Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

whorkens fiskedagbok - Ismete återigen


 • Vänligen logga in för att kunna svara
1362 svar till detta ämne

#1 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 21 april 2007 - 20:45

Idag gav jag, min polare nicke och hans från Ystad besökande vän David oss ut i skärgården för att lura upp ett par gäddor. Kl. 10.00 plockade jag upp dem, och så körde vi ut till ett område som heter Västra Mark med fina djupkanter och ett schysst gäddfiske, tidigare erfarenheter visade sig vara ett ledmotiv idag.

Efter en promenad i det härliga solskenet kom vi ner till klipporna där vi helt plötsligt insåg att det blåste mer än de 5 sekundmeter som SMHI utlovat, och vinden drog rakt igenom mina tröjor, keps, två luvor, långkallingar och byxor. Sjukt hård windchill, 3-5 grader varmt och höga svall upp mot klipporna.

Fisket började så smått, jag gjorde trevande försök med multirullen, drog ner kastbromsen en hel del och justerade slirbromsen rätt mycket, och insåg att det var sjukt mycket enklare att hysta iväg en 58 grams Fire Tiger från Westins ett 20-tal meter än att försöka göra samma sak med ett 24 grams Atom, som jag försökte med igår. Klockan gick, ingen av oss fick några hugg och vi började promenera längs med kusten och letade hugg. Vid 12-13-hugget small det till i Davids spö. Eller; small och small, det var mer ett fjutt. En liten gäddkrake på 6-7 hekto tittade upp över ytan men David var nöjd och glad, fisk är fisk.

Efter detta tokdog allt fiske. Vinden tog i ännu mer, och dagens första skatbo dök upp i multirullen och detta tog en god halvtimme att reda upp, men jag pendlade lite mellan vanligt spinnfiske och jerken, ingen direkt framgång på något av spöna.

Vid 3-tiden gav vi upp, körde till en mack och köpte två engångsgrillar, 15 korvar, korvbröd och ketchup och stack iväg till Saltö istället. Efter en grillning och lite skitsnack satte vi igång med fisket. Vattnet var sjukt klart, minst 5 meters sikt och riktigt djupt och bra, såg otroligt giftigt ut.

Inte. Ett. Hugg.

Ibland blir det sådär i skärgården, man tror det är idealförhållanden, idealvind och vattendjup, men det händer ingenting ändå. Efter lite torftigt kastande bestämde vi oss vid sjusnåret att dra tillbaka till samma ställe där vi började, och då började det även hända grejer.

Först drar nicke upp en hyfsad gädda, inget monster, men en gädda likväl, landade kring 1½ kilo. En djup suck och ett "Äntligen!" var allt han gav ifrån sig när han fick hugg, och jag stod och försökte bita ihop och inte börja gnälla om att det var orättvist. Precis ett par minuter innan hade en hyfsad gädda varit uppe och luktat på mitt Utö men bestämt sig för att skita i vilket.

Tio minuter efter detta klipper det till rejält i Davids spötopp när han står och försöker berätta att det varit en liten skitgädda uppe och huggt i hans Zalt i förra kastet, och så helt plötsligt så stannar han upp mitt i en mening och säger "nämen.. oj!". Först då ger han rejält mothugg, och tack och lov krokas gäddan. Den landas säkert och fint och mäter 4.2 kilo i vikt.

Det blev det sista hugget för kvällen, men det var en otroligt härlig dag med strax över 8 timmar effektivt fiske.

Jag börjar tro att min flätlina är förbannad av en häxa, har inte haft ett hugg sen jag bytte över från nylon...

Väntar dessutom med iver på att oskulden på mitt nya gear ska tas, ett par nya jerkbaits ska inhandlas, och sen får vi se.

#2 scottmaster

scottmaster

  Fiskegalning

 • Members
 • 846 inlägg

Postad 21 april 2007 - 21:26

Ni verkar ha haft en underbar dag visst är det kul att få fisk men en hel dag med fiske är oxå värt en hel del.Lite grillning i goda vänners lag ute i naturen kan det bli bättre.
Älskar att fiska och då gärna i Härjedalen.

Pb på fluga: Öring 1500gr R-båge 2400gr

vouggatjålme var grymt åk dit,å besök då Guijaure!!

#3 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 21 april 2007 - 21:29

Det är fantastiskt kul också att grabben som var på besök fick fisk.. det gör att han vill komma tillbaka, liksom.

Om ett par dagar ska vi till ett Put&Take-vatten där jag ska fiska fluga för första gången ever :)

#4 scottmaster

scottmaster

  Fiskegalning

 • Members
 • 846 inlägg

Postad 21 april 2007 - 23:43

Det är fantastiskt kul också att grabben som var på besök fick fisk.. det gör att han vill komma tillbaka, liksom.

Om ett par dagar ska vi till ett Put&Take-vatten där jag ska fiska fluga för första gången ever :)


Ok välkommen till flugfiskets underbara värld känslan att se fiske stiga på en torrfluga är grym.Du kommer inte bli besviken. :wink:
Älskar att fiska och då gärna i Härjedalen.

Pb på fluga: Öring 1500gr R-båge 2400gr

vouggatjålme var grymt åk dit,å besök då Guijaure!!

#5 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 25 april 2007 - 11:02

Fan, det har gått troll i mitt fiske.

Vart ute i söndags, fiskade aktivt i kanske 5½ timme, inte ett hugg.
Måndags, aktivt fiskande i 4 timmar, inte ett hugg.
Tisdags, 4 timmars fiske, inte ett hugg.

Fan, jag blir knepig på det här. Gäddan är aktiv, för de jag fiskar med får fisk, men inte jag. Skit med!

Har jag tappat flytet eller känslan för hur det ska gå till? Eller har jag bara helt vanlig oflyt?

Idag har CSN-pengarna kommit, så nu blir det till att åka och inhandla ett par nya jerks för att se om det har något med saken att göra.
Peace!

#6 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 25 april 2007 - 20:40

Yes, idag försvann mödomen på jerksettet, äntligen.

En liten gäddpinne på nåt kilo högg på en BJ Tånglake 75 g.

Postad bild

Inte mycket för världen, men tilläggas bör att jag hade ett rejält hugg också, men jag var för sen med mothugget. Tyvärr, den gjorde en fin virvel bakom jerken...

Ny gear inköpt idag:

Postad bild

Från vänster till höger: Zalt Z medium 38 g, BJ Tånglake 74 flytande, BJ Abborre 74 g, Westins 74 g. Plus lådan som de hänger på. :)

#7 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 27 april 2007 - 22:57

Det var en ljummen vårkväll. Ett helt gäng vänner hade samlats nere vid bryggan på Campus Gräsvik för en kväll med lite musik, grillning och skvaller. Jag tog med mig jerkspöt och mitt spinnspö av gammal vana mest, skulle få testa att flugfiska för första gången i mitt liv.

Vi slängde på ett par korvar på grillen och satte oss i brassestolarna, öppnade en folköl och tittade ut över sjön som kokade i ytskiktet av vakande löjor och småabborrar. La ut en sjunkfluga, testade mig fram lite försiktigt med flugspöet och trodde väl egentligen inte på att få något, ville mest testa. Efter att ha blivit lite utskrattad av dem som satt där så sket jag i det, orkade inte höra deras kommentarer mer så jag tänkte att jag ska minsann visa dem hur man fiskar på riktigt. Monterade ihop jerkspöet och tacklade på, satte på min nyinköpta BJ Tånglake och slängde ut första kastet. Professionell overrun, som vanligt i början innan jag fått till inställningarna. Asgarv från de som sitter runt omkring och jag blir högröd i ansiktet och lite generad. Går ner på en avsats istället för att hysta ut draget + övergången på linan, och får iväg ett skapligt kast. Är inte speciellt skicklig på att slunga iväg dragen så långt, men det visade sig ikväll att det inte gjorde något alls…

Efter två kast sitter första hugget som en smäck, en liten vårgädda på knappa kilot, och jag visar upp den för tvivlarna som satt och skrattade åt mig. Tystnad från bryggan. Äntligen, tänkte jag, håller dom truten… Flyttar mig 40 meter åt vänster, kastar ut igen, och efter ungefär två jerkar känner jag hur det suger till i draget och en rejäl virvel bildas i ytan. Svetten slår ut i pannan med en gång, och jag inser att jag INTE har krokat gäddan. Den har bara nosat på vobblern, så jag saktar ner, jerkar två tre gånger lite mer intensivt för att imitera en skadad bytesfisk och då smäller det något brutalt i spöet. Jag halkar till och med till lite på kanten, inte bra då det är en meter ner till vattnet. En liten tant med en ännu mindre hund kommer förbi och hon frågar lite försynt; ”haru en firre?” på bred stockholmsdialekt. Jag nickar bara, helt paralyserad av att det faktiskt har huggt två gäddor på fyra kast, helt sinnessjukt. Jag pumpar in gäddan till kanten och ropar efter Nicke och hans våg, som han såklart inte har med sig. Han landar gäddan åt mig, och vi uppskattar vikten till kring 7 kilo, och den vackra gäddmadammen är 94 cm lång. Bred som fanken över ryggen, och riktigt, riktigt vacker. Ett nytt personligt rekord, faktiskt. Hela skaran som satt på bryggan har gått bort där jag är, och står helt tysta och tittar på. Spridda viskningar, och ett antal ”oj… så stor den är…”. Jag är helt överlycklig, och släpper med nöje ner madammen i sjön igen. Tanten står mest och gapar, och hennes lilla hund ser livrädd ut.


Postad bild
Min sköna gäddmadam!

Det är inte slut än.

Jag går hundra meter bort på grusgången och fortsätter fiska, efter 10 minuter sitter det ännu en fin vårgädda på kroken, kring 1½ kilo denna gång. Jag går tillbaka till bryggan med ett stort leende på läpparna, och undrar om det var någon som inte trodde att jag kunde fiska gädda?

Efter en timmes prat och grillning kliar det i fingrarna åter igen, så jag går bort där jag tog den senaste gäddan, hystar ut min tånglake ännu en gång, och det smäller till i spöet ÄNNU en gång. Denna gång landar jag en kring kilot tung vacker gädda framför två barnfamiljer och ett helt gäng kineser som stirrar på den vackra fisken. En av de små flickorna i en av barnfamiljerna ville "klappa fisken, för den såg ledsen ut", men pappan övertalade henne att det nog skulle lukta lite äckligt på händerna, och att pojken nog skulle vara snäll mot den... så blev det, den fick hoppa tillbaka i plurret.


Postad bild
Den tredje gäddan för kvällen. Var tvungen att lägga ner den på gruset, tyvärr för att få bort en jobbig krokning, men det löste sig ändå, den simmade vidare så glatt så. :)

Nu har klockan hunnit bli kring halv nio på kvällen, och jag ville avsluta på topp, så jag la ner fisket för kvällen, men kan inte riktigt förstå vilket otroligt gäddfiske jag varit med om ikväll, och jag inser att det kan ju faktiskt bara bli bättre nu, jag siktar mot att ta min första 10-klubbare under 2007.

Skitfiske på er, allihop!

Edit: notera hur äckligt väl Buster Jerk Tånglake smälter in i gruset på marken på den andra bilden... Nästan lite otäckt bra. :)

#8 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 29 april 2007 - 11:19

Ni skiter alltså i vilket att jag tagit personbästa på gädda? era as! :P

Skulle bara lägga till en liten kommentar här, jag har jerkfiskat sönder min axel så idag har jag fått inhandla Voltaren-T gel för jag kan knappt röra högerarmen.

Skit med!

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#9 namnet_jeppe

namnet_jeppe

  Fiskegalning

 • Members
 • 591 inlägg

Postad 29 april 2007 - 11:46

haha:P klart vi inte gör jag hade fan skrikit ihjäl mig av lycka om jag hade fått en så stor:P Grattis! bor du i jkpg?? ps. hur hinner du me å fiska så jävla mkt?

#10 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 29 april 2007 - 12:45

Jag flyttar till jkpg om ett par veckor, men för tillfället är jag kvar i Karlskrona.

Jag skrek rätt bra när jag klippte den där damen, ska jag be att få berätta. Jävlar, i min låda så jag gapade :D

Jag vet inte hur jag lyckas klämma in så mycket fiske, jag gör nog inte mycket av det jag borde göra istället ;)

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#11 Plankton

Plankton

  Fiskegalning

 • Members
 • 737 inlägg

Postad 29 april 2007 - 12:46

haha:P klart vi inte gör jag hade fan skrikit ihjäl mig av lycka om jag hade fått en så stor:P Grattis! bor du i jkpg?? ps. hur hinner du me å fiska så jävla mkt?


Maybe he doesn´t whork. 8)
Team slemmig jävel

#12 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 29 april 2007 - 12:49

Ja nu var du förBANNAT lustig :D

Jag jobbar faktiskt inte, jag pluggar :P

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#13 namnet_jeppe

namnet_jeppe

  Fiskegalning

 • Members
 • 591 inlägg

Postad 30 april 2007 - 10:26

men Whork du måste erkänna att hans skämt var jävligt roligt:P

#14 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 30 april 2007 - 21:03

helt ok. :D

Idag var jag ute en sväng också, tog en gädda kring 6-kilos strecket och en liten pinne på knappa kilot. Sötnos. :)

jerkbait får thö facking win!

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#15 Makrelli

Makrelli

  Sportfishing Lover

 • Members
 • 2 702 inlägg

Postad 30 april 2007 - 21:36

helt ok. :D

Idag var jag ute en sväng också, tog en gädda kring 6-kilos strecket och en liten pinne på knappa kilot. Sötnos. :)

jerkbait får thö facking win!


Grattis! 6kg är inte dumt :wink:
Skitfiske, Markus Teilus
Team Sportfishing Lovers

#16 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 30 april 2007 - 22:20

Nej, men denna var rätt seg.. Högg och sen la den sig rätt kvickt på rygg och lät sig bli indragen. Tråkgädda... Tror de är sega efter leken.

Det jobbiga var att den svalde bustern som fanken och skar upp något i halsen.. blödde som fan, så den fick en präst i nacken och hänga med hem till frysen. De goda nyheterna var att den inte hade varken mjölke eller rom, så den måste ha varit utlekt.

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#17 namnet_jeppe

namnet_jeppe

  Fiskegalning

 • Members
 • 591 inlägg

Postad 01 maj 2007 - 08:33

hehe synd... men jag hade e fan vart as glad endå:P men fan va du får många stora gäddor:P

#18 whork

whork

  Hedersmedlem

 • Members
 • 3 354 inlägg

Postad 01 maj 2007 - 08:40

Mm, det är helt och hållet tack vare den lilla utvecklingen jag gjort. Jerkbait -ÄR- överlägset, det är helt sinnessjukt. I den där viken har jag nu dragit upp 6 gäddor varav minst tre av dem var över 2 kilo, på sammanlagt kanske 45 minuters fiske.. Obegripligt.

Bompassbloggen - Uppdateras nästan hela tiden!


#19 namnet_jeppe

namnet_jeppe

  Fiskegalning

 • Members
 • 591 inlägg

Postad 01 maj 2007 - 10:04

fann va gött ska köpa jerk på jakt o fiske mässan 17 maj eller va de e:P

#20 Andreas

Andreas

  Moderator

 • Administrators
 • 2 853 inlägg

Postad 01 maj 2007 - 12:14

Mm, det är helt och hållet tack vare den lilla utvecklingen jag gjort. Jerkbait -ÄR- överlägset, det är helt sinnessjukt. I den där viken har jag nu dragit upp 6 gäddor varav minst tre av dem var över 2 kilo, på sammanlagt kanske 45 minuters fiske.. Obegripligt.


Eller hur!? Jag har ändå fiskat med det mesta men jerkfisket är helt brutalt.
Första gången jag testade jerkfiske så tog jag typ 12 gäddor på några timmar.
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar