Hoppa till innehåll

Visa nytt innehåll
Foto

Två efterlängtade recept på hur man tillagar sutare


  • Vänligen logga in för att kunna svara
5 svar till detta ämne

#1 Mathias

Mathias

    Administratör

  • Administrators
  • 1 343 inlägg

Postad 14 september 2004 - 18:07

Här kommer två recept som vi alla längtat efter :arrow:



Ugnskokt sutare

1 sutare ca 1,5 kg
1 purjolök
1 knippa dill
2 stjälkar blekselleri.
Salt
Peppar
örtkryddblandning

Krydda sutaren med salt, peppar och örtkryddblandning.
Packa in fisken i ugnsfolie med buken nedåt tillsammans
med dill, purjolök och två stjälkar blekselleri.

Låt koka i ugnen 45min-1tim i 175º.

Öppna folie paketet och dela fisken längs ryggen.

Servera med varm potatissallad.


Recept nr. 2 :arrow:



Sutare i svartkål med sås på sockerärter, marsipan och broccoli


Portioner: 4
Tid: 60 minuter

Ingredienser:
drygt 1 kg hel sutare eller 600 g filé
1 knippa färsk kyndel
1/2 dl olivolja
1/2 citron
4-8 blad svartkål (eller savojkål, spetskål eller tidig vit- eller rödkål)
100 g mandel
2 msk socker
2 ägg
100 g smör
50 g sockerärter
50 g broccoli
salt och peppar


Filea fisken och skär loss benen från filéerna. Ta svartkålen och skär till bitar som passar portionsrullar. Lägg upp fisk på varje kålblad, smaksätt med olivolja, salt, peppar och kyndel. Rulla ihop och stick in en tandpetare så paketen håller ihop. Gör ett stort paket eller två små per person.

Hacka mandeln mycket fint (eller hacka den i mixer eller matberedare). Blanda mandeln med äggvita och socker, och värm allt detta försiktigt i en kastrull under omrörning tills det blir som en deg. Ställ undan så länge.

Vispa äggulan med lite salt och citronsaft på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Blandningen ska tjockna utan att gryna sig.

Smält under tiden smöret i en annan kastrull. När äggsmeten börjat tjockna, häll i smöret droppvis utan att såsen skär sig. Blanda sedan i mandelblandningen.

Skär broccoli och sockerärter i mycket fina strimlor. Koka upp dessa i saltat vatten. Ta upp grönsakerna och låt dem rinna av. Blanda ner dem i såsen och smaksätt med salt, peppar och pressad citron om det behövs. Fiskrullarna sjuds några minuter i grönsaksvattnet och serveras med såsen, exempelvis med potatis eller ris.


Källa DN -Mat & Dryck 15/7 -03


Nu gäller det bara att fånga en sutare... Vi kanske får vänta till nästa sommar, så lägg det här recepten på minnet eller häng kvar här på forumet!

#2 Max

Max

    Administratör

  • Administrators
  • 1 986 inlägg

Postad 14 september 2004 - 19:17

Ja, det var ju lite mer "beskedliga" recept än det japanska jag kom med...

#3 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 3 299 inlägg

Postad 15 december 2014 - 14:44

Kanon! Själv drar jag bara upp fisk som jag tänker äta (eller bjuda på) men sutare har jag hittills aldrig fångat (eller ätit). Det ska bli ändring på det! Läste för övrigt någonstans att sutaren inplanterades som matfisk. :!:



#4 lausvik

lausvik

    Fiskargubbe

  • Members
  • 3 299 inlägg

Postad 15 december 2014 - 17:42

BTW... Är det någon här som har ätit sutare? Hur smakar den?



#5 TechMark

TechMark

    Moderator

  • Administrators
  • 3 447 inlägg

Postad 15 december 2014 - 21:18

Sutaren ska vara en fin matfisk om man ska tro äldre litteratur, mina har dock fått gå tillbaka.

Sutaren är däremot en extremt tålig fisk, den transporterades levade inslagen i fuktig torv till de sjöar de planterades in i.


Nemo nascitur artifex!
Jakobsbergs Sportfiskeklubb anno 1954.
Sportfiskarna - stöd svensk fiskevård.
Älvräddarna - hjälp oss bevarade svenska vattnen rinnande.
Twitter: @joppedi_72

#6 Orka

Orka

    Nykomling

  • Members
  • 2 inlägg

Postad 26 april 2018 - 13:44

Det kan låter gott






1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar