. ( antibiotika )
Men det sticker av massa laxar från kassarna.
Så det simmar en del av den här.

Det är mer omega i en box med makrill än i en oppdrettslaks!
  • lausvik gillar detta

#3 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 2 910 inlägg

Postad 06 maj 2017 - 13:35

Det är mer omega i en box med makrill än i en oppdrettslaks!

Eller i en makrill du drar upp själv. Nu är det väl så att de flesta som fiskar makrill också tar fångsten till vara men jag tycker att det är något befängt med att meta upp tex en braxen, kroka av, väga, fotografera och släppa den åter för att sedan åka hem och äta (tex) importerad pangasiusfilé till middag Jag får helt enkelt inte ihop det.



#4 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 1 583 inlägg

Postad 06 maj 2017 - 16:39

Ja! Varför inte äta fisken. Finns inget bättre än en egenfångad fisk.
Samtidigt vet man vad man får ner i magen.

Men jag förstår inte dom som går och köper norskfjordlax och norsk fjordtorsk.
Dom fiskarna är gått i stora kassar och fått massa medisiner
som man inte ska ha i magen!

Fiska och ät fisken du får. Då vet du vad du äter.
Man kan då sluta fiska när man har fått middagen.
  • lausvik gillar detta

#5 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 2 910 inlägg

Postad 06 maj 2017 - 18:01

Fiska och ät fisken du får. Då vet du vad du äter.
Man kan då sluta fiska när man har fått middagen.

Oftast fiskar jag inte ens så länge...


  • Anders jansson gillar detta

#6 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 1 583 inlägg

Postad 07 maj 2017 - 00:28

Skall jag ha fisk till middag. Börjar jag dagen för .
Får jag fisk blir det fisk den dagen.
Får jag lite fisk. Blir den lagt på salt i kylen

Så åker jag en tidig morgon tur.
Och prövar igjen.
Men det är inte ofta det behövs.

Som oftas får jag fisk samma dag!
Mäst bleka/sej. Så slänger det på en lax/öring också.

Tir/ons skall jag laga fiskekaker av bleka jag fick sisst!!
Blir god mat av den!!

#7 X-tap

X-tap

    Trogen medlem

  • Members
  • 435 inlägg

Postad Igår, 16:38

Matfisk är inget fel. Men att fiska för att få mat. Då är det inte sportfiske.

Allt har sitt berättigande - även om jag inte förstår det - Somliga söker enbart info som bekräftar den bild dom redan har och absolut inte vill ge upp - andra söker den info som utmanar deras övertygelse.





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar