Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

Feederspö


 • Vänligen logga in för att kunna svara
4 svar till detta ämne

#1 Kenwald

Kenwald

  Nykomling

 • Members
 • 4 inlägg

Postad 24 september 2018 - 21:18

Hej! Ny här på forumet. Tänkte höra mig för lite kring spön till bottenmete och vad man bör tänka på när man köper sitt första spö. Är övertygad om att det finns spaltmil om detta om man söker, men då många trådar här verkar vara ganska gamla och utbudet ständigt förändras så hoppas jag det är ok att frågan ställs igen. 

 

Det verkar vara tämligen smalt utbud överlag och fysiska butiker har sällan något inne. Har dock lyckats hitta några ställen på nätet men då jag är helt grön på specimenmetet så har jag inget att förhålla mig till vad gäller olika tillverkare och modeller.

 

Fisket jag främst kommer bedriva är efter abborre och regnbåge, med sänken upp till kanske 20 gr. 

Förstår inte riktigt klassningen på spöna och quivertipsen, men har jag tolkat det rätt att det är olika kastvikt beroende på hur känslig quivertipen är? Står ju ibland skrivet i LBS, ibland oz och även kastvikt i gram ibland. Vill någon hjälpa mig reda ut begreppen? 

 

Jag skulle gärna komma undan billigt såklart eftersom jag kommer behöva köpa rulle också och dessutom vet jag inte riktigt om jag kommer fasta för det eller inte, dock slantar jag hellre upp lite mer än att snabbt tröttna på spöt. Förutom att ett spö såklart ska funka bra till det det är avsett för så uppskattar jag verkligen känslan av att hålla i ett spö som känns påkostat och inte påkigt/klumpigt så det är jag villig att betala för. 

 

Kör på med tips på lämpliga köp och hjälp mig som sagt gärna att förstå hur klassningarna fungerar.

 

Mvh Kenni#2 Ö::::::::::

Ö::::::::::

  för låg nivå här

 • Validating
 • 678 inlägg

Postad 25 september 2018 - 09:33

Är ingen feederfiskare så jag ska inte uttala mig om olika spön.

 

Däremot kan jag ge min syn på de olika klassningarna. Men oavsett om det anges i gram, oz så är det väldigt skiftande hur de olika spötillverkarna har kommit fram till den siffran. Ibland absolut max vad spöt kan hantera, ibland kan det ses som spöts sweetspot och hanterar därmed betydligt högre vikter. och ibland är det tom inte möjligt att med kraft kasta det spöt är angivet för. Så tyvärr är de angivna kastvikterna lite si och så. Europeiska gram-spön är oftast mer korrekta och anger väl spöts max. Amerikanska Oz-spön är mer typen sweetspot och hanterar ofta betydligt högre kastvikt än som anges. och vissa spön (vissa japanska och så klart westins) har på tok för högt angiven kastvikt.

 

vill du jämföra Gr och Oz så går det ca: 28 gr på 1 oz. 3 oz är då ca: 85 gram. Då det är amerikanska spön som anges i Oz så kastar ett 3 Oz spö 110-120 gram med bravur och även 130+ hjälpligt. Men det är viss skillnad även där mellan olika tillverkare.

 

Min lilla erfarenhet av LBS spön är från då det va populärt att göra om karpspön till lax och HÖ-spön för älvfiske och att ett 3 LBS spö kastar vikter runt 100 gr+. Alltså ungefär som de Oz angivna spöna.

 

Men jag är osäker på hur LBS-värdet tas fram, har hört att det ska va mer riktigt och att det funkar ungefär så att spöt monteras fast vågrätt och man hänger på vikt tills spöts topp pekar lodrätt rakt ner och därmed fås värdet. 

 

Men LBS är lite knepigt att översätta. Vissa menar att det är linans brottlast som avses men det blir konstigt för ett 3 LBS skulle då va optimalt till fiske med en lina med brottlasten 1,5 kg ? ? ? Vad som är rätt å fel vet jag inte. 

 

LBS kan översättar med ca: 450 gram. På en del feederspön kan det tex anges 3-12 LBS. 12 LBS skulle då ge 5 kg vilket INTE är dess kastvikt.

 

Så summa summarum kan jag inte ge dig bättre svar än så när det gäller LBS. Det är  en jungel helt klart. 


Allt har INTE sitt berättigande - även om jag förstår det - Somliga är helt enkelt för korkade.


#3 lausvik

lausvik

  Fiskargubbe

 • Members
 • 4 939 inlägg

Postad 25 september 2018 - 15:12

Test curve vs casting weight

 

Feederspön klarar generellt rätt höga kastvikter eftersom en feeder, fylld med bete, väger en hel del så 20 gram är inga problem. Ska du börja meta och köpa ditt första spö så kanske du ska överväga ett sk avonspö som, vanligen, levereras med tre toppar (en utan quivertip och två med). Med ett sådant spö klarar man det mesta. Fladen Fishing Maxximus Avon kan jag rekommendera men Drennan och andra har jämförbara spön.

 

En feeder är en behållare för bete/mäsk (oftast förtyngd). Feedermete är en typ av bottenmete (som på engelska heter ledgering). Man måste inte ha ett feeederspö för att meta bottenmete. Sk barbelspön är lämpliga för bottenmete (men saknar quivertip) och även sk karpspön är, i princip, bottenmetespön. Ett haspelspö i lämplig längd som kastar 20-grams drag fungerar naturligtvis även för bottenmete med sänken/beten i den viktklassen.#4 Kenwald

Kenwald

  Nykomling

 • Members
 • 4 inlägg

Postad 03 oktober 2018 - 12:32

Tack för era väldigt utförliga svar! Tror jag är lite klokare nu åtminstone. Jag kommer i nuläget inte ge mig in på att kasta feeders utan hålla mig till typ pater noster-tackel eller glidande. Dock hade quivertip varit väldigt trevligt så man kan få bra spänn på spötoppen, det var varit bökigt med det spöt jag använder i dagsläget. Dessutom hade jag hemskt gärna velat ha det spöt riggat till annat och ha med samtidigt som jag metar, annars funkar det helt ok. 

 

Jag har funderat lite på ett drennan specialist med topp för flötmete också, men det känns som att mitt shimano catana fixar det rätt bra och det är skönt att slippa rigga om utifall man vill testa båda metoderna så ett spö endast avsett för bottenmete är nog vägen att gå för min del.#5 lausvik

lausvik

  Fiskargubbe

 • Members
 • 4 939 inlägg

Postad 03 oktober 2018 - 13:05

Tack för era väldigt utförliga svar! Tror jag är lite klokare nu åtminstone. Jag kommer i nuläget inte ge mig in på att kasta feeders utan hålla mig till typ pater noster-tackel eller glidande. Dock hade quivertip varit väldigt trevligt så man kan få bra spänn på spötoppen, det var varit bökigt med det spöt jag använder i dagsläget. Dessutom hade jag hemskt gärna velat ha det spöt riggat till annat och ha med samtidigt som jag metar, annars funkar det helt ok. 
 
Jag har funderat lite på ett drennan specialist med topp för flötmete också, men det känns som att mitt shimano catana fixar det rätt bra och det är skönt att slippa rigga om utifall man vill testa båda metoderna så ett spö endast avsett för bottenmete är nog vägen att gå för min del.


Vissa haspelspön avsedda för jiggfiske har quivertip. Ett exempel (utgånget, men ändå) är Darts MX sensitive. Niofotaren, avsedd för beten upp till 28 gram (om jag minns rätt) funkar bra som bottenmetespö.
 • Kenwald gillar detta
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar