Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

Fiskhantering


  • Vänligen logga in för att kunna svara
15 svar till detta ämne

#1 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 09 augusti 2018 - 23:11

Tänkte kolla hur ni hanterar eran fångst.
Jag kör med en kylbox och isklammpar. Rensar fisken omgående sköljer av med havsvattnet och vips ner i kylboxen. Kommer hem och sköljer av dem under kallt vatten. Där efter rakt in i kylen.

Tycker ni detta är ett optimalt sätt eller hur gör ni?
  • lausvik gillar detta

#2 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 12:01

Jag blödgar fisken med en gång! Annar får man inte ut blodet från fisken!
Då sitter det igjen blod i musklerna på fisken. ( dårligt produkt)

Om den blir rensad pronto?? Beror på vädret och årstid.

Annars tycker jag du gjør det bra!!
Men varför skølja den en gång till när du kommer hem???

#3 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 12:10

Om den blir rensad pronto?? Beror på vädret och årstid.
Annars tycker jag du gjør det bra!!
Men varför skølja den en gång till när du kommer hem???


Jag sköljer hemma också för att havsvattnet är väl inte särskilt rent?.
Jag vet att i insjöar o sötvatten allmänt skall man inte skölja rensad fisk, då det är mkt bakterier i vattnet.

Räcker det att skära i gälarna för o avbloda?. Sen bara ner i kylboxen och rensa när fisket är avslutat?.
Tänker att bakterier frodas inte i kylan?

#4 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 3 719 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 14:58

Det där med att skölja fisk är vanskligt. Jag sköljer så litet som möjligt och alltid med rent vatten. Med litet vana lär man sig att ta ur fisken utan att köttet kommer i kontakt med inälvor eller blod. Tycker man att det ser grisigt ut är det bättre att torka rent än att skölja med tveksamt vatten.

När man tagit ur och ev torkat rent kan man gnida in litet salt i munhålan innan man lägger fisken så kallt som möjligt.

Edit. Jag är inte vän med stavningskontrollen på min platta. Bukhålan skrev jag men plattan, som är idiot, ändrade.

#5 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 15:19

Det där med att skölja fisk är vanskligt. Jag sköljer så litet som möjligt och alltid med rent vatten. Med litet vana lär man sig att ta ur fisken utan att köttet kommer i kontakt med inälvor eller blod. Tycker man att det ser grisigt ut är det bättre att torka rent än att skölja med tveksamt vatten.
När man tagit ur och ev torkat rent kan man gnida in litet salt i munhålan innan man lägger fisken så kallt som möjligt.

Har dock inget huvud kvar på fisken .
Så det gör inget om man väntar me o skölja av de ordentligt hemma, förutsatt att man rensat fisken "städat"
  • lausvik gillar detta

#6 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 19:34

Jag sköljer hemma också för att havsvattnet är väl inte särskilt rent?.
Jag vet att i insjöar o sötvatten allmänt skall man inte skölja rensad fisk, då det är mkt bakterier i vattnet.
Räcker det att skära i gälarna för o avbloda?. Sen bara ner i kylboxen och rensa när fisket är avslutat?.
Tänker att bakterier frodas inte i kylan?


Jag är inte rädd att skölja bara i saltvatten och rätt i frysen eller på stekpannan.
Att skölja i insjöar?? Vad är problemet? Kan man inte skölja fisken i det!! INTE ät fisken!!!!!!!!!!

Men du ska ALLDRIG lägga fisk på marken!! Om du tänker på rökning eller graving av fisk.
Det kan man bli sjuk/dø av. Frys alltid fisk som ska rökas/gravas eller på annat sätt ätas rå!!

Avbloda fisk!! Det bästa är om du kan hänga den upp i ett rep! Så blodet rinner ut!
Fiske i båt: lägg fisken i en korg/kylbox. Men inte ta livet av den först!!!
Och rens när du får tid innemellan fisket!!!

#7 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 10 augusti 2018 - 21:17

Jag är inte rädd att skölja bara i saltvatten och rätt i frysen eller på stekpannan.
Att skölja i insjöar?? Vad är problemet? Kan man inte skölja fisken i det!! INTE ät fisken!!!!!!!!!!
Men du ska ALLDRIG lägga fisk på marken!! Om du tänker på rökning eller graving av fisk.
Det kan man bli sjuk/dø av. Frys alltid fisk som ska rökas/gravas eller på annat sätt ätas rå!!
Avbloda fisk!! Det bästa är om du kan hänga den upp i ett rep! Så blodet rinner ut!
Fiske i båt: lägg fisken i en korg/kylbox. Men inte ta livet av den först!!!
Och rens när du får tid innemellan fisket!!!



Fisken ska inte sköljas sedan man tagit ur den; sötvatten innehåller massor av bakterier. Torka i stället ren den med hushållspapper eller en näve torrt gräs och spara sköljandet tills det är dags att anrätta fisken.

Låta fisken ligga o självdö är inget ja någonsin kommer göra. Dödsstelheten försvinner snabbare när en fisk kvävs till döds. Dödsstelheten gör att fisken är mycket mer skyddad mot bakterier.

Min slutsats är följande: avliva fisken omgående, rensa ur inälvor,torka av med papper, ner i kyl box. När man sedan kommer hem tar man bort huvudet om man vill,sköljer den och in i frys eller kyl (beroende på när du ska äta den)

#8 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 11 augusti 2018 - 05:18

Jag är enig med deg om att rensa fisken så fort som möjligt! Är det bästa!!!!!!!!
Att torka fisken med gräs?? Då kan du få bakterier!!!!!!!!!

Nu vet inte jag vilka insjöar du fiskar i!
När jag läser att du inte kan tvätta fisken i sjön!!
Då hadde jag!! inte ätit fisken.
Men det ska få bli din avgjørelse!!!

Skitfiske!!!
  • Fridge gillar detta

#9 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 11 augusti 2018 - 20:08

Jag är enig med deg om att rensa fisken så fort som möjligt! Är det bästa!!!!!!!!
Att torka fisken med gräs?? Då kan du få bakterier!!!!!!!!!
Nu vet inte jag vilka insjöar du fiskar i!
När jag läser att du inte kan tvätta fisken i sjön!!
Då hadde jag!! inte ätit fisken.
Men det ska få bli din avgjørelse!!!
Skitfiske!!!

Fiskar nästan bara i havet (kusterna i Malmö). Det jag skrev med sötvatten var något ja läste på en fiskesida.

Fiskar förtillfälligt makrill på häckla, lite svårt att undvika att fisken hamnar på marken i ett par sekunder.
Menar du att man inte borde röka dem fiskarna då?

Ser massor av folk som lägger fisken i ett nät (levandes) sen ner i vattnet tills avslutat fiske. Vad tycker du om det?

Glömde tillägga, att skölja fisken menar jag rensad fisk

#10 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 11 augusti 2018 - 21:01

Tror inte det är farligt!! Tänker mer att den ligger länge!

Att lägga den i ett nät?? Har aldring pröva!
Jag äter 2-4 makrillar i året!! Men klarar man att hålla den levande!! Kanon!!!

Att du har frysbox med deg är kanon!! Man kan också ha på lite salt,om man vill!!( konservering!!
Røker du all makrill? Eller fryser du massa fiskar.

Om du fryser färsk makrill så frys den först 1-2 dagar.
Ta en mjölk karton lägg makrillen i den och fyll den med vatten,så i frysen igjen.

Då håller den seg lääänge!!!

#11 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 11 augusti 2018 - 22:02

Tror inte det är farligt!! Tänker mer att den ligger länge!
Att lägga den i ett nät?? Har aldring pröva!
Jag äter 2-4 makrillar i året!! Men klarar man att hålla den levande!! Kanon!!!
Att du har frysbox med deg är kanon!! Man kan också ha på lite salt,om man vill!!( konservering!!
Røker du all makrill? Eller fryser du massa fiskar.
Om du fryser färsk makrill så frys den först 1-2 dagar.
Ta en mjölk karton lägg makrillen i den och fyll den med vatten,så i frysen igjen.
Då håller den seg lääänge!!!


Har aldrig rökt dem. Jag kör dem i ugnen eller steker dem.
Blev 9st på 40 min idag, kunde blivit fler men var tvungen och avsluta hehe.

Angående nät så TROR jag inte det är bra, för fisken har liten yta o simma på, så jag tror den dör rätt snabbt.
  • Anders jansson gillar detta

#12 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 12 augusti 2018 - 06:00

Har aldrig rökt dem. Jag kör dem i ugnen eller steker dem.
Blev 9st på 40 min idag, kunde blivit fler men var tvungen och avsluta hehe.
Angående nät så TROR jag inte det är bra, för fisken har liten yta o simma på, så jag tror den dör rätt snabbt.


Tror det samma som du!! Dom dør ganska snabbt!!
I ugnen? Hördes intresant ut!! Hur lagar du till dom??

Och vad har du till dom??
Jag har förätit meg på makrillen. Därför blir makrillen satt tillbaka i fjorden!!!

#13 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 12 augusti 2018 - 06:08

När du fiskar makrill,har du många upphängare då?
Vilka upphängare har du?

Det bästa är att ta så många man behøver till middag.
Svårt att bevara fet fisk länge!! ( om man inte røker dom då)

Jag har makrillen till agn!!

#14 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 12 augusti 2018 - 07:11

Du får ta några fina fiskebilder när du är ute!!
  • lausvik gillar detta

#15 Fridge

Fridge

    Medlem

  • Members
  • 12 inlägg

Postad 12 augusti 2018 - 12:10

Tror det samma som du!! Dom dør ganska snabbt!!
I ugnen? Hördes intresant ut!! Hur lagar du till dom??
Och vad har du till dom??
Jag har förätit meg på makrillen. Därför blir makrillen satt tillbaka i fjorden!!!


Jag kör dem i ett folie paket (lätt saltat) och min sambo grillar dem i ugnen med någon hemma gjord thai marinad. Tycker inte man behöver mer än salt iom fisken i sig har mycket smak!
Till dem har vi oftast pappaya sallad och klibbigt ris.

https://mittkok.expr...l-med-dillsas/.

Jag kör med sabiki Ghost 6 krocks upphängning strl 5 på krokarna. Tycker det är den absolut bästa till makrill.
  • Anders jansson gillar detta

#16 Anders jansson

Anders jansson

    Storfiskare

  • Members
  • 2 276 inlägg

Postad 12 augusti 2018 - 17:31

Det hørdes gott ut!!
Häcklan ser också fin ut.

Jag har tyttebärkrokar när jag fiskar makrill! ( agn)


Om du ska köpa billiga häckler kolla in wish!!
9kr!!!!

Bifogad fil(er)






0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar